banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Apr 2008, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Брак је, као уосталом свака заједница (па самим тим и манастир) уско повезан са духовним сазријевањем,
са узрастањем у доживљавању, схватању и разумјевању Другог, и као и све што је човјеку подарено, собом носи одговорност.

Тужно је да смо много одговорнији према фирми у којој радимо, држави у којој живимо, клубу за који навијамо
него према властитој дјеци који су нешто најљепше што се човјеку догоди, и која су у свим временима и цивилизацијама прије ове наше
сматрана највећим благословом, чак дотле да су бездетни људи себе сматрали "проклетима" и били дубоко несретни.

Наша данашња себичност је досегла толике дубине да постајемо потпуно неспособни за давање, одговорност према другом и љубав,
па стога и не чуди третирање сексуалних односа (или што би се раније рекло "вођења љубави") као неке врсте спорта и разоноде,
а стварање новог човјека које се догоди услед неодговорности, нечим "прљавим", јер се код нас распространио израз
које несуђене мајке користе за детеубиство: очистити се.

Шта рећи...

Нека особа је довољно добра за секс, али је брак са истом том особом био незамислив...Туга...

На крају крајева, ако се трудноћа десила из непромишљености,
нигдје не пише да је брак обавезна последица,
могу се дјеца подизати и без брака.

Није нека опција, али је по мени боље и тако, него да као нерођене бебице заврше у канти за ђубре наших приватних клиника...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 19:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
zitanjac je napisao:
e sad sto se morala tice, tom logikom da je abortus ubistvo, ubistvo je i kondom, znaci ne treba upraznjavati seks ako se ne zali potomostvo,
mozda i to ima smisla,
ali ja ne vjerujem,

I logika, tj pretpostavka da je svaka osoba koja pocini abortus gresna osoba ili losa osoba po meni ne stoji. Mislim da smo svi sposobni da svojom svijescu uvidimo sta je grijeh a sta ne. Za mene je grijeh ono sto ja smatram da jeste, sto u meni budi nekakav los osjecaj i ako u toj osobi uvidjam nekakvu zlobu ili negativnu energiju u njegovim postupcima, a ne nesto sto mi kaze neko sa strane, bio to cak i nekakav autoritet poput drzave, crkve ili nekog treceg. Mislim da je u vecini evropskih zemalja abortus dopusten. Sta to znaci, da su to gresne drzave??? Mozda i jesu ali ne zbog toga sto ljudima omogucavaju da donose svoje odluke, cak i kada su abortusi
"neopravdani" i kada ih obavljaju neodgovorne cure bez dvije daske u glavi.
Ima onaj primjer Portugala i Spanije, u jednoj zemlji je bio zabranjen (ne znam tacko kojoj, mislim Portugal) pa su zene masovno prelazili u Spaniju da obave sve to. Mozda je to pokazatelj sta bi bilo da je zabranjen.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Ni ja ne mogu da shvatim da neko može tako ležerno da govori o tome. Meni bi vjerovatno ostala čitav život ogromna rana na duši kad bih abortirala. To znači spriječiti da jedno biće živi zbog sebičnosti, naročito kad neko ima uslove da izdržava dijete.. Možda sam previše sentimentalna.

Nipošto. Prije bi se reklo da si... normalna :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
e sad sto se morala tice, tom logikom da je abortus ubistvo, ubistvo je i kondom

Kakva li ti je to implikacija, života ti? Na osnovu čega to slijedi?

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 21:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ми смо у овој дискусији одавно изашли из параметра "грешно" или не, као грешан се може окарактерисати и поглед између двије особе,
а ми овдје причамо о томе да код нас млади одрастају уз свијест да је љубавни однос између двоје младих "чист спорт",
па да је сасвим нормално после "меча" буде и последица, јер, забога, ко ће још размишљати о одговорности
кад је најважније само мислити о властитом проводу.

Суштина је у одговору на следеће питање:

Зар је толико лакше направити дијете, па га онда убијати, него користити контрацепцију?
(ако је већ случај да имате односе са неким ради "разоноде", и са ким вам не пада ни на памет да заснивате породицу и имате дјецу)

Не може ме нико убиједити да су сви ови случајеви абортуса на клиникама у бањалучкој регији настали
без обзира што је мушка страна приликом односа користила кондом а женска спиралу. (гдје је шанса 0,00001%)

По свим могућим дефиницијама данашње науке, религије, биологије... човјек настаје у тренутку када се споји јајна ћелија и сперматозоид,
дакле човјека не представља "пола" - само јајна ћелија или спрематозоид, они су "материјал" за стварање човјека.

