XIX century je napisao:
U BL... (često) se desi , obično u užem centru, da se zaleti u mene neka uplakana žena, obično iz mraka, paranoično i izbezumljeno tražeći pare da kupi djetetu lijek... isto tako neko veče nekakv "bračni par" ( sa dvoje sitne djece)totalno bizarnog pogleda i izgleda tražiše od mene pare.. znači ladno ti priđu i ustartaju te i traže.. nije to klasično prosjačenje, gdje sjede na ulici sa ispruženom rukom..
Ja ne znam šta da radim u ovakvim situacijama ( običnio samo projurim, jer ih se plašim pošto se redovno dešava uveče...) šta vi mislite jel u pitanju istinita priča il je "namještaljka" ? SIgurna sam da se još nekome ovo dešavalo? Nekim mojim prijateljima jeste..

Desavalo se ali ne obavezno uvece, nego i po danu cak vise. I to ne samo u BL nego i u drugim gradovima, pogotovo u Sarajevu gdje mi je za jedan dan prislo 10 ljudi trazeci pare. I ne samo tamo nego i u BG i ZG, pa cak i u inostranstvu iako znatno manje.
Izgleda da je to zaista neki novi biznis pa se povecava broj pa i kokurencija, pa umjesto sami sad idu i sa djecom kako bi stukli konkurenciju, jer je vjerovatnije da neko da bracnom paru s fjecom nego samom prosjaku. I to smo izgleda preuzeli od cigana koji su odavno razradili taj sistem, ali zbog siromastva sad ga preuzimamo i mi kao sto smo ciganima preoteli i prodavanje na pijaci nosajuci razne stvari, skupljanje otpada, a da ne govorimo o penzionerima koji, osim sto su prisiljeni prodavati po pijaci posjecuju sve cesce i kontejnere.
Ali tako je to kad imamo vladu koja pravi staklene zgrade, trgovacke centre, plocnike, parkove, pijace, kafane, crkve, dzamije, autoputeve, parkinge, umjesto tvornica.