banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 13:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Mar 2011, 00:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
BMary je napisao:
Da se razumijemo, ne branim je, ako je zapustila kuću i djecu to je grozno a pogotovo ako još i pije. Nije jedina samohrana majka na svijetu, ali zbog takvih njenih postupaka ispaštaju djeca. To mi je krivo.

Zato treba ulagati u domove za nezbrinutu djecu, a ne poklanjati kuce propalitetima.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2011, 17:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
To je dobra ideja, ali bolje da djeca odrastaju i sa jednim roditeljem, nego u Domu. Možda malo više angažovanja Centra za socijalni rad u smislu rehabilitacije (ako je alkohol u pitanju) i socijalizacije. Treba na vrijeme spriječiti da se roditelj ne dovede u takvu situaciju i zanemari djecu.

Upravo je tako što si rekao, najlakše je napraviti kuću i kao time je problem riješen...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2011, 17:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Na jednoj strani samohrane majke, na drugoj strani mladići od 40 godina po selima i vukojebinama.

Ja predlažem pokretanje emisije Spajalica na Big2.

Da nije tragično bilo bi komično, samo im još trebaju "mladići" od 40 godina...

Možda si mislio mladost + iskustvo kombinacija 8)

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:08 
http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/244828/ ... najmi-stan

da ne otvaram novu temu, e ovo mi je zena borac za svoju djecu i neko kome treba pomoci...

GORNJI MILANOVAC - Gornjomilanovčanka Dragana Jovanović (39) zatražila je od Centra za socijalni rad u ovom gradu da ta ustanova njeno šestoro dece smesti u dom, jer ona ne može da im obezbedi krov nad glavom. Za nekoliko dana sedmočlana porodica moraće da se iseli iz stana u kojem sada živi, a nijedan stanodavac ne želi da primi porodicu sa toliko dece, bez obzira što Dragana ne pravi nikakav problem oko plaćanja zakupnine za stan.

U memljivoj podrumskoj prostoriji u Ulici Rajka Milovanovića poslagane su kutije u koje Jovanovići polako pakuju svoje stvari. Iz ovih 25 kvadrata moraju da se isele za nekoliko dana, a gde će, ni sami ne znaju. Da joj se deca ne bi našla na ulici, Dragana se odlučila na očajnički korak.

- Možete misliti kolika je moja muka kada sam od Centra za socijalni rad zatražila da mi decu zbrinu u domu, jer i to je bolje nego da rastu na ulici. A u ovakvu situaciju smo došli pošto niko od stanodavaca sa kojima sam razgovarala ne želi da mi izda stan ili kuću. Čim čuju da imam šestoro dece, zalupe vrata. Kao da će im deca pojesti zidove ili srušiti kuću, ne znam čega se plaše. To više nisu mališani, uzrasta su od 7 do 18 godina, a ni novac nije problem. Iako jedva krpimo kraj sa krajem, mogu da platim stančić sa kuhinjom i jednom prostorijom, više nam ne treba. Ali, šta vredi kada niko neće da pokaže ni zrno ljudskosti - ogorčena je Dragana, kojoj zbog dramatičnih životnih okolnosti ne predstavlja problem da radi i po nekoliko poslova i da na njima ostaje i po 14 sati.

Opština traži rešenje

Načelnica Opštinske uprave u Gornjem Milanovcu Gorica Petrović ističe da je u toku postupak traženja rešenja za stambeno zbrinjavanje porodice Jovanović.
- Postoje dva opštinska stana koja nisu baš u najboljem stanju, ali bi uz adaptaciju mogli da se koriste. Pre svega, moraju se uraditi pregradni zidovi i toalet, a za to će nam trebati dodatna sredstva i čim ih pribavimo počećemo sa preuređivanjem. Svesni smo da je ovaj slučaj urgentan, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalaze Jovanovići, ali će nam za ove radove biti potrebno barem mesec dana, a bojim se i nešto više - kaže ona.
Ove optimistične najave Draganu Jovanović nisu previše ohrabrile.
- Iz meseca u mesec nam govore da ćemo dobiti nekakav smeštaj, ali od toga nije bilo ništa. Nisam sigurna ni da će ispuniti to što sada obećavaju – ističe Jovanovićeva.

- Radim od ujutru do uveče i ne biram poslove. Okopavam krompir, cepam drva, čistim po kućama, konobarišem, a radila sam i kao gerontodomaćica. I deca mi puno pomažu - kaže ona i dodaje da su Slađana (18) i Srđan (17) čitavo leto proveli u ariljskom kraju berući maline i vadeći krompir u suvoborskim selima, dok su, s druge strane, Irena (16) i Jelena (14) preuzeli brigu o dvoje najmlađih članova porodice, Srećku (8) i Urošu (7).

