banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 16:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Feb 2009, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Leona je napisao:
guess who je napisao:
Sad nesto kontam, da li siromastvo uzrokuje povecani natalitet ili je obrnuto? :)

Pa moguce je da da.
Ima dosta slucajeva gdje siromasni parovi imaju po 5, 6, 8, 10...djece, dok u ovih malo imucnijih ljudi 1, 2, 3 u vrh glave i dosta.
Jedan od razloga bi mogao da bude jer imaju vise vremena , nema tehnike koja odvlaci paznju i vrijeme, nema se posla =ima se vise vremena za porodicu, za zenu/muza itd... nema se nekog stresa, poslovnog, medijskog, gradjanskog.. dok ovi malo imucniji il nemaju vremena, posao, stres, ili ne zele da stvore djecu dok nisu u stanju da djeci pruze nesto vise, da se nadje veci stan, da svako dijete ima svoju sobu, da se nadje stan sa bastom da dijeca mogu mirno da se igraju... da ovo ,da ono... a tu je i kompjuter i ostali mediji koji imaju vise zanimljivijih stvari od intimnosti sa partnerom, ili se radi radi radi, i dodje se kuci i onda jedva cekas da legnes.

Dosta puta se danas cuje da zena ne moze da zatrudni, psihicki stres i kod nje i kod njega, pa se ne moze, treba se opustiti, pa to opustanje potraje i godinama.
Dok eto, kod nekog "opali" iz prve, kao kod ove jadne dijece. Ili npr. Cigani... u njih to sve cak-cak.
Koliko puta kad odem u BL, ono 40 stepeni, vidim ciganku kako kako drzi onu bebu ..pa mi bude zao djeteta sto se przi na onom suncu. A ono nista, suti i ne place.

Da, tako je po defaultu. A ja se nesto kontam, da li je mozda njihovo siromastvo proizaslo iz toga sto imaju puno djece.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
guess who je napisao:
Da, tako je po defaultu. A ja se nesto kontam, da li je mozda njihovo siromastvo proizaslo iz toga sto imaju puno djece.

Sigurno da ima i takvih slucajeva. Eto, ona zena sto je skoro rodila osmorke u Americi, sad ima 14. dijece a nema posla, dijeca nemaju oca, a milion evra je u dugu. A fanatik je za dijecu i hoce dijecu po svaku cijenu.

Ali sigurno ima i onih koji su bili siromasni prije dijece, dosta takvih slucajeva znam.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 19:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Leona, sreco, nemoj se ljutiti na mene, ali ne mogu da ne ispravim kad vidim 27 gresaka na hrpi.
Kaze se: dIJEte, dJEca, dJEcu ili dete, deca, decu.
Dijeca, dijecom... je nepravilno.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 19:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
ajkula je napisao:
urbana_extravaganca je napisao:
Да ли сте знали да се годишње у Србији изврши око 150.000 абортуса (према неким подацима и до 200.000?!? 150.000 деце годишње бива убијено. Претпостављам да је у ВБ ситуација далеко гора.

Znas li zasto su tolike cifre u pitanju? Zato sto je abortus jeftin. Da bi isti obavio na zapadu, moras ici psihologu, socijalnom radniku, vjerskom ocu i tek onda izbeciti povecu sumu novca da bi to odradio. Upravo iz tog razloga se desava da mladje curice radjaju djecu dok se kod nas to za cas obavi :-?

Citiraj:
Ја лично не верујем да је у питању добро материјално стање већ безобразлук брачних парова (где предњаче жене) који једноставно не желе да их дете (или више деце) оптерећава у животу. Знате оно не можемо на одмор са малим дететом и сл.

Ti mislis, i to pogresno :roll:

А јел имаш ти неки аргумент да ја мислим погрешно. Умањени наталитет проузилази пре свега из жеље брачних парова да што више уживају у животу односно у оном шта им живот нуди а њихово веровање је такво да мисле да ће деца у томе да их спрече.
Пре свега жене. Аргумент: Према статистици (овој горе наведеној) највећи брјо абортуса изврше жене између 25-35 година. Значи жене у најбољим годинама не желе да буду мајке. Па ти сад нађи контра-аргумент.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Koje statistike? Dokaz, molicu :)

