banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 16:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: SFRJ
PostPoslato: 26 Sep 2011, 18:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Невезано за тему....Маниту,мени се чини,можда и нисам у праву,да ти комунизам гледаш кроз оно најгоре и најстрашније што је урадио,а о "демократији" причаш као да је она уствари оно што би теоријски требала да буде...а није...То су двије стране исте медаље....

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2011, 18:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
_зока je napisao:
Невезано за тему....Маниту,мени се чини,можда и нисам у праву,да ти комунизам гледаш кроз оно најгоре и најстрашније што је урадио,а о "демократији" причаш као да је она уствари оно што би теоријски требала да буде...а није...То су двије стране исте медаље....

ja uopste ne pricam o demokratiji vec o komunistickoj ideologiji i zabludi srba oko jugoslavenske ideje.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2011, 18:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Причаш,причаш.....

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2011, 18:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Dobro nisi krenuo od Vase Pelagića pobogu pa nisam ja juče rođen.....ideja ko ideja ide iz sredine 19. vijeka, a poslije WW1 pružila im se idealna prilika plus što im je odgovaralo u datom momentu. Al odmah poslije dvije godine i budali je bilo jasno da to naće moći...20 godina kasnije vidjeli smo posljedice toga.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2011, 18:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Смори брате и ти....Де мало одмакни,погледај са стране....

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2011, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
druze, nemoj se ljutiti ali je ovo preslozena i preobimna oblast za tebe. ranije sam rekao da moras prouciti hrvatsku jugoslavensku ideju i srpsku jugoslavensku ideju, kada su nastale, razloge, aktere, uticaj austrije...pa potom ww1 i kada je to srpska ju ideja izgubila od hrvatske ideje, zbog cega itd. istorija je divna nauka[/quote]
Šta je tu složeno Trumbić, Pribićević & co su potpisali ujedinjenje navrat nanos da ne bi ušli u tabor poraženih, promijenili dresove preko noći....sranja su počela već 1920 a 1926 je ukokan Radić.[/quote]

joj brate...odoh na kafu a ti guglaj sve sto nadjes o teodoru pavlovicu i jovanu suboticu sa jedne i pavlu riteru vitezovicu, strosmajeru i starcevicu sa druge strane. npr jedna stara knjiga od viktora novaka "antologija jugoslavenske misli i narodnog jedinstva" iz 1930. bi ti dobro dosla za prva dva osnovne iz ove oblasti[/quote]
A ti bi mogao da procitas memoare od Save Tekelije,koji lijepo navodi da je ideja stvaranja velike slovenske drzave bila jako bliska Karadjordju i da se on poprilicno baktao sa tim pored oslobodjenja Srba ispod turskog jarma . Cak je i poslao svog emisara Radu Vucinica ka Napoleonu trazeci pokroviteljstvo ,odnosno podrsku Francuske za takvu svoju ideju. Dakle ,jugoslavenstvo nije izmisljotina 'lukavih' Hrvata, niti brljotina' naivnih' Srba, ono postoji u raznim oblicima otkad mi postojimo na ovom tlu . Samo su velike sile kod nas stalno rovarile i sakatile svaki smisao bilo cega, a nalazile su dovoljan broj idiota sa sprovodjene svojih politika. Jer ,jebiga , uvijek je bolje zivjeti u velikoj drzavi nego u maloj,samo sto je tekuce stanje danas takvo da su odnosi medju ljudima i narodima zatrovani i konstantno se truju. Dokad ? Vidjecemo.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2011, 21:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
. Dakle ,jugoslavenstvo nije izmisljotina 'lukavih' Hrvata, niti brljotina' naivnih' Srba, ono postoji u raznim oblicima otkad mi postojimo na ovom tlu .

ne postoji. to je glupost. djordje brankovic je 1688 g. bio zacetnik obnove srpske drzave i o tome je pisao u memoaru austrijsko caru. sa druge strane, riter vitezovic je od strane austrijskog dvora zaduzen da izradi projekat oslobadjanja balkanskih zemalja od turske vlasti koji je on uradio 1700 pod naslovom croatia rediviva (ozivjela hrvatska). u tom projektu je dokazivao da na prostoru balkanskog poluostrva zivi jedan narod - hrvatski, koji govori jednim jezikom- hrvatskim. medjuti, zbog tadasnjih okolnosti projekat nije bio ostvariv ali su austrougari na njemu izgradili ilirski pokret: sukobi oko jezika, tri narijecja, ljudevit gaj, bla, bla..tu ima toliko gradje da bi trebalo danima pisati po forumu samo ono bitno. ugl. nakon sto su na slovenskom kongresu u pragu 1848 , na srpski prijedlog, juzni slaveni promjenili ime svoje sekcije iz ilirska u jugoslavenska, zvanicno pocinje da zivi ta ideja, jer je prethodni pokusaj ilirizacije propao.
srpska jugoslavenska ideja je imala sasvim drugu prirodu od hrvatske: zajednistvo kroz nezavisnost i afirmaciju svih juznoslavenskih plemena, dok je hrvatska bila u funkciji politickih interesa austrije.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 22:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Tito nepoželjan u Sloveniji

