mesečeva_kći je napisao:
Ljudi jeste li konkurisali za neki posao u posljednje vrijeme?
Iz vaše priče ispada da posla ima, samo ljudi neće da rade. Ispada i da je lako pokrenuti biznis ili u najmanju ruku raditi neki fizički posao dok ne naiđe nešto bolje. Ono što sam skontala iz svog dosadašnjeg iskustva je da se do posla normalnim putem NE MOŽE doći. Dakle, ne pričam o fizikalisanju ni o honorarisanju ni o volontiranju, već o poslu na kom se uplaćuju doprinosi uz platu od koje se može preživjeti.
Na koji god intervju sam otišla sve prođe u najboljem redu, sve je super i ništa, dobijem odbijenicu. Najimpresivniji je bio sa tročlanom komisijom stranaca i domaćim ispitivačem, intervju na engleskom, likovi oduševljeno klimaju glavama i došaptavaju se. Bila sam sigurna da je posao moj, međutim, naravno - odbijenica.
Kad sam napokon dobila posao, a nisam mogla da ga ne dobijem, jer sam bila jedina osoba sa odgovorajućom stručnom spremom koja se prijavila, sve karakteristike koje je TNS naveo kao pozitivne u prvom postu su bile smetnja. Ah, da prvo se vodila teška borba da li da prime mene ili neku djevojku za koju je urgirala Dušanka Majkić. Na kraju su primili obe, dobili 2000 KM na osnovu biroa i nakon 4 mjeseca sam dobila šut kartu. Elokventnost, stručnost, poznavanje rada na računaru,poznavanje jezika, bilo koja osobina koja se inače cijeni je bila debeli minus. Da ne pišem o poniženjima i izrabljivanju... ne bih dovršila post do sutra. I pored svega, ja sam bila srećna što uopšte radim.
Meni bliska osoba je poslije 6 godina rada u struci, na novom poslu, dobila prvi mjesec "platu" od 100 KM, nakon godinu i po dana ta cifra se povećala na 400. Niko ne spominje prijavu. Kad dođe vrijeme da neko bude prijavljen, recimo poslije 4 godine rada, oni otpuste nekog i dobiju još 6 mjeseci, jer se navodno ne smije prijavljivati novi radnik dok ne prođe 6 mjeseci od otpuštanja.
Prijateljica koja je diplomirala prošle godine je toliko očajna da je počela da konkuriše i za poslove u kladionici. U međuvremenu je radila kao kurir i kao dadilja, oba posla za 200 KM.
Nema smisla da dalje navodim primjere, ali mogu reći da se za iole normalan posao, traži ebena partijska knjižica. Otvoreno.
Samo da kažem da ja ne čekam da mi nešto padne s neba, da mi neko pokuca na vrata i ponudi posao, konkurišem i dalje, a u međuvremenu sam počela da "radim" preko interneta.
Znam da ima i pozitivnih primjera, nije sve tako crno, ali je za sada definitivno sivo.
Dzaba ti i partijska knjizica ako nemas iza ledja nekog jakog. Ovo ti govorim iz licnog iskustva.