banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Sep 2010, 15:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
zlo_krme.....na zapadu jeste dobro.Propustila si poentu mog posta.Zapadu jeste dobro zato što neki mali crnac ili žutać radi ono što mu zapad kaže za 100KM mjesečno...Ja neću da budem mali crnac ili žutać.Kad to odbiju i mali crnci i žutaći širom svijeta pitaću te je li ti dobro na zapadu.
Error.....Čemu citiranje bez komentara?Ne kontam poentu.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_zoka je napisao:
zlo_krme.....na zapadu jeste dobro.Propustila si poentu mog posta.Zapadu jeste dobro zato što neki mali crnac ili žutać radi ono što mu zapad kaže za 100KM mjesečno...Ja neću da budem mali crnac ili žutać.Kad to odbiju i mali crnci i žutaći širom svijeta pitaću te je li ti dobro na zapadu.
Error.....Čemu citiranje bez komentara?Ne kontam poentu.

To je tacno. Recimo nike patike i sl. su uglavnom napravljene u Kini ili drugim jeftinim zemljama. Ali na taj nacin je zapad pomogao i "zutacima" jer im je dao posao. Ma koliko mala plata bila, njihova drzava im nije dala nikakav posao i poumirali bi od gladi. Zapad im je bar dao da ne umru od gladi. I ima korist i zapad i zutaci.
Pa evo, koliko se kod nas trude da privuku strane investicije. Kod nas bi ljudi radije radili i za 500km nego da ne rade nista. Znaci, od dva zla je ipak gore ono sto smo sami napravili nego zapad. Isto tako crnci i Kinezi, ko im je kriv sto se razmnozavaju geometrijskom progresijom a nemaju sta jesti. Zapad pokusava da ublazi njihovu budalastinu razmnozavanja dajuci im kakav takav posao da prezive, uz obostranu korist naravno. Slicno tako i kod nas. Mozda ce zapad otvoriti tvornicu sa platom od 500km, ali bolje i to nego 0km sto je trenutno stanje. Jer oni ipak ulazu novac u tu tvornicu. I placaju osiguranje, dok danasnji privatnici to ne rade. Znaci, nije nama ili Kinezima najveci neprijatelj zapad, nego mi sami sebi svojim neodgovornim ponasanjem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 15:46 
Administrator
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

To je tacno. Recimo nike patike i sl. su uglavnom napravljene u Kini ili drugim jeftinim zemljama. Ali na taj nacin je zapad pomogao i "zutacima" jer im je dao posao. Ma koliko mala plata bila, njihova drzava im nije dala nikakav posao i poumirali bi od gladi. Zapad im je bar dao da ne umru od gladi. I ima korist i zapad i zutaci.
Pa evo, koliko se kod nas trude da privuku strane investicije. Kod nas bi ljudi radije radili i za 500km nego da ne rade nista. Znaci, od dva zla je ipak gore ono sto smo sami napravili nego zapad. Isto tako crnci i Kinezi, ko im je kriv sto se razmnozavaju geometrijskom progresijom a nemaju sta jesti. Zapad pokusava da ublazi njihovu budalastinu razmnozavanja dajuci im kakav takav posao da prezive, uz obostranu korist naravno.

Ko kaže da moramo birati između dva zla.Koje god da izabereš je opet je zlo.Zar ne možemo sami napraviti nešto da ne moramo birati između zala?
To o razmožavanju je glupost koju ne treba komentarisati..
Takođe to o radu za 300-500 KM.....To možeš reći ili onaj ko ne radi ili onaj ko radi za debele pare.Volio bih te pitati šta misliš o tome kad radiš ko konj,a dobiješ platu koja ne pokriva ni osnovne potrebe.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
jellyfish je napisao:
Pa evo, koliko se kod nas trude da privuku strane investicije. Kod nas bi ljudi radije radili i za 500km nego da ne rade nista. Znaci, od dva zla je ipak gore ono sto smo sami napravili nego zapad. Isto tako crnci i Kinezi, ko im je kriv sto se razmnozavaju geometrijskom progresijom a nemaju sta jesti. Zapad pokusava da ublazi njihovu budalastinu razmnozavanja dajuci im kakav takav posao da prezive, uz obostranu korist naravno. Slicno tako i kod nas. Mozda ce zapad otvoriti tvornicu sa platom od 500km, ali bolje i to nego 0km sto je trenutno stanje. Jer oni ipak ulazu novac u tu tvornicu. I placaju osiguranje, dok danasnji privatnici to ne rade. Znaci, nije nama ili Kinezima najveci neprijatelj zapad, nego mi sami sebi svojim neodgovornim ponasanjem.

