banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1031 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 52  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Novi rat u BiH?
PostPoslato: 05 Okt 2012, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Kakav bolan rat... Stranica ove teme je sve vise tako da bi neko pomislio da bi ga mozda moglo i biti. Nema od rata nista, i to zadugo... Ako se ista bude desavalo ici ce mirnim putem.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2012, 22:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
nepokoreni je napisao:
Crtaju granice i većima od nas....a za stabilnost u regionu sve će nas pripojiti rogu Afrike ako treba i prekrstiti, nije bitno jel u pitanju Žepče, BL ili SA.

Da samo sto je vrijednost jednog Zepca nula bodova. Poredis prostor gdje je naftno polje do naftnog polja i prostor gdje je brdo do brda a to i nije neko bogatstvo.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 13:43 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
skeva je napisao:
Kakav bolan rat... Stranica ove teme je sve vise tako da bi neko pomislio da bi ga mozda moglo i biti. Nema od rata nista, i to zadugo... Ako se ista bude desavalo ici ce mirnim putem.

bice rata jos ,nezahvalno je prognozirat kada

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2010, 22:15
bice rata jer nazalost postoje ljudi koji su jos uvijek zaslijpljeni nacionalizmom i od toga ne vide bijedu u kojoj zive. jos gore sto medju tim ljudima ima i starijih koji tako razmisljaju iako su prosli kroz jedan rat. ne razumijem takav mozdani sklop...

"... reperi su obmana svi su Toni Montana, svi su brate crnci ja sam samo Barak Obama..."

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 13:50 
Majstor
Majstor

nepokoreni je napisao:
Crtaju granice i većima od nas....a za stabilnost u regionu sve će nas pripojiti rogu Afrike ako treba i prekrstiti, nije bitno jel u pitanju Žepče, BL ili SA.

oni uvjek idu linijom manjeg otpora to se pokazalo bezbroj puta do sada

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 14:03 
Majstor
Majstor

batica je napisao:
bice rata jer nazalost postoje ljudi koji su jos uvijek zaslijpljeni nacionalizmom i od toga ne vide bijedu u kojoj zive. jos gore sto medju tim ljudima ima i starijih koji tako razmisljaju iako su prosli kroz jedan rat. ne razumijem takav mozdani sklop...

pa vidi nece rata biti sto su ljudi kako ti kazes zasljepljeni nacionalizmom , vec zato sto muslimanska politicka elita smatra da bih pripada muslimanima,zato su se proglasili zrtvom genocida a njihovi medji konstatno udaraju u ratne bubnjeve i sire ratnu propagandu

na drugoj strani su srbi koji su zadovljni RS i hrvati koji zele svoj entitet

u svakom slucaju gledacemo slican scenario kao pri raspadu SFRJ,samo sto ce uloge biti izmjenjene,muslimani su u ulozi srba iz devedesetih,ha srbi u ulozi slovenaca,oruzane snage bih ce igrati ulogu jna itd

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 15:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Okt 2012, 14:24
Malo koji rat je pocet is politicki, ideoloski ili vjerski razloga- vrabci na grani.
Uvijek kad se razgrne ispod lisca ili slame dodje se do stvarnih uzroka a to su ekonomski interesi.
I kao sto se dosad pokazalo kroz istoriju nepogresivo pravilo, uvijek interesi velikih igraca.
Male zemlje ili srednje se tu malo sta pitaju, a zemljice i tamo neke nedodjije jos manje.
Naravno u malim zemljam se rat desava ali nikad ne planira.
Pa zar veliki da ratuju na svom terenu,ma nemoj.
Necemo govorit o izuzetcima oni ne cine pravilo kao (Soccer war Hondurasa I El Salvadora 1969) i slicno.
Znaci ekonomija, prirodni resursi,trziste. E sada da vidimo kako tu stojimo.
Eh gdje nas nadje!!!
Koliko smo mi bogati i kako smo mi vrlo ekonomski privlacni to dobro znamo ali sad to znaju i drugi.
Ako ima sta da se mazne (mislim na bogatsvo koje je ostao ne maznuto) ili podjeli nesto vazno sto jos nije podjeljeno onda moze.
I brate sto jest jest, rat je skup, otkud pare bez njih nema ni rata. Hajd nek neko kaze od kud ce doci pare. Ako neko zna nek kaze.
Ako bude para moze da bude ako ne onda rata nema.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 16:05 
Početnik
Početnik

I jos samo da dodam treba se brinut da nedodje do mogucnosti sukoba na ovim prostorima, to bi bilo strasno i ponovo tragicno za sve.
Ali moramo biti posteni i reci nazalost mi o tome ne odlucujemo vise.
Koliko god se busali, upinjali i talasali mi smo svoj suverenitet izgubili. Tu mislim na sve.

Moze doci do carki to svakakao mozemo sami napravit bez dozvole ali o stvarnom ratu u BiH nece se odlucivat ni u Sarajevu ni u Banja Luci ni u Beogradu ili Zagrebu.

