banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Avg 2012, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Hristov je napisao:
Ja ne mogu vjerovati, gledajući ono meso na roštilju i moje emocije i pažnju izazvane dok posmatram to meso i udišući taj miris, da je čovjek biljojed ,

Ne znam kakve ti emocije mozes imati udisuci taj miris, ali moje emocije su kad vidim rostilj kao da vidim klanje zivotinja i kako se koprcaju u najvecim mukama. Sad sto tebi cini to zadovoljstvo ali meni ne, jer cim pomislim da je neko morao biti zaklan za taj rostilj ili ako znas da i zivotinje imaju osjecaj za bol kao ljudi onda ne mozes uzivati u tom mirisu lesina koje se peku na zaru.

Citiraj:
mislim da je u većini slučajeva to motivisano ljubavlju ka životinjama i kad se vidi kako pate, ali danas se u normalnim državama poklanja pažnja tome da se obezbjede uslovi dostojni kokoši krava i svinja :D Možda znate koliku su polemiku izazvale neke prakse religioznih grupa u Njemačkoj koje smatraju da se životinje moraju ubijati pri punoj svijesti i sl, na kraju su izgubili parnicu, znači koliko toliko se vodi računa o njihovom blagostanju.

Ocigledno nisi gledao "Earthlings". Pogledaj to pa mi javi o "blagostanju zivotinja na farmama".

Pogledaj pa se onda javi:

http://veg-tv.info/Earthlings

A ima i tema o tome:

viewtopic.php?f=27&t=30926&hilit=earthlings

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 20:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
jellyfish je napisao:
Hristov je napisao:
Ja ne mogu vjerovati, gledajući ono meso na roštilju i moje emocije i pažnju izazvane dok posmatram to meso i udišući taj miris, da je čovjek biljojed ,

Ne znam kakve ti emocije mozes imati udisuci taj miris, ali moje emocije su kad vidim rostilj kao da vidim klanje zivotinja i kako se koprcaju u najvecim mukama. Sad sto tebi cini to zadovoljstvo ali meni ne, jer cim pomislim da je neko morao biti zaklan za taj rostilj ili ako znas da i zivotinje imaju osjecaj za bol kao ljudi onda ne mozes uzivati u tom mirisu lesina koje se peku na zaru.

Biljke nisu živa bića? Ne "pate" kada ih posječeš ili iščupaš?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 20:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Nisam pogledao niti ću pogledati, ali davno sam gledao na TV kako tamo negdje na sjeveru (čini mi se da je na sjeveru bilo) tjeraju delfine u obruč i onda prema obali, tamo ih čekaju stotine koljača sa sjekirama ili nečim sličnim, ulaze u vodu i kolju delfine a delfini se ne brane, i sve vrijeme čuješ plač stotina delfina, iskustvo koje mijenja čovjeka.
Jasno mi je to sve, ali ja ne mogu iz protesta protiv tamo nekoga poreći svoju prirodu i odjednom preokrenuti čitav režim života da bih sebi obezbjedio supstitute za meso. Ako se životinje muče, onda je pravi način borbe borba protiv kasapina a ne prestati jesti meso.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 20:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Wrangler je napisao:
Oldboy je napisao:
Tuzno je da punoljetnji i razumni ljudi koji sami posjeduju dusu i racio mogu vjerovati da su taj dar dobili jer je majmun poceo da lovi (banalizujem ali se na to svodi)

U ovoj rečenici sve je rečeno.

Jok, ljepše je vjerovati da je neko čovjeka stvorio od blata, a onda od njegovog rebra stvorio njegovu družicu kojom se čovjek poslužio da "napuči" zemlju....Koji je to stepen incesta?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Biljke nisu živa bića? Ne "pate" kada ih posječeš ili iščupaš?

