banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 02:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Izaberite opciju
Da 31%  31%  [ 13 ]
Ne 57%  57%  [ 24 ]
Nisam siguran, mozda. 12%  12%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 42
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Okt 2010, 09:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Mislim da ne bh mogao krasti. Bar se nadam :)

A usput da citiram kuma:"Ja da sam Mile, pa ja bih Dragutinu svom otkinuo od penzije i stavio u svoj dzep.".
:lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 09:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2010, 10:08
Izzard je napisao:
Krao bih od bogatih i dijelio siromašnima.

zanimljivo

puno postenih ljudi na forumu ima, niko nebi krao. :lol: :lol: :lol: nemojte lagati ni sebe ni druge :lol: :lol: :lol: ali ostaje ona cast izuzetcima

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 09:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Većina koja se javila na temi je rekla da ne zna kako bi se ponašala u toj situaciji, i to smatram najiskrenijim odgovorom. Zanimljivo, oni koji su se javili su izgleda iskreniji od onih koji su samo glasali :)

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Pitanje je suviše banalno postavljeno da bi se dao odgovor sa DA i NE.
Ne može se tek tako dati odgovor ni da ni ne, bez razmatranja okolnosti pod kojima neko nešto radi (ubija, krade).
Da li biste nekoga ubili? NE! I pored takvog stava desi se da neko nekoga hotimice ili nehomitimice ubije iako ne misli tako u momentu kad mu je postavljeno pitanje.

U politici pogotovo ne može doći do izražaja stav pojedinca nego igraj kako ti neko drugi kaže.
Čak i najpošteniji se nađe u dilemi kad vidi očitu nepravdu ali iz xy razloga ne reaguje jer ne smije ili ako reaguje povuče za sobom posljedice tog svog reagovanja.
Najgora situacija je kad zbog neke uloge/položaja moraš da radiš neke stvari koje ne bi radio da se sam pitaš, ako ne radiš ispadaš iz igre (vlasti). I šta se najčešće dešava, ljudi se lako uklope i silom prilika promijene mišljenje koje su do tada imali.
Ukradu jednom, možda malo griže savjesti i straha od otkrivanja, ukradu drugi put, straha je manje, treći put ide kao po loju.
Prema tome... ne znam kako bih se ponašala da sam na vlasti. Ove pameti ne bih (krala), al kao što rekoh nikad niko ne može da garantuje da neće zbog nečega promijeniti mišljenje (zbog xy razloga).

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 10:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Leona je napisao:
Da li je i korupcija kradja?

У суштини јесте.

Крадеш кад си у власти када користиш свој положај да дођеш до лове, да ли тако што ћеш експлицитно рећи. "Хоћу својих 10%!", тако што даш до знања да би неке ствари ишле брже ако би се новчано подмазале или тако што исплатиш себи лову за неке фиктивне ствари. Небитно је...

Наишао сам на ово на нету, па ми се учинило илустративним, а и добра је причица која комотно важи и данас. Иако је ово примјер мита, и ово је по мени крађа:

Citiraj:
...jedan od retkih govornika koji se odlučno suprotstavio mom predlogu bio je poslanik Aleksa Žujović. On je dokazivao da „seljak grca pod državnim teretima i da ne može da snosi nove“. Pašić ga je slušao pažljivo i nervozno prelazio rukom preko brade. Kad je Aleksa završio svoj govor, Pašić reče tiho Voji Janjiću, sekretaru Kluba:
- Vidi šta hoće Aleksa.
- On kaže, gospodine, da je seljak u teškom položaju...
- Čuo sam to, Vojo, ali ga pitaj zašto se ljuti.
Voja priđe Aleksi i reče mu na uvo:
- Pita Baja zašto se ljutiš.
- Kako da se ne ljutim, kad sve beogradske kurve dobiše stipendiju da studiraju u Parizu, samo moja Milica ne može!
Kad je ovo čuo odgovori Pašić:
- Idi, ovaj, i kaži Aleksi da će i njegova ćerka dobiti stipendiju.
Voja prenese poruku i posle izvesnog vremena se Aleksa ponovo javi za reč:
- Braćo, tačno je da seljak teško snosi ovo stanje, ali ako je u pitanju državna bezbednost, naš će seljak da proda i poslednje bakrače da plati porez i pomogne državu...

