evo citata od jutros.
manitu uci da svira je napisao:
Nacionalizam u Srbiji je besmislen, lebensraumovski i protiv komsija, rasni, vjerski i zaostao a reprezentovan je u istom obliku i nakon Milosevica, na svim izborima, kroz x stranaka, nema potrebe mistifikovati "kvalitet" srpskog nacionalizma, bio on krajinski, seseljev, tigrov, radikalski, naprednjacki etc..
Ako zaista mrzi, tj i kada mrzi to nije mrznja koju osjecaju braca Srbi&Hrvati&Bosnjaci medjusobno. Mi smo u svemu prvi na ljestvici, bilo da je pozitivno ili negativno, samo po redu izaberemo od broja 1 ili broja 100.
za mene su svi nacionalizmi isti i svi, bez obzir odakle dolaze, jednako iracionalno reaguju na njega. zajebi tu priču o srbima i balkanu kao nesvjenom divljem ili ne znam kakvom dijelu evrope. na jedan primjer našeg divljaštva navešći ti 100 njihovog. priča "mi smo prvi na ljestvici" proizvodi likove poput adrijana hejstingsa (vjerovatno znaš o kome se radi) i njegovom đubretu od knjige koja je prevedena kod nas, i u kojoj se tvrdi da su srbi sa turcima okupirali sve ostale narode i tlačili ih vjekovima, te su zbog svega toga zaslužili da budu etnički očišćeni. eto to piše hejstings koji je omiljena fusnota tvoje moderne lije grinfild. eno knjige je u našoj biblioteci, neko je sa njom obrisao dupe
Ovo je drzavni nacionalizam i americki tip obuhvata hiljade etnija, on je prvenstveno ponosan zato sto je Amerikanac a tek potom ide prema religiji ili primordijalitetu. I naravno, nije tu samo Amerika, zato sam te i pitao o tipologiji.
ma nazovi ga kako god hoćeš, nacionalizma nema bez istoricizma i pozivanja na mitove. ti govoriš o nekom idealnom tipu koji nikad a nije postojao u realnosti. šta bijelci podrazumijevaju pod amerikanac? „mi pravi amerikanci evropljani“ (mit o izabranom narodu). zaboravljaš da su svi donijeli naslage nekog svog prehodnog identiteta i da se stalno pozivaju na boga i zemlju. ako nije etnički zašto onda potreba da se stalno naglašava bog (a znamo o kom bogu pričaju) i zemlja (mit o zajedničkoj sudbini), još fali mit o zlatnom dobu, sve ostalo je tu. to je klasični etnonacionalizam , kao i kreolski u južnoj americi u odnosu na domorodce, kao svaki etnonacionalizam bilo gdje na svijetu.
Gdje to u razvijenim liberalnim demokratijama ljude pokrecu iracionalni nagoni? Iracionalni nagoni pokrecu ljude u strahu, bez egzistencije i kada je njima ili njihovim najblizim ugrozena sigurnost. To moze biti stvarna opasnost ali se ta slika npr. napravi i medijski, populizmom i manipulacijom. Sustina razvoja svijeta i drustva se svodi na tri aspekta a to ljudi koji pokusavaju izolovano shvatiti bilo koji drustveni problem ne mogu uhavizati: produkcija, reprodukcija i sigurnost. Sve ostalo je izvedeno, narocito ideologije identiteta, religija i nacija. kao najjeftinije oruzje za manipulaciju.
naravno da je su sve vrste socijalnog identiteta konstrukt, ali sve druge vrste povezanosti su neuporedive sa nacionalnom. razlog zašto je nacionalizam toliko vitalan je upravo ta iracionalnost na koju se nije računalo. samo se za naciju dobrovoljno daju životi. nađi mi kamikazu koji će zbog radnih kolega da pogine?
Frisky_Dingo je napisao:
manitu, ja sam samo odgovorio na tvoj zaključak o srpskom nacionalizmu. u prethodnom postu si napisao da smo mi maltene neka divlja horda, koljači i ne znam šta, da je kod nas sve divlje a nacionalizam nam je najcrnji, najgori, najmračniji mogući. zato sam te pitao za francusku i da mi odgovoriš kako je nastao srpski nacionalni pokret?
Ne, napisao sam da je nas zakasnjeli nacionalizam gotovo unakazio hiljagodisnju istoriju, kulturu i tradiciju zbog toga sto vise od 100 g. nemamo politicara ni politiku.
Razvoj nacija pratio je industrijalizaciju, kapitalizam, trziste ..ko je tada zakasnio imao je priliku kada je Vudru proklamovao svojih cuvenih 14. tacaka , pa u Versaju a zadnji voz je otisao sa Avnojem, kada je grupa bosanskih Srba, bez ijednog legalnog predstavnika Srba iz Srbije, ovjerila pitanje granica. 1957. su shvatili da je na Avnoju ovjerena prevara ali zbog nepostojanja nacionalnog interesa unutar elite kujundzija, zidara i portira koji postase generali i srpski predstavnici krenulo se pogresnim putem: Rankovic, krize 62-67, 71, ustav 1974, Plava knjiga, Sanu, Gazmestan...I kraj. Kresendo nekontrolisanih i izmanipulisanih emocija. Ukratko, pravo pitanje je kakav je to nacionalizam koji nije stvorio nacionalnu drzavu? Los i zakasnjeli.
Ja znam i koji bi drugi put, strategija nakon .ww2 bio dobar al lako je poslije bitke biti general
Mislim, ima toga jos a da se samo pomenuto stavi u nekoliko paragrafa eto knjige od nekoliko stotina strana, a podtazumjevam da si o svemu pomenutom citao

mislio sam na 19. vijek. na činjenicu da smo, prema hrohu, jedini slovenski narod koji je imao nekoliko nacionalnih pokreta istovremeno. srbi nisu morali da zaokruže državu pa stvaraju nacionalnu svijest , već su se pokreti javljali nezavisno jedni od drugih i to upravo govori o jakoj kulturnoj i etničkoj povezanosti koja, jel, ne postoji. imali smo jak kulturni i politički pokret srba u vojvodini, pa ustanički pokret u srbiji, pa ustanički pokret u crnoj gori do autonomije, pa ustanički u bosni koji se nakon dolaska austrougara transformiše u kulturni i politički, slično u dalmaciji. za razliku od drugih slovenskih nacionalizama mi smo imali pokreta u dvije imperije, na različitim prostorima koji su se civilizacijki vrlo razlikovali, ali nije bilo potrebe ni za kakve agresije, nametanja ili bilo šta slično. zamisli da smo mi organizovali krstaške ratove za naciju ko francuzi, pa sonja biserko bi svršavala po nama. naravno, ja se slažem sa tobom da smo trebali to samo zaokružiti, ali očigledno da nedostatak iskustva i možda zbog tih okolnosti vjerovatno se željelo još više, i onda im se sve to odbilo o glavu.