Biljke ne osjecaju "bol" na isti nacin kao zivotinje i covjek jer nemaju mozga, receptora za bol kao ni istih nervnih vlakana kojima se ti signali bola prenose. Biljke na stres reaguju tako sto povecavaju koncentraciju prolina i nekih drugih hemijskih jednjenja kako bi ublazile stres.
Znaci, odgovor na tvoje pitanje je da biljke jesu ziva bica, ali ne "pate" tako sto osjecaju bol kao zivotinje.

Jedan od primjera ti je kad pokosis travu ona opet naraste, a kad pokosis (zakoljes) zivotinju ona ne naraste.
U tome se vidi razlika kad krava pojede obrok ona ne ubije biljke jer opet narastu, dok lav kad pojede gotovo je zauvijek sa obrokom.

Hristov je napisao:
Nisam pogledao niti ću pogledati,

Zato sto se podsvjesno bojis da bi mogao izgubiti strast za mesom. Slicno kao sto pusac nece da uzme sredstvo za odvikavanje od pusenja iako navodno "zeli da prestane da pusi" ali se boji ako uzme sredstvo da ce zaista prestati.

Citiraj:
Ako se životinje muče, onda je pravi način borbe borba protiv kasapina a ne prestati jesti meso

Jedina legalna borba protiv kasapina je da ne kupujes njegovo meso i on ce propasti financijski i morace traziti drugi posao cime ce zivoti i patnje zivotinja biti izbjegnuti. A ne mozes da ga ne kupujes ako ga jedes.
Dalje, covjekov probavni trakt prirodno nije predvidjen za meso jer vise lici traktu biljojeda nego mesojeda. Tako sto je za lava prirodno, za covjeka nije. Posto si vjernik vjerovatno znas da u pocetku u bibliji ljudi nisu jeli meso, ali im je kasnije dozvoljeno u izuzetnim prilikama kad nisu imali sta drugo. Tako da ni sa vjerske strane to nije najispravnije, ali nije ni grijeh, jer da je grijeh nebi Isus jeo ribu. Ali ako covjek ima mogucnosti zasto se ne odreci mesa. Slicno je i u drugim vjerskim knjigama, pogotovo ovim budistickim i slicno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
_зока je napisao:
Wrangler je napisao:
Oldboy je napisao:
Tuzno je da punoljetnji i razumni ljudi koji sami posjeduju dusu i racio mogu vjerovati da su taj dar dobili jer je majmun poceo da lovi (banalizujem ali se na to svodi)

U ovoj rečenici sve je rečeno.

Jok, ljepše je vjerovati da je neko čovjeka stvorio od blata, a onda od njegovog rebra stvorio njegovu družicu kojom se čovjek poslužio da "napuči" zemlju....Koji je to stepen incesta?

Meni jeste a ako ti smatraš da si malo intelegentnija životinja to je tvoj problem.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
jellyfish je napisao:
Hristov je napisao:

Sta ako dokazu da i biljke osjecaju bol, hoces onda prestati i to jesti, da neces zivjeti od vazduha?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jun 2012, 17:03
Bunde, cipele, namjestaj, lov.... tek na kraju nejedenje mesa.
Ja bi na sve pristao ali da se zabrani zakonom.
Nemam snage da se sam sa tim borim dok se mase gotive:-)

Cak mastam o Felixovim krokodilskim cipelama:-(

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Wrangler je napisao:
Meni jeste a ako ti smatraš da si malo intelegentnija životinja to je tvoj problem.

Svejedno šta ja smatram ali ja svoja uvjerenja ne pokušavam da naturim drugima u isto vrijeme pežorativno se izražavajući o njihovima.
Tema je o "problemu" jedenja mesa. Zadržimo se na tome.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

A jel ti jeguljo (meduzo) ne jedes uopste meso? Ni ribu?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zerocool je napisao:
Sta ako dokazu da i biljke osjecaju bol, hoces onda prestati i to jesti, da neces zivjeti od vazduha?

