banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 22:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Sep 2010, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pa ako on kao takav prestaje da postoji, na sta ce tek liciti balkan?

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 12:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ako Bog da,a i Tarabići su rekli da hoće :lol: ,mi ćemo biti između....

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 12:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
TaškoBL je napisao:
Nazalost, tako je. O tome zoka prica, ali ga ne kontaju, ili nece da kontaju.

O tome se odavno na ovom forumu piše, na više tema, ova tema sada ima 33 stranice a već od prve je Aragorn (tada aharon) pisao o tome.

_zoka je napisao:
Evo me zvučim kao Vader...... :?

:lol:

Hertzog je napisao:
Pa ako on kao takav prestaje da postoji, na sta ce tek liciti balkan?

Po tom pitanju bi stvari mogle izgledati dosta interesantno, i suprotno svim današnjim očekivanjima.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Hertzog je napisao:
Zapad definitivno, je*es BiH i Balkan u globalu... Samo kada udjem u BiH i kada od Gradiske krenem prema BL, muka mi dodje, glavni put prema drugom najvecem gradu u BiH izgleda gore nego u nekim africkim zemljama, okolina takodje, kultura u saobracaju da ne pricam jebena zemlja nema 5Km auto puteva, pa je li to normalno... Ne pije vodu ni ona price, unazadio nas rat, a pre toga 500 godina pod Turcima... Ovde je lepo onome ko je navikao da se izlezava i za to prima platu pa lepo zivi... Kao jebes zapad ne vidis ni sunca ni meseca od posla, ako hoces normalno da zivis i odma je tamo robija... Jedno sam vreme bio zagrejan bar u Beograd da odem posle zavrsenog faksa, ali i tamo je teska ciganija... BL jeste lep miran i cist grad, odlican za zivot, ali ljudima koji se zadovolje takvim stvarima, mene to ne ispunjava i definitivno je prva opcija zapad ili sever :)
Ljudi u EU sasvim dobro zive (obrazovani ljudi, za one bez fakulteta ne znam), sedmica je radna, prekovremeni sati placeni, ali svako od njih viken iskoristi za neki izlet ili put u neku drugu zemlju... Ovde ljudi "dobro" zive, a ne mrdnu iz BL po celu godinu, eventualno odu na more preko leta... ponavljam, ko je zadovoljan tim mizernim stvarima onda mu je BL fenomenalna za zivot, ko nije, trazice nesto bolje u nekoj drugoj zemlj, gradu...

Nije ovdje upitno da li je bolje na zapadu...bolje jeste. Samo je problem sto je to preko grbace "onih koji nisu na zapadu".
U 16. vijeku je bilo bolje u londonu nego u kolonijama. Ali taj je london zivio na grbaci tih kolonija. Isto ti je i danas.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 14:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa svako zivi svoj zivot i svako ima mogucnost da iskoristi od njega najbolje sto moze... Ako si dovoljno snalazljiv i uporan tvoja grbaca ce manje trpiti nego necija druga... Kapitalisticka drustva su takva, da je mali broj onih koji uzivaju, a veci broj onih koji tegle, na tebi je da se izboris da teglis sto manje... U svakom slucaju i ovde sve ide preko grbace obicnog naroda, samo sto za to nisi dovoljno placen ili cak kasne plate po nekoliko meseci... O placanju ekstra radnih sati necu ni da pricam, jer to kod nas ne postoji

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 14:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
naravno da je zivotni standard bolji na zapadu (kad usporedimo plate, socijalno, koliko se moze ustediti, skolstvo itd) ali nama i nekim drugim zemljama nikada nece biti kao na tom zapadu zato sto onda "njima" ne bi bilo dobro..sve su to kapitalisti i gledaju svoje interese , boli EU ona stvar za nama i Balkanom..samo ako imaju neki interes
zoka je u pravu, zapad kakvim ga mnogi kod nas ,koji nisu duze boravili preko grane, zamisljaju prestaje da postoji. U Austriji je prije EU bilo puno bolje i vece plate.
U vecini zemalja koje su stare clanice zivotni standard je bio bolji prije nego nakon ulaska u EU, pogledajte i Njemacku.. I narod je bijesan , Austrijanci stalno spominju njihov stari siling koji je bio vrijedan. Zar su Svajcarci blesavi?

