banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Sep 2010, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Japanese_rose je napisao:
Stvar je u tome sto su ljudi ( generalno gledano, a ne u svakom pojedinacnom slucaju naravno ) obrazovaniji, kulturniji i na kraju krajeva civilizovaniji od nasih. Ono sto nasim ljudima hronicno nedostaje je distanca i uvazavanje drugog covjeka - a to je preduslov za slobodan i miran zivot na licnom nivou. Naravno da nisu savrseni, ali da je lakse zivjeti s njima u to nema nikakve sumnje ( dobro poznajem i jedne i druge i znam sta govorim ).

Vidi, Japanese rose ti sad branis zapad, a kad ja branim ti mi se suprotstavljas? :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 22:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hristov je napisao:
_zoka je napisao:
Al' mi se bar ne pretvaramo i ne guramo to kao neko civilizacijsko dostignuće...

Da. Mi npr. ne krijemo da smo, izmedju ostalog, najkorumpiranija zemlja u Evropi. A Zapad odbijamo jer se bojimo da cemo izgubiti svoje moralne vrijednosti :angry3:

Ne.Ja odbijam zapad jer je licemjeran,korumpiran (samo to bolje skrivaju),zato što je pokvario zemlju koju sam volio,zato što hoće da za virtuelne pare kupi prava bogatstva,zato što izrabljuje slabije....Treba li još da nabrajam?

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
jellyfish je napisao:
Stvar je u tome sto su ljudi ( generalno gledano, a ne u svakom pojedinacnom slucaju naravno ) obrazovaniji, kulturniji i na kraju krajeva civilizovaniji od nasih. Ono sto nasim ljudima hronicno nedostaje je distanca i uvazavanje drugog covjeka - a to je preduslov za slobodan i miran zivot na licnom nivou. Naravno da nisu savrseni, ali da je lakse zivjeti s njima u to nema nikakve sumnje ( dobro poznajem i jedne i druge i znam sta govorim ).

Vidi, Japanese rose ti sad branis zapad, a kad ja branim ti mi se suprotstavljas? :)

O cemu to ti jellyfish ? :confused3:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
O cemu to ti jellyfish ? :confused3:

Pa cini mi se kad sam ja jednom govorio o vrijednostima zapada da se ti nisi slagala. Ili mozda nisi bila ti, mozda je bila Dust. :confused4:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ne.Ja odbijam zapad jer je licemjeran,korumpiran (samo to bolje skrivaju),zato što je pokvario zemlju koju sam volio,zato što hoće da za virtuelne pare kupi prava bogatstva,zato što izrabljuje slabije....Treba li još da nabrajam?

To mozes raditi samo iz pozicije boljeg. Mi smo bili bolji od Zapada u zlatno vrijeme Jugoslavije predpostavljam. U medjuvremenu su se sve vrijednosti tog drustva srusile. Tako da je iz bosanske pozicije prezir prema Zapadu licemjeran u najmanju ruku.

jellyfish je napisao:
Pa cini mi se kad sam ja jednom govorio o vrijednostima zapada da se ti nisi slagala. Ili mozda nisi bila ti, mozda je bila Dust. :confused4:

Saberi se jelly. Mogu se protiviti njihovoj spoljnjoj politici, kojoj se protive i njihovi razumni ljudi, ali ne mogu reci da postoji neki bolji put za BiH, a pogotovo ne da smo mi po necemu bolji. U isto vrijeme nas ( sto je i prirodno ) vise volim i voljela bih da smo u svemu ispred Zapada. Samo cinjenice govore drugacije, if you know what I mean ?

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 13 Sep 2010, 23:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 22:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Mi smo bili bolji od Zapada u zlatno vrijeme Jugoslavije predpostavljam. U medjuvremenu su se sve vrijednosti tog drustva srusile.

Srušile su se uz svesrdnu pomoć zapada.
Plus,ja radiji biram "BITI" nego "IMATI".....

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Je li to zoka cita Fromma? :D :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 23:03 
Administrator
Korisnikov avatar

Jok.Čitam "Gitara za neupućene".... :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 23:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y-pBca0XdaY[/youtube]

:lol: :lol:

Ebeš divlji zapad...

Spoiler:
Ostajte ovdje!... Sunce tudjeg neba
Nece vas grijat ko sto ovo grije;
gorki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko ce naci bolju?!
A majka vasa zemlja vam je ova;
Bacite pogled po krsu i polju,
Svuda su groblja vasih pradjedova.

Za ovu zemlju oni behu divi,
Uzori svijetli, sto je branit znase,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vase.

Ko pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka place za svojijem cedom.

Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat'te se njojzi u narucja sveta;
Zivite zato da mozete mrijeti
Na njemom polju gdje vas slava sreta!

Ovde vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas nece;
Bolji su svoji krsevi i goli
No cvijetna polja kud se tudjin krece.

Ovdje vam svako bratski ruku steze -
U tudjem svijetu za vas pelen cvjeta;
Za ove krse sve vas, sve vas veze:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta.

Ostajte ovdje!... Sunce tudjeg neba
Nece vas grijat ko sto ovo grije, -
Gorki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije...

A. Šantić

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 23:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Srušile su se uz svesrdnu pomoć zapada.

Da, mislim da je to istina. Problem je samo u tome sto su naisli na "plodno tlo" za vojni i radioaktivni otpad izmedju ostalog. Zapad funkcionise po sistemu da na drzavnom nivou niko nikoga ne ljubi, ali se pametni postuju ( cak i kada se mrze ). Kod nas nije bilo velike dileme, budale su prevladale. I to je to.

Citiraj:
Plus,ja radiji biram "BITI" nego "IMATI".....

I po tome se ne razlikujes od mase Zapadnjaka. Sta ti mislis da svi zive od gladi za profitom ? Ne, nadje se tu i mnogo idealista i najcistijih ideala. Zato i volim Zapad ( uslovno receno ), zbog sarenila u stavovima i vizijama zivota.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 23:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...isti su ljudi i tamo i ovamo...maka razlika je sto su spremniji na rizike i radniji su...ostalo je manje vise isto...da i ne brine ih mnogo politika osim ako im ne zadire u licna prava...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

žaoka je napisao:
...isti su ljudi i tamo i ovamo...maka razlika je sto su spremniji na rizike i radniji su...ostalo je manje vise isto...da i ne brine ih mnogo politika osim ako im ne zadire u licna prava...

Bas tako. Samo nisam sigurna za ovo "radniji", mislim da su samo organizovaniji.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 08:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Oh, kako Vukajlija ima odgovor na sve...
Evo, ukratko, odnos izmedju zapada i nas.
I ne mozemo mi njih zamisljati kao uljudne, nacitane, ljubazne, parlamentarne... Kad njihove vlasti odrase nas, samo zbog para.
Dame i gospodo, jedan jedini, VUKAJLIJA:

Citiraj:
"Platna kartica sa slikom po želji"

"Lep gest jedne od banaka koja je došla iz pičke materine da ućari nešto na našoj nemaštini presipanjem iz šupljeg u prazno i prodavanjem muda za bubrege."

-Dobar dan, želim karticu sa ovom slikom na njoj!
-Nema problema, samo da...ali gospodine, pa ovo je KURAC!
-Jeste, i to u erekciji, moj lično!
-Pa nisam siguran da možemo da vam izadjemo u susret...
-Nemam ženu, nemam ni decu, pse ne volim, na mačke sam alergičan, a prirodu mrzim. Hoću da na MOJOJ kartici bude MOJ kurac, ne vidim problem!
-Gospodine, moraću da nazovem nadredjenog da se konsultujem sa njim.
-Slobodno, prijatan vam razgovor. E da, hoću da kurac bude okrenut u pravcu strelice koja pokazije pravilan smer umetanja kartice u bankomat tako da osim vizuelnog utiska ubacimo i dozu funkconalnosti!

-Gospodine direktore, imam problem, jedan klijent hoće da stavi sliku svog penisa na karticu...
-Može da stavi i tek izasrano govno, sadistički ritual ili sliku tvoje žene tokom felacija. Štampaj marvi šta god hoće, ali kamate ne spuštamo!"

http://vukajlija.com/platna-kartica-sa- ... lji/207714

Mi stoka koja gura samo po svom, oni gamad koja hoce samo pare... Super...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 07:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Oh, kako Vukajlija ima odgovor na sve...
Evo, ukratko, odnos izmedju zapada i nas.
I ne mozemo mi njih zamisljati kao uljudne, nacitane, ljubazne, parlamentarne... Kad njihove vlasti odrase nas, samo zbog para.

A tvoje vlasti te ( tvoje roditelje ) odrase zato sto ---> mogu ?

Ali ako si tako ogorcen na Zapad, postoji rjesenje. Napusti fakultet, napusti civilizaciju, otidji u sumu, izgradi brvnaru sa svojih 10 prstiju i zivi u miru. Bez Zapada, interneta, banaka, kamata, dodira sa bilo kim. U protivnom ne budi licemjeran.

Liberalna demokratija nije idealna, ali covjek nije uspio izmisliti bolje drustveno uredjenje. Svi bi mi voljeli da malo radimo i super zivimo. Ali to obicno polazi za rukom samo onima sa malo debljim obrazom. Za ostale postoji tezi, ali casniji put. Bez obzira na glad velikih korporacija za profitom, vecina ljudi vani se bore da svojim radom steknu nesto za sebe i porodicu, i tako je u cijelom svijetu. Jed ti je usmjeren na pogresnu adresu. Ovi koji izrabljuju druge i svojima daju na kasicicu. Ali nazalost nigdje nema bolje. Komunizam npr u kome su drustveni odnosi postavljeni na drugi nacin se pokazao utopijom.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 08:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Zapad je sistem koji ovde ima interes i biće onako kako oni odrede. Mi možemo samo da pričamo o njima, a oni će nama da pale klepke kad god im se hoće. Oni nama uvaljuju kredite i treš robu, a uzimaju nam resurse. Naravno sve to začine sa SLOBODNIM tržištem, kao to je baš super, vidi kako smo mi svi tolerantni i dobri, a mi tu nemamo nikakvu mogućnost da se ekonomski zaštitimo.
Ja zapad vidim kao udruženje bivših kolonijalista, koji su skontali da im je isplatnije da zajedno iskorištavaju vjerski podeljene retardirane i maloumne slovenske narode, nego da medjusobno ratuju.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 09:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Uh... znam par ljudi koji žive tamo negdje lijevo od nas na karti i nekako naiđu neki periodi kod njih "nasilnog i neprirodnog" branjenja (uslovno rečeno) Zapada. U najmanju ruku, kao da su ga oni izmislili, kao da ih je neko postavio na zamišljenu liniju razgraničenja i rekao: "Stranče, sjedi tu i ako te ko bude pitao, moraš reći da je ovdje sve sjajno. Bezuslovno nas brani." Ma brane ga kao rođeno dijete što bi branili. Ali roditelj umije da bude strog, pa lijepo kaže: "Da.. divan si sine, ali, tvoj roditelj mora i da te kudi, da bi bio objektivan i da mi bi ti ukazao na greške. Tako ćeš biti još bolji." No, Branitelji Zapada NE! Sreća, pa su to samo periodi, naleti mehanizama odbrane. Oni ustvari sebe opravdavaju što su tamo, i ovo je zdrav način odbrane da sebi olakšaju. Jer potpuno prirodna je stvar da si stranac i da ćeš to uvijek i biti, jer potpuno je razumljivo da osjećaš nostalgiju i kada te uhvati da proklinješ dan kada si nogom tamo negdje zakoračio. I sasvim je prirodna stvar da želiš da si ovdje u svojoj jadnoj, materijalno siromašnoj zemljici, KOJA IMA DUŠU. Gdje pripadaš, više ni sam ne znaš... Srce ti ostalo Kući, duša ti ostala Kući, a fizički si Tamo. I jako teško je to sebi priznati, ukoliko nisi odlučio da se zaista vratiš zauvijek svome srcu i svojoj duši, svojoj Kući.