To svi dobro znamo, pitanje treba postaljat na drugom mjestu ako se zeli stvarni odgovor.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 17:30 
Majstor
Majstor

Rat devedesetih dosao je sa slomom tadasnjeg svjetskog poredka,raspadom SSSR i Varsavskog pakta
Sigurno je da ce i buduci rat doci sa propasti sadasnjeg poredka odnosno rasulom nato pakta i zapada.Ja mislim da ce se o ratu odlucivat u Sarajevu.
Mada ne treba zaboraviti da su Amerikanci i Nato pakt devedesetih nagovorili Aliju da ide u rat,tako da se moze desiti u slucaju nekog novog hladnog rata izmedju rusije i zapada da daju zeleno svjetlo sarajevu za rat i agresiju na RS.Ipak zapadnjaci Srbe smataraju malim rusima na balkanu i tradicionalnim ruskim saveznicima

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ozna je napisao:
batica je napisao:

pa vidi nece rata biti sto su ljudi kako ti kazes zasljepljeni nacionalizmom , vec zato sto muslimanska politicka elita smatra da bih pripada muslimanima,zato su se proglasili zrtvom genocida a njihovi medji konstatno udaraju u ratne bubnjeve i sire ratnu propagandu

na drugoj strani su srbi koji su zadovljni RS i hrvati koji zele svoj entitet

u svakom slucaju gledacemo slican scenario kao pri raspadu SFRJ,samo sto ce uloge biti izmjenjene,muslimani su u ulozi srba iz devedesetih,ha srbi u ulozi slovenaca,oruzane snage bih ce igrati ulogu jna itd

mora se priznati da smo mi na ovo podneblju, prilicno zaostao narod. jos uvijek se ubijamo za komad "dedovine" ubijaju se braca medjusobno zbog parceta zemlje na kojem ne moze posaditi gredicu luka. muslimani zadojeni idejom neke bosne ne zele da priznaju RS bas zbog tog mentaliteta "nasa dedovina". ali i dalje stojim iza toga da nacionalizam igra presudnu ulogu. slusao sam par ljudi kako govore i nisam moga vjerovati koliko su to zaslijepljeni ljudi, a takvi isti se prvi hvataju oruzja i guraju u prve redove zbog kojih pocinje rat. ja cu biti iskren i recici da bih prvi gledao kako da odem odavde kada bi se zakuvalo i ni malo mi ne bi smetalo da me zovu dezerterom ili bilo kakvim drugim nazivom. jednostavno po meni, poginuti za komad zemlje nema smisla. ako ne znamo zivjeti kao civilizovan narod i postovati jedni druge, odna je bolje i ne zivjeti zajedno.

"... reperi su obmana svi su Toni Montana, svi su brate crnci ja sam samo Barak Obama..."

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
batica je napisao:
ja cu biti iskren i recici da bih prvi gledao kako da odem odavde kada bi se zakuvalo i ni malo mi ne bi smetalo da me zovu dezerterom ili bilo kakvim drugim nazivom. jednostavno po meni, poginuti za komad zemlje nema smisla. ako ne znamo zivjeti kao civilizovan narod i postovati jedni druge, odna je bolje i ne zivjeti zajedno.

U stvari svako normalan bi to uradio. :wink:

Međutim druga stvar je da neko napadne tvoj grad, tvoju porodicu itd.. Ali ne mogu vjerovati da je neko i dalje nabrijan za veliko-srpske ekspedicije po Vukovaru, Kninu, Sarajevu..

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 18:49 
Početnik
Početnik

Interes Veliki prvo.

Na primjedbu da nacionalizam uzrokuje rat samo ovo da kazem.
Moje misljenje koje moze biti pogresno.
Pa kad su to i gdje razlozi za rat bili nacionalna ili vjerska mrznja. Kao upaljac da o tome se slazem.
Eto recimo da je uzrok nekom ratu bio ili da jeste sto se mrze hriscani i muslimani ili hindusi i muslimani ili muslimani i jevreji.
Ja u to ne vjerujem.

Volio bi jedan primjer da neko navede.

Ne pocinje se rat iz mrznje nacionalne,vjerske ili bilo koje, rat se planira, pocinje i vodi is interesa, opet ogradjujem se od izuzetaka oni ne cine pravilo.

Sta je sve Hitler radio zidovima trideseti u njemackoj pa ga ne napadose Englezi i Francuzi kao notornog rasistu i nacistu tj iz mrznje protiv svega toga sto je Hitler i Nacisticka Njemacka predstavljala.
Vjerski i sukobi izazvani nacionalnistickim ekscesima postje i uvjek su se desavali ali nikad nisu bili stvarni uzrok ni jednom ratu od rimljana pa na ovamo.
Mozda ja grijesim.
Jel Arapi i Zidovi ratuju zbog mrznje ili zemlje, primjer Palestine?
Jesu ameri napali Irak zbog sukoba civilizacija (Hriscana i Islama) ili zbog nafte.

Jel se sprema napad na Iran zbog mula u Teheranu,nuklerane prijetnje( pa najekstremnija Islamska zemlja Pakistan ima Nuk. Kao oni nisu prijetnja,oni vole Izrael ubise se) ili Iranske nafte.
Jesu Iran i Irak ratovali zbog Siti Suniti ili nafte.
Jeli Hitler napao Cehoslovacku,Poljsku i pripojio Austriju i htio u Zakavkaz zbog ideologije, mrznje ili zbog zemlje.
Jel ratuju a Avganistanu zbog mrzne izmedju Amerikanaca hriscana i Avagnistanaca pripadnika Islama ma daj molim te.
Ako nema interesa nema rata,,, neeema.

Kad kazem interesa mislim prije svega na velike jer oni gospodare i daju dozvole za ratove tj. kreiraju ih i zaustavljaju, Dejton.
Promjena svijetskog poretka kako neko navede, mislim da je mislio na raspad varsavskog pakta nije uzrok ratovima,pa ni ovom nasem.
Zasto?
Pa ratuje se neprestalno prije i poslije drugog s.v. rata stalno. Nas je zabolio kad je doslo kod nas.
Kad je bilo u Africi ili Juznoj i Srednjoj Americi onda to nismo vidjeli jasno.
Znaci samo interes veliki.A sto se tice nas,,,,,SA,BL BG ZG ,,,pssst.

Poslednji put menjao BL_Dude dana 23 Okt 2012, 18:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 18:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Danny ^_^ je napisao:
batica je napisao:
ja cu biti iskren i recici da bih prvi gledao kako da odem odavde kada bi se zakuvalo i ni malo mi ne bi smetalo da me zovu dezerterom ili bilo kakvim drugim nazivom. jednostavno po meni, poginuti za komad zemlje nema smisla. ako ne znamo zivjeti kao civilizovan narod i postovati jedni druge, odna je bolje i ne zivjeti zajedno.

U stvari svako normalan bi to uradio. :wink:

Međutim druga stvar je da neko napadne tvoj grad, tvoju porodicu itd.. Ali ne mogu vjerovati da je neko i dalje nabrijan za veliko-srpske ekspedicije po Vukovaru, Kninu, Sarajevu..

Djecak znas li ti ista o Kninu ili Sarajevu? Kakve velikosrpske ekspedicije? Sta ti znas o krajini i o ratu?... Kako te samo nije sramota pisati takve stvari?
Drzi se ti momcicu tema o filmovima, nije ovo tema za tebe, previse si stranih emisija odgledao....

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BL_Dude ja hocu da ti kazem da ljudi koji ratuju su zadojeni nacionalizmom. Kako rat pocinje tu si upravu ali ti isti sto ga kreiraju i planiraju oni ne ratuju. to su dvije razlicite stvari. Pa znas li kad bi mene neki politicar nagovorio da idem i ubijam ili budem ubijen da bi on u toku toga mogao da se bogati? Ja volim RS i za nju sam spreman boriti se na jedan drugaciji nacin ali ginuti i ratovati da bi se drugi bogatili i na kraju da opet niko nista nema...nikad!

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 19:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Mislio sam da se ne uključujem u raspravu, ali stvarno pun mi je ovih koji bi da se jebu a da im ne uđe.

Znamo mi da rat nikad narodu nije donio ništa dobro i da smo gotovo uvijek najviše najebali, ali što jednom reče @krol2 ako su trebale da lete glave neka budu njihove.
I opet kad bude rata niko neće ratovati što mu je volja, već da sačuva svoj i život svoje porodice umjesto da čeka da ga kolju na kućnom pragu.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 19:08 
Početnik
Početnik

Eh ko nas uci.

Batica.
U pravu si ti slazem se stobom, ali znas nije lijepo to zvati nacionalizmom.Joj joj Batice Batice sram te bilo, to spin majstori zovu jednim drugim imenom kazu nam da je to patriotizam.

A ima li su jednog jako dobrog ucitelja jednog od majstora kako zapalit raju. Ova njegova skola se koristi na siroko i naveliko.
Citira cu ga ovde nazalost.

“Naturally the common people don't want war; neither in Russia, nor in England, nor in America, nor in Germany. That is understood. But after all, it is the leaders of the country who determine policy, and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is to tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same in any country.”
Herman Georing.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 19:24 
Početnik
Početnik

Philby
Naravno da treba da se branis I da zastitis svoju porodicu I to sto bolje.
Stvar je u tome da nedodju koljaci na tvoj prag. O tome pricam, kad do toga dodje treba da budes zvijer prema njima.
Govorim o tome i pokusavam shvatit zasto i kako nam se ti koljaci pojavljuju i od kuda to dolaze iz kojih jazbina i sema.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 20:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Najčešće iz komšiluka, oni od kojih se kuća nikada nije zaključavala, radne kolege i sl. Barem u poslednjim ratovima je tako bilo.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 20:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Sep 2012, 18:40
E vama ako opet proradi nagon za ratovanjem, vi pravac dole Albanija, Kosovo, oni su se naložili na to, samo Sarajevo zaobiđite u velikom luku, matere vam :D

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2012, 20:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Sjecam se i ja veliko-srpske agresije na Knin :D, decko je napredan u svakom pogledu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1031 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 52  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]