Kome su potrebne statistike da bi shvatio sta je zivot? Znas li koliko kosta jedno dijete? Ili je najbitnije roditi jos jedan socijalan slucaj? Znas li koliko kosta karton Pampers pelena? Koliko kostaju kolica? Ako zena hoce da radi a nema baku, tetku, strinu.. koliko se po satu placa baby siterka? Znas li ista ili samo lupas po obicaju? Danasnje familije krpe kraj sa krajem. Njih 4-5 zivi u cumezu na 8. spratu. Nemaju za pristojan godisnji odmor, za putovanje, djecu odgaja ulica i komsiluk.. Jel' to svrha potomka? Uostalom, imas li dijete pa da onda porazgovaramo dokumentovano? :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 20:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Sep 2006, 21:10
Leona je napisao:
guess who je napisao:
Sad nesto kontam, da li siromastvo uzrokuje povecani natalitet ili je obrnuto? :)

Pa moguce je da da.
Ima dosta slucajeva gdje siromasni parovi imaju po 5, 6, 8, 10...djece, dok u ovih malo imucnijih ljudi 1, 2, 3 u vrh glave i dosta.
Jedan od razloga bi mogao da bude jer imaju vise vremena , nema tehnike koja odvlaci paznju i vrijeme, nema se posla =ima se vise vremena za porodicu, za zenu/muza itd... nema se nekog stresa, poslovnog, medijskog, gradjanskog.. dok ovi malo imucniji il nemaju vremena, posao, stres, ili ne zele da stvore djecu dok nisu u stanju da djeci pruze nesto vise, da se nadje veci stan, da svako dijete ima svoju sobu, da se nadje stan sa bastom da dijeca mogu mirno da se igraju... da ovo ,da ono... a tu je i kompjuter i ostali mediji koji imaju vise zanimljivijih stvari od intimnosti sa partnerom, ili se radi radi radi, i dodje se kuci i onda jedva cekas da legnes.

1) siromasni ljudi imaju generalno vise djece, jer su im oni na neki nacin "penzija". vise djece = veca vjerovatnoca da ce te barem jedno od njih izdrzavati u starosti.

2) napredna tehnologija i "stres" kod imucnijih definitivno nisu razlog za neradanje djece. kao da siromasni nemaju stresa? kad ostanes do polovine mjeseca bez prebijene banke, vidjeces kakav je to tek stres! i onda se "opusti" uz partnera...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka

BLAF77 je napisao:
Leona, sreco, nemoj se ljutiti na mene, ali ne mogu da ne ispravim kad vidim 27 gresaka na hrpi.
Kaze se: dIJEte, dJEca, dJEcu ili dete, deca, decu.
Dijeca, dijecom... je nepravilno.

Dobro , hvala na ispravci. Nije da ne znam kako se pise, nego pisem na brzinu pa pisem kako mi je lakse, i kako prije stignem tako da napravim hrpu gresaka za koje smatram da nece biti smak svijeta ako se i naprave. A za nekoga ko zivi u inostranstvu i ko je isao u skolu u inostranstvu dobro da znam ikako citati i pisati srpski jezik.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 20:24 
Stara kuka
Stara kuka

terpsichore je napisao:
2) napredna tehnologija i "stres" kod imucnijih definitivno nisu razlog za neradanje djece. kao da siromasni nemaju stresa? kad ostanes do polovine mjeseca bez prebijene banke, vidjeces kakav je to tek stres! i onda se "opusti" uz partnera...

Znam sta hoces da kazes. I nisam nista rekla da je definitivno. To je samo bilo moje misljenje. A i rekla sam "moze biti a ne mora". Sto znaci da nista nije definitivno. Govorim sa svoje perspektive. Sta vidim oko sebe, kako dozivljavam okolinu oko sebe. Nisam htjela nikog da uvredim. Kamo srece da nam je svima isto . Da svi imamo sve i svasta i da nam je svima dobro i da niko nema stres i da pravimo djecu iz ljubavi a ne radi izdrzavanja u starosti i ne zato sto nam je dosadno.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 20:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
BLAFF-e, Leona nije odavde nego iz komsiluka. :D :)

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 20:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Znaci, nema teorije da avion poleti ! :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka

Dak je napisao:
BLAFF-e, Leona nije odavde nego iz komsiluka. :D :)

Oo..pa gdje si ti , nema te 100 godina. :D Cujem ja vrti se uvijek ista pjesma kod tebe, reko 'ovaj vise nije ziv'. :lol: :D

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Nisam to znao, a skontala si da nisam nista lose mislio. :cat:

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka

BLAF77 je napisao:
Nisam to znao, a skontala si da nisam nista lose mislio. :cat:

Ma dobro, nisi ti kriv sto sam ja inostrano dEte. :D :)
Stranac tamo - stranac vamo. Kud se god okrenes, ispravljaju te. :angry3: :)

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 21:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
ajkula je napisao:
U Istocnoj Srbiji je sasvim normalno da se cure od 15 god udaju i radjaju.. Tu se niko ne zgrazava?

