banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 09:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Feb 2011, 00:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Time trek je napisao:
old fashion men je napisao:

Zar u većini svjetskih zemalja i firmi ne postoji dres kod koji naročito od muškaraca zahtijeva propisno tj. uniformno oblačenje

Propisno/uniformno oblacenje je vecinom rezervisano za poslove gdje ima svrhu(doktori/vatrogasci itd.) i za poslove gdje je cilj da se rade repetativne stvari, gdje radnici ne treba da odskacu jedni od drugih nego da rade sta im se kaze. Takva privreda je ostala u 19om i 20om vijeku, i na putu je izumiranja jer se vecina takvih poslova moze automatizovati.(MBAs su cudna sorta koja je ni tu ni tamo, ali prema njima nemam neko veliko misljenje).

Ovakvi poslovi su uniformisani:
Slika
gdje ti fino daju uniformu sa imenom i grbom firme dok se setkas po prodavnici.
Dok ovakvi poslovi nemaju dress kod:
Slika
Citiraj:
ili poslovni sastanak

Mislis nesto ovakvo?
Slika

Možda nemaju ali je potreban, zamisli da su one dvije trebe iznad malo bolje ribe i da nabace minjake i istaknu dekolte, karinu bi ona trojica gledala u tablu šta četvrti piše.

Ja mislim da je puno bolje kao na ovim slikama:
Slika

Slika

ne može se dopustiti da svatko oblači šta želi, pogotovo na mjestima kao škole, javne ustanove i sl. čak i u privatnim firmama je potreban dres kod da nečiji izgled ne bi ometao ostale uposlenike, dakle, dozvoliti anarhiju da bi neko istakao svoju individualnost, za koju usput rečeno nikog nije briga je pogrešno i štetno.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2011, 00:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
ne može se dopustiti da svatko oblači šta želi,

Moze, imas gomilu primjera uspjesnih organizacija bez dress koda.

čak i u privatnim firmama je potreban dres kod da nečiji izgled ne bi ometao ostale uposlenike,

Vecinu ljudi tudji izgled ne ometa.

svoju individualnost, za koju usput rečeno nikog nije briga.

Procitaj opet sta si napisao. Ova recenica kao da je izasla iz nekog komunisticko, pol potovskog prirucnika. Vecina ljudi koji nisu psihicki poremeceni imaju potrebu za licnim izrazajem i individualnoscu i ljepse se osjeca u manje dosadnim okruzenjima.

Dati ucenicima/zaposlenim vise kontrole nad svojim izgledom, radnom okolinom i sl. ima veoma pozitivan uticaj na moral i zadovoljstvo. Preporucio bih ti npr. ovu knjigu ako te vise zanima: http://www.amazon.com/Delivering-Happin ... 446563048/

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2011, 00:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
Jedno je postivanje odredjenog dress code-a, a drugo uniformisanje ljudi. Ukoliko je u skolama problem 'nekulturnog' i 'nepristojnog' oblacenja, onda ne dozvolis odredjeni nacin oblacenja, tj uvedes odredjeni dress code, a ne da umotavas ljude u kondome.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2011, 00:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
u mojim salonima je takodjer dresscode. jednostavno je i psiholoski efekat, isto kao kad zene ispod svoje garderobe obuku lijep donji ves - automatski se drugacije ponasaju, tako radnik koji se na poslu presvuce ili vec uniformisan dodje na posao - ostavi (u veliko) privatne probleme ispred vrata firme i posveti se poslu.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2011, 10:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kod mene u firmi se po kancelarijama i pogonima hoda u kucnim papucama, sorcevima, a svako malo vidis necije gace. Uzasno izgleda. Ali i to nece dugo.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2011, 04:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
azdajica-ny je napisao:
sta fali djeci u nekim daleko razvijenijim zemljama sto imaju skolske uniforme,meni je to bas lijepo,ne mora biti ni uniforma ali bar da ima neki kodeks,mislim da sam negdje na zidu ekonomske skole vidjela da isti,u medicinskoj prije 15ak god kad sam ja isla,momci sui morali dolaziti u hlacama cak i ljeti,nema papuca,japanki,cure bez golih ramena i koljena,a znale su bas ko sa plaze dolaziti,ali je direktorica uvela restrikcije i poslije nije bilo ispada,barem ne dok sam ja isla u skolu...a za fax,to bolje da ne komentarisem kakve su nakazne dolazile na predavanja i ispite,mogu misliti sta je tek sada...ali ima tu itekako kucnog vaspitanja,pa imaju li ta djeca roditelje...

Sjecam se kad su u cetvrtom srednje, pred sam kraj godine dosli u razred( ne sjecam se ko je bio, mozda zamjenik direktora) i naredio dvojici ucenika da moraju skratiti kosu,koja nije bila dugacka, vec onako, na paz,malo duza. Mi smo se svi pobunili i rekli koji je toidiotluk da im cetiri godine dopustaju da imaju takvu frizuru, a pred kraj skolovanja ih tjeraju da skrate kosu. Nije pomoglo, morali su se osisati. Naravno, medicinska skola je u pitanju.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2011, 10:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ja se ne bih osisao, makar nikad skolu ne zavrsio. U osnovnoj su s*ali svake godine oko toga.
Kretenluk.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
laoce je napisao:
Sjecam se kad su u cetvrtom srednje, pred sam kraj godine dosli u razred( ne sjecam se ko je bio, mozda zamjenik direktora) i naredio dvojici ucenika da moraju skratiti kosu,koja nije bila dugacka, vec onako, na paz,malo duza. Mi smo se svi pobunili i rekli koji je toidiotluk da im cetiri godine dopustaju da imaju takvu frizuru, a pred kraj skolovanja ih tjeraju da skrate kosu. Nije pomoglo, morali su se osisati. Naravno, medicinska skola je u pitanju.