SRNA-ROJTERS - 04.10.2011 17:52
LJUBLJANA - Slovenački Ustavni sud zabranio je danas gradskim vlastima Ljubljane da jednoj ulici daju ime po bivšem jugoslovenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu, jer je njegovo ime, kako se navodi, simbol komunističkog režima koji je kršio ljudska prava.
"Titovo ime nije samo simbol oslobođenja Slovenije od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, nego je i simbol totalitarnog komunističkog režima koji je obilježen obimnim i grubim kršenjima ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi se u obrazloženju odluke.
Ljubljana, čiji je gradonačelnik Zoran Janković, imenovala je jednu ulicu po Titu 1999. godine, uz objašnjenje da je on bio važna istorijska figura.
Konzervativna stranka Nova Slovenija zatražila je od Ustavnog suda da ukine tu odluku, jer je Tito, kako smatra ova stranka, kršio ljudska prava.
Gradske vlasti Ljubljane za sada nisu komentarisale današnju sudsku odluku.

Ulicu imenovati u Kralja Aleksandra I Karađorđevića Ujedinitelja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 06:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jok more, u Adolfa Hitlera oni su ga sa cvijećem dočekali :angry4:

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 07:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sad i ti upadas u stupicu kao neki. Hitlera su prilikom posjete Mariboru docekali mahom Nijemci kojih je u samom gradu mnogo zivjelo,ali smo svi mi godinama slusali mantranje kako su ga 'glupi' Janezi docekali pa smo se kao sprdali s tim i to isti oni Slovenci koji su po Hitlerovom planu bili projektovani za preseljenje i za likvidaciju kao smetnja Germanima.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 07:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ma kako god bilo, a znam za ko ih je dočekao, imamo im šta šuknuti i nabiti na nos :evil3:

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 07:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ma ja i u Zagrebu su živjeli mahom Njemci, a bogami i u Sarajevu :lol:
mada se slažem sa janezima što se tiče tog zlikovca.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 07:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U Pancevu kod Beograda je pred rat bilo skoro pola Nijemaca.Da je Hico odlucio da posjeti Pancevo sad bi neko srao kako su eto ludi Srbi docekali chobana.A ti kolega OFM posto robujes mnogim frazetinama kao neki subnorovac izracunaj koliko su stanovnika imali Sarajevo i Zagreb 1941 , pogledaj snimke iz Zagreba i Sarajeva prilikom ulaska Svaba ,pa ces vidjeti koliko je u stvari malo ljudi bilo , ali jebiga nekom to idealno zvuci za bamburanje i dokazivanje necega. Eto sad ispadoh advokat..neciji.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 07:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Malo :lol: toliko malo da nisu svi mogli stati u prvih 20 safova, pa bilo ih je više nego kad su partizani ulazili u te gradove, uostalom vidjeli smo kako su švabe ušle u BG, a kako u Lj, ZG, SA...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 08:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rijeci utjehe.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2011, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Kako je nekada bilo u SFRJ
Američka televizijska mreža CBS davne 1986. godine uradila je dokumentarac o Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, predstavivši je kao socijalistički raj na zemlji.

Novinarka CBS-a Melodi Rodžers govorila je o planinama, moru, jezerima, vodopadima, bazarima, Beogradu i Kući cveća.

Kako Rodžersova navodi u reportaži, svi znaju engleski, svi su nasmejani, dok se u pozadini priloga čulo "Uvek si mi draga bila, domovino moja mila" iz pesme "Od Vardara pa do Triglava".

Samo pet godina posle toga, došlo je do rata i žrtava.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0RRnCnO1Y2c[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2011, 08:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

klasicni filmici koje americki mediji snimaju kad je to potrebno..slicne snimaju i danas samo jos bljutavije kad se neka zemlja treba primiti u NATO....licimuri.....

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2011, 08:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FrMjTmzuDYQ[/youtube]
8)

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 07:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Za devedesetima će da žale samo oni koji ih se ne sjećaju :banghead:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/282438/Za-devedesetima-ce-da-zale-samo-oni-koji-ih-se-ne-secaju
mislim, koliki kreten moraš biti da bi se sjećao perioda koji bi svi najradije izbrisali iz sjećanja da mogu....od turbo folka me i danas podilazi jeza, a svijeća me plaši čak i na slavskom stolu :pale: ne ponovile se nikad :angry1:

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Joj tebe, pa i devedesete su nekom bile dijetinstvo, i tada su to nekom bile lijepe godine i neko je devedesetih doživljavao neka lijepa iskustva, ne možeš biti subjektivan i gledati kroz samo svoju prizmu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]