jellyfish je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Ima stvari koje su jednako "nenormalne", ali su ljudi plaćeni za činjenje istih, pa se na to drugačije gleda, dok za mene pare ne prave (bitnu) razliku.
Pa vecina ljudi ne voli svoj posao i radi ga samo zbog plate. Ljudi se odricu necega (slobodnog vremena, rizik, napor...) da bi zaradili platu kojom ce kupiti nesto sto vole i tako neutalizovati napor ulozen na poslu.
Dok kad radis nesto besplatno, to jest iz toga sto ti se to svidja kao ovaj gore, to je nesto drugo.
Ipak, slazem se sa postoje individualni razlozi i postujem to sto za tebe pre ne prave bitnu razliku, ali za veliku vecinu ljudi prave inace niko nebi nista radio, jer vecina ljudi rade poslove koje ne vole i jedva cekaju da prodje radno vrijeme, ali to "trpe" zbog para a ne zato sto im se to svidja.
Potpuno si obrnuo teze ovdje, iz čega vidim da nisi razumio ono što sam htio da kažem. To što za obavljanje određene radnje dobijaš pare, tu radnju ne čini ništa manje idiotskom. A onog ko je radi čini idiotom, možda čak i bogatim idiotom. Neko može tako da živi, neko ne. Ali da ovaj lik dobija masne pare za ovo "bebanje", vjerovatno bi mnogi mislili kako je genije, i slično. Znači, pare većini prave razliku između idiotizma i genijalnosti, mada ja mislim da to suštinski nije tačno. Govna su i dalje govna, jeo ih besplatno, ili dobijao masnu lovu za to. No to nije toliko ni bitno kad je pitanju obavljanje dosadnog svakodnevnog posla, tu bismo mogli da govorimo o "nivoima podnošljivosti".
No sve ovo nema naročite veze sa činjenicom da si čovjeka nazvao nenormalnim samo zato što ti ne bi mogao da radiš to što on radi po čitav dan. Šta bi tek rekao za jednog maratonca, koji po čitav dan trči (zaludne li rabote!) a čemu sve to?