na ovom genocid.org
mislim da je svima jasno da su vlasti u sarajevu htjele da se ovako nesto desi, da su htjeli mogli su sprijeciti ovo sto se desilo
Citiraj:
Između marta i aprila 1993. iz Srebrenice je pod pokroviteljstvom Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) evakuisano otprilike 8000 do 9000 Bošnjaka. Evakuacijama su se, međutim, protivile bosanske vlasti u Sarajevu, smatrajući da se time doprinosi "etničkom čišćenju" teritorije.
muslimani su tvrdili da tu nije bilo skoro pa nikakve vojske i da su se samo branili, a taj sud na koji se oni toliko pozivaju je utvrdio nesto drugo, da je tu bilo itekako puno vojske i da su napadali srbe.
Citiraj:
Oko enklave je bilo razmješteno između 1000 i 2000 vojnika iz tri brigade Drinskog korpusa, a te snage bile su opremljene tenkovima, oklopnim vozilima, artiljerijskim oružjem i minobacačima. Jedinica ARBiH koja je ostala u enklavi, odnosno 28. divizija, nije bila ni dobro organizovana, a niti dobro opremljena. Nedostajala je čvrsta komandna struktura i sistem komunikacije, neki od vojnika ARBiH imali su stare lovačke puške ili uopšte nisu imali oružja, a samo nekolicina njih imala je prave uniforme. Međutim, Pretresno vijeće Haškog tribunala je saslušalo i svjedočenja da 28. divizija nije bila onako slaba kakvom su je neki opisivali. Sigurno je da je broj ljudi u 28. diviziji nadmašivao broj ljudi u Drinskom korpusu, pri čemu su redovno protiv snaga VRS-a na tom području vršena izviđanja i diverzije.
Citiraj:
Pretresno vijeće je saslušalo velikim dijelom neosporeno i vjerodostojno svjedočenje o sistematskom odbijanju Bošnjaka da se pridržavaju sporazuma o demilitarizaciji "zaštićene zone". Bosanski helikopteri su letjeli, kršeći time odredbu o zoni zabrane letenja, ARBiH je otvarala vatru prema srpskim linijama i kretala se kroz "zaštićenu zonu", 28. divizija se nastavila naoružavati
nisam dalje htio da citam, nije mi se dalo. ali da tu nije bilo sve crno-bijelo, to je valjda svima jasno. to sto se desilo je tragedija, ali je jos vece zlo sto se sa tim ztrvama politicki trguje. ta cifra od tih 8000 i kusur pobijenih je itekako prenapuhana.
srebrenicki stub srama, ma daj. idu izbori. mene samo zanima kad ce muslimani biti raspolozeni da pricaju i mjestima gdje su oni klali, silovali i ubijali neduzne srpske civile. ili se to nije dogadjalo.
ja jos jednom kazem da u ovde nije moguc zajednicki zivot srba i muslimana u ovoj drzavi dok god u njihovim glavama postoji crno-bijela slika i dok oni sebe vide kao zrtve a nas kao koljace. over&out