Micelijus je napisao:
Možete li da mi kažete koja je po vama svrha odjeće? Ja ću odmah reći da je po meni, svrha odjeće, pogotovo one koju svakodnevno nosimo, da nam bude toplo, da pokriva stidne djelove tijela, a trebalo bi da se u njoj osjećamo udobno. Odjeća koju nose ove "fensi" djevojke ne zadovoljava ni jedan od ovih kriterija. Minić na -10 bi teško mogao da zadovolji prvu kategoriju, a teško da bi se mogao pohvaliti i sa uspješnim rješavanjem druge, a o sve širim dekolteima i grudnjacima koji utežu i izbacuju grudi napolje, neću posebno ni da govorim. Ovi posljednji, opet, ne bi mogli da zadovolje ni posljednji kriterij, a da ne govorimo o visokim štiklama, uskim farmerkama, još užim majičicama...
Gledajući na ovo sve, može li neko od prisutnih diskutanata da mi objasni koja je svrha ovakvog načina oblačenja, jer, po mom mišljenju, evidentno je da ne ispunjava nikakvu praktičnu funkciju?
Micelijuse iskreno, dosad si imao i donekle suvisle komentare, ali ovo. . . U kojem vijeku ti zivis zaboga. . .
"Svrha odjece je da pokrije stidne dijelove tijela, a da se u njoj osjecamo udobno i da nam bude toplo."
Onda ljeti hodaj u kupacim gacama po gradu jer ti u njima nije previse vruce, a pokrivaju ti stidne dijelove tijela, a zimi navuci futrovane gumene cizme jer su udobne i tople i neki krzneni gunj jer je u njemu najtoplije a i udoban je koliko sam cuo, pogotovo onaj od ovcije koze.
I posto najcesce upotrebljavas izraz "fenser" u negativnom kontekstu, onda se bar potrudi da odgovoris na moje postavljeno pitanje, koje sad upucujem licno tebi. Koje se to osobe po tebi podvode pod kategoriju "fensera"? ? ?
Leona je napisao:
A znate vi uopste sta je i ko je "Seljak"?! Seljak je za mene onaj covjek koji zivi na selu, obradjuje zemlju, drzi stoku... I to ne u pogrdnom smislu.
"Seljak" dolazi od "Sela" tj. "selo"... A ne od auta koji vozi, od odjece koju nosi....
Nazalost ovo sam cesto govorio, ali kod nas se neke navike tesko iskorjenjuju. Postalo je normalno da osobu ciji je nivo ponasanja i kulture ispod nivoa koji je postavljen kao neki standard za urbanu sredinu, nazivamo seljakom. To jeste pogresno, i predstavlja uvredu za postenog ratara koji zivi na selu, ali nazalost. . .
Evo jos jedne opaske za "alternativce" i "urbane" likove. . . Po cemu je to seljacki biti lijepo obucen i u trendu, izlaziti na "fensi " mjesta, a sjediti na trotoaru pred nekom prodavnicom (dragstorom) piti pivo ili slicno, je ne seljacki i skroz urbano. Kakvi su to drustveni kodeksi molicu lijepo? ? ?
Ko je uopste odredio taj sistem vrijednosti u kojem se stvari vrednuju na takav nacin? ? ?