Pa drugo je kad nema alternative, to je onda prirodni zakon. Ali kazem ako covjek ima alternativu da zadovolji sve svoje potrebe za proteinima na biljni nacin i uslove onda je bolje da ne jede meso. Ovdje govorimo o jedenju mesa iz zadovoljstva, a ne iz potrebe ili zdravstvenih razloga.

Oldboy je napisao:
A jel ti jeguljo (meduzo) ne jedes uopste meso? Ni ribu?

Ne jedem osim ribu iz konzerve jednom sedmicno u prosjeku da bi nadoknadio odredjene potrebe kojih nema u biljnoj hrani. I tako vec 12 godina.
Ali to je oko 50 grama sedmicno znaci, ili manje od 10g dnevno u prosjeku. A druga mesa nisam okusio vec 15 godina (prve tri godine nisam jeo ni ribu).
Ali proteine nadoknadjujem sojom, obranim mlijekom, whey-om i drugim stvarima.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Jun 2010, 19:08
jellyfish je napisao:

Hristov je napisao:
Nisam pogledao niti ću pogledati,

Zato sto se podsvjesno bojis da bi mogao izgubiti strast za mesom. Slicno kao sto pusac nece da uzme sredstvo za odvikavanje od pusenja iako navodno "zeli da prestane da pusi" ali se boji ako uzme sredstvo da ce zaista prestati.

Totalno si ga procitao, ali totalno. Svaka ti cast, ne samo da se trudis da drugi rade ono sto i ti radis (odnosno ne radis) i imas ogroman IQ, nego i odlican si psiholog. TI SI MOJ IDOL!!!

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:39 
Administrator
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
zerocool je napisao:

Pa drugo je kad nema alternative, to je onda prirodni zakon. Ali kazem ako covjek ima alternativu da zadovolji sve svoje potrebe za proteinima na biljni nacin i uslove onda je bolje da ne jede meso. Ovdje govorimo o jedenju mesa iz zadovoljstva, a ne iz potrebe ili zdravstvenih razloga.

Koliko sam ja tebe skontao, jedini validan razlog zbog kojeg bi neko od nas trebao prestati jesti meso je etičke prirode?
Vidi, mene više brine patnja djece u Kini koja proizvode stvari koje koristim, beru pamuk, rade u rudnicima, ratuju u Africi nego patnja kokošaka od kojih dobijam meso koje jedem.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
@jellyfish
Sad bi te neko ciničan upitao a što mrziš ribe pa one mogu da pate radi tvoje ishrane?
Činjenica je da čovjek ne može u potpunosti uspješno izbaciti meso iz ishrane, a sigurno ne jeftino.

Apsolutno se slažem da ubijanje životinja mora biti što bezbolnije i sa što manje patnje. A odakle ti podatak da je metabolizam čovjeka prilagođen biljnoj ishrani. Koliko se ja sjećam biologije metabolizam čovjeka je metabolizam svaštojeda, od strukture zubi do stomačnih enzima. Da je čovjek biljojed ne bi baš uspijevao razgraditi meso i ne bi bilo smisla da ga jede.

Poslednji put menjao Forty Two dana 05 Avg 2012, 21:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Forty Two je napisao:
1 A odakle ti podatak da je metabolizam čovjeka prilagođen biljnoj ishrani. Koliko se ja sjećam biologije metabolizam čovjeka je metabolizam svaštojeda, od strukture zubi do stomačnih enzima. Da je čovjek biljojed ne bi baš uspijevao razgraditi meso i ne bi bilo smisla da ga jede.
Već sam napisao da je čovjek evoluirao zahvaljujući jedenju mesa. Da je njegov organizam, organizam biljojeda to ne bi bilo moguće što znači da mu ta teorija ne pije vode.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Evo kako izgleda lov na delfine, nažalost (ili možda na sreću) samo u slikama:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bgUJQBCtHhg[/youtube]

Jellyfish, razlog za negledanje je manje senzacionalan, jednostavno me tematika tog i sličnog tipa ne interesuje. U jednom postu na ovoj temi sam napisao da ne jedem više od 1 kg mesa mjesečno i to samo u obliku sendviča.