Треба погледати слике фетуса након абортуса, па ће вам бити јасно о чему причамо:
да ли је у питању жив човјек или нешто што је требало "очистити"'...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma ova priča sa neplaniranom trudnoćom je svakako totalno šuplja. Prvo, već i sama kontraceptivna sredstva (i muška i ženska) već skoro sasvim obavljaju posao, a kad još tome pridodamo plodne i neplodne dane o kojima valjda sve žene vode računa, dobijamo VRLO MALU vjerovatnoću da se desi neplanirana trudnoća. U svakom slučaju znatno manju nego što to govori broj abortusa. Dakle, neće biti da je krivica na "nesigurnim" kontraceptivnim sredstvima nego će prije biti nepažnja / nezainteresovanost parova.

I dođavola, na kraju krajeva, ovde ima više abortusa nego porođaja! I ko normalan može da kaže da je to normalno?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 02:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
Ako je papa rekao, onda je tacno tako i nikako drugacije. Nema trte-mrte s papom! :salute:

:thin:

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 09:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 15:11
@ harvester
pa tom logikom
1 prirodno ti je da se zelis razmnozavati
2 poslusas instinkt pa se i razmnozavas (tri puta dnevno ako ti je oko 20 godina)
3 iz toga proizadje bar 15 djece
4 ti ih ne mozes prehraniti
5 pustas ih na ulicu da ili prose ili se snalaze kako znaju
6 time ih neminovno ubijas

alternativa
1 nakon praskanja 3 puta dnevno a imas 20 ostajes trudna pa abortiras
2 tokom praskanja 3 puta dnevno koristis redvno kondom pa ne ostanes trudna

niko nije sporio da je pametnije upotrjebiti kondom nego abortus da ne bi rodila 15 djece do 30 godine
ali raspava je vise okrenula u pravcu kako je abortus grijeh jer unistava/sprecava zivot
e tom logikom je i kondom grjeh
ako si pro life onda si contra kondom

a ako ste htjeli reci kako kod mladih treba siriti svjest o vaznosti upotrebe kondoma onda vam je retorika malo skrenula, jedina poruka koju ja ovde citam jeste da su cure koje odu na abortus grjesnice koje valjda treba spaliti na lomaci

nije lijepo a ni posebno pametno

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
zitanjac je napisao:
alternativa

Tačno... Ako se SLUČAJNO desi (mada je uz svakodnevno korištenje kondoma to nemoguće) onda definitivno abortus. Ne znam kako vi na to gledate, al ja bih da zatrudnim na to gledala ovako: ili ću abortirat, nastavit sa studijem, životom i jednog dana ponovo zatrudnit kad mi bude vrijeme. Ako rodim, stala bih s faxom, svi bi mi se planovi pomutili, previše sam mlada, ne želim dijete, samo bi me nerviralo to što ga imam, uopšte mi ne bi pružalo radost kao što bi mi pružilo za 8-10 godina.
Sad je možda u 1% slučajeva da ostaju posljedice nakon abortusa. Moja baba ih je imala 2 i živa i zdrava je i dan danas s 80 god. Da napomenem da su se abortusi dešavali prije 60 god...
Citiraj:

Tačno. Ovako i ja razmišljam. Svom djetetu želim da obezbijedim najbolje kao što je i meni obezbijeđeno. Ne želim da mu išta fali - ni ljubavi ni materijalnih sredstava. Ne želim se "nazor" udavati da bi ono imalo oba roditelja. Ne želim prisiljavat nekog zbog djeteta da me ženi. Još sam i sama protiv braka. Sad kad pomislim, to ne bi ličilo ni na šta. Ja bih pala u nesvijest da saznam da sam sad trudna... Užas. Brate, nisam spremna....
Btw, jedan moj prijatelj je napravio dijete nekoj čvaki sa 18 god. Ona je imala 21 čini mi se... Sad plaća alimentaciju. Naravno, ona je slagala da pije pilule... Samo zbog alimentacije... Kad skontam kakvih ima žena.... :evil:

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Pa mora papa tako govoriti kad mu diriguju političari. I inače zvanična Crkva. Zašto je njima statistika važna, tj natalitet, a ne prosperitet? Zašto im je važniji kvantitet života nego kvalitet? Odgovor je jednostavan : više ljudi = više GLASAČA i VOJNIKA političarima i više VJERNIKA ( čitaj: donatora Crkve ). Ma to su fore stare nekoliko hiljada godina. Ne nasjedajte.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 10:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Papa.... Ovdje papu niko ne *ebe ni 2%...

