_зока je napisao:
Koliko sam ja tebe skontao, jedini validan razlog zbog kojeg bi neko od nas trebao prestati jesti meso je etičke prirode?
Pa to u prvom redu, za vjernike je to povezano i sa vjerskom prirodom. U drugom redu je iz zdravstvenih razloga jer se mesom obicno unosi veca kolicina zasicenih masti sto dovodi do pojave holesterola, kao i sto meso ima vecu kolicinu kalorija od prosjecnog bilja pa dovodi i do vece gojaznosti. Znaci ima vise razloga: eticki, vjerski, zdravstveni, ekonomski i ekoloski (jer se vise novca i zagadjenja potrosi na zivotinje nego na uzgoj biljaka).
Citiraj:
Sad bi te neko ciničan upitao a što mrziš ribe pa one mogu da pate radi tvoje ishrane?
Činjenica je da čovjek ne može u potpunosti uspješno izbaciti meso iz ishrane, a sigurno ne jeftino
Vec sam napisao, kad je u pitanju zdravlje i opstanak onda se moze jesti meso. Tako i ja da bi nadoknadio odredjene nedostatke uzmem 50g ribe sedmicno ili 7g dnevno u prosjeku. Znaci ja pojedem mesa za mjesec dana kao prosjecan covjek za dan.
Citiraj:
A odakle ti podatak da je metabolizam čovjeka prilagođen biljnoj ishrani. Koliko se ja sjećam biologije metabolizam čovjeka je metabolizam svaštojeda, od strukture zubi do stomačnih enzima. Da je čovjek biljojed ne bi baš uspijevao razgraditi meso i ne bi bilo smisla da ga jede
Covjek jeste svastojed i posjeduje sve i ocnjake za meso i sjekutice za bilje. Kao i enzime i ostalo.
Ja sam samo rekao da je crijevni trakt covjeka slicniji biljojedovom nego mesojedovom sto se vidi po duzini. Npr tanko crijevo sluzi vecinom za apsorpciju ugljikohidrata i masti, dok zeludac sluzi za proteine. U covjeka je tanko crijevo znatno duze nego u psa ili lava koji su mesojedi. Takodje kolicina inzulina koji pankreas luci u duodenum (pocetni dio tankog crijeva) i odnos drugih sokova i enzima je vise prilagodjen biljojedima, iako postoji i za razlaganje mesa.
Citiraj:
budi vegetarijanac, ne jedi životinje, ne koristi njihove proizvode...al ne prosvećuj druge, nisi novi mesija
Niko ovdje nikog ne prosvjecuje niti misionira. Ovo je samo iznosenje razloga za i protiv, kao i sve druge teme sto raspravljamo o razlicitim stvarima, tako i o ovome.
Oldboy je napisao:
Sve pet jeguljo, iskreno postujem, bez izrugivanja, meni stara vec 15g ne jede ni ribu plus na sve to posti sve po Pravoslavnom kanonu ali i dalje mi nije jasno kako se covjek na to odluci?
Isto kao kad covjek prestane piti ili pusiti, nadje odredjene razloge i odluci se.