Власи и гани. Па није Србија крива што има те скрнаве мањине са ненормалним обичајима.

Moja baba je iz Pirota,Srpkinja pa se sa šesnest udala jer je bila uveliko trudna.I danas nije neobično takvo nešto.
Ne mogu Srbi biti super,a svi ostali smeće.To je fašizam.A fašisti su htjeli od tvoga naroda da prave potpalu.Nemoj i ti biti fašista.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
V@nja je napisao:
Znaci, nema teorije da avion poleti ! :lol:

:D :D :D

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 01:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Necemo valjda opet o abortusu- zena ako hoce da rodi- neka rodi, ako nece- neka abortira i prica zavrsena.
Ni prije 30 - 40 godina nije bio prosjek 4-5 djece, to je mozda bilo prije 50 godina, dok je vecina ljudi jos uvijek zivila na selu,preseljenjem velikog dijela stanovnistva u gradove, smanjuje se i broj djece, sto je sasvim logicno iz vise razloga.
Prije 50 godina roditelji nisu toliko polagali na skolovanje djece kao sto to cine danas, prije je bilo dovoljno da nauci citati i pisati, zavrsiti osmogodisnju, a poslije eventualno neki zanat i ako ne ostane na selu odu u grad sa nekih 15-16 godina i pocne sam zaradjivati, samim tim sto je poceo/la ranije zaradjivati - ranije je covjek postajao samostalan i ranije je zasnivao porodicu. Slicna prica je bila i na selu - curi koja nije isla u skolu je bilo svejedno hoce li musti krave kod svoje kuce ili kod co'eka, big deal.Takodje su i ti koji su poceli zaradjivati, donekle pomagali i ostalu bracu i sestre, barem sto se tice skolovanja.
Danas svi imaju najmanje srednju skolu i ne pocinju raditi najmanje do 18-19 godine, ako i tada, a polovina ih ide na fakultet,sto znaci da nece poceti raditi bar do neke 25-e, ako i tada.
Kad se sve ovo sagleda moze se lako izracunati koliko je prije "kostalo" jedno dijete, a koliko sada.
Pogotovo sada u ovom potrosackom drustvu, kad svako mora da ima kompjuter, mobilni, ipod, skupe patike i ostalu odjecu, PS 2 ili 3, da ne nabrajam dalje i to sve traje nekih cca 25 i vise godina. Poredite to sa jednim hlacama,parom cipela, jaknom i sl. od starijeg brata,ili sestre i eventualno kojom knjigom i olovkom do 15e godine, pa ce biti jasno zasto se prije moglo imati i uzdrzavati toliko djece, a zasto danas ne.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Koje statistike? Dokaz, molicu :)

Kome su potrebne statistike da bi shvatio sta je zivot? Znas li koliko kosta jedno dijete? Ili je najbitnije roditi jos jedan socijalan slucaj? Znas li koliko kosta karton Pampers pelena? Koliko kostaju kolica? Ako zena hoce da radi a nema baku, tetku, strinu.. koliko se po satu placa baby siterka? Znas li ista ili samo lupas po obicaju? Danasnje familije krpe kraj sa krajem. Njih 4-5 zivi u cumezu na 8. spratu. Nemaju za pristojan godisnji odmor, za putovanje, djecu odgaja ulica i komsiluk.. Jel' to svrha potomka? Uostalom, imas li dijete pa da onda porazgovaramo dokumentovano? :)