Za novije clanice i siromasne zemlje prednost EU je sto mogu bjezati preko grane u bolje drzave i tamo raditi. Evo ja radim sa vizama i dozvolama za boravak ovdje, i dosta Poljaka i Slovaka je vec doslo. Iako mnogi skontaju da i nije bas tako kako su zamisljali , jer jesu vece plate ali su troskovi za kiriju i fiksne troskove dosta veci.
Zatim u Slovackoj je kao sada bolji standard, sve je to sminka..grad Bratislava je u puno losijem stanju nego kada sam bila tamo kad su tek usli u EU..nece oni imati para za svoje dok izdvoje pare za EU
Bogate i uvazene clanice EU ce samo iskoristavati male narode i drzave, naravno politicari ce imati vece plate zato se i zauzimaju za ulazak u EU..nevjerovatno je kakve plate primaju EU poslanici u Brüsselu npr..

Nego mi prije nego sto pricamo o zapadu EU itd..bolje da sredimo malo svoje dvoriste to drzavu BiH ako se tako moze nazvati. Tu je trenutno najveci problem...
A svakako treba raditi na dobrim odnosima sa zapadom i olaksavajucim okolnostima za narod poput bezviznog rezima, ekonomska saradnja itd (ali da mi njima izvozimo nase stvari a ne kontra :wink: )

i na kraju svega: vjeruj samo u se i u svoje kljuse

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 14:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

breskvica je napisao:
i na kraju svega: vjeruj samo u se i u svoje kljuse

Ova recenica nas je dovela do dva svetska, dva balkanska, jedan gradjanski rat i jos nekolicinu omanjih, sve to u manje od 100 godina... Da se mi znamo drzati te poslovice u izvornom znacenju, stvari bi drugacije izgledale

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 15:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daj mi jedan dobar razlog da mozes odredjivati uslove pregovora sa EU a da je na tvoju korist i ja cu reci da sam pogresio... BiH, ali i ostale zemlje balkana, plus nekoliko zemalja EU (Rumunija & Co.) su usle-ce uci u EU na svoju stetu, jer jedino tako mogu opstati i sacuvati se od bankrota... Zbog, godinama, lose politike, zemlja je u banani, nista ne radi i jedini izvor prihoda je MMF, ako hoces pare od njih, moras da lizes dupe EU, da im igras oko stola, da radis sta ti se kaze, a za uzvrat ces postati "ravnopravan" clan EU 2057. godine... Ne vredi vise ta "uzdaj se u se i u svoje kljuse", igras kako ti se svira i molis Boga da se to glavonjama svidi inace si donji, zato kazem DA za zapad i NE za balkan... Ako moze neki filipinac, sudanac i drugi aboridzini da postanu ravnopravni gradjani u zemljama EU, pa moze valjda... ma ne moze, mora i Hertzog to da postane, ali ne na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i slicnih zemalja... :)

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 15:10 
DA pogadjam, ides u Njemacku? :D :D

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 15:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne verujem, za sada su primarne opcije skandinavske zemlje, mozda USA

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 16:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa ostani sa nama ovde i čekaj da uđemo i mi u EU ili nemoj da prdiš.
I da je bilo pameti moglo se pregovarati sa EU,ne postavljati uslove ali ni je pristajati na sve što nam se kaže.
Kažeš bankrotirale bi zemlje Balkana ako ne uđu u EU?Misliš propale kao Grčka?Španiji i Portugalu fali samo sekundica da i one bankrotiraju.
A te ratove.....Pa bar prvi i drugi svjetski ti je zapad servirao.Engleska je direktno kumovala uključivanju u WWII kraljevine SHS."Europske vrijednosti".......pih......

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 16:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Pa ostani sa nama ovde i čekaj da uđemo i mi u EU ili nemoj da prdiš.

Sta ti zoka lupas, pitanje je zapad da ili ne i ja kazem da sam za zapad i ova tvoja recenica je sve samo ne na mestu... Neka ti prdi onaj ko te naucio da tako pises...

Zbogom Kikindo...

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 16:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Ohoho,vidi njega što se naljutio....A i inače je poznat po odmjerenim izjavama.....
Nebitno,poenta mog posta je bila ta da ako već misliš da treba prihvatiti sve što nam zapad servira jer nismo u mogućnosti da biramo,onda je ljudski ostati ovdje i kusati to sa nama.Ne uvaliti nas i pobjeći....

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 17:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hertzog je napisao:
jedini izvor prihoda je MMF

Zato što MMF i zapad voli da je tako.

Država je onoliko jaka koliko je nezavisna od drugih država i institucija kao što su MMF i Svjetska banka. A ne znam ima li sada države koja nije zavisna od njih, više ili manje. Drugim riječima sve države su robovi, i to je sistem koji nekome itekako odgovara, odgovara tim moćnim finansijskim institucijama. Zna se da su one te koje upravljaju svijetom a ne "jake države" kao USA. USA je samo izvršilac, jedan od izvršilaca njihove volje. Kome to nije jasno neka pogleda Zeitgeist, a može da pogleda i film Network iz davne 1976. godine, ne znam da li bi danas neko mogao/smio da snimi tako nešto, neke scene iz tog filma se nalaze u Zeitgeistu, a film je snimljen još 1976. godine, deset nominacija za oskara, osvojio četiri.

Ali da se vratim na ovo da je MMF jedini izvor prihoda. To je tako kada nam zapad (uz našu veliku pomoć) uništava privredu pa nemamo svoju proizvodnju i samim tim nemamo generisanje svog novca. Nije tako samo kod nas ali smo mi slabi, razjedinjeni, bogati jedino podvodljivim i korumpiranim političarima, pa je zato kod nas najizraženije. Uz to nam puno svoje robe uvoze jeftino da domaća roba postaje sve manje konkurentna, a o našem izvozu nema govora. Njima nije ništa da na svoju štetu jedno vrijeme uvoze svoju robu po malim cijenama da nam ubiju privredu koja neće biti konkurentna pa da onda povećaju cijenu toga što nam uvoze. A uvozimo dosta manje kvalitetnu robu (čuo sam da uvozimo neku žnj pšenicu, što je samo po sebi sramota kada bismo je mogli sami gajiti). Ovi prostori važe za veoma potente kada je u pitanju poljoprivreda, posebno cijela bivša SFRJ, kažu da su Japanci tamo za Titove ere tražili da im damo da se oni kod nas bave poljoprivredom i da Jugoslaviji daju sve koliko im treba a da višak uzimaju sebi, jer bi viška bilo puno, rekli su da se može strahovito mnogo proizvoditi na tlu bivše SFRJ. Kada mi uvozimo pšenicu onda je jasno koliko smo pali i koliko ne koristimo ono što imamo. Političari su "$_podmazani_$" da stanje drže ovakvim jer više rade za strance nego za nas, i onda sve ode nizbrdo.

Ali da se vratim opet na ovo da je MMF jedini izvor prihoda. Dodik se hvali da je prodao rafineriju i Telekom, kao prvo prodaja državnih firmi tamo nekome nije nešto čime bi se trebao hvaliti već nešto zbog čega bi ga trebala biti sramota. Ali ako je već prodao tako nešto i na tome dobio solidno novca onda je taj novac trebao iskoristiti JEDINO za podizanje domaće privrede i postepenog skidanja omče MMF-a i svih "donatora" sa našeg vrata, da krene proizvodnja, da se osposobe fabrike koje su tu, izgrađene ali stoje, da se zapošljavaju radnici, da imamo svoju robu da plasiramo na naše tržište a onda i vani. Da budemo postepeno što nezavisniji od bilo koga! To je najbitnije. Posebno finansijski nezavisni, dok je uvoz sirovina koje nemamo naravno u redu, ali treba pametno i sa tim. Treba uveliko pokrenuti poljoprivredu (prehrambenu industriju) gdje god se može (gdje je tlo povoljno), a toga imamo. Novac za početno finansiranje toga je mogao i trebao doći od tog Telekoma i sličnih (tužnih) prodaja, ali je bar iz tih nesretnih prodaja trebalo što više pozitivno izvući, pokrenuti privredu ovde, a kad se pokrene onda će privreda sama sebe finansirati, uz višak (zaradu).