Takva previranja i frustracije su potpuno razumljive, iako se nekad zapitam čemu tolika odbrana, ali onda shvatim.. njima je lakše tako. Oni ustvari sami traže pro razloge i obraćajući se nama, koji smo Kući, ustvari se obraćaju sebi.

Zaista im nije lako spojiti dva gotovo nespojiva svijeta i bez unutrašnjih konflikata živjeti slobodno, bez emocionalnih zamki.
Govoreći o ovome, (da se vratim na početak posta) govorim o isključivo ljudima koje poznajem i mom doživljaju njihovih letimičnih i neletimičnih perioda Odbrana.

Spoiler:
-Svi Sloveni imaju dušu. Naročito Rusi. Samo se većina njome ne služi! - 'A šta je s nama na Zapadu? -'Vi je dakako nemate. Ali vama duša ne treba. Vi imate sjajnu tehnologiju. Ako vam ikada zatreba, već ćete nešto smisliti. Veštačku dušu. - Borislav Pekić

Poslednji put menjao 800 dana 15 Sep 2010, 09:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 09:24 
Administrator
Korisnikov avatar

osamstotinazena je napisao:
Uh... znam par ljudi koji žive tamo negdje lijevo od nas na karti i nekako naiđu neki periodi kod njih "nasilnog i neprirodnig" branjenja (uslovno rečeno) Zapada. U najmanju ruku, kao da su ga oni izmislili, kao da ih je neko postavio na zamišljenu liniju razgraničenja i rekao: "Stranče, sjedi tu i ako te ko bude pitao, moraš reći da je ovdje sve sjajno. Bezuslovno nas brani." Ma brane ga kao rođeno dijete što bi branili. Ali roditelj umije da bude strog, pa lijepo kaže: "Da.. divan si sine, ali, tvoj roditelj mora i da te kudi, da bi bio objektivan i da mi bi ti ukazao na greške. Tako ćeš biti još bolji." No, Branitelji Zapada NE!

Ima jedna rečenica iz filma "Boj na Kosovu" koja potpuno realno prikazuje ovakve paradokse..........
"Ako su u Turčina ruke krvave do lakata,u poturice su do ramena!"........ili ona narodna,"Veći šokac od Pape"......Jbg,tako je u svim segmentima....na svim stranama....

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 09:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Liberalna demokratija nije idealna, ali covjek nije uspio izmisliti bolje drustveno uredjenje.

Uspio je izmisliti ali nije uspio implementirati.

Svi bi mi voljeli da malo radimo i super zivimo.

To se itekako može, ali ne u sadašnjem sistemu kojem odgovara da su stvari takve kakve su.

Komunizam npr u kome su drustveni odnosi postavljeni na drugi nacin se pokazao utopijom.

Ako neko pokuša da puca na gol sa 30 metara udaljenosti a da pri tome nije baš sasvim vičan tome, i još mu protivnički igrač zasmeta sa ciljem da mu poremeti šut, i ovaj ne da gol, da li ćemo zato reći da postizanje gola sa 30 metara utopija?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 09:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
LemiGO je napisao:
Oni nama uvaljuju kredite i treš robu, a uzimaju nam resurse. Naravno sve to začine sa SLOBODNIM tržištem, kao to je baš super, vidi kako smo mi svi tolerantni i dobri, a mi tu nemamo nikakvu mogućnost da se ekonomski zaštitimo.
Ja zapad vidim kao udruženje bivših kolonijalista, koji su skontali da im je isplatnije da zajedno iskorištavaju vjerski podeljene retardirane i maloumne slovenske narode, nego da medjusobno ratuju.

Tako nekako.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moguće _zoka da je to to, samo što moje promisli nikada nisu isključivo bijele ili isključivo crne, odstupaju od velikih krajnosti i apsolutnosti. Tako da sam i ovdje rekla: naiđu neki periodi...
Ja sam nijansijer koji ostavlja prostora za mogućnosti...
Ali, kapiramo se.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]