Popokatepetl je napisao:
Koliko sam shvatio, ovdje se uopšte ne radi o tome koja je dijeta bolja za koje sportiste, nego na koji način treba da posmatramo životinje - kao niža bića koja služe kako bismo ih jeli i čije patnje nas ne zanimaju, ili kao bića koja osjećaju, zbog čega bi trebalo da prestanemo da ih klopamo.
Tema je je li opravdano ili neopravdano ubijanje zivotinja radi jela. Pa smo pomenuli kao jedan od razloga zdravlje sto je povezano sa sportskom ishranom koja sadrzi zivotinje. Pa onda razmatramo opravdanost sto je i naslov teme.
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
ajoj teme...
nema tu patnje, instantna smrt i pojedemo ih... sta je tu cudno?
Tako bi i zivotnje onda mogle reci za ljude. Ovdje je u pitanju samo zakon jacega.
A to je zakon u divljini, a ne u civilizaciji. U divljini je normalno da jaci lav jede zebru koja je slabija. Ili da jaci lav otme sve zenke za sebe, a ostali ostanu bez i jedne. Ako gledamo na divlje zakone onda je i poligamija opravdana. Ali mi gledamo civilizacijske vrijednosti.
Dalje, ako bi zakon jacega primjenjivali u civilizaciji kao u divljini, onda dolazimo do Hitlerove ideologije, koji promovise zakon jacega.
Zato koristeci ovu logiku dolazimo do zakljucka da je to cudno.
Ja sam uvjeren da ce kroz 1000, 10000 ili 1000000000 godina ljudima biti odvratno jedenje zivotinja kao sto je nama sad odvratno drzanje robova ili osvajanje tudjih teritorija. A prije par hiljada godina to je bilo nesto sasvim normalno i rijetki izuzeci su bili protiv ropstva ili osvajackog rata, bas kao sada protiv ubijanja zivotinja.