(Milan Stojadinović, „Ni rat ni pakt“)

Он топик... не знам. Говорим себи да не бих, али питање је толико хипотетичко да је тешко бити искрен према себи и реално одговорити.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 10:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Opet ja sa porezom...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 11:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ako krades prozovu te krimanalcem, ako ne krades prozovu te budalom.
Znaci, krasti, ali umjereno i vuk sit a ovce na broju.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 11:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pretpostavljam da je ova tema motivisana tekstom iz 6yke i jednim segmentom iz njega, pa ću postaviti to ovde jer nisu svi čitali taj tekst:

Kada sam za jednu radio stanicu, još kao tinejdžer, radio anketu "Šta biste uradili da ste jedan dan na vlasti", barem pola ljudi mi je iskreno reklo kako bi pokrali sve što bi mogli. U državi gdje bi pola ljudi pokralo sve što im padne pod ruku, ova vlast je sjajna, jer ima još resursa koje političari nisu uzeli.

Cijeli tekst je na

http://www.6yka.com/pismo-apstinentima

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Jeste, taj tekst me motivisao na otvaranje teme :)

Mene najvise navode na razmisljanje ljudi koji su neodlucni u tome svemu, pa ne znaju sta bi uradili, danas ne bi ukrali ali ne znaju kako bi razmisljali da dodju na vlast.

Popokatepetl, ono sto si ti napisao, mislim da ako covjek mali novac vraca, a veliki ne, da se to sve svodi na neku racunicu, znaci u sustini nema tu neke "vjernosti u malom", jer u pozadini takvog razmisljanja je neka racunica (tipa "mali je novac, uprljacu savjest, ne isplati se, a ako je veci novac, zalijecicu savjest novcem").
Zamisli da nadjes novcanik koji izgleda mnogo skupo, i znas recimo ko je vlasnik. Sad, ti kontas da u tom novcaniku moze biti 100 eura a moze biti i 50000 eura (znaci vjerovatnoca je 50:50, recimo da znas da je tip bio u banci i da se dvoumio da li da podigne 50000 i ne znas koliko je na kraju podigao). Da li ces vratiti novac vlasniku bez gledanja koliko novca ima unutra? Mislim da razmisljanje o odgovoru na ovo pitanje govori o nama kako bi postupili u situaciji da mozemo nekaznjeno ukrasti, to je neko moje misljenje.

Ponavljam, govorimo o jednoj hipotetickoj situaciji u kojoj biste nedvosmisleno ispali kradljivac, nemojte se baviti nijansama jer one nisu bitne na ovoj temi. Znaci stanje stvari je najjednostavnije moguce: nadjete se u situaciji da mozete da se obogatite nekaznjeni, pri tome znate da to sto cinite nedvosmisleno ispada kradja. Da li biste ukrali, da ili ne. To je pitanje u ovoj temi, nemojmo pricati o definiciji kradje u vlasti jer ne govorimo o fenomenologiji politike i vlasti.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kradja je i kada se ne plati porez. Ma koliko sitna lova bila u pitanju.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ti koliko spominjes taj porez mora da ga nisi platio zadnjih 10 god. pa se ovdje ispovjedas :D Salim se :)

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
bi, kada bi bio premijer preselio bi cjeli budzet na razna egzoticna ostrva a prije toga bi pripremio termin kod najboljeg plasticnog hirurga u brazilu i par validnih dokumenta i dravljanstava. bio bi cileanac ili argentinac cro podrijetla i redovno bi isao u katolicku crkvu. za 10 godina bih kupio "suncani hvar" i mahao vam sa pristojne udaljenosti

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Hristov je napisao:
Jeste, taj tekst me motivisao na otvaranje teme :)

Mene najvise navode na razmisljanje ljudi koji su neodlucni u tome svemu, pa ne znaju sta bi uradili, danas ne bi ukrali ali ne znaju kako bi razmisljali da dodju na vlast.

Popokatepetl, ono sto si ti napisao, mislim da ako covjek mali novac vraca, a veliki ne, da se to sve svodi na neku racunicu, znaci u sustini nema tu neke "vjernosti u malom", jer u pozadini takvog razmisljanja je neka racunica (tipa "mali je novac, uprljacu savjest, ne isplati se, a ako je veci novac, zalijecicu savjest novcem").
Zamisli da nadjes novcanik koji izgleda mnogo skupo, i znas recimo ko je vlasnik. Sad, ti kontas da u tom novcaniku moze biti 100 eura a moze biti i 50000 eura (znaci vjerovatnoca je 50:50, recimo da znas da je tip bio u banci i da se dvoumio da li da podigne 50000 i ne znas koliko je na kraju podigao). Da li ces vratiti novac vlasniku bez gledanja koliko novca ima unutra? Mislim da razmisljanje o odgovoru na ovo pitanje govori o nama kako bi postupili u situaciji da mozemo nekaznjeno ukrasti, to je neko moje misljenje.