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 05 Avg 2012, 21:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Mislim logike nema...ako se vodiš etikom...ne koristi računar...većina komponenti se u kini prave...a tamo su uslovi grozni, Foxconn ima iispod svoje zgrade sigurnosnu mrežu da spriječi samoubistvo ljudi koji su tamo praktično robovi...a oni proizvode maletene 90% računarskih komponenti
Ne vozi auto...od ratova po do zagađenja atmosfere, kriva je nafta....
Nuždu obavljaj u šumi...nećeš valjda pustiti braon barku u čistu vodu u WC šolji, kad milioni umiru od žeđi...

My point je, budi vegetarijanac, ne jedi životinje, ne koristi njihove proizvode...al ne prosvećuj druge, nisi novi mesija...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Sve pet jeguljo, iskreno postujem, bez izrugivanja, meni stara vec 15g ne jede ni ribu plus na sve to posti sve po Pravoslavnom kanonu ali i dalje mi nije jasno kako se covjek na to odluci?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Koliko sam ja tebe skontao, jedini validan razlog zbog kojeg bi neko od nas trebao prestati jesti meso je etičke prirode?

Pa to u prvom redu, za vjernike je to povezano i sa vjerskom prirodom. U drugom redu je iz zdravstvenih razloga jer se mesom obicno unosi veca kolicina zasicenih masti sto dovodi do pojave holesterola, kao i sto meso ima vecu kolicinu kalorija od prosjecnog bilja pa dovodi i do vece gojaznosti. Znaci ima vise razloga: eticki, vjerski, zdravstveni, ekonomski i ekoloski (jer se vise novca i zagadjenja potrosi na zivotinje nego na uzgoj biljaka).

Citiraj:
Sad bi te neko ciničan upitao a što mrziš ribe pa one mogu da pate radi tvoje ishrane?
Činjenica je da čovjek ne može u potpunosti uspješno izbaciti meso iz ishrane, a sigurno ne jeftino

Vec sam napisao, kad je u pitanju zdravlje i opstanak onda se moze jesti meso. Tako i ja da bi nadoknadio odredjene nedostatke uzmem 50g ribe sedmicno ili 7g dnevno u prosjeku. Znaci ja pojedem mesa za mjesec dana kao prosjecan covjek za dan.

Citiraj:
A odakle ti podatak da je metabolizam čovjeka prilagođen biljnoj ishrani. Koliko se ja sjećam biologije metabolizam čovjeka je metabolizam svaštojeda, od strukture zubi do stomačnih enzima. Da je čovjek biljojed ne bi baš uspijevao razgraditi meso i ne bi bilo smisla da ga jede

Covjek jeste svastojed i posjeduje sve i ocnjake za meso i sjekutice za bilje. Kao i enzime i ostalo.
Ja sam samo rekao da je crijevni trakt covjeka slicniji biljojedovom nego mesojedovom sto se vidi po duzini. Npr tanko crijevo sluzi vecinom za apsorpciju ugljikohidrata i masti, dok zeludac sluzi za proteine. U covjeka je tanko crijevo znatno duze nego u psa ili lava koji su mesojedi. Takodje kolicina inzulina koji pankreas luci u duodenum (pocetni dio tankog crijeva) i odnos drugih sokova i enzima je vise prilagodjen biljojedima, iako postoji i za razlaganje mesa.

Citiraj:
budi vegetarijanac, ne jedi životinje, ne koristi njihove proizvode...al ne prosvećuj druge, nisi novi mesija

Niko ovdje nikog ne prosvjecuje niti misionira. Ovo je samo iznosenje razloga za i protiv, kao i sve druge teme sto raspravljamo o razlicitim stvarima, tako i o ovome.

Oldboy je napisao:
Sve pet jeguljo, iskreno postujem, bez izrugivanja, meni stara vec 15g ne jede ni ribu plus na sve to posti sve po Pravoslavnom kanonu ali i dalje mi nije jasno kako se covjek na to odluci?

Isto kao kad covjek prestane piti ili pusiti, nadje odredjene razloge i odluci se.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 05 Avg 2012, 21:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2012, 21:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Feb 2012, 22:35
Forty Two je napisao:
@jellyfish
Činjenica je da čovjek ne može u potpunosti uspješno izbaciti meso iz ishrane, a sigurno ne jeftino.

Apsolutno se slažem da ubijanje životinja mora biti što bezbolnije i sa što manje patnje. A odakle ti podatak da je metabolizam čovjeka prilagođen biljnoj ishrani. Koliko se ja sjećam biologije metabolizam čovjeka je metabolizam svaštojeda, od strukture zubi do stomačnih enzima. Da je čovjek biljojed ne bi baš uspijevao razgraditi meso i ne bi bilo smisla da ga jede.

Biolozi su zaključili i dokazali da životinje koje dijele iste tjelesne (anatomske) karakteristike, takođe dijele i istu vrstu prehrane. upoređujući anatomiju životinja mesoždera sa našom vlastitom, možemo jasno vidjeti da ljudi nisu stvoreni kao mesožderi jer imaju anatomiju kao životinje biljojedi. Pri tome je važno napomenuti da životinje svežderi (kao medvjed), imaju tjelesnu anatomiju vrlo blisku životinjama mesožderima.

• Za razliku od mesoždera, ljudi mogu pokretati donju čeljust lijevo–desno baš kao i biljojedi.
• Mesožderi ne žvaću hranu, nego je gutaju. Biljojedi i čovjek žvaću hranu. Mesožderi nemaju potrebe za kuhanjem, prženjem i pečenjem mesa kako bi ga mogli svariti. Ako su ljudi zaista stvoreni da jedu meso, zašto ga ne love i jedu sirovo baš kao što to čine mesožderi?
• Mesožderi imaju kiselu pljuvačku, bez ugljikovodika za probavu enzima. Biljojedi i čovjek imaju alkalnu pljuvačku sa ugljikovodicima.
• Želučana kiselina mesoždera je puno jača od želučane kiseline biljojeda i čovjeka – zbog toga što mesožderi moraju probaviti kosti i krupne komade neprožvakanog mesa, što nije slučaj kod biljojeda. Želučana kiselina mesoždera je dovoljno jaka da ubije bakterije (koje se nalaze u mesu) koje mogu ozbiljno razboliti ili čak ubiti vegetarijance. Alkalna vrijednost želučane kiseline mesoždera je pH 1, dok je kod biljojeda i čovjeka pH 4 do 5.
• Dužina crijeva kod mesoždera je 3 do 5 x dužina tijela, a kod biljojeda i čovjeka 10 do 12 x dužina tijela. Razlog tome je što mesožderi moraju što brže izbaciti iz tijela toksine i kancerogene tvari koji se nalaze u mesu. (Meso i riba sadrže kancerogene tvari koje napadaju genetički materijal DNK stanica i razvijaju rak).
• Mesožderi se znoje preko jezika i nemaju kožnih pora, dok se biljojedi i čovjek znoje preko kože i imaju pore.
• Zubi mesoždera su oblikovani isključivo za kidanje mesa i kostiju (zbog čega su oštri i šiljasti). Zubi biljojeda su pljosnati baš kao i ljudski, sa izuzetkom očnjaka koji služe za lakše žvakanje biljnih vlakana. Mnogi ljudi pogrešno misle da su očnjaci kod čovjeka dokaz da su ljudi evoluirali od majmuna koji su se hranili mesom. Ako bismo slijedili istu pogrešnu logiku, mogli bismo zaključiti da su bradavice na muškim prsima ‘dokaz’ da su i muškarci u dalekoj prošlosti imali dojke i dojili djecu. Besmisleno, zar ne?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]