banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 14:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ZELENI DEDO
PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
nepokoreni je napisao:
Je8o te jesi skontao do sad da sam KOMUNISTA kako mogu podržati taj pokret???
Smetaju mi fanatici na svim stranama koji nameću volju poštenom svijetu, sve to uza zid pa mašingeveru! Dok je takvih taj šareni ćilim će da bude Bosanski lonac jesi li sad skontao poentu mojeg kazivanja?

:) :)

Dobro komunjaro ateistička sad sam se skonto!!
Al de kad uriniraš po vjerskim temama pokušaj malo šarati!
Šaraj malo šarajj,,,, :D :D

p.s.što se tiče ekstremizma i fanatizma, slažem se s tobom :wink:

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
nepokoreni je napisao:
Hodža je uvijek nosio turban a pop i fratar mantiju. Oni su u službi božijoj to nisu fanatici ni fundamentalisti to nema veze sa pričom.

Upravo ovo želim da kažem, glupo je za primjer navoditi budističkog monaha, svećenika, sveštenika ili hodžu...

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Dust je napisao:
Ako je neko vjernik, on je vjernik i u kuci i van kuce. Ako se kaze "ne ubij, ne kradi, vjeruj u jednog Boga, ne cini blud" ne moze on postovati to pravilo samo u kuci, valjda se to odnosi i van kuce? Vjera nije samo vjerovanje, nego i ponasanje. Budisticki monasi nose narandzaste odore, briju glavu, ne jedu meso. Natjeraj ga da se nosi tako SAMO u hramu, u kuci. Kakvim to cini tebe?

DA. vjernik. U SRCU.
sad me tjeras da idem po Kur'an gdje i tamo stoji zapisano da se ne valja isticati nicim, pa tako ni garderobom.
pravila oblacenja nacinio je covjek prema zakomima koji vladaju u datim drzavama. oni u Arapskim zemljama moraju nositi sve pokriveno jer sunce sprzi sve sto dotakne. i to je ok. moraju se ljudi zastiti od nepogode.
i na kraju krajeva, mozes ti nositi 100 feredza, ako u dusi ne valjas nista ti ne vrijedi... koje vajde tvoja vjera u Boga ako ces drugome napakostiti i ako ces drugoga vrijedjati. ne ceka takve raj. neka zabravi.
a ako bas vjerujes ono iskreno, skruseno onda takvo sto neces ni raditi.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Talha je napisao:
Nego reci mi, spominješ te vehabije iako ja nigdje u Bosni ne vidjeh da postoji udruženje vehabija ili neka institucija gdje se oni okupljaju i promovišu svoju ideologiju.Nisam čak ni upoznao ni jednog čovjeka da sebe naziva vehabijom!

Ajde ne lupaj, otiđi u džamiju "kralj Fahd" pa vidi, tamo čak ni organi ove države ne smiju ući jer su za tu džamiju izborili ex teritorijalni status, ustvari ta ustanova ima status poput ambasade, a o tzv selima gdje obučavaju podmladak da ne govorim.
Mnogo si smiješan lik, da ne upotrijebim neku grđu kvalifikaciju.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Talha je napisao:
Nego reci mi, spominješ te vehabije iako ja nigdje u Bosni ne vidjeh da postoji udruženje vehabija ili neka institucija gdje se oni okupljaju i promovišu svoju ideologiju.Nisam čak ni upoznao ni jednog čovjeka da sebe naziva vehabijom!

Ajde ne lupaj, otiđi u džamiju "kralj Fahd" pa vidi, tamo čak ni organi ove države ne smiju ući jer su za tu džamiju izborili ex teritorijalni status, ustvari ta ustanova ima status poput ambasade, a o tzv selima gdje obučavaju podmladak da ne govorim.

e tu, vidis, ti nisi u pravu.
postoje edukacije u okviru ove dzamije i na tu edukaciju idu svi: i srbi i hrvati i muslimani.
ne pravi se razlika,
sasvim slucajno (dvoje djece hrvata i jedan srbin idu na tecajeve, mislim informatike, bas u ovaj centar). izgleda da ne gledaju koje si vjere. eto to mi je nesto sto mi je bas zapelo za oko.
i pozdravljam svaku instituciju koja radi na unaprijedjenju mladih bez obzira koje si nacije i vjere.
I evangeliste (kojih u Mostaru ima dosta) koji su ulozili napor i za vrijeme rata donirali djeci paketice, slatkise i igracke bez obzira na vjersku pripadnost.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
old fashion men je napisao:
Talha je napisao:

Brzozapaljivi, da ne upotrijebim neku grđu kvalifikaciju :D :D

Smisao mog posta je u tome da se skoro svaki musliman sa bradom po defultu gura u vehabije!
A recimo, imaš bradonja sufija (derviša) koji ne mogu smisliti ove bradonje sa radikalnijim stavovima.I zaista ne postoji nigdje oficijelno udruženje ljudi pod tim imenom i sa nekim programom djelovanja dok recimo četnički ravn. pokret ima svoje prostorije u nekoliko gradova.
Htio sam ti napraviti paralelu gdje se nešto predimenzionira i generalizira dok se nešto puno opasnije ignoriše iako zvanično postoji!

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Slika

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BRAVO ppktpl!!!

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Talha je napisao:
Htio sam ti napraviti paralelu gdje se nešto predimenzionira i generalizira dok se nešto puno opasnije ignoriše iako zvanično postoji!

I de Ala'a ti reci mi kakve veze imaju četnici i selefije sa djeda mrazom i hidžret dedom :-?

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Вехабија (бар оних који тако игледају) и замотаних риба по цијелом Сарајеву.
Ја сам већ пар пута написао овде, ал` морам опет, никад нисам видио ништ смјешније него цурицу, 15-16 година, обучену као рокерка, са беџевима и у конверзицама а глава замотана.. :D
Што се тиче вехабија, имао сам прилику да гледам неке извјештаје СИПЕ и у њима се говори о камповима око Тузле и Травника. Додуше, то није ништа страно, било је о томе и у медијима..

И какве везе имају четници са овим? Је л` они можда ходају у овим униформама, иду у том на посао?
Четници су регуларна војска Краљевине Југославије у којој ти је можда и бабо служио. Не заборави, ово је некад била Краљевина Југославија.

Што се тиче попа и хоџе, ти људи раде свој посао, они треба да изгледају тако. Замисли хоџу у фармеркама како клања. Факат смјешно.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 17:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Talha je napisao:
Dobro komunjaro ateistička sad sam se skonto!!
Al de kad uriniraš po vjerskim temama pokušaj malo šarati!
Šaraj malo šarajj

p.s.što se tiče ekstremizma i fanatizma, slažem se s tobom :wink:

Aferim. Komunista jesam ali nisam ateista naime vjernik sa im i slavim slavu, moj duhovni i sekularni život su razdvojeni. Tako je bilo i prije rata.

Citiraj:
Што се тиче попа и хоџе, ти људи раде свој посао, они треба да изгледају тако. Замисли хоџу у фармеркама како клања. Факат смјешно.

Dobro rečeno :D

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Dust je napisao:
Vehabije u Bosni, osim svojim izgledom, nikoga ne uznemiravanju. Ako jesu, ja se izvinjavam, jer do sad ne cuh da se neki dig'o u vazduh. Talibanci jesu osudjivani o strane muslimana, dovoljno ti je da procackas internetom (ako te zaista zanima).

Ispeci pa reci:

http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/195753/Uhapsena-trojica-osumnjicenih-za-napad-u-Bugojnu

[url]http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/story/145363/Vehabije+seju+strah+na+Vlašiću.html[/url]

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 18:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Joj tebe ferdinande....Pa je li lijepo napisala da NIJE ONA ČULA da su vehabije činile belaj ovde....Ona NIKADA NE ČUJE kada oni prave sranje...

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 18:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Jbg trebali su staviti više eksploziva onda bi čula garant :lol:
Evo malo za one koji kažu da vehabije nisu opasne:
http://www.vecernji.hr/vijesti/vehabije-postavili-punkt-ulazu-svoje-selo-pokraj-brckog-clanak-93235
http://www.nacional.hr/clanak/32315/vehabije-jurisaju-na-bih-dzamije

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 12:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
jesu li ovo zaista teme za covjek i drustvo ili se ja vise zaista ne razumijem?
pocinjem da vjerujem u stav jednog prijatelja koji posjecuje samo strucne forume, jer kaze da na ove druge dolaze samo iskompleksirani i neostvareni likovi sa viskom slobodnog vremena.
zar poslije napisanog posta nekada, mislim samo nekada, ne dobijete utisak da je o odedjenoj temi i suvise receno.
...gluposti najcesce.

sada ce se, naravno, neko osjetiti prozvano pa ce pozeljeti da napise "ajde ti napisi nesto pametno"...unaprijed se izvinjavam sto sam kao svi sizofrenici ovoh prostora jednu recenicu prosirila na pola stranice, dakle pitanje je bilo "jesu li ovo zaista teme za covjek i drustvo ili se ja vise zaista ne razumijem?"

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 12:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ha ha ha! :lol: Popo je pravo razbio napetost na ovoj temi koja prijeti da eskalira u nešto mnogo gore, nešto interplanetarnih razmjera! :D
Đed i dedo se super slažu, a gle nas? :D

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Да не буде да "Срби измишљају у циљу рушења мултиетнићке БиХ":

Citiraj:
Odgovor na pitanje o islamskom stavu prema liku Djeda Mraza

Sarajevo, 24. decembar 2010. (MINA) - Veći broj muslimana postavio je pitanje Fetva-eminu u vezi islamskog stava o tzv. Djeda Mrazu kao jednom od simbola svetkovine kojom se obilježava početak nove kalendarske godine te kako se musliman treba postaviti spram tog fenomena. Poštujući pravo izbora svakog pojedinca i porodice da u konkretnoj situaciji postupi u skladu s vlastitom savješću i opredjeljenjem, Fetva-emin dr. Enes Ljevaković želi ukazati na sljedeće:

1. Djeda Mraz je izravno povezan s kršćanskom tradicijom i zapravo samo je drugo ime za ličnost iz te tradicije poznatu kao "Sveti Nikola". Oni koji prešućuju ovu činjenicu i pokušavaju da predstave, ustvari nametnu, Djeda Mraza kao općeprihvaćeni simbol darovanja djece povodom nove kalendarske godine, čije je obilježavanje, također, povezano s kršćanskim vjerovanjem u datum rođenja Isaa a.s., zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, posebno muslimansku djecu nastojeći im poturiti jedan kršćanski simbol kao neutralan i kao općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja.

