banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 14:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2008, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Vader je napisao:
Smatram da dobar brak itekako ispunjava život i nudi takve stvari, mogućnosti i iskustva koji na druge načine neće moći biti kompenzovani tj. biće propušteni (mada i svako drugo iskustvo nudi jedinstven doživaljaj koji na druge načine ne može biti potpuno kompenzovan).

To je suština, ono zbog čega vrijedi ući u brak, pa da traje dok traje. Mora li brak biti vječan da bi se reklo da je vrijedilo ući u njega?
Ljudi koji ulaze u zajednicu treba dobro da se poznaju, da budu spremni na kompromise, da budu otvoreni za potrebe druge osobe, da znaju šta žele, a šta ne žele. Ako toga nema, ne vjerujem da je moguće da uspije. Ali uspjeh braka zavisi od ljudi u njemu, a ne od braka po sebi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2008, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Propadne i kod onih koji su se dobro poznavali. Nije to građenje karijere pa da koliko posiješ, toliko ćeš požnjeti. Malo je komplikovanije od toga, 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2008, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
XIX century je napisao:
Propadne i kod onih koji su se dobro poznavali. Nije to građenje karijere pa da koliko posiješ, toliko ćeš požnjeti. Malo je komplikovanije od toga, 8)

...aha...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2008, 17:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Frieda je napisao:
Mora li brak biti vječan da bi se reklo da je vrijedilo ući u njega?

Kako za koga. Svako na ovo gleda na svoj način.

Frieda je napisao:
uspjeh braka zavisi od ljudi u njemu, a ne od braka po sebi

Tačno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2008, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
XIX century je napisao:

Pročitaj ponovo post.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 16:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
vjerujem!
Ne u brak kao komad papira, bez kojeg nema ni ljubavi ni poštovanja, već u zajednički život sa jednom osobom do kraja života...dok nam je suđeno...
Ušla sam u brak i srcem i dušom i tijelom, voljena i sretna, čekam dijete sa voljenim muškarcem, ali ne mislim da je lako.
Treba puno truda, volje, strpljenja uložiti u zajednički život sa nekim, jer ljubav sama po sebi nije dovoljna.
I ne garantujem da ćemo biti zajedno do kraja života, ko zna šta se sve može desiti, ali znam da ću se potruditi da tako ostane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 20:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
mišur je napisao:
vjerujem!
Ne u brak kao komad papira, bez kojeg nema ni ljubavi ni poštovanja, već u zajednički život sa jednom osobom do kraja života...dok nam je suđeno...
Ušla sam u brak i srcem i dušom i tijelom, voljena i sretna, čekam dijete sa voljenim muškarcem, ali ne mislim da je lako.
Treba puno truda, volje, strpljenja uložiti u zajednički život sa nekim, jer ljubav sama po sebi nije dovoljna.
I ne garantujem da ćemo biti zajedno do kraja života, ko zna šta se sve može desiti, ali znam da ću se potruditi da tako ostane.

smiješ li ovo reći na glas pred njim kad ste nasamo i zagrliti ga nakon toga...ili to samo dijeliš sa nama, forumašima? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 13:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2007, 13:48
.

Poslednji put menjao ogledalo dana 03 Apr 2008, 15:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

predug izvještaj, predug... ovako dug tekst čitam samo kad je u ptianju društveni roman ili hronika :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 14:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2008, 17:02
ako se bračni međusobno nagodi onda može i potrajati...nek svako uloži na sebe pa dokle doguraju...sve je danas novac i sve se kupuje...jer od novca se živi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
A ja mislio da se zivi od sarme i piva!

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 18:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ja mislim, da ce se vremenom sve promijeniti. Ljudi ce zivjeti zajedno dok im je lipo. Sve se mijenja, pa tako i brak, bar onakav kakav je nekad bio. Pogledajte npr. kako se gledalo na djevojke koje su radjale vanbracnu djecu, kakav je bio odnos okoline prema toj djeci, ili primjer promjene prezimena,nekada je djevojka udajom obavezno uzimala muzevljevo prezime itd.itd. Sve se pomalo mijenja, pa je ocekivati da ce se promijenti i brak kakvog smo do juce poznavali.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
Dok izmedju partnera ima kompromis, razumjevanje, ljubav manje - vise, jer se i to s godinama gasi :lol: (kod vecine, valjda) :D brak moze opstati...A u svim drugim slucajevima, tesko..
A ko ne vjeruje u brak neka se ne udaje-zeni... :D Mislim, da danas ne postoji bar malo vjere u brak, ljudi se ne bi zenili-udavali..E, kada s godinama zbog nekih razloga, brak pocne da se klima, tada ljudi pocinju da ne vjeruju u brak..A i za to postoji rjesenje, a to je razvod.. :wink:

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Mnogi ulaze u brak a da nisu svjesni svih posljedica koje on nosi.

1. Brak je zajednica (neki će misliti da "izmišljam toplu vodu"). Nema više "moje-tvoje". Sve je naše: pare, odgovornost, slobodno vrijeme. Nije samo suma dvije osobe već cjelina koja se tako postavlja prema ostatku svijeta. Porodica.
2. Brak je borba. Od prvog dana, ko nije sposoban ili ne želi da se bori za svoj brak, izgubio je već na početku.
3. Brak je kompromis. Bez zajednički donesenih odluka, teško da može bilo šta da funkcioniše, od trošenja plate do vaspitanja djece.
4. Brak je ravnopravnost. Bez obzira ko zaradjuje više a ko manje, ko ima kakav posao, oba partnera imaju istu vrijednost.
5. Brak je tolerancija. Iako ne podnosite njenu/njegovu porodicu, morate po nekad da ih trpite (čak i sa osmjehom ako treba). Time zaradjujete poene koji će vam trebati kada vaša porodica/orijatelji dodju na red.