Jao, jao... Ne samo opet ta trula prica o pampers pelenama, gladnoj deci i socijalnim slucajevima. Zna se da ako npr. roditelji imaju dvoje dece od kojih je jedno npr. godinu dana starije da su skoro sve njegove stvari (mislim na odecu) upotrebljive za mladje dete. Ili npr. kolica (kad ih vec spominjes) uvek mogu da se uzmu od nekog iz porodice kome vise nisu potrebna ili od komsije itd.
Evo ja bih voleo da vidim dokaz gde je to dete umrlo od gladi. Situacija jeste teska ali da deca umiru od gladi nije tacno i opet tvrdim pad nataliteta nema nikakve veze sa losim standardom vec prevashodno sa zeljom bracnih parova da uzivaju u blagodetima zivota a nece decu zbog bojazni da ce im ova te blagodeti oduzeti (vim je naveo primer Zapadne Evrope, to je upravo to). Inace ova statistika dolazi iz istrazivanja koje je vec gore navedeno po kome se godisnje u Srbiji izvrsi 150.000 abortusa. U okviru toga je vrseno istrazivanje i o proseku godina zena koje najcesce izvrse abortus.

Citiraj:
Moja baba je iz Pirota,Srpkinja pa se sa šesnest udala jer je bila uveliko trudna.I danas nije neobično takvo nešto.
Ne mogu Srbi biti super,a svi ostali smeće.To je fašizam.A fašisti su htjeli od tvoga naroda da prave potpalu.Nemoj i ti biti fašista.

Ja mislim da je i moja baba verovatno udala se sa 17 godina ili slicno jer je tada vreme bilo takvo. Ja pisem o godini 2009. tako da nema potrebe da to mesas sa desavanjima od pre 60-70 godina. Takvih pojava medju Srbima logicno ima i danas ali su to pre svega pojediniacni slucajevi dok god gore pomenutih gana to je normalna pojava a paranormalno je ako se brak i dobitak dece desi posle npr.22 godine. Ne vidimzasto ti to dovodis u vezu sa fasizmom kad se radi o cinjenicnom stanju.

Citiraj:
Necemo valjda opet o abortusu- zena ako hoce da rodi- neka rodi, ako nece- neka abortira i prica zavrsena.
Ni prije 30 - 40 godina nije bio prosjek 4-5 djece, to je mozda bilo prije 50 godina, dok je vecina ljudi jos uvijek zivila na selu,preseljenjem velikog dijela stanovnistva u gradove, smanjuje se i broj djece, sto je sasvim logicno iz vise razloga.
Prije 50 godina roditelji nisu toliko polagali na skolovanje djece kao sto to cine danas, prije je bilo dovoljno da nauci citati i pisati, zavrsiti osmogodisnju, a poslije eventualno neki zanat i ako ne ostane na selu odu u grad sa nekih 15-16 godina i pocne sam zaradjivati, samim tim sto je poceo/la ranije zaradjivati - ranije je covjek postajao samostalan i ranije je zasnivao porodicu. Slicna prica je bila i na selu - curi koja nije isla u skolu je bilo svejedno hoce li musti krave kod svoje kuce ili kod co'eka, big deal.Takodje su i ti koji su poceli zaradjivati, donekle pomagali i ostalu bracu i sestre, barem sto se tice skolovanja.
Danas svi imaju najmanje srednju skolu i ne pocinju raditi najmanje do 18-19 godine, ako i tada, a polovina ih ide na fakultet,sto znaci da nece poceti raditi bar do neke 25-e, ako i tada.
Kad se sve ovo sagleda moze se lako izracunati koliko je prije "kostalo" jedno dijete, a koliko sada.
Pogotovo sada u ovom potrosackom drustvu, kad svako mora da ima kompjuter, mobilni, ipod, skupe patike i ostalu odjecu, PS 2 ili 3, da ne nabrajam dalje i to sve traje nekih cca 25 i vise godina. Poredite to sa jednim hlacama,parom cipela, jaknom i sl. od starijeg brata,ili sestre i eventualno kojom knjigom i olovkom do 15e godine, pa ce biti jasno zasto se prije moglo imati i uzdrzavati toliko djece, a zasto danas ne.

Znaci po tebi je normalno da se svake godine izvrsi 150.000-200.000 pobacaja u Srbiji (to je broj samo legalnih)? Pre 40 godina srpske porodice na selu su bile brojne i to stoji a nastavak tvog pisanja samo potvrdjuje moju tezu da nije problem u finansijama nego u zelji da se uziva u blagodetima zivota ili tehnoloskom napretku (upravo si napisao mora da se ima mobilni, kompijuter, ipod i sl. ali ne moze da se ima dete jer eto treba da se uzmu hlace, pelene itd.).

