Tpojka je napisao:
Vrlo je lako napraviti randomizirana 3 - teorijski neograničeno broj prekidača za puštanje injekcione tečnosti.
Ali tehnikalije ne treba miješati sa čišćenjem smeća.
Ja obožavam da trolam i zajebavam idejom, al pade mi na pamet stvar tehničke prirode. Tako lijepo ako ja uspem nekoj babi otrov u čaj, ona ga popije ja nisam ubica, nego je ona samoubica... Vrlo je lako izmišljenim izumima koji se ne koriste podržavati svoju argumentaciju, čak i da takva stvar postoji, smrtna kazna je ubistvo a odgovornost nosi ako ne izvršilac onda onaj ko donese smrtnu presudu.
Ta teza da je svako ko ubije mentalno nezdrav stoji jedino ako uzmemo da ne postoje mentalno zdravi ljudi i da sva mentalna oboljenja spadaju u jednu kategoriju, što svakako nije tačno. Postoji recimo nešto što se zove ubistvo iz nehata znaš ono čistio đed pušku i ubio babu, operisao hirurg pa presjekao gdje ne treba. Postoji ubistvo u samoodbrani. Daleko od toga da za takvo nešto ne treba postojati odgovornost ali tvrditi da je svako ko ubije mentalno nezdrav je apsurd.
To važi i za ubistvo s predumišljajem, a okarakterisati svakog ubicu kao mentalnog bolesnika bez dublje analize širokog spektra mentalnih poremećaja je neozbiljno. Al možemo pokušati... Ja imam vremena.
Uračunljivost nekog ko iz punog zdravlja dobije pomračenje uma nije isto što i uračunljivost psihijatrijskog bolesnika poput ove žene, koja jednostavno ne postoji. Sad, ja ne želim da kažem da takve ljude treba osloboditi krivice ili čak da treba gledati na njihovo stanje kao olakšavajuću okolnost, nego da krivica za ovo nije isključivo njena, nego je krivica institucija koje su dužne da ovakve ljude zbrinu, jer ona je osoba nesposobna za život u zajednici. Ne svojom svjesnom odlukom, nego zato što je bolesna, dopamin i serotonin joj izjebaše mozak, opasna prije svega po sebe, a vidimo i po okolinu, i da je nikakvo saznanje o blažim ili težim kaznama ne može odvratiti ako postoji neki naum jer uopšte nema percepciju stvarnosti i rezon zdrave normalne osobe. Apsolutno se ne može poredit s nekim ko dođe s posla, zatekne komšiju kako mu roka ženu i dobije "pomračenje uma".
Da si zeru čitao o tome, ili makar sekundu proveo u blizini osobe sa akutnom fazom šizofrenije sve bi ti bilo jasno. Koje su to muke.
Da ne dužim, ja sam u principu neopterećen pitanjem smrtne kazne u pojedinim slučajevima sam za, ali sve činjenice koje su meni dostupne, govore da njena primjena nema učinkovitost u smanjenju stope teških zločina.
Evo stopa ubistava u SAD u zadnjih 20 godina, poređenje država koje imaju i koje nemaju.
http://www.deathpenaltyinfo.org/deterre ... rder-rates

<3 !