Ovo su neki zaključci do kojih sam ja (iskustvom) došao.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 10:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sad je aktivna tema o razvodu braka ali ovo što sam sad pronašao ću ipak postaviti ovde

Brakofobija
Sve više žena umesto braka i porodice bira slobodu. Naime, najnovije istraživanje pokazalo je da se broj žena koje žele da žive bez partnera udvostručio. Štaviše, te žene uopšte ne traže partnera, već žele same da uživaju i troše svoj novac. Prema statistikama, u Velikoj Britaniji osam odsto žena starosti od 25 do 44 godine žive same, a pre 20 godina taj procenat bio je dvostruko manji. Ovaj novi trend ide ruku pod ruku sa sve većim brojem razvoda i sve manjim brojem sklopljenih brakova. Istraživanja su pokazala i da dve trećine ljudi misli da može da ima ispunjen život bez partnera. Zato će kuće za samce postati veliki hit u sledećih deset godina, a na njih će otpadati čak 70 odsto novogradnje.

„Ako ste zaposleni i imate mnogo prijatelja, biti u vezi postaje nevažno, predstavlja emocionalni rizik i zahteva mnogo ulaganja i odricanja. Takođe, ženama više ne treba finansijska sigurnost veze”, rekla je Pola Hal, psihoterapeut za veze.
Žene koje odluče da neće da imaju decu manje su stigmatizovane nego ranije i bolje su prihvaćene u društvu.
„U osnovi, žene se osećaju prijatnije kada sa svojim životom mogu da čine ono šta hoće”, kaže Hal. I nekoliko poznatih i uspešnih žena priznalo je da iznad svega ceni svoju slobodu. Jedna od njih je pevačica Kajli Minog, koja je nedavno izjavila da verovatno nikada neće zasnovati porodicu, a glumica Kameron Dijaz rekla je da voli da bude sama i da joj to dobro ide.

Sociolog Jan Macvariš sa Univerziteta Kent, autor studije „Razumevanje populacije koja živi sama”, nekoliko godina je proučavao živote žena koje su odlučile da žive same. On tvrdi da su promene u društvu uticale na taj trend i učinile prihvatljivim pojavu da žene duže nego ranijih decenija ostaju izvan braka. Ovaj novi obrazac ponašanja posebno se odnosi na obrazovane žene s karijerom iz urbanih sredina. Međutim, na odluku žena da žive same uticali su i drugi faktori. Naime, sve je manje primera srećnih parova, a novine su prepune onih negativnih stvari, razvoda i raskida.

Jedno istraživanje pokazalo je da 60-godišnjakinje koje žive same opisuju svoj život puno zdravijim i srećnijim nego one koje su u vezi ili braku. Takođe, danas je i manji pritisak da žena mora do određenih godina da stupi u brak i postane majka.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 20:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
pevačica Kajli Minog, koja je nedavno izjavila da verovatno nikada neće zasnovati porodicu, a glumica Kameron Dijaz rekla je da voli da bude sama i da joj to dobro ide.

Pitam se šta bi rekao Riki Martin, još jedan u tom nizu stručnjaka za pitanja braka kao društvene institucije. ;)

Čovjek, s vremena na vrijeme, dođe u situaciju da mu treba pomoć. Ne mala pomoć, već velika pomoć. Tad se postavi pitanje od koga je dobiti. Ne mora to da bude žena, ili muž, ali svakako osoba s kojom postoji dovoljno bliska i jaka veza. (dobro, postoje i slučajevi iskorištavanja naivnih i slabih) Meni je unaprijed žao osoba koje misle da su potpuno samostalne i ostvaruju samo površne veze.

Ne kažem da je brak po pravilu duboka i jaka veza, tek smatram da je postojanje bar jedne takve veze veoma bitno u životu čovjeka.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Meni je unaprijed žao osoba koje misle da su potpuno samostalne i ostvaruju samo površne veze.

Meni je unaprijed žao osoba koje misle da neće morati biti samostalne samo zato što su u braku ili dužoj vezi.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 22:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Danas niko ne sluša Boga.
Žena ne treba da sluša muškarca.
Muškarac ne treba da sluša ženu.
Svi trebaju slušati Bajagu i Instruktore Pozitivne Geografije.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 22:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2008, 21:15
prva godina je brak a sve ostale navika, bar ja tako mislim :confused2:

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2008, 22:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Velika Britanije: Supružnici čine manje od polovine stanovništva
Vjenčane odrasle osobe u Britanij po prvi put pripadaju manjini, navodi se u tek objavljenim statistikama. Povećana stopa razvoda i trend zajedničkog života čini da vjenčani parovi čine manje od pola ukupne populacije. Kako pokazuju rezultati Odjela za državnu statistiku u Britaniji, većina osoba starijih od 16 su sada samci, razvedeni ili udovci. Stopa vjenčanih ljudi opada od 1997. godine, a broj vjenčanih parova se u 2006. godini smanjio na pola.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]