Nemoj da se ljutis ali razmisljas plitko i neiskusno. :)

Evo kako radi zapad i zasto nam sada daje plate da prezivimo.

Zapadu zafali resursa pa nadju drzavu koja im odgovara (evoooo na primeeeer Jugoslavija). Kada vidi da je ta drzava tvrd orah i da hoce da sama upravlja svojim resursima uradi nesto po tom pitanju. To nesto je da napravi ogromno sranje u kome se drzava raspadne na vise malih i slabih "drzava" a pogine veliki broj stanovnika. Standard opadne i ljudi gladuju. Pojavi se opet "zapad" i donese mir. Kada se situacija smiri pokupuje sve sto vrijedi u nastalim "drzavama". Kada dodje u posjed sirovina koje je zelio, zaposli izgladnjeli narod za mizernu platu. Tada ima resurse po bagateli i jeftinu radnu snagu. Iz zemlje mu mi mali crnci posaljemo resurse na zapad a on tamo pravi finalni proizvod koji nama prodaje po astronomskim cijenama. Ako zivis ovdje i razmisljas vidjeces da sam u pravu. Primjera ima milion.
Mital je jedan od njih. Uzeo je rudnike za dzaba, radna snaga jeftina. Celik posalje na zapad a onda mi jadnici kupujemo finalni proizvod po astronomskim cijenama...koji smo nekada i sami proizvodili. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 16:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Mislim da nisi uzeo dobar primjer.Čini mi se Mital je indijska firma.Al' to je to u suštini.Licemjere i "evropske vrijednosti".

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 16:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Mislim da nisi uzeo dobar primjer.Čini mi se Mital je indijska firma.Al' to je to u suštini.Licemjere i "evropske vrijednosti".

Znam da je indijska ali je tako dobar primjer :)))

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Zar ne možemo sami napraviti nešto da ne moramo birati između zala?
.

Od cega? Od vazduha? Da bi se nesto napravilo potrebna su sredstva.

Citiraj:
To o razmožavanju je glupost koju ne treba komentarisati..

Ovo je treutno najveci svjetski problem. Svake sekunde sa radja 4 a umire 2 covjeka. Odnosno rast od 2 ljudi po sekundi. Svi se slazu ako ovako nastavi da ce biti katastrofa na zemlji. I sav taj rast je u Africi i Aziji. Mozes misliti da je to glupost, ali osnovni uzrok siromastva u svijetu je preveliko razmnozavanje i to ce dovesti na kraju do katastrofe i sveopstog kolapsa.

Citiraj:
Takođe to o radu za 300-500 KM.....To možeš reći ili onaj ko ne radi ili onaj ko radi za debele pare.Volio bih te pitati šta misliš o tome kad radiš ko konj,a dobiješ platu koja ne pokriva ni osnovne potrebe

Alternativa ovome je 0km. Pa ko hoce moze izabrati 500 ili 0km. Znam da nije lako raditi za 500km, ali sta nudi domaca vlast-0km. Znaci, opet dolazimo da biramo manje zlo bez obzira koliko to ne zeljeli jer jednostavno nema sredstava da se uloze da ne moramo birati.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 17:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Jesi li ti zaposlen?Molim iskren odgovor.Ako nisi,zašto nisi?

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 17:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Da dodam.Ima onih koji bi radili samo za hranu.Hajde sa samoukinemo sva prava i da radimo samo za hranu.
Prije sto godina ljudi su ginuli na barikadama boreći se za ono što mi sada prepuštamo drugima.Pravo na adekvatno plaćen rad.Naši djedovi su ginuli u prvom i drugom svjetskom ratu boreći se za ono što ti prepuštaš tako olako.Pravo da budemo svoji na svome.Ti kao da ne vidiš da se ovo polako pretvara u Austro-Ugarsku ponovo.Samo ovaj put na jedan lijep način.Prodaju nam muda pod bubrege.Vjerovatno ćeš se jednog dana zapitati zašto moraš Švabi da platiš svoju vodu.Samo ćeš se jednog dana probuditi i biti iznenađen.Vidjećeš šta je zapad.Tad će biti kasno.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Jesi li ti zaposlen?Molim iskren odgovor.Ako nisi,zašto nisi?