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 10:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
EiLeen je napisao:
Papa.... Ovdje papu niko ne *ebe ni 2%...

Pap je Institucija, a ne čovjek/ličnost. Malo su tu šire konotacije.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 10:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zitanjac je napisao:
@ harvester
pa tom logikom
2 poslusas instinkt pa se i razmnozavas (tri puta dnevno ako ti je oko 20 godina)
3 iz toga proizadje bar 15 djece
6 time ih neminovno ubijas

alternativa

niko nije sporio da je pametnije upotrjebiti kondom nego abortus da ne bi rodila 15 djece do 30 godine
ali raspava je vise okrenula u pravcu kako je abortus grijeh jer unistava/sprecava zivot
e tom logikom je i kondom grjeh
ako si pro life onda si contra kondom

a ako ste htjeli reci kako kod mladih treba siriti svjest o vaznosti upotrebe kondoma onda vam je retorika malo skrenula, jedina poruka koju ja ovde citam jeste da su cure koje odu na abortus grjesnice koje valjda treba spaliti na lomaci

nije lijepo a ni posebno pametno

Tvoje razumijevanje SVEGA što sam rekao je potpuno pogrešno.

1) Rasprava nije "okrenula" u pravcu kako je abortus grijeh, to je POČETNA teza topika u šta bi se lako uvjerila da si se potrudila da pročitaš naslov istog.

2) "uništava / sprječava" - ovo drugo niko nije rekao, to je plod tvoje mašte. Papa tvrdi da je abortus težak grijeh jer se njime UBIJA LJUDSKO BIĆE, što svesrdno potpisujem.

3) "a ako ste htjeli reci kako kod mladih treba siriti svjest o vaznosti upotrebe kondoma onda vam je retorika malo skrenula, jedina poruka koju ja ovde citam jeste da su cure koje odu na abortus grjesnice koje valjda treba spaliti na lomaci" - ne, niko ovde nije skriveni Durex agent koji djeluje po forumima i pokušava da poveća prodaju dotičnih proizvoda. Stvar je u jednostavnoj implikaciji - "AKO ne želiš dijete, ONDA je bolje da se koristi kontracepcija nego da se to dijete ubije nakon što se začne". Što se ovog drugog dijela tiče, ne, ja DEFINITIVNO nikog nisam etiketirao kao "grešnika" jer to nije moj posao. Jeste, smatram da je abortus užasno djelo, ali ne mislim da djevojke koje odu da im se to izvrši užasne osobe. Smatram jednostavno da su previše zavedene idiotskom feminističkom propagandom kako je to "njihovo tijelo" i kako "imaju pravo da sa njim rade šta hoće", što je potpuno pogrešno jer kad se dijete začne, to prestaje da bude majčino tijelo i postaje posebno tijelo koje raste u njoj.

4) "e tom logikom je i kondom grjeh
ako si pro life onda si contra kondom"
Na osnovu čega to? I dalje čekam objašnjenje? Podsjećam te da:

Citiraj:
По свим могућим дефиницијама данашње науке, религије, биологије... човјек настаје у тренутку када се споји јајна ћелија и сперматозоид,
дакле човјека не представља "пола" - само јајна ћелија или спрематозоид, они су "материјал" за стварање човјека.

5) "1 nakon praskanja 3 puta dnevno a imas 20 ostajes trudna pa abortiras"
Opet abortus (dakle UBISTVO djeteta) spomenuto potpuno nonšalantno, kao da se radi o odlasku kod očnog ljekara na pregled. A ko kaže da moraš da se praskaš triput dnevno?

