banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Feb 2009, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
_zoka je napisao:
dzabaleban je napisao:
Kako sad da ja vas primitivne ubijedim da sam ja u stvari taj koji je u pravu? :lol:

Pustite vi "napredni" nas primtivne da uživamo u svome primitivizmu.Vi bolje štrikajte džempere za piliće :wink:

Obukla piliće u džempere da ih zaštiti od hladnoće

Džo Iglen, Britanka iz Norfolka, u zapadnom delu Engleske, spasla je oko 1.500 industrijski gajenih pilića tako što ih je obukla u specijalno dizajnirane džempere da ih zaštiti od hladnoće.

Iglenova, koja sa još jednim volonterom, Džonom Dojom, vodi Centar za zbrinjavanje kokoški u Norviču, u oblasti Norfolk, uspela je do sada da spase i "udomi" ukupno 5.750 pilića. Ali, mnogi od njih su, zbog preživljenog stresa u odgajivačkim farmama, izgubili perje.
Da bi im pomogla da prezime, ona se obratila lokalnoj zajednici, moleći žene da ištrikaju posebne džempere za njene koke.

Apel je dao sjajne rezultate. U centar je u roku od dva meseca pristiglo je 1.500 vunenih džemperčića koje je navukla na svoje štićenice.
Iglen, učiteljica i majka dvoje dece, počela je da spasava "brojlere" nakon posete jednoj lokalnoj farmi.

"Otišla sam u jednu odgajivačnicu pilića i videla kako žive i umiru. Bilo ih je tužno gledati", rekla je ova mlada žena. "Neke farme imaju i do 10.000 kokoški istog godišta. Čim ptice prestanu da polažu jaja ili čine to mnogo sporije, šalju ih u klanicu, ali ne da bi bile iskorišćene za meso već samo da bi bile uništene".
Zbog stresnih uslova na farmama, pilići su često mršavi i gube perje pa su im tokom zime potrebni džemperčići koji se lako mogu ištrikati po mustrama koje je Iglen stavila na Internet sajt.
"Imamo različitih dezena, božićnih, sa prugama, mašnicama", kaže Džo Iglen, čiji se centar nalazi na zemlji lokalnog farmera koji im ne naplaćuje korišćenje.

:lol: :lol: :lol:
Ajd sto vidim kad obuku pse u dzempere,ali to s pilicima je totalno ludo - sta ce biti kad izrastu iz tih dzmperica za koji dan, hoce li ih onda dati mladjoj braci ? :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2009, 22:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Pa,oporiti će ih i isplesti nove.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 01:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Pa,oporiti će ih i isplesti nove.

Oporiti :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ma ja mislim da je ovo vjerovatno neka sala, jer jednostavnije bi bilo ukljuciti grijanje nego isplesti dzemperice. A drugo, ko bi gubio vrijeme na pletenje toga.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Ma ja mislim da je ovo vjerovatno neka sala, jer jednostavnije bi bilo ukljuciti grijanje nego isplesti dzemperice. A drugo, ko bi gubio vrijeme na pletenje toga.

Kako ko ? Pa ti i Dzabaleban. :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 17:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Pa zar ne bi bilo prikladnije da su im napravili male perjane jaknice? Gdje pile u vunu? ccc :confused3:

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 19:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
trla baba lan...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 20:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
....da joj prođe dan.....

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2009, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Skidam kapu svakome ko je vegetarijanac iz saosjecanja prema zivotinjama, vasa savjest ce vas opravdati jednog dana :) A ko uziva gledajuci kako se zivotinje ubijaju sigurno nije cistunac ni u drugom pogledu tako da vec ima dugacak racun. Ali mislim da ne treba osudjivati ljude samo na osnovu toga sto jedu ili ne jedu. Licno mislim da na pitanje iz naslova teme nema jednostavnog odgovora.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2009, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Kako sad da ja vas primitivne ubijedim da sam ja u stvari taj koji je u pravu?
Mislim stvarno, nemoguća misija...

Naravno da je nemoguća kad nisi u pravu :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2009, 00:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Hristov je napisao:
Skidam kapu svakome ko je vegetarijanac iz saosjecanja prema zivotinjama, vasa savjest ce vas opravdati jednog dana :) A ko uziva gledajuci kako se zivotinje ubijaju sigurno nije cistunac ni u drugom pogledu tako da vec ima dugacak racun. Ali mislim da ne treba osudjivati ljude samo na osnovu toga sto jedu ili ne jedu. Licno mislim da na pitanje iz naslova teme nema jednostavnog odgovora.

Појасни болдовано, молим те? Да ли се односи на вјеру, као пред Богом и сл.?
Наредне двије реченице су контрадикторне. Кажеш да ти људи нису чистунци и да имају дугачак рачун, а послије тога си написао да не треба судити... Ако неко од вегетаријанаца може да ми објасни од кад је такав начин исхране афирмисан у правом смислу, и ако је релативно нов, зашто је то тако?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2009, 10:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bigman je napisao:
Ако неко од вегетаријанаца може да ми објасни од кад је такав начин исхране афирмисан у правом смислу, и ако је релативно нов, зашто је то тако?

Ја сам објаснио на претходној 24 страници да је у библији у почетку Бог Адаму и Еви дао биљке да једу. Тек кад се појавио гријех онда је бог дозволио једење животиња што значи да је такав начин исхране Бог афирмисао од стварања човјека.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2009, 10:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Mar 2009, 10:07
pa moramo i mi nesto jesti zar ne?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2009, 23:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@bigman, kad govorim o ljudima koji uzivaju gledajuci kako se zivotinje ubijaju, ne mislim generalno na ljude koji jedu mesu nego samo one koji uzivaju gledajuci ubijanje zivotinja. To je jedna krajnost. Druga krajnost su oni koji se samo zbog saosjecanja sa zivotinjama odricu mesa. Ne govorim o sredini izmedju dvije krajnosti koja je vecina nas, jedemo meso jer smo ili navikli ili nemamo odgovarajucu zamjenu za meso, i ne razmisljamo ili ne znamo kako zivotinje pate dok ne izdahnu pa da bi poceli ozbiljno da razmisljamo o prelasku na biljnu ishranu. Zato sam rekao da ne treba kriviti one koji jedu meso, jer jedenje mesa samo po sebi ne govori o necijoj savjesti itd.. Ja licno ne mogu da optuzujem nekoga sto jede meso, ali kad taj neko krene da se sprda sa citavom pricom oko ubijanja zivotinja onda zakljucujem da njega losim ne cini jedenje mesa nego nedostatak saosjecanja, a taj nedostatak saosjecanja ce se onda ispoljiti i tamo gdje ne mozemo da kazemo "sve je relativno".
A kad kazem da ce ih savjest opravdati jednog dana, kamo srece da je kod svakog od nas savjest nas strogi sudac, cuvali bi se od cinjenja zla, pa ako jednog dana dodjemo u situaciju da nam bude sudjeno zbog svega sto smo cinili tokom zivota, necemo morati spustati glavu.

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 00:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
bigman je napisao:
Ако неко од вегетаријанаца може да ми објасни од кад је такав начин исхране афирмисан у правом смислу, и ако је релативно нов, зашто је то тако?

Ја сам објаснио на претходној 24 страници да је у библији у почетку Бог Адаму и Еви дао биљке да једу. Тек кад се појавио гријех онда је бог дозволио једење животиња што значи да је такав начин исхране Бог афирмисао од стварања човјека.

Ок, не желим да погрдно карикирам, али по томе што си рекао, само су Адам и Ева били вегетеријанци, до прогона из раја. Од тада људи једу месо. Мене сад занима нова фаза, фаза ВРАЋАЊА искључиво биљној исхрани. Од кад се може рећи да је заузела респектабилно мјесто међу осталим начинима исхране (живота)? Пошто ја мислим да то припада модерном добу, питам се зашто тек сад?

А за Библију, Господ од Аврама тражи да умјесто овна на жртвеник принесе јединца сина. Шта значи конкретно приношење жртве? Шта се дешава са животињом која се приноси као жртва? И има ли то можда везе са нашим обичајима у смислу, печенице за Божић, крсну славу...?
@Hristov, ок разумио сам, а могао си и ти то овако јасније већ у првом посту. :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hoce se reci da je Bog ljudima dao biljke da jedu, ali kad su ljudi zgrijesili promijenio se sav svijet i priroda pa su lavovi i jos neke zivotinje presle na meso a i covjek je pored bilja poceo jesti i meso. Znaci Bozji plan je da covjek jede bilje i u nebeskom carstvu ce se jesti samo bilje, cak i zivotinje mesozderi ce jesti bilje. Posto je danas za vecinu ljudi moguce da se hrane biljem a da dobiju sve potrebne sastojke zasto onda ne ispuniti bozji plan i preci na bilje. Jer obzirom da je covjek stvoren da jede bilje onda je to za njega zdravije. Naravno, pojavom grijeha izvrsene su male izmjene u fizionomiji(covjek je dobio ocnjake isl) ali i dalje covjek ima probavni trakt biljojeda.
Sto se tice zrtvovanja zivotinja to vise spada u religiju pa mozes tamo postaviti pitanje ili ako hoce Hristov neka objasni detaljnije ja bih samo rekao da je zrtvovanje zivotinja takodje pocelo zbog pojave grijeha odnosno da bi se simbolicki grijeh prebacio na zivotinju i ona bila zrtvovana. Kasnije je Isus preuzeo ulogu zrtve, tj. jagnjeta(simbolicki) pa se ukinulo sa prinosenjem zrtava zivotinja. Ali simbolicki, posto jagnje izgleda nevino, htjelo se pokazati Isusovo stradanje za ljudske grijehove koji je takodje bio nