Jeste, taj tekst me motivisao na otvaranje teme

Mene najvise navode na razmisljanje ljudi koji su neodlucni u tome svemu, pa ne znaju sta bi uradili, danas ne bi ukrali ali ne znaju kako bi razmisljali da dodju na vlast.
Popokatepetl, ono sto si ti napisao, mislim da ako covjek mali novac vraca, a veliki ne, da se to sve svodi na neku racunicu, znaci u sustini nema tu neke "vjernosti u malom", jer u pozadini takvog razmisljanja je neka racunica (tipa "mali je novac, uprljacu savjest, ne isplati se, a ako je veci novac, zalijecicu savjest novcem").
Zamisli da nadjes novcanik koji izgleda mnogo skupo, i znas recimo ko je vlasnik. Sad, ti kontas da u tom novcaniku moze biti 100 eura a moze biti i 50000 eura (znaci vjerovatnoca je 50:50, recimo da znas da je tip bio u banci i da se dvoumio da li da podigne 50000 i ne znas koliko je na kraju podigao). Da li ces vratiti novac vlasniku bez gledanja koliko novca ima unutra? Mislim da razmisljanje o odgovoru na ovo pitanje govori o nama kako bi postupili u situaciji da mozemo nekaznjeno ukrasti, to je neko moje misljenje.
Ponavljam, govorimo o jednoj hipotetickoj situaciji u kojoj biste nedvosmisleno ispali kradljivac, nemojte se baviti nijansama jer one nisu bitne na ovoj temi. Znaci stanje stvari je najjednostavnije moguce: nadjete se u situaciji da mozete da se obogatite nekaznjeni, pri tome znate da to sto cinite nedvosmisleno ispada kradja. Da li biste ukrali, da ili ne. To je pitanje u ovoj temi, nemojmo pricati o definiciji kradje u vlasti jer ne govorimo o fenomenologiji politike i vlasti.