Jesam, zaposlen sam ali nemam poslodavca. Svojevremeno sam radio i za drugoga tako da znam sta znaci raditi za platu. Doduse, nikad nisam radio za minimalnu platu jer nisam bio prisiljen. Ali da jesam, vjerovatno bi.
A bio sam i nezaposlen pune 4 godine, od 1996 do 1999 tako da znam kako je i to.

_zoka je napisao:
Da dodam.Ima onih koji bi radili samo za hranu.Hajde sa samoukinemo sva prava i da radimo samo za hranu.

Naravno, oni u Africi sto umiru od gladi bili bi ti zahvalni da rade samo i za hranu.
Ja ti govorim da sve zavisi od okolnosti. Mi mozda nebi radili za hranu, ali ima ljudi u svijetu koji bi bili sretni da mogu i za hranu.
Tako isto zapadnjaci. Nebi radili za 500km ali kod nas ima ljudi koji su prisiljeni i koji bi. Ne kazem da je to dobro, ali ponekad nemaju izbora.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 18:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Ti ne kontaš da te zapad prisiljava da radiš za 500KM?Da svaki pokušaj da ova j3bena država stane na noge oni zaustavljaju?Da je masa stvari na koje nas prisiljavaju da pristanemo i potpišemo idu na našu štetu i štetu naše privrede?Da nismo prisiljeni da prihvatimo te stvari naša privreda bi bila na putu oporavka..Ovako umire.De malo prekotaj šta za nas znači sporazum o slobodnoj trgovini koji smo morali prihvatiti.Kome on zapravo odgovara?

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ti ne kontaš da te zapad prisiljava da radiš za 500KM?

Naravno da prisiljava, u pocetku dok se ne poveca standard. Recimo u Poljskoj je bila plata oko 500km prije ulaska u EU pa je sad 2000.

Citiraj:
Da svaki pokušaj da ova j3bena država stane na noge oni zaustavljaju?Da je masa stvari na koje nas prisiljavaju da pristanemo i potpišemo idu na našu štetu i štetu naše privrede?

Ima i toga, iako mislim da je privreda vise stala zbog nase korupcije. Konkretno, tajkuni su kupovali preduzeca ne da proizvode, nego da uzmu nekretnine. Onda su otpustili radnike i cekaju da poraste cijena nekretninama. I sad preduzeca ne rade i stoje prazna. Evo na primjer "Fruktona", a takvih propalih preduzeca ima koliko hoces.

_zoka je napisao:
De malo prekotaj šta za nas znači sporazum o slobodnoj trgovini koji smo morali prihvatiti.Kome on zapravo odgovara?

U ovom trenutku taj sporazum odgovara vise zapadu jer imaju konkurentnije i jeftinije proizvode. I slazem se da je to negativna imlikacija na domacu privredu. Ali to je jedna stepenica koja se mora preci da bi doslo do poboljsanja. Niko nama ne brani da izvozimo proizvode pod istim uslovima kao i oni. Samo je problem sto se kod nas nista ne proizvodi, a i ono sto se proizvede je nekonkurentno jer je cijena visoka zbog male produktivnosti rada kod nas koja je izazvana nedostatkom tehnologije, korupcijom itd.
Znaci, iako se slazem da je ovaj sporazum lose uticao na kupovinu domacih proizvoda, ne smijemo zaboraviti da je i prije sporazuma uvoz bio isti, samo sto su se placale carine pa je drzava imala priliv sredstava. Znaci uvoz je bio i prije, i osnovni uzrok uvoza nije sporazum vec slaba konkurentnost domacih proizvoda. Razlika je samo sto je konkurentnost dodatno oslabila zbog toga sto nema carina pa su strani proizvodi jos povoljniji i bolje idu i tu se slazem da je to lose. Ali ako gledamo sa druge strane da i mi nase proizvode mozemo plasirati pod istim uslovima onda vidimo i prednosti. Naravno, problem je sto je nasa privreda trenutno manje konkurentna u evropi zbog slabe razvijenosti i velikih cijena, i sto bi trebala biti osnovna promjena, a to se moze uraditi samo velikim ulaganjima ili iznutra ili iz inostranstva. Posto iznutra nema novca za tolika ulaganja, onda ostaje samo da se privuku investitori iz inostranstva, sto i jeste cilj o kome pricam.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish izvini ali glup si do besvijesti. Nadam se da nas zezas a ne da tako razmisljas.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aha. U redu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 19:41 
Administrator
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Ima i toga, iako mislim da je privreda vise stala zbog nase korupcije.