- Moja deca su obučena, obuvena i nikada nisu bila gladna, ali ne mogu da verujem sedam godina niko od nadležnih u opštini ne može da nam pronađe kakav-takav stalni smeštaj. Ja mogu da spavam i u parku, ali neću da mi deca budu na otvorenom - priča Dragana Jovanović.

U gornjomilanovačkom Centru za socijalni rad kažu da znaju da porodica Jovanović živi u veoma teškim uslovima, ali da to nije dovoljno za zbrinjavanje dece u dom.

- Ne možemo mi nekoga ko se brine o svojoj deci, a Dragana Jovanović to bez sumnje čini, najpre lišiti poslovne sposobnosti, a potom oduzeti decu i smestiti ih u dom. Procedura oduzimanja dece je veoma složena i zakon je tu veoma jasan. U dom se smeštaju deca bez roditelja ili ona čiji roditelji nisu sposobni za rad. Dragana nije baš najzdravija, ali može da radi, jako je vredna, radi dva-tri posla. Ona ne traži materijalnu pomoć da bi izdržavala svoju porodicu, nego samo da joj se reši stambeno pitanje i verujemo da će se to uskoro dogoditi - navodi direktorka ove ustanove Snežana Radenković i objašnjava da Centar Jovanovićima ne može pružiti ništa više od mesečne materijalne pomoći.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Gledala sam ja prilog.
Ne znam... u ćošku je prikazana vlaga, prikazano je da je ta porodica zaista bijedna.
Prva reakcija mi je bila - zar opet novu kuću?! Mislim da bi se i ova mogla popraviti.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Talija je napisao:
Prva reakcija mi je bila - zar opet novu kuću?! Mislim da bi se i ova mogla popraviti.

lollipop je napisao:
Za nekoliko dana sedmočlana porodica moraće da se iseli iz stana u kojem sada živi

Ne znam zašto, ja sam iz ovoga naslutila da je u pitanju deložacija ili šta već. Nisam gledala prilog. Zbog čega ustvari moraju da se isele iz tog stana?

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne moraju da se isele, reportaža je bila o tome kako im u dodijeljenoj kući ima vlage.
Kuća je njihovo vlasništvo (dobili su je 2007.) pa traže novu.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim, meni je žao i sve to, ali ne možeš jednom kad ti dodijele kuću svake treće godine tražiti novu.
Nemoguće je da su je loše napravili, ne isplati im se to. Pa valjda i oni računaju da što lošija kuća to više ovakvih zahtjeva...

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:39 
cek, cek, nesporazum je, talija govori o prilogu sa pocetka price, a ja o jednoj sasvim drugoj porodici iz srbije, koja je podstanar i gazda im otkazao stan valjda, a nemaju gdje iznajmiti drugi jer ih niko nece sa tolikom djecom..

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lollipop je napisao:
cek, cek, nesporazum je, talija govori o prilogu sa pocetka price, a ja o jednoj sasvim drugoj porodici iz srbije, koja je podstanar i gazda im otkazao stan valjda, a nemaju gdje iznajmiti drugi jer ih niko nece sa tolikom djecom..

E to ja pitam. To sam i pretpostavljala...

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nisam vidjela tu naknadnu priču, neko je napisao na prvoj strani "ko je gledao prilog na tv?" pa ja odgovorih bez daljnjeg gledanja teme da sam ja gledala i da mi se kuća ne čini toliko urnisana.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:43 
pri tom ova zena iz mog priloga, za razliku od zene betera alkoholicarskog sa pocetka price, radi i po nekoliko poslova dnevno da prehrani djecu, ne trazi pomoc vec samo nekog ko bi joj iznajmio krov nad glavom za koji ce placati najam..