ne znam koje si ti godiste,ali ja se sad pokusavam sjetiti,ali mi se cini da u mojoj generaciji niko nije od momaka imao dugu kosu,pa mene je Stana Kajkut(a bila mi razrednica)vratila sa prakse jer nisam bila nasminkana,kao ne mozes takva kao iz varikine pred pacijente :lol:
bilo je par ispada s oblacenjem nekoliko cura u skoli,ali uglavnom ih nije bilo puno sto su kao na plazu ili diskoteku isle...
generalno,ja nemam nista protiv dres koda ni na poslu a ni u skoli,ja radim u trgovini,momci u prodaji su svi u istim majicama i meni je to sasvim ok,niti razmisljaju jesu li pristojno obuceni niti ih kupac pokusava prepoznati u gomili kome da se obrati 8)

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 02:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
azdajica-ny je napisao:
laoce je napisao:

ne znam koje si ti godiste,ali ja se sad pokusavam sjetiti,ali mi se cini da u mojoj generaciji niko nije od momaka imao dugu kosu,pa mene je Stana Kajkut(a bila mi razrednica)vratila sa prakse jer nisam bila nasminkana,kao ne mozes takva kao iz varikine pred pacijente :lol:

Kod mene u generaciji su isto svi muskarci morali imati kratku kosu, a na praksi su morali biti obrijani obavezno... par puta je drug znao dolaziti sa bradom na praksu i samo ga instruktorka vrati kuci i ne da mu da bude na praksi dok god se ne upristoji... :confused4:
Pirsing na licu je isto bilo zabranjeno imati, i na casovima i na praksi... znam par ljudi kojima su cak i prigovarali zbog nacina oblacenja...

Inace sto se tice oblacenja u skolama, stanje je uzasno... Kad vidim u cemu curice idu u skolu, zapitam se imaju li roditelje kod kuce kad ih takve pustaju iz kuce... Definitivno bi trebalo da svaka skola ima odredjeni dress kod ili ako vec ne mogu to da kontrolisu, onda uvesti uniforme i zavrseno....

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 02:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Ja bih zabranio zenama da nose farmerke. Zena ima da nosi suknju. A, muskarce sa dugom kosom bih hvatao i na silu sisao na nulu. Majku mu, da se zna sta je zensko, a sta musko.

Je l' tako?

Kako sad nije tako?!

Nego, na koji nacin vas, koji bi zabranjivali i nametali, ugrozava tudje oblacenje? Sto vama smeta neko u trenerci ili razgolicen ili 'stagod'?

Postoji li neki drugi argument osim:"Da se zna neki red, majku mu!"

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 09:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Timotic je napisao:
Ja bih zabranio zenama da nose farmerke. Zena ima da nosi suknju. A, muskarce sa dugom kosom bih hvatao i na silu sisao na nulu. Majku mu, da se zna sta je zensko, a sta musko.

Da te priupitam tvojim pitanjem:

Timotic je napisao:

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 09:42 
Ubice ga Izzard zbog ovog sa kosom... :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
A Taška levata, ni čitati ne zna :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 11:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
Tasko dobrica, ne prepoznaje ironiju... :P

Timotic je napisao:

Je l' tako?

Kako sad nije tako?!

Nego, na koji nacin vas, koji bi zabranjivali i nametali, ugrozava tudje oblacenje? Sto vama smeta neko u trenerci ili razgolicen ili 'stagod'?

Ne ugrozava mene tu niko licno... Ali nije kulturno da dolaziti u skolu sa izofiranim sisama, napadno nasminkan, obucen, pred profesore koji su barem duplo stariji... Jbmu jel ides u skolu ili u klub, modnu reviji i td...

p.s. Ne dirati muskarce sa dugom kosom :lol: , a i suknje volim da nosim. :P

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 12:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Taško, ajde igraj se i pusti odrasle da razgovaraju :lol:

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 14:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovaj dio:
Citiraj:
Je l' tako?

Kako sad nije tako?!

nije bio tu :D tj, nisam ga procitao...

A nije ovo nista novo, da ja izlecem van staze kad naletim na ironiju. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dr_Kay je napisao:

Ne ugrozava mene tu niko licno... Ali nije kulturno da dolaziti u skolu sa izofiranim sisama, napadno nasminkan, obucen, pred profesore koji su barem duplo stariji... Jbmu jel ides u skolu ili u klub, modnu reviji i td...

Znaci, ostaje jedini argument ono "da se zna neki red"? :)

Citiraj:

Ako sam dobro shvatio, ti si muskarac s dugom kosom koji voli da nosi suknje?

Eto, vidis, ja nemam nista protiv... Vjerovatno se ne bih bas druzio s tobom, ali ti ne bih branio da zivis i da se oblacis onako kako volis...

:D

Poslednji put menjao Timotic dana 18 Feb 2011, 18:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Ovaj dio:
Citiraj:
Je l' tako?

Kako sad nije tako?!

nije bio tu :D tj, nisam ga procitao...

A nije ovo nista novo, da ja izlecem van staze kad naletim na ironiju. :D

Bio je tu, ali ti promaklo. A, pazi kad sam ja na tvoj prethodni post stao oko pola minute:"Jeb'...sta je sad ovo..." :D

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Timotic je napisao:
Dr_Kay je napisao:

Ako sam dobro shvatio, ti si muskarac s dugom kosom koji voli da nosi suknje?

Ovako nešto? :lol:

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 18:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
To je sve istina ako pođemo od predpostavke da je Dr_Kay muško...
Al postoji i ona druga predpostavka...

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]