Ponavljam, govorimo o jednoj hipotetickoj situaciji u kojoj biste nedvosmisleno ispali kradljivac, nemojte se baviti nijansama jer one nisu bitne na ovoj temi. Znaci stanje stvari je najjednostavnije moguce: nadjete se u situaciji da mozete da se obogatite nekaznjeni, pri tome znate da to sto cinite nedvosmisleno ispada kradja. Da li biste ukrali, da ili ne. To je pitanje u ovoj temi, nemojmo pricati o definiciji kradje u vlasti jer ne govorimo o fenomenologiji politike i vlasti.

Sinoć sam napisao povelik post gdje sam obrazložio stvari detaljnije, i taman da pošaljem, glupi Chrome (reko', samo da ga testiram par dana) zašteka i meni sve propade :D Odgovoriću ti čim nađem vremena.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 19:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ti koliko spominjes taj porez mora da ga nisi platio zadnjih 10 god. pa se ovdje ispovjedas :D Salim se :)

:lol: :lol: :lol: Neeeeeeeeeeeeee, samo sam dosadan :D

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Krao bih pare od države... u stvari ne bih, jer bi to bile moje pare.
Krao bih tuđe žene... u stvari ne bih, jer bi mi one mahom dolazile same.
Krao bih tuđe ideje...u stvari ne bih je bi to bile moje ideje.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...nikad ne bih na vlast...samo posao koji znam...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2010, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Hristov je napisao:

Ne razmisljaju svi o svemu. Nekima se zivot i sve u njemu samo desi. Nisu svi ljudi isti.

Citiraj:

Dobro pitanje. Moj odgovor je da bih pogledala koliko novca ima u njemu iz radoznalosti, a vratila bih ga jer ne bih mogla drugacije.

Postoji dosta primjera ljudi koji su se velikim dobicima na Lutriji obogatili preko noci, a onda to sve preko noci i spiskali i pri tome se jos i zaduzili. Easy come, easy go.

P.S. Lagala bih kada bih rekla da ne bih voljela imati najnoviji model BMW-a. Stvar je u tome sto svoje ( ama bas nijedan ) principe nisam spremna zrtvovati da bih dosla do njega. Kad bolje razmislim mogla bih ga i sada imati, mozda ga u stvari i ne zelim.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2010, 14:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Naravno da bih mogao krasti. Evo i sad kradem od države, od gazde, od komšije, od televizije(nedam im preplatu), gledam što got kupujem da kupim bez jebenog PDV-a ama gledam na svaki način da im otkinem ali oni meni otkidaju više. Nedaju živiti, daju na žličicu, jebendišu po glavi i ovako pa se recipročno tome ponašam. Još da budem na vlasti?! Bojle po vas da vaki na ja nebude na vlasti. Jer dovoljno je manijaka što zbog malog kurca i komplekasa iz mladosti jebendišu sve poredu.
Ih, kad mi neko napiše da nebi mogao krast? Sere ko sjenica, sitno i natenane. Meni najdraže nešto drpit kad idem u kupovinu u šoping pa izazov da pred kamerom nešto drpim a sa ženom se kladim da li oni kukavac zštitar spava ili drka u wc-u da mu smjena prođe.
Draga djeco dobro je ukrast, viditie samo kako je čika Mile Dodlig-a postao glavna faca. Zato drpite šta stignete. Pođite prvo od roditelja.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2010, 17:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Citiraj:

Moj odgovor je da bih pogledala koliko novca ima u njemu iz radoznalosti

:lol:

Ovo mi je tako šljatko :D :)

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2010, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zozon je napisao:
Naravno da bih mogao krasti. Evo i sad kradem od države, od gazde, od komšije, od televizije(nedam im preplatu), gledam što got kupujem da kupim bez BEEEEEP PDV-a ama gledam na svaki način da im otkinem ali oni meni otkidaju više. Nedaju živiti, daju na žličicu, BEEEEEEP po glavi i ovako pa se recipročno tome ponašam. Još da budem na vlasti?! Bojle po vas da vaki na ja nebude na vlasti. Jer dovoljno je manijaka što zbog malog BEEEEEEEP i komplekasa iz mladosti BEEEEEEEP sve poredu.
Ih, kad mi neko napiše da nebi mogao krast? BEEEEEP ko sjenica, sitno i natenane. Meni najdraže nešto drpit kad idem u kupovinu u šoping pa izazov da pred kamerom nešto drpim a sa ženom se kladim da li oni kukavac zštitar spava ili BEEEEEEP u wc-u da mu smjena prođe.
Draga djeco dobro je ukrast, viditie samo kako je čika Mile Dodlig-a postao glavna faca. Zato drpite šta stignete. Pođite prvo od roditelja.

Moze li malo kulturnije na mojoj temi? :angry1:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]