banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 17:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 122 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Narkomanija
PostPoslato: 21 Apr 2008, 00:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Radoznalost jeste divna...ali IQ nije svima isti...

Ja cu svoju ugusiti citajuci,putovanjima...druzenjem...izletima....Neko drugi zeli iskustvo...cuo j eda je to ,,Ful extra cool``...mislis da nece probati....70 % omladine je radoznalo...40 % ce zavrsiti skolu ne procitajuci ni jednu lektiru...20 % ce se razocarati u kulturna desavanja u gradu...10 % ce poceti da bleji godinama po gradu...itd...itd...A svima njima u svakom smornom trenutku moze prici lerdi...i naloziti ih na pricu....mslm halo ...djeca su to :roll:

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Sassy je napisao:
Radoznalost jeste divna...ali IQ nije svima isti...

hoces reci da je razlicit IQ, a ne razlicita psiholoska podloga, razlog zasto ce neko (sa visokim IQ, pretpostavljam) utaziti radoznalost citanjem, putujuci, crtajuci...a neko drugi (sa niskim IQ) drogirajuci se

hej!

ne slazem se uopste

nema IQ veze s tim, kao ni radoznalost

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 21:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Feb 2008, 21:08
bilo kako bilo moji forumci droga je zlo nevideno,unistava sve oko sebe ja vjerujem da 99% narkomana je pozeljelo da nikad nisu to zlo probali narocito oni koji nemaju para sveki put za fiks ili nesto drugo,jer tad svi su u opasnosti od te osobe!!!!! a da ne govorim kroz sta prolaze kad su ne lijecenju nevolim narkomane a dilere mrzim iz sveg srca jer to su najveci zlocinci jer cine zlo sa punom svijest i bez imalo osjecaja krivice ti trebaju sa trunu u zatvoru.mada bice i njima sudeno kad dode vrijeme nemozes da radis takav zlocin a da neostanes kaznjen, sve se vraca sve se placa!!!!!!!!!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
skitnica je napisao:
azdajica-ny je napisao:
sve da je i moje dijete,uradila bih isto sto je jedna ljekarka prije nekoliko god uradila,ubila i njega i sebe da skrati i sebi i njemu muke

ti ocito imas neposrednijeg iskustva sa tim, ne znam zaista na sta se odnosi ovo gore, pojasni malo, je li ta ljekarka bila majka tog narkomana koga je ubila? da li si ih ti licno poznavala?

da,oboje su bili ljekari i majka i sin,s tim da je on otisao stranputicom,ulozili su mnogo novca,truda,nerava ,pokusali mu pomoci na sve nacine,sve uzalud,ocajna majka je ubila prvo njega pa onda sebe,jezivo ali vjerovatno bih i ja tako postupila
i dalje ne opravdavam drustvo i zakone koje ih stite
treba raditi na prevenciji,roditelji se posvetiti malo vise djeci pa ne bi bilo toliko prestupnika i ovo drustvo bi se trebalo posvetiti realnim problemima ali izgleda da to mnogima ne ide u prilog

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
skitnica je napisao:
azdajica-ny je napisao:
sve da je i moje dijete,uradila bih isto sto je jedna ljekarka prije nekoliko god uradila,ubila i njega i sebe da skrati i sebi i njemu muke

ti ocito imas neposrednijeg iskustva sa tim, ne znam zaista na sta se odnosi ovo gore, pojasni malo, je li ta ljekarka bila majka tog narkomana koga je ubila? da li si ih ti licno poznavala?

da,oboje su bili ljekari i majka i sin,s tim da je on otisao stranputicom,ulozili su mnogo novca,truda,nerava ,pokusali mu pomoci na sve nacine,sve uzalud,ocajna majka je ubila prvo njega pa onda sebe,jezivo ali vjerovatno bih i ja tako postupila
i dalje ne opravdavam drustvo i zakone koje ih stite
treba raditi na prevenciji,roditelji se posvetiti malo vise djeci pa ne bi bilo toliko prestupnika i ovo drustvo bi se trebalo posvetiti realnim problemima ali izgleda da to mnogima ne ide u prilog

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 21:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2008, 21:15
droga je zlo :angry4:

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
@skitnica - aj stvarno probaj da se saberes. prvo je po tebi uzrok narkomanije neka "psih nacetost" - ta prica pada u vodu automatski jer smo SVI mi i psih i emotivno naceti ovako ili onako.. pa ti uticaj radoznalosti nista ne znaci, :-? a onda se odusevljavas hormonskom teorijom o svemu??? hm i da "slobodni izbor u stvari nije slobodan".... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
studiras psihologiju pa bi da sve objasnis tako :roll: ili da jednostavno citiram ono sto si sama za sebe napisala i time zakljucim pricu?:
Citiraj:
ne znam zasto mnogi postanu zavisni

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 18:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pamella_morrison je napisao:
@skitnica - aj stvarno probaj da se saberes.

ohoho

prvo je po tebi uzrok narkomanije neka "psih nacetost"

nigdje ja nisam napisala da je uzrok narkomanije psihicka nacetost
ona je preduslov da bi se neko poceo drogirati, drogiranjem obolijeva psihicki jos vise i dublje
- ta prica pada u vodu automatski jer smo SVI mi i psih i emotivno naceti ovako ili onako..

e sad, naravno da nece svi isto odreagovati na zacetke psihicke bolesti, to zavisi od malo sire psiholoske podloge pojedinca kao i od raznih socijalnih faktora,neko ce kompulzivno kupovati, neko ce usmjeriti agresiju prema drugim ljudima, neko ce grickati nokte...
pa ti uticaj radoznalosti nista ne znaci, :-?

o radoznalosti rekoh sta sam imala
a onda se odusevljavas hormonskom teorijom o svemu???

kakvom hormonskom teorijom? ko je to spomenuo!?!
hm i da "slobodni izbor u stvari nije slobodan".... :oops: :oops: :oops: :oops:

ja ne znam koga citiras pod ovim navodnicima, mene ne, ja sam napisala

skitnica je napisao:
eh, slobodan izbor!
nasi izbori su uvijek prostekli iz naseg dozivljaja svijeta
samo utoliko su slobodni

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 23:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Ljudi moji,pa da to sranje što se na ulici kupi makar malo valja - svi bi se radili redovno!

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 23:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kako mi ovo promaknu:

studiras psihologiju pa bi da sve objasnis tako :roll:

ohoho Nr2 (opet pokusavamo da budemo licni)
ili da jednostavno citiram ono sto si sama za sebe napisala i time zakljucim pricu?:
Quote:
ne znam zasto mnogi postanu zavisni

hej, pa nije tako nego ovako, najbitnije si izostavila:
skitnica je napisao:
podcjenjuje radoznalost onaj ko je moze povezati s drogom
radoznalost je divna rijec iza koje se krije jos divniji sadrzaj

ne znam zasto mnogi postanu zavisni, ali znam da je razlog nesto dijametralno suprotno od radoznalosti
neki latentni, potisnuti psihicki konflikt

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2008, 02:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

2skitnica - objasni razliku izmedju UZROKA i PREDUSLOVA i USLOVA po mogucnosti posto su to tebi mnogooo razliciti pojmovi? meni je to pogotovo u ovom slucaju ISTA STVAR. :cat:

da, naravno da ce svi razlicito ce reagovati jer NIKAKAV PSIH I EMO POREMECAJ NIJE NUZNO UZROK NARKOMANIJE I TACKA!

ako kazes da je "nas slobodni izbor rezultat ovoga ili onoga bla bla bla" time naravno automatski pobijas njegovu slobodu!~!! tj cak pise "samo utoliko je slobodan" wtf??? :roll:

Citiraj:
XIX century je napisao:
pa nije samo psihopatologija.. ima i fizičke patologije... rađeni su eksperimenti u kliničkoj psihologiji... gdje je nađen manjak tog i tog hormona ( zaboravila sam mu ime, da li je serotonin ili neki drugi), ugl. taj koji ubija "bespuće" i daje nadu, i baš je po defaultu nađen u mozgovima narkomana. .

Nisam za ovo cula...djeluje mi zanimljivo :o

to odusevljenje hormonskom / fiz/ bio kako god teorijom! jos treba ispasti da lazem i izmisljam :roll:

uopste nisam licna :confused2: nego mi je pun k gluposti i "sazaljevanja" narkomana koji su toboze "bolesni" i jadni "nisu oni krivi" to je "jace od njih" oni imaju "problema i poremecaja" enough!!! :angry4:

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2008, 07:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
pamella..bome si u pravu!

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2008, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

2skitnica - objasni razliku izmedju UZROKA i PREDUSLOVA i USLOVA po mogucnosti posto su to tebi mnogooo razliciti pojmovi? meni je to pogotovo u ovom slucaju ISTA STVAR. :cat:

da, naravno da ce svi razlicito ce reagovati jer NIKAKAV PSIH I EMO POREMECAJ NIJE NUZNO UZROK NARKOMANIJE I TACKA!

preduslov je skup uslova koji mogu, ali ne moraju, dovesti do neke odredjene posljedice
a uzrok je direktan izazivac koji po nuznosti povlaci odredjenu posljedicu
ja vec rekoh da psihicki poremecaj nije uzrok nego preduslov, a sad da dodam da ima "pocasno mjesto" medju ostalim preduslovima zato sto, iako direktno ne znaci narkomaniju kao posljedicu te nije njen uzrok, predstavlja obavezan preduslov za to, bez njega nema narkomanije

ako kazes da je "nas slobodni izbor rezultat ovoga ili onoga bla bla bla" time naravno automatski pobijas njegovu slobodu!~!! tj cak pise "samo utoliko je slobodan" wtf??? :roll:

blabla bla nisam napisala nego

skitnica je napisao:
eh, slobodan izbor!
nasi izbori su uvijek prostekli iz naseg dozivljaja svijeta
samo utoliko su slobodni

uopste nisam licna :confused2: nego mi je pun k gluposti i "sazaljevanja" narkomana koji su toboze "bolesni" i jadni "nisu oni krivi" to je "jace od njih" oni imaju "problema i poremecaja" enough!!! :angry4:

pa dobro, ti imas pravo na takav stav po tom pitanju

Ovo je POST.

Poslednji put menjao skitnica dana 26 Apr 2008, 19:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2008, 11:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ah, da, i ovo:
XIX century je napisao:
pa nije samo psihopatologija.. ima i fizičke patologije... rađeni su eksperimenti u kliničkoj psihologiji... gdje je nađen manjak tog i tog hormona ( zaboravila sam mu ime, da li je serotonin ili neki drugi), ugl. taj koji ubija "bespuće" i daje nadu, i baš je po defaultu nađen u mozgovima narkomana. Ono što mi kroz svoje oči vidimo kao "normalan dan", njima da bi bio isto tako "normalan" moraju se šiknuti malo. Eto tako nekako... Kao hemijski osakaćeni mozgovi.. Posmatraj to kao fizičku sakatost, recimo amputiranost. Ne možeš baš kriviti amputiranog što nema nogu, ne? Nije on to sam birao.

[/quote]
Sassy je napisao:
Nisam za ovo cula...djeluje mi zanimljivo :o

[quote="pamella_morrison"]to odusevljenje hormonskom / fiz/ bio kako god teorijom! jos treba ispasti da lazem i izmisljam :roll:

ja ne znam zasto ovo dovodis u vezu sa mnom, ja nisam ni XIX century, niti sassy....!?!?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2008, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@skitnica - aha divno objasnjenje. sorry sto pobrkah tebe i @sassy u vezi ove bio. teorije :confused4:

sto se tice tih psih poremecaja mislim da def treba biti jasno da neki oblik nekog od njih ima SVAKO prema tome svako je latentni narkoman :confused1: dobro to znaci da je svako od nas latentni BILO STA.. - i nije svako narkoman!!!
tako da ti "psih poremecaji" po meni nemaju nikakvo pocasno mjesto pa kako god!
drugo - cijela ta zavrzlama oko slobodnog izbora apsolutno je nepotrebna jer SLOBODAN IZBOR - SLOBODAN - proistice iz licnosti, njene odluke, njene volje! nikakvi uticaji tu nisu relevantni... tako da kont o egoizmu i samo egoizmu kao najbitnijem recimo i jedinom faktoru je meni jedino prihvatljiv.. drzim ga se i naravno da imam pravo na takav stav ne trebas mi ti da mi kazes to :D

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2008, 18:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@skitnica - aha divno objasnjenje. sorry sto pobrkah tebe i @sassy u vezi ove bio. teorije :confused4:

drago mi je sto ti moje objasnjenje izgleda divno
nije problem sto si me pobrkala s nekim drugim, moze se desiti
sto se tice tih psih poremecaja mislim da def treba biti jasno da neki oblik nekog od njih ima SVAKO prema tome svako je latentni narkoman :confused1: dobro to znaci da je svako od nas latentni BILO STA.. - i nije svako narkoman!!!
tako da ti "psih poremecaji" po meni nemaju nikakvo pocasno mjesto pa kako god!

dobro, vec je jasno iz prethodnih postova da je tvoj stav takav
to sto ja, naprotiv, tvrdim da je u pozadina narkomanije psiholoske prirode ne znaci da na taj nacin opravdavam postupke narkomana, ja ih nastojim objasniti
mene zanima sustina
i pored toga sto naravno da postoje individualne razlike i medju samim narkomanima, neke stvari su im zajednicke:
-emocionalno hladno, psihoticno stanje u porodici (okolini obicno sve izgleda ok)
-nejak psiholoski odbrambeni mehanizam, te sklonost psihickom oboljevanju
-strahovit manjak samopostovanja
ne bih rekla da je svako od nas psihicki poremecen, nego da svako od nas ima problema

drugo - cijela ta zavrzlama oko slobodnog izbora apsolutno je nepotrebna jer SLOBODAN IZBOR - SLOBODAN - proistice iz licnosti, njene odluke, njene volje! nikakvi uticaji tu nisu relevantni... tako da kont o egoizmu i samo egoizmu kao najbitnijem recimo i jedinom faktoru je meni jedino prihvatljiv..

odluke koje donosimo, izbori koje pravimo nisu nesto izolovano od naseg porodicnog i drustvenog miljea, od uticaja koje neprimjetno primamo u toku cijelog zivota, od nase psiholoske i temperamentom uslovljene predisponiranosti
ljudi koji, zahvaljujuci jakoh psihickoj konstituciji i povoljnim socioloskim okolnostima, postignu viskok stepen licne samosvijesti, duhovne zrelosti i psihickog zdravlja uspijevaju da u svoje odluke i izbore ugrade autenticni pecat licne volje, narkomani ne
oni jesu egoisti, ali njihov egoizam je samo povrsna manifestacija nedostatka samopostovanja, duhovne nezrelosti i psihicke oboljelosti
drzim ga se i naravno da imam pravo na takav stav ne trebas mi ti da mi kazes to :D

izvini, zaista nije bilo potrebno :)

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 09:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Odvratno je vidjeti ovako nadubudnu raspravu... Ljudi koji nemaju pojma sta je droga. Kako ubija i muci. Sustinu ovisnosti.

Okej, ima par pojedinaca koji naziru tematiku. Ali problem narkomanije ne mozete osjetiti vrhovima prstiju, dok listate stranice crnih hronika... Zelim vam da nikad i ne osjetite, kao ovisnici ili suovisnici.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Hari_Haler,
hajde pojasni malo
ko je ovdje nadobudan i zasto to zakljucujes?
koji pojedinci po tvom misljenju nadziru tematiku?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 12:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
ko je ovdje nadobudan i zasto to zakljucujes?

Svaka rasprava koja se vodi na cisto teorijskoj osnovi pretenduje da bude nadobudna... A ako je problematika o kojoj se raspravlja toliko bolna, koliko narkomanija jeste, onda i ne moze biti drugacija...

Citiraj:
koji pojedinci po tvom misljenju naziru tematiku?

Iskreno, mislio sam na tebe. Tvoja misljenje je najblize istini. (samo kad bi eliminisala onaj dio o sazaljenju... Ne znam koliko si upoznata, ali sazaljivi pogled u ocima zapravo vrijedja)

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 12:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Hari_Haler
1. zao mi je ako i sama ponekad tako zvucim, zaista mi nije namjera, ali tesko je ovdje izbjeci raspravu na teoretskoj osnovi...i slazem se ako hoces da kazes da je svaki slucaj poseban i da ovakva vrsta iznosenja misljenja zvuci hladno, iako se radi o bolnoj stvari
2. mislis na ono da nisam ljuta nego mi ih je zao
tu sam htjela da malo "potresem" agresivne, napadacke, osudjivacke... nastupe prethodnika

jeste, sigurno da je tacno da sazaljivi pogled vrijedja, a i sazaljivi nastup prema narkomanu nije produktivan, ne pokrece, ne pomaze, mislim, sta s njim?
a narkomani to sve osjecaju u komunikaciji, posto su uglavnom hipersenzitivni i vrlo intuitivni

Ovo je POST.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 122 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]