Ova istraga u Austriji oko Hypo banke tebi ništa ne govori?Ili hapšenje direktora njemačkog T-Mobile zbog korupcije u poslovima vezanim za Balkan?
jellyfish je napisao:
_zoka je napisao:
De malo prekotaj šta za nas znači sporazum o slobodnoj trgovini koji smo morali prihvatiti.Kome on zapravo odgovara?

U ovom trenutku taj sporazum odgovara vise zapadu jer imaju konkurentnije i jeftinije proizvode. I slazem se da je to negativna imlikacija na domacu privredu. Ali to je jedna stepenica koja se mora preci da bi doslo do poboljsanja. Niko nama ne brani da izvozimo proizvode pod istim uslovima kao i oni. Samo je problem sto se kod nas nista ne proizvodi, a i ono sto se proizvede je nekonkurentno jer je cijena visoka zbog male produktivnosti rada kod nas koja je izazvana nedostatkom tehnologije, korupcijom itd.
.
Kada?Da nema tog sporazuma ti bi domaći proizvod mogao zaštiti carinom,ne bi ista cijena mlijeka bila iz Njemačke i mlijeka iz BH.Šta misliš šta bi to značilo za ovdašnje mljekare?Ili zabraniti uvoz jeftinog mesa upitnog kvaliteta pa tako poboljšati šanse za domaće stočare?Šta misliš bi li to oživjelo ili bar pomoglo oživljavanju naše privrede?Povećanju standarda?Bi li to u konačnici rezultiralo povećanjem kvaliteta naših proizvoda da i oni jednom mogu parirati EU proizvodima?Primjera je bezbroj.
Porediti Češku,Poljsku,Slovačku i Mađarsku sa nama se ne može.One su uvijek u glavama zapada bile dio Evrope,a mi smo uvijek bili plemena na granici carstva koja ne znaju ništa osim da ratuju.Plus,koliko Škoda ima na EU cestama?

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Porediti Češku,Poljsku,Slovačku i Mađarsku sa nama se ne može.One su uvijek u glavama zapada bile dio Evrope,a mi smo uvijek bili plemena na granici carstva koja ne znaju ništa osim da ratuju.Plus,koliko Škoda ima na EU cestama?

ne samo u njhovim glavama nego i u glavama svakoga ko iole nesto zna o istorijama tih drzava prije 1940te mi laufamo izlizan dildo iz 1988 i pricamo o jednoj chrvenoj i u samo nama poznatom hinjskom stilu serendamo kako smo supermeni a ni cune ni izlizanog dilda na vidiku al bitno je da kenjamo ko foke poslije sezonske migracije bakalara

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Evo gledam sad na rtrs ove političare. Ne znam ko je gori i ko više sere. Da prostite. I onda kažete zapad da ili ne? Odgovor je očigledan.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
zLo_krme je napisao:
Evo gledam sad na rtrs ove političare. Ne znam ko je gori i ko više sere. Da prostite. I onda kažete zapad da ili ne? Odgovor je očigledan.

Svi oni lazu i u svakoj zemlji. Svi politicari su lazovi. Samo sto ovi nasi lazu na oci, a ovi vamo ispod maske. :)

Pohvale za zoku i za njegov stav. :thumbright:

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Zokin stav je ok, samo rjesenje problema je :confused2:

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Zaboravlja da su nasi lopovi, koje mi obozavamo veci problem i da su nas oni vec prodali za sicu....

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]