ajkula je napisao:
Koje statistike? Dokaz, molicu
Kome su potrebne statistike da bi shvatio sta je zivot? Znas li koliko kosta jedno dijete? Ili je najbitnije roditi jos jedan socijalan slucaj? Znas li koliko kosta karton Pampers pelena? Koliko kostaju kolica? Ako zena hoce da radi a nema baku, tetku, strinu.. koliko se po satu placa baby siterka? Znas li ista ili samo lupas po obicaju? Danasnje familije krpe kraj sa krajem. Njih 4-5 zivi u cumezu na 8. spratu. Nemaju za pristojan godisnji odmor, za putovanje, djecu odgaja ulica i komsiluk.. Jel' to svrha potomka? Uostalom, imas li dijete pa da onda porazgovaramo dokumentovano?

Jao, jao... Ne samo opet ta trula prica o pampers pelenama, gladnoj deci i socijalnim slucajevima. Zna se da ako npr. roditelji imaju dvoje dece od kojih je jedno npr. godinu dana starije da su skoro sve njegove stvari (mislim na odecu) upotrebljive za mladje dete. Ili npr. kolica (kad ih vec spominjes) uvek mogu da se uzmu od nekog iz porodice kome vise nisu potrebna ili od komsije itd.
Evo ja bih voleo da vidim dokaz gde je to dete umrlo od gladi. Situacija jeste teska ali da deca umiru od gladi nije tacno i opet tvrdim pad nataliteta nema nikakve veze sa losim standardom vec prevashodno sa zeljom bracnih parova da uzivaju u blagodetima zivota a nece decu zbog bojazni da ce im ova te blagodeti oduzeti (vim je naveo primer Zapadne Evrope, to je upravo to). Inace ova statistika dolazi iz istrazivanja koje je vec gore navedeno po kome se godisnje u Srbiji izvrsi 150.000 abortusa. U okviru toga je vrseno istrazivanje i o proseku godina zena koje najcesce izvrse abortus.
Citiraj:
Moja baba je iz Pirota,Srpkinja pa se sa šesnest udala jer je bila uveliko trudna.I danas nije neobično takvo nešto.
Ne mogu Srbi biti super,a svi ostali smeće.To je fašizam.A fašisti su htjeli od tvoga naroda da prave potpalu.Nemoj i ti biti fašista.
Ja mislim da je i moja baba verovatno udala se sa 17 godina ili slicno jer je tada vreme bilo takvo. Ja pisem o godini 2009. tako da nema potrebe da to mesas sa desavanjima od pre 60-70 godina. Takvih pojava medju Srbima logicno ima i danas ali su to pre svega pojediniacni slucajevi dok god gore pomenutih gana to je normalna pojava a paranormalno je ako se brak i dobitak dece desi posle npr.22 godine. Ne vidimzasto ti to dovodis u vezu sa fasizmom kad se radi o cinjenicnom stanju.
Citiraj:
Necemo valjda opet o abortusu- zena ako hoce da rodi- neka rodi, ako nece- neka abortira i prica zavrsena.
Ni prije 30 - 40 godina nije bio prosjek 4-5 djece, to je mozda bilo prije 50 godina, dok je vecina ljudi jos uvijek zivila na selu,preseljenjem velikog dijela stanovnistva u gradove, smanjuje se i broj djece, sto je sasvim logicno iz vise razloga.
Prije 50 godina roditelji nisu toliko polagali na skolovanje djece kao sto to cine danas, prije je bilo dovoljno da nauci citati i pisati, zavrsiti osmogodisnju, a poslije eventualno neki zanat i ako ne ostane na selu odu u grad sa nekih 15-16 godina i pocne sam zaradjivati, samim tim sto je poceo/la ranije zaradjivati - ranije je covjek postajao samostalan i ranije je zasnivao porodicu. Slicna prica je bila i na selu - curi koja nije isla u skolu je bilo svejedno hoce li musti krave kod svoje kuce ili kod co'eka, big deal.Takodje su i ti koji su poceli zaradjivati, donekle pomagali i ostalu bracu i sestre, barem sto se tice skolovanja.
Danas svi imaju najmanje srednju skolu i ne pocinju raditi najmanje do 18-19 godine, ako i tada, a polovina ih ide na fakultet,sto znaci da nece poceti raditi bar do neke 25-e, ako i tada.
Kad se sve ovo sagleda moze se lako izracunati koliko je prije "kostalo" jedno dijete, a koliko sada.
Pogotovo sada u ovom potrosackom drustvu, kad svako mora da ima kompjuter, mobilni, ipod, skupe patike i ostalu odjecu, PS 2 ili 3, da ne nabrajam dalje i to sve traje nekih cca 25 i vise godina. Poredite to sa jednim hlacama,parom cipela, jaknom i sl. od starijeg brata,ili sestre i eventualno kojom knjigom i olovkom do 15e godine, pa ce biti jasno zasto se prije moglo imati i uzdrzavati toliko djece, a zasto danas ne.
Znaci po tebi je normalno da se svake godine izvrsi 150.000-200.000 pobacaja u Srbiji (to je broj samo legalnih)? Pre 40 godina srpske porodice na selu su bile brojne i to stoji a nastavak tvog pisanja samo potvrdjuje moju tezu da nije problem u finansijama nego u zelji da se uziva u blagodetima zivota ili tehnoloskom napretku (upravo si napisao mora da se ima mobilni, kompijuter, ipod i sl. ali ne moze da se ima dete jer eto treba da se uzmu hlace, pelene itd.).