6) "pa tom logikom
2 poslusas instinkt pa se i razmnozavas (tri puta dnevno ako ti je oko 20 godina)"
Opet neki tvoj proizvoljan i neosnovan zaključak. Na stranu što ovde niko nije govorio ni o kakvim instinktima (valjda je jedna od stvari koje nas čine različitim od životinja upravo to što NE MORAMO da se vodimo za svojim instinktima), već i ovaj broj 1 ti škripi. Različiti ljudi imaju različite želje vezano za razmnožavanje. Neko želi 5-6 djece. Neko ne želi nijedno. U skladu sa slobodnom voljom koja nam je data imamo pravo da biramo koliko ćemo djece imati, ali NEMAMO pravo da UNIŠTAVAMO jednom stvoren život. Kontracepcija nije uništavanje života, ne vidim šta je tu nejasno. (Inače bi svaki vlažni san koji imamo bio genocid.)

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 11:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
Pa mora papa tako govoriti kad mu diriguju političari. I inače zvanična Crkva. Zašto je njima statistika važna, tj natalitet, a ne prosperitet? Zašto im je važniji kvantitet života nego kvalitet? Odgovor je jednostavan : više ljudi = više GLASAČA i VOJNIKA političarima i više VJERNIKA ( čitaj: donatora Crkve ). Ma to su fore stare nekoliko hiljada godina. Ne nasjedajte.

Čuo sam za razne teorije zavjere, ali ova je vrhunac genijalnosti :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 12:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Mona Lisa ...

Grijeh je tesko definisati ... zavisi od svih onih etickih, moralnih ili religijskih principa kojih se pridrzavas ili ne ... ovo je vrlo intimno i pojedinacno shvatanje ... ono sto je za mene grijeh, mozda za tebe nije ..

ali evo nadjoh jednu zanimljivu definiciju...

grijeh je pokretac savjesti i svijesti o tome koliko smo spremni nauditi sebi i drugima u svrhu ovozemaljskih uzitaka.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 12:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Конкретна цифра за Бања Луку је 30.000 абортуса годишње.

Damaskine .. odakle ti ovaj podatak ?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 12:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Prostom racunicom se dodje do podatka da se prema tom broju ( 30 000 ) dnevno izvrsi oko 82 abortusa u BL. Nisam bas ubijedjen u ove cifre.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 13:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 15:11
pa nije cak ni 82 dnevno nego 125 (ako oduzmes vikende i oko 10 praznicnih dana)
a kako jedan doktor moze da uradi mozda 5 dnevno (ako se samo time bavi) onda ispade da ih u BL ima 25 koji samo to rade, cijeli dan, nikad nisu boleni i nikad ne idu na godisnji odmor
pa mislim stvarno... sta vise reci
a Harvester, da iako sam poglupa sad sam shvatila.. nas zene ne treba na lomacu, nismo mi krive sto smo glupe, zaglupio nas feminizam
ok

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Acrobatico je napisao:
Mona Lisa ...

Grijeh je tesko definisati ... zavisi od svih onih etickih, moralnih ili religijskih principa kojih se pridrzavas ili ne ... ovo je vrlo intimno i pojedinacno shvatanje ... ono sto je za mene grijeh, mozda za tebe nije ..

ali evo nadjoh jednu zanimljivu definiciju...

grijeh je pokretac savjesti i svijesti o tome koliko smo spremni nauditi sebi i drugima u svrhu ovozemaljskih uzitaka.

Po tebi to onda znaci da ako neko nekoga ubije i ne osjeca se krivim zbog toga, on nije pocinio grijeh. Ne mozes to tako gledati. Ovu definiciju si pogresno protumacio. Stvar je u tome koliko ko ima savjesti. Ne mozemo reci da je nesto za nekoga grijeh, a za nekoga nije. I sam si spomenuo religijske i moralne principe: stvar je u tome kakva su kome religijska shvatanja. A prema nasoj, hriscanskoj, religiji, abortus, pa i razvod jesu grijesi. I to se nece promijeniti ako masa ljudi smatra da to nije grijeh samo zato sto to na neki nacin ugrozava njihovo uzivanje na ovom svijetu. Svijet je jako puno iskvaren, ali ne mozemo to pravdati samo zato jer je danas postalo ''normalno''.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Mene samo interesuje, koliko vas je u braku a koliko prica 'nako?! :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]