2. Spomenuta svetkovina i njen simbol nisu poznat, priznat i prihvaćen element u islamskoj tradiciji Bošnjaka. Oni su pod/na/metnuti i promovirani muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja i neslobode i muslimani bi ih, kao svojevrsne zaštitne znakove tog vremena i politike i kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignorirati.

3. Pravo je svakog pojedinca i porodice da po vlastitoj savjesti i izboru prihvate ili ne prihvate spomenute simbole, ali je prema islamskom učenju svako i odgovaran za vlastiti izbor i postupke. Uzvišeni u Kur'anu kaže: "Svaki je čovjek odgovoran za ono što je uradio". (El-Muddessir,38). Poslanik a.s. u jednom hadisu naglašava: "Svako od vas je čuvar/pastir i bit će odgovoran za ono što mu je povjereno".

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 1&Itemid=1

Посебно занимљив је трећи пасус. Као, свако може како хоће, али онда иде позив на Куран и позив на одговорност за учињено.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 13:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Да не буде да "Срби измишљају у циљу рушења мултиетнићке БиХ":

Citiraj:
Odgovor na pitanje o islamskom stavu prema liku Djeda Mraza

Sarajevo, 24. decembar 2010. (MINA) - Veći broj muslimana postavio je pitanje Fetva-eminu u vezi islamskog stava o tzv. Djeda Mrazu kao jednom od simbola svetkovine kojom se obilježava početak nove kalendarske godine te kako se musliman treba postaviti spram tog fenomena. Poštujući pravo izbora svakog pojedinca i porodice da u konkretnoj situaciji postupi u skladu s vlastitom savješću i opredjeljenjem, Fetva-emin dr. Enes Ljevaković želi ukazati na sljedeće:

1. Djeda Mraz je izravno povezan s kršćanskom tradicijom i zapravo samo je drugo ime za ličnost iz te tradicije poznatu kao "Sveti Nikola". Oni koji prešućuju ovu činjenicu i pokušavaju da predstave, ustvari nametnu, Djeda Mraza kao općeprihvaćeni simbol darovanja djece povodom nove kalendarske godine, čije je obilježavanje, također, povezano s kršćanskim vjerovanjem u datum rođenja Isaa a.s., zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, posebno muslimansku djecu nastojeći im poturiti jedan kršćanski simbol kao neutralan i kao općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja.

2. Spomenuta svetkovina i njen simbol nisu poznat, priznat i prihvaćen element u islamskoj tradiciji Bošnjaka. Oni su pod/na/metnuti i promovirani muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja i neslobode i muslimani bi ih, kao svojevrsne zaštitne znakove tog vremena i politike i kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignorirati.

3. Pravo je svakog pojedinca i porodice da po vlastitoj savjesti i izboru prihvate ili ne prihvate spomenute simbole, ali je prema islamskom učenju svako i odgovaran za vlastiti izbor i postupke. Uzvišeni u Kur'anu kaže: "Svaki je čovjek odgovoran za ono što je uradio". (El-Muddessir,38). Poslanik a.s. u jednom hadisu naglašava: "Svako od vas je čuvar/pastir i bit će odgovoran za ono što mu je povjereno".

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 1&Itemid=1

Посебно занимљив је трећи пасус. Као, свако може како хоће, али онда иде позив на Куран и позив на одговорност за учињено.

zastrasivanje Kur'anom. Nije Bog tu da njime strase za svaku sitnicu, a daj...
taman htjedoh reci: a zasto onda obiljezavaju datume po ovom kalendaru? sada je 2010 godina, i njima i nama. i cijelom svijetu. a znamo otkad se racuna. kako to ne smeta?
i milion drugih stvari...
ma bjež'!

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 13:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Čini se da se i Islam modernizira.Ja do sada nisam ni vidio ni čuo za ovako nešto.Nema šta,Svijet dozrijeva ,ubrzano.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 13:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
shoole je napisao:

Potpuno istu stvar imaš i u Svetom Pismu kada apostol Pavle kaže: "sve mi je dozvoljeno ali nije sve na korist, sve mi je dozvoljeno ali sve ne ide na dobro".

To je osnovni postulat svake vjere, imamo slobodnu volju ali ipak postoje nekakva pravila i svi će snositi posljedice za ono šta i kako rade, dobre i loše. I u svjetovnom životu možeš raditi šta hoćeš, možeš voziti u suprotnoj traci na cesti ili proći kroz crveno, ali ćeš snositi posljedice.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]