elektra je napisao:
Tema je super!
Ako neko ima ovakav ili slican problem ili ideju kako ga mirno rjiesiti, nek napise rijec-dvije.
A, problem je:
Starije dijete je ljubomorno i cesto dira mladje (gura, stipa...) sa izgovoprima tipa: "Pokvarila mi je igru!" ili "Smeta mi" i sl.
A i ovo mladje zna izazivati, pa nisam vise pametna i ne znam kome da vjerujem kad mi kazu "On/ona je prvi poceo!"
Sto su stariji ovo se sve rjedje desava, ali nekad naidje takav dan da se svadjaju po cijeli dan.
Da li ste se vi u djetinjstvu svadjali sa svojim bratom ili sestrom?
Da li je to normalno?
Moja braca i sestre su puno mladji od mene (7,8 i 10 god.) i sjecam se samo da sam ih cuvala i citala bajke dok ih nisam naucila od rijeci do rijeci.
Ta mi je situacija jako poznata. I to iz mog djetinjstva. Podsjetim se odma na borilacke vjestine izmedju mene i mog godinu dana starijeg brata i kako sam uvijek ja uspijevala da izadjem kao "pobjednik" iz te igre jer sam uvijek bila veca od njega.
Ja mislim da je to normalno za svakog ko ima bracu i sestre. To je nesto sto ide uz djetinjstvo. Neko kaze sto je god manji razmak izmedju djece da je bolje, jer se djeca onda bolje slazu i razumiju kad su ista generacija i kad su blizu sa godinama. Od te teorije nema nista, ja i brat smo godinu dana razlike ali smo se uvijek zadirkivali, rvali, pljeskali, cupali, cvokali...

dok, recimo, sa svojom 7godina mladjom sestrom i nisam se nesto toliko kosila. Tako da.. ta teorija "ista generacija=bolji sporazum" ne pije vode.
Ja doduse zasad imam samo jedno djetesce , ne znam kako ce biti kad dodje drugo. Vjerovatno se nece moci izbjeci to zadirkivanje i ono "mama mama on/ona je prvi/a poceo/la".
A i primjetila sam da gdje ima vise djece (brace, sestre) , 4-ero, 5-ero, i vise... da su djeca vise mirnija. Ne znam kako i zasto, ali sam to primjetila. Da vise paze jedno na drugo, da nisu toliko ljubomorni, da dijele stvari izmedju sebe , nisu skrti , otvoreniji su, komunikativniji ... jednostavno su brizniji jedni prema drugima.
Dok, cim su tu samo dvoje, odma je jedno ljubomorno na ovo drugo, ovo prvo je uvijek u pravu, ovo drugo nikad..i tako...
Vazno je djeci dati osjecaj da jednako vrijede roditeljima. Normalno je da ce starije biti ljubomorno na mladje jer mladjem se treba posvetiti vise paznje, zato treba djetetu to objasniti rijecima kojim ono to razumije. A i ono mladje zna iskoristiti tu
vise posvecenu paznju roditelja jer je mladje, pa pocne da prkosi onom starijem ... a sve to ide uz djetinjstvo. Mislim da smo svi prosli kroz te faze.