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka

i opet tvrdim pad nataliteta nema nikakve veze sa losim standardom vec prevashodno sa zeljom bracnih parova da uzivaju u blagodetima zivota a nece decu zbog bojazni da ce im ova te blagodeti oduzeti

Smatram da nisi bas potpuno u pravu. Sigurno ima izuzetaka, ima i takvih slucajeva kao sto si naveo. Sigurno da ima ljudi/zena kojima je karijera i provod na prvom mjestu, ali ne treba bas generalizovati. Zasto radjati djecu da bi se drzavi povecao natalitet, a traziti od drugih pomoc da ti pruzi uslove, da ti da ovo da ti da ono? I ja bi voljela roditi petero ali ne moze se u ovih 60 kvadrata. Kako odgojiti i vaspitati djecu kad oboje roditelja moraju da rade, inace se ne moze opstati. Ko ce cuvati djecu? Jedna plata ode samo na obdaniste i babysitere. I jos ti drugi vaspitava djecu. Ja sam morala dati otkaz da budem sa svojim djetetom. Ali znam da cu kad tad morati poceti opet raditi. Ako/kad bude drugo dijete, bice jos teze... lako je na selu, i kad imas svoju kucu ne placas stanarinu, baba i deda su tu, pricuvaju dijete... ne znam, to je sa moje tacke gledista.

Danas su drugacija vremena. I zavisi gdje zivis.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 13:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
i opet tvrdim pad nataliteta nema nikakve veze sa losim standardom vec prevashodno sa zeljom bracnih parova da uzivaju u blagodetima zivota a nece decu zbog bojazni da ce im ova te blagodeti oduzeti

Smatram da nisi bas potpuno u pravu. Sigurno ima izuzetaka, ima i takvih slucajeva kao sto si naveo. Sigurno da ima ljudi/zena kojima je karijera i provod na prvom mjestu, ali ne treba bas generalizovati. Zasto radjati djecu da bi se drzavi povecao natalitet, a traziti od drugih pomoc da ti pruzi uslove, da ti da ovo da ti da ono? I ja bi voljela roditi petero ali ne moze se u ovih 60 kvadrata. Kako odgojiti i vaspitati djecu kad oboje roditelja moraju da rade, inace se ne moze opstati. Ko ce cuvati djecu? Jedna plata ode samo na obdaniste i babysitere. I jos ti drugi vaspitava djecu. Ja sam morala dati otkaz da budem sa svojim djetetom. Ali znam da cu kad tad morati poceti opet raditi. Ako/kad bude drugo dijete, bice jos teze... lako je na selu, i kad imas svoju kucu ne placas stanarinu, baba i deda su tu, pricuvaju dijete... ne znam, to je sa moje tacke gledista.

Danas su drugacija vremena. I zavisi gdje zivis.

To je vec sada druga problematika. Odnos drzave prema gradjanima odnosno nemarnost drzave prema gradjanima. Npr. prvi koji je pokazao interesovanje za ovo polje je Palma odnosno opstina Jagodina.Moze Palmi mnogo toga da se stavi na dusu ali za odnos prema roditeljima i mladim bracnim parovima moze samo da mu se kaze svaka cast. Kad se dete rodi roditelji odmah dobijaju novcanu pomoc od opstine, i opstina pomaze novcano dete sve do njegove punoletnosti (mislim da je iznos oko 100€ mesecno mada nisam siguran) a za svako drugo ili trece dete iznos raste.
To je primer kako treba da se odnosi prema ovom problemu.
Znam masu roditelja koji zarko zele jos dece ali ih u tome sprecava misao o finansijama iako su te njihove sumnje neosvnovane jer dete uvek odraste, neko laksim putem neko tezim ali na kraju odraste i ako je dobro vaspitano od strane roditelja postace pravi covek. Kad kazem pravi ne mislim da ce postati fakultetski obrazovan ili sl. vec covek (ili zena) koji ce moci da preuzme punu zivotnu odgovornost za sovju buducu porodicu, grad, zemlju itd.
To je primer koji treba da slede svi u regionu.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2009, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka

Moja jedna prijateljica zivi u Svicarskoj, tamo nema trudnickog, morala je nakon 2 mjeseca posle poroda poceti raditi. Fakticki te otrgnu od djeteta, nedaju ni da dojis svoje dijete. I kazu "radjajte". Roditi je najlakse, treba posle zivjeti i prezivjeti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]