A što se tiče toga da zapad (EU) ovo ne bi dozvolio...ko ih pita? Odavno pišem da sam totalno protiv ulaska u EU pa mi ni najmanje ne predstavlja problem ako oni kažu: "ako budete radili na svoju ruku onda nećete moći ući u EU", pa ja bih se na to samo nasmijao i rekao "nosite se i vi i EU, ni ne želim vas". Ako ne želimo ono što nam reklamiraju (kao što reklamiraju EU), čime će nas onda ucjenjivati? Oni bi izgubili tlo pod nogama kad bi im se reklo da ne želimo ništa od onoga što nam nude. Izgubili bi svaku moć nam nama. Ne bi više imali materijala za ucjenjivanje.

Zapad nas drži na lancu jer nam je prodao bajku o EU i onda stalno ucjenjuje sa tim, a najžalosnije je što je EU samo bajka. Da nas bar namamljuju nečim što je zaista dobro i što zaista vrijedi, pa još i nekako. Može se ovde napraviti uređenje i prosperitet o kakvom EU može samo sanjati, ali za to je potrebno dosta toga što zasad nije ostvareno. One dobre stvari koje EU može da ponudi svakako treba implementirati, ali ne treba nam EU za to, niti to trebamo raditi jer to EU kaže već zato što je to dobro, zato što to nalaže zdrav razum a ne tamo neka EU.

Nije sasvim tačno MMF jedini izvor prihoda ali je namjerno stvorena situacija a i privid da je tako jer nas preko te situacija a i tog privida onda kontrolišu, dovoljno je da ucjenjuju: "nećemo vas finansirati ako ne radite to i to, a dobro znate da bez nas nemate novca" pa da se naši političarčići uplaše i rade kako im ovi kažu. Nema nikog da lupi šakom od sto i kaže "e sad vas je dosta!". MMF je ako se ne varam za neke donacije Srbiji kako uslov postavio da Srbija proda Telekom, strancima naravno. Pa to je strašno. Telekom Srbije (a samim tim i naš) je upravo pred prodajom strancima (u opciji su bili Nijemci, ne znam kako sad stvari stoje, nije ni bitno, bitno je da sve rasprodajemo i da nam to stranci zahtijevaju). Tim donacijama koje nam daju ćemo plaćati njihovu robu čime će sav novac opet ići njima a u tom procesu ćemo potpuno ubiti domaću privredu i postaćemo 100% zavisno od njih. Kasnije će nam prodavati našu vodu (što u nekim zemljama i rade), naša drva i ostalo.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Da probam opet....

Zapad? Ljudi, jel vi stvarno mislite da jos uvijek imate izbora? Najvece firme su vec prodane, a valuta se zove "pola eura" ili Km, i zna se ko je drzi i odrzava. Nema nazad, a pogotovo ne s ovim i ovakvim celnicima, koji bi ljudima i bubrege vadili i sebi trpali u dzep da nije stranaca koji im namecu neke minimalne norme ponasanja.

Ne smatram pricu Zoke, Vadera i ostalih bezveznom i besmislenom, lijepa je, moralna i vecinom istinita ali je naivno i zamisljati kraj nas ovakvih da bi se bilo kakva nezavisnost ili ekonomska samostalnost mogla ostvariti.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 18:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Koliko je Evropa unistila nasu privredu, toliko smo i sami krivi... Bilo je mnogo fabrika na podrucju Ex Yu koje su losom politikom zavrsile na dnu... Ne moze se reci da je za sve kriv rat, jer nije... Te fabrike su disale na aparatima i pre rata, a on je samo dosao da iskljuci te aparate... Ne znam zasto se uvek gleda u te negativne primere, zasto ne uzmete Zastavu Kragujevac u koju je dosao Fiat i ulozio srestva, pokrenuo proizvodnju, zaposlio ljude... Sada prave novu traku za sklapanje Fiat Una i verovatno jos radnih mesta... Dolaskom Fiata, masa ljudi je dala otkaz zbog "neljudskih" uslova rada, kazu rade po celi dan (8h)... Navikli da pre toga leze i nista ne rade, a da drzava placa, pobune se kada kasne primanja i onda uz malu finansijsku injekciju sve dodje na staro... Cini mi se da sam negde procitao i da Beneton ulazi u Srbiju i da ce (lupam) u Novom Pazaru zapoceti proizvodnju svoje odece... Ima i dobrih primera koji dolaze sa zapada. Mislim da ovde generalno nema radne kulture i da je to osnovni problem, a ne Evropa koja je unistila nasu privredu... Unistila nas je jer nismo znali da odbranimo svoje proizvode. Sve te fabrike tipa Jelsingrad, Cajavec, Incel i slicno su radile na istom pogonu bez unapredjenja proizvodnje i mnoge su bile u stalnim deficitima, samo sto narod prica da je Incel prehranjivao BL, jeste ali parama koje je drzava dodatno gurala... Slicno je sa Brodogradilistima u Hrvatskoj, mislim da ce se u ovom balkanskom ludilu najbolje snaci Srbija, jer nisu bili pohlepni za parama kao druge zemlje iz okruzenja... Svi politicari se vode cinjenicom da uzimaju kredite i mazu narod oci, samo da njima bude dobro i da obezbede svoje potomke, kada umru nece im biti bitno sto je zemlja u rasulu... Ja nisam rekao da sam za EU, nego za odlazak odavde da u zemlju u kojoj se ceni rad... bar za nijansu vise nego kod nas... Odosmo malo od teme i vracamo se na staru pricu, ali i ona je deo ove teme...

