banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 23:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2004, 00:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Usta gora od auspuha
Cigarete zagađuju zrak više od dizelskih motora
Dim iz cigareta zagađuje zrak desetak puta više od dizelskog motora, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal. Eksperiment je proveden u talijanskom gradiću Chiavenni, u kojem je zrak relativno čist i ima nisku razinu PM čestica. PM čestice su najopasniji element zagađenja zraka i dolaze iz raznih izvora, uključujući cigarete i ispušne plinove iz automobilskih motora. Visoka razina tih čestica u zraku povećava rizik od bronhitisa, astme i raka pluća. Tijekom eksperimenta, u zatvorenoj je garaži pola sata bio upaljen dizelski motor Forda Mondea, a nakon toga su pola sata gorjele tri cigarete. Svake dvije minute očitavane su razine čestica u zraku, a znanstvenici su došli do neočekivanih rezultata. Autori istraživanja tvrde da je, kad su cigarete bile upaljene, razina PM čestica u garaži bila 15 puta veća nego na otvorenome, a dok je bio upaljen motor, samo dva puta.
Iscrpnije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2004, 17:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Avg 2004, 15:13
Dim cigare je nesto najodvratnije, ali ni miris dizela nije nista bolji.
Sve je to isto,jer te ubija i jedno i drugo.Samo cigare su tvoj izbor, a ovo drugo nije. ako vec moram da udisem izduvne gasove motora,bar dim cigare ne moram.
Raduje me zakon koji treba da se usvoji,jer mi je dosta izlazaka iz kafica da udahnem vazduha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2004, 22:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Podrzavam zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima, vec sam dovoljno rekla u predhodnom postu.
Ali zar ne mislite da treba krenuti od pocetka? Jel vam isto tako ne smeta to sto je jako puno ljudi u ovoj zemlji gladno, penzionerska populacija prije svega? Jel vam ne smeta sto je kriminal i korupcija u svakoj pori drustva..bolesnog propalog? ?..mogu ja da nabrajam ovako do ujutro..ali imam precih stvari ..
A uhvatili ste se zakona o zabrani pusenja na javnim mjestima, jer vas se konkretno "dotice".. ali za takav jedan zakon se moraju stvoriti preduslovi, niko nigdje nije uspio "smanjiti broj pusaca"(znam da ovom zakonu nije cilj samo smanjiti broj pusaca, vec u jednu ruku zastititi nepusace) tako sto im je zabranio da puse na javnom mjestu, treba kutija cigareta da bude 10KM a ne 1,5KM i treba da se na svaku kutiju cigareta placa porez, pa da taj novac ide u budzet(a ne u neciji dzep) pa da onda onaj penzioner dobije tu crkavicu i da prezivi mjesec dana do sljedece...da ne rovi po kontejneru, pa da ljudi u zdravstvu dobiju plate pa..sta sve sa toliko novca a?
Mislim da je suvisno uopste pricati o postovanju takvog jednog zakona.
dajte ljudi razmislite malo koliko precih i bitnijih stvari treba da se dovede u red..pa da onda mozemo pricati o takvom jednom zakonu.
Svi imamo pravo na izbor. Kad ste vec se razgalamili toliko o tome, procitajte sta sve i kakve uslove ugostiteljski objekti trebaju da ispune da bi takav zakon mogao biti sproveden. I sta, doci ces u kafic koji i danas radi do 1 ili 2 po noci bez obzira sto je radno vrijeme do 11(a sta mislite kako?) i naci ces se u dimu.
mozda i skontate da vas se ipak i ovi gore pomenuti "slucajevi" doticu, i da ipak treba krenuti iz pocetka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2004, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...mmm....ne da mi se citati....
Zakon ko' i jedan do sada...izglasan milion puta,i ne primjenjuje se. Otkad je izglasan ja pusim duvan na ulici i niko mi ne prigovara...
Toliko o zakonu:P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2004, 02:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
Ljudi ostave upaljen auto u garaži i ubiju se. 10 ljudi puši u prostoriji cijelu noć, još i tu zaspu i ništa. možda ima više tih PM čestica ali teško da je otrovniji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2004, 16:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Mutanti s pljugom
I jedan dim cigarete oštećuje gene
Kad povuče samo jedan dim, pušaču se oštećuje DNK, što je prvi korak prema raku i srčanim bolestima, objavili su američki znanstvenici. Jasno da je za bolest potrebno više od jednoga dima, ali skupina znanstvenika sa sveučilišta u Pittsburghu iznenadila se kad je otkrila koliko malo dima treba za početno oštećenje. Izložili su skupine stanica tekućem dimu cigareta i uočili da se kromosomi koji nose DNK rastavljaju s oba kraja. "Obostrani lomovi smatraju se najmutagenijim tipom oštećenja DNK jer se izlomljeni krajevi mogu spajati s drugim kromosomima u stanici", kaže se u priopćenju Williama Sandersa, koji je predvodio istraživanje. Pušenje cigareta poznato je kao uzročnik raka pluća, a povezuje se i s rakom bubrega, grla i jednjaka, te s bolestima srca. PLIVA zdravlje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2006, 17:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

VRABAC je napisao:
gipsy_girl je napisao:

Zakon je usvojen i dato je 4 mjeseca da se javni objekti prilagode za pushace i nepushace, a nakon sto isteknu 4 mjeseca postojace kazne za vlasnike kao i za pojedinacne slucajeve koji narushavaju pravila i pushe na javnm mjestima. Naravno radi se o novcanim kaznama.

prođoše 4 mjeseca

i još dvije godine :tongue:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2006, 13:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 17:59
Not now, John! je napisao:
Zar nije i kafana "firma"? Ako zabraniš pušenje u drugim firmama, onda zabrani u svim. Razmišljaš li o konobaru koji tu radi i (možda) nije pušač? Ima li on pravo zdravo radno okrušenje? Ili mu predlažeš da dâ otkaz? Ko ga jebe? Kafana je javna ustanova i namjenjena je i meni koliko i tebi.
U privatnim firmama takođe treba uvesti zakon kao u sve firme.
Zar zaposleni u toj firmi nemaju pravo na zdravo radno okruženje?
--------------------------------------------
Još nešto.
Danas-sutra ćeš imati svoju djecu (ako već nemaš)... hoće li ona imati pravo na zdrav život? Ili još uvijek misliš "ko ih jebe"?

Nisam pusac i za ukidanje sam pusenja na javnom mestu, ali opet smatram da u svim "firmama" pa tako i u kaficima i restoranima treba da postoji prostorija za pusace...
Inace pozdravljam ovaj zakon i nadam se da cu ubuduce imati manje problema sa dimom :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2006, 14:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
glupost je uopste raspravljati o pusenju u zatvorenim prostorijama.
malo logike, kulture........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2006, 00:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

meni je baš logično da zapalim cigaretu kad mi se puši.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 21:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

VRABAC je napisao:
VRABAC je napisao:
gipsy_girl je napisao:

Zakon je usvojen i dato je 4 mjeseca da se javni objekti prilagode za pushace i nepushace, a nakon sto isteknu 4 mjeseca postojace kazne za vlasnike kao i za pojedinacne slucajeve koji narushavaju pravila i pushe na javnm mjestima. Naravno radi se o novcanim kaznama.

prođoše 4 mjeseca

i još godina i 3 mjeseca :tongue: :tongue: :tongue:
jutros mi baš pade na pamet dok sam stresao dve kratke kafe da će me morati tući, kažnjavati i zatvarati prije nego me ubijedi da je tad ne zapalim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 21:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Mislim da ce prva metoda biti dovoljna, ako uposle nekog ko je dovoljno kivan na pushace 8).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 09:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2007, 12:34
Zakon o zabrani pušenj cigara u zatvorenim prostorijama.

U kafiću si, osvrneš se oko sebe i većina ljudi puši.
Ovakav zakon je čista diskriminacija, nažalost većinskog djela populacije koja borave na mjestima na koji se ovaj zakon odnosi.

Mislim da treba da se pronađe bolja alternativa od podjele prostora, inače jadni ugostitelji, pošto je riješenje krajnje besmisleno.

Kada zabranjuju alkohol, pošto antialkoholičarima smetaju raspoloženi ljudi? :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 09:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2007, 12:34
VRABAC je napisao:
VRABAC je napisao:
VRABAC je napisao:
gipsy_girl je napisao:

prođoše 4 mjeseca

i još godina i 3 mjeseca :tongue: :tongue: :tongue:
jutros mi baš pade na pamet dok sam stresao dve kratke kafe da će me morati tući, kažnjavati i zatvarati prije nego me ubijedi da je tad ne zapalim.

Demokratija u svom izvornom obliku, većina je odlučila. Ne dam zadovoljstvo nikome pa ni zakonu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 00:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2006, 13:15
znau brate nekad toliko lose pricati o tim cigaretama da ja ne znam sto to rade sto ljudi puse a sto se proizvodi to sve ?
:mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 00:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2007, 14:09
DenisM je napisao:
znau brate nekad toliko lose pricati o tim cigaretama da ja ne znam sto to rade sto ljudi puse a sto se proizvodi to sve ?
Da se poslije svega tog isfuraš, i zapališ :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 22:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2007, 20:14
studen_tica je napisao:
DenisM je napisao:
Da se poslije svega tog isfuraš, i zapališ :lol: :lol:

Jes,jes,jes.......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
e djavo ga odnio ko ih izmisli,sizim od zadimljenih prostora,ako se trujete ne morate nas ostale ubijat :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2007, 23:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2007, 20:14
azdajica-ny je napisao:
e djavo ga odnio ko ih izmisli,sizim od zadimljenih prostora,ako se trujete ne morate nas ostale ubijat :x
Ja sam pusac,i vjeruj da svakom zivom govorim da mi nismo normalni po tom pitanju.Svi znamo kako utice na zdravlje ida ubijaju,i u po toga razgovora palimo cigaretu.....pa jel to normalno....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 12:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2007, 14:09
Ptica Trkacica je napisao:
azdajica-ny je napisao:
Ja sam pusac,i vjeruj da svakom zivom govorim da mi nismo normalni po tom pitanju.Svi znamo kako utice na zdravlje ida ubijaju,i u po toga razgovora palimo cigaretu.....pa jel to normalno....
Upravo tako... :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]