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam, toliko je nepravde i svega i svačega u svijetu... nedavno sam gledala na tv ženu kojoj je oteto dijete (država ga oduzela zbog aninimne dojave???? i dala u dom) iako žena radi i ima krov nad glavom. Žena je zvala televiziju.
Neka nesrećna vremena.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 13:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Avg 2010, 09:37
Nisam gledala prilog, ali sam pročitala u Blicu, tamo me odveo link sa prvog posta, i lijepo piše da je :
"Ministar za izbeglice i raseljene RS Omer Branković kaže da je izgradnja kuće za Poturoviće koštala 69.550 KM" i "Damira Poturović je nezaposlena, a porodicu prehranjuje sa 350 KM dečjeg dodatka i alimentacije. Zbog toga Centar za socijalni rad Banjaluka planira da Damira završi obuku za krojača u Udruženju žena „Duga“, kako bi mogla samostalno da zaradi za život.
- Na proleće ćemo joj pomoći da zaseje baštu i da uzgaja živinu. Želimo da je ojačamo kako bi mogla da izađe iz stanja socijalne potrebe. Bitno je da ona i deca imaju gde da žive, a ostalo možemo lakše rešiti - kaže direktor Centra za socijalni rad Borka Vukajlović"
Predpostavljam da je cifra od 300.000KM spomenuta u prilogu da se to malo "nafiluje". :-?
Dalje, jako dobro znam da je beterima džaba pomagati, a da oni koji hoće i žele da rade uvijek nađu način da prehrane djecu.
Ova žena iz drugog priloga je neko kome treba pomoći, i žalosno je da niko ne želi da izda stan vrijednoj i čestitoj porodici, a izdaju se stanovi koji služe za orgije i sl. Tamo nekom gazdi stana neće smetati što neki bajun svaku noć privodu drugu "ljepoticu" i probija zvučne zidove, ali mu smetaju normalni ljudi koji vrijedno rade i mogu plaćati kiriju
Žalosno....

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 13:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Meni su sva djeca ista, bilo da su im majke alkoholičarke ili ne. Ustvari, drugima je za nijansu lakše. Dijete je samo dijete, a ne "od one alkoholičarke", "od one vrijedne"...

Nisu svi tako jaki da se nose sa nevoljama dignute glave.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 13:16 
pa onda se fino djeca od te alkoholicarke stave u dom, jer ce im tamo biti bolje, ne vrijedi ih pomagati takve ako ce i novu kucu unistiti jer ce je zapusiti i navuci vlagu, a ona pare popiti pa djeca pa kukati kako su joj djeca gladna...

sem toga, sva je prica pocela oko toga kako su oni u vladi krivi..a niti atv uvijek daje relevantane podatke kada je rijec o vladi, niti ima iko da potvrdi cinjenicu o ulozenom novcu.. mozda su i otkup zemljista i dozvola kostali neki svotu, a evo i u ministarstvu kazu da taj iznos nije tacan..

niko ovdje ne govori o toj djeci, ti si BMary rekla da ces im otici odmah pomoci, pa evo posto je tema pala u zaborav, taman da te pitam sta si ucinila po tom pitanju?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2011, 07:31 
nisam ni sumnala da BMary nece odgovoriti na moje pitanje..

elem, citam danas blic i txt o gospoji koja strajkuje gladju jer joj ne daju VECI stan..

naime Stojanka Vidovic, supruga poginulog borca i izbjeglica iz Vogosce, u srijedu je pred zgradom opstine u Bijeljini stupila u strajk gladju, yahtijevajuci, kako kaze, da joj se adekvatno rijesi stambeno pitanje.
Ona kaze da su joj nudili stan sa jednom sobom i dnevnim poravkom sto je ya troclanu porodicu nedovoljno i to u naselju Amajlije!!!!!!!!!!! nije to prihvatila, i jos je podstanar. Trazi od drzave i odstetu od 16.000 Km jer je toliko dala za sada za stanarinu.

S druge strane, u opstinskom Odjeljenju za boracko/invalidsku zastitu kazu da joj je nudjen stan dvosoban u Amajlijama, i da joj je resorno ministarstvo cak izdalo rjesenje, ali Stojanka ga je odbila zahtijevajuci trosoban stan u centru grada, sa centralnim grijanjem.

sta vi o ovom mislite?
ja bih ovu zenu posteno iskamdzijala motkom pred tom istom zgradom opstine. zivimo u drzavi u kojoj je stvarno stanje tesko, toliko ljudi zivi na rubu egzistencije, bez elementarnih uslova za zivot, a ona gospoja nece dvosoban vec trosoban stan u centru za njih troje...
generalno, mozda neke drzave sa jakim socijalnim programima mogu to ostvariti, ali biti toliko licemjeran u nasoj drzavi trenutno je van svake pamet.. sram je bilo..

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2011, 08:14 
Ako je to zaista istina treba je nogama izgaziti, a ne sibom...

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2011, 08:24 
fazon je u tome, sto su oni trazili izjavu od nje i ona tvrdi da nece stan koji ima jednu sobu i dnevni boravak u tim amajlijama, jer joj je to nedovoljno za njih troje. tako stoji u njenoj citiranoj izjavi. zato vjerujem da je istina. ne znam.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2011, 08:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Pa nista, samo je pustiti nek crkne. Nagledao sam se ja takvih slucajeva - porodica izbjeglica (tacnije-raseljenih lica) sjedi u tudjoj kuci u Mejdanu i ceka delozaciju, a nece da se preseli u novu kucu koju im daju stranci, "jer je djetetu predaleko ici sa Sargovca u muzicku skolu".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]