Nije realno da neko ko nije pokusao da potrazi bolje prica kako svi unistavaju zemlju i beze iz nje... Ako si zavrsio fakultet, sedi na internet pa pogledaj ima li negde boljih uslova da tu svoju diplomu unovcis, a ne da pricas kako je ovde fenomenalno, a za isti posao si 5 puta manje placen... Niko mi ne garantuje da cu uspeti vani, ali nemam ni garanciju da cu ovde nesto uraditi. Ako vec pocinjem zivot, potrudicu se da to bude na sto povoljnijem terenu... U svakom slucaju, ja i mnogi koji razmisljaju na taj nacin, direktno pomazemo ovu drzavu, jer ako uspem da se finansijski obezbedim, uspecu i svojima ovde da pomonem, a samim tim ce strani kapital ulaziti u RS... Pored toga mojim odlaskom se oslobadja jedno radno mesto koje bih ja zauzeo... Srecan ja na dobrom poslu, srecni moji sto im pomazem, a srecan i neko ko je zeleo da ostane ovde i gradi ovu zemlju

Edit: da se nadopunim na Error-ov post...

Upravo, kao sto je i napisao, njihova prica nije bezvezna i ja cenim njihovo misljenje, neka ima i takvih ljudi... Ja samo mozda imao tu srecu u nesreci da ne odrastam u svom rodnom gradu, pa me nista ne veze za BL, samim tim ne gajim neka osecanja prema njemu i lakse mi je da ga napustim... Da sam na zokinom mestu (ako se ne varam celi zivot zivis u BL), mozda bi i ja isto razmisljao, jer sam svoj na svome, imam sigurnost prijatelja i porodice koji su celi zivot pored mene... Osecas se sigurno i ne ide ti se odavde... Mozda te je strah da pokusas da potrazis nesto bolje, da li zbog godina ili jednostavno zbog gubitka gore pomenute sigurnosti ili si jednostavno zadovoljan poslom koji obavljas i platom koju za njega dobijas...

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
P.S

Posuplja je malo ona o tome kako oni uzivaju na racun balkana i sl.
Mozda neke guzonje, direktori banki i velikih lanaca koji izvoze dole, ali vecina naroda na zapadu radi, privrjedjuje i trosi puuno vise nego balkanci,njihove ekonomije ne zavise od nas, tako da je tvrdnja bezvezna.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 18:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
ERROR je napisao:
Da probam opet....

:lol: :lol: :lol:

Metoda uzaludnih pokusaja, ali dobro je da nisam sama. :D :wink:

Citiraj:
Zapad? Ljudi, jel vi stvarno mislite da jos uvijek imate izbora? Najvece firme su vec prodane, a valuta se zove "pola eura" ili Km, i zna se ko je drzi i odrzava. Nema nazad, a pogotovo ne s ovim i ovakvim celnicima, koji bi ljudima i bubrege vadili i sebi trpali u dzep da nije stranaca koji im namecu neke minimalne norme ponasanja.

Naravno.

p.s. Sad ce ti neki objasniti da si prodana dusa.
:D :lol: :lol:

_zoka je napisao:
Ne pitam se.Ne zanima me.Ne nedostaješ mi.Moje spominjanje tebe je bio samo odgovor na ono tvoje "imam dve kuće".....i prisjećanje bezveznog razlog zbog kojeg odbijaš da dođeš...

Ljubav je uzajamna. Ostalo nije tvoj problem.

I prestani me prozivati po temama.
:evil:

Citiraj:
I gdje sam ja spomenuo da treba ratovati?Postoje pametniji načini.

A to su ?

U anticipaciji

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
U svakom slucaju, ja i mnogi koji razmisljaju na taj nacin, direktno pomazemo ovu drzavu, jer ako uspem da se finansijski obezbedim, uspecu i svojima ovde da pomonem, a samim tim ce strani kapital ulaziti u RS... Pored toga mojim odlaskom se oslobadja jedno radno mesto koje bih ja zauzeo... Srecan ja na dobrom poslu, srecni moji sto im pomazem, a srecan i neko ko je zeleo da ostane ovde i gradi ovu zemlju

Ti bi pomagao RS, drugi pomazu Federaciju, svodi se na to da 99% ljudi vani na ovaj ili onaj nacin pomaze BiH.

Ali voljela bih da svi mi bar na godinu dana svi to prestanemo raditi ( koliko se ono sredstava iz mrske EU slije u BiH godisnje ? ? ? ), pa bi pametnjakovici koji vole BiH ( tj na ovom forumu RS ) a mrze EU, iznenada propjevali drugu pjesmu.

Citiraj:
Ali da se vratim opet na ovo da je MMF jedini izvor prihoda. Dodik se hvali da je prodao rafineriju i Telekom, kao prvo prodaja državnih firmi tamo nekome nije nešto čime bi se trebao hvaliti već nešto zbog čega bi ga trebala biti sramota. Ali ako je već prodao tako nešto i na tome dobio solidno novca onda je taj novac trebao iskoristiti JEDINO za podizanje domaće privrede i postepenog skidanja omče MMF-a i svih "donatora" sa našeg vrata, da krene proizvodnja, da se osposobe fabrike koje su tu, izgrađene ali stoje, da se zapošljavaju radnici, da imamo svoju robu da plasiramo na naše tržište a onda i vani. Da budemo postepeno što nezavisniji od bilo koga! To je najbitnije. Posebno finansijski nezavisni, dok je uvoz sirovina koje nemamo naravno u redu, ali treba pametno i sa tim. Treba uveliko pokrenuti poljoprivredu (prehrambenu industriju) gdje god se može (gdje je tlo povoljno), a toga imamo. Novac za početno finansiranje toga je mogao i trebao doći od tog Telekoma i sličnih (tužnih) prodaja, ali je bar iz tih nesretnih prodaja trebalo što više pozitivno izvući, pokrenuti privredu ovde, a kad se pokrene onda će privreda sama sebe finansirati, uz višak (zaradu).

Jesi li ti zbilja do te mjere naivan ? On prije svega zadovoljava vlastite potrebe za - moci, moci, moci. Uz to ovo ( sve i kad bi to htio uciniti ) ne moze shvatiti ni kao koncept, a pogotovo ne provesti u praksi.

Citiraj:
A što se tiče toga da zapad (EU) ovo ne bi dozvolio...ko ih pita? Odavno pišem da sam totalno protiv ulaska u EU pa mi ni najmanje ne predstavlja problem ako oni kažu: "ako budete radili na svoju ruku onda nećete moći ući u EU", pa ja bih se na to samo nasmijao i rekao "nosite se i vi i EU, ni ne želim vas". Ako ne želimo ono što nam reklamiraju (kao što reklamiraju EU), čime će nas onda ucjenjivati? Oni bi izgubili tlo pod nogama kad bi im se reklo da ne želimo ništa od onoga što nam nude. Izgubili bi svaku moć nam nama. Ne bi više imali materijala za ucjenjivanje.

Kad bi se drzava drzala tvojih stavova, vrlo brzo bismo na medjunarodnoj sceni dobili status Irana.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 19:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Japanese_rose je napisao:
Jesi li ti zbilja do te mjere naivan ? On prije svega zadovoljava vlastite potrebe za - moci, moci, moci.

Ne čitaš pažljivo, to sam i sam više puta napisao u prethodnom postu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]