Iz mojih ranijih komentara moglo se vidjeti da sam se jasno odredio prema Vehabijama, ali ovdje neko pomenu pitanje odgoja u kontekstu Verhabija-vehabizma i odgoja.
Mogu odmah da kazem, da svi nemamo najbolji odgoj kada je u pitanju nasa proslost i odnosi medju narodima i religijama, ali naglasam neki vise neki manje.
Evo jedan komentar iz Nezavisnih novina, a povodom proslave 200 - te godinjice Prvog srpskog ustanka.
" Vjerovatno ce mi mnogo zamjeriti ljuti Srbi, ali moram kazati da je 200 godina od Prvog srpskog ustanka prevesila svaku mjeru. Pitam se ima li kod Srba ista drugo nego istorija. Ako su cjelokupna kulturna desavanja jedino okrenuta velicanju i slavi Karadjordja, onda se bojim, da ce taj svijet ostati u proslosti, dok savremeni vozovi prlaze, dok se Evropa ujedinjuje, dok se zaboravlja stoljetna mrznja izmedju Nijemaca i Francuza, a na ovim prostorima se vracamo dva vijeka unazad, glorifikuje se jedna seljacka buna, ma koliko ona bila oslobodilacka.
Gledao sam glumaca Aleksandra Sibinovica kako djeci u skoli docarava srspkog junaka iz davne proslosti. Natakario subaru na glavu, zalijepio brcine i govori kako je proburazio Turcina, a one druge Turke skratio za glavu, s uzivanjem govori kako je rasporio onog turskog bega, onom prerezao grkljan, a onom junacki otfikario ruku"
"Razumijem glumca mora jadan zaraditi honorar, ali je neshvatljiva ta pedagogija. Djeci predocavati istoriju kroz masakre kao junacka djela, to je ozbiljno naopako vaspitanje, ukoliko se namjerno ne zeli mladu generaciju uciti na ratu i krvi i govoriti joj da je smrt sveta stvar. Kako ce taj mladi civjek sutra u kaficu postupiti kada se nadje pred nekim koji drugacije misli. Istorija u glavama nedoucenih amatera moze samo stvarati mrznju".
Eto otprilike takav bi komentar u Nezavisnim novinama Banja Luka. Takvih i slicnih komentara imamo u nasoj knjizevnosti i istoriji, koju uljepsavamo bas na ovakav nacin, naravno, uljepsavamo ono sto nije za uljepasvanje, dotjerujemo to danima i mjesecima, kao Ivo Andric svoju scenu nabijhanja na kolac, a sve u cilju prikazivanja nekoga, bolje receno onog drugog gorim od najgorega, kako bi se kod mlade generacije pobudila emocijaonalna osjecanja i na njima gradila mrznja, koja se ispoljava prvom prilikom, bilo u ratu ili na nekom obicnom forumu.
Sacuvaj nas od Boze nase istorije, nase knjizevnosti u nekim elementima, naseg moralnog novinarskog kodesksa. Sacuvaj nas Bose, od samih nas, ovakvih kakvi smo, jer cijenimo samo svoje, mrzimo tudje ma kakvo ono bilo, i to smo zato sto nije onako kao sto je moje.
Islamaska zajednica BiH treba vec jednom jasno da se odredi prema Vehabijama, prema njihovom ucenju i ponasanju, ali ne sama, nego zajedno sa politikom, jer bi sutra mogli slusati i gledati nesto slicno, samo sada to bi pricao neki Vehabija sa dugom bradom, velikim brcinama i potkracenim pantalonama, iz cijih bi ociju sijevalka mrznja, prema svemu onome sto nije kao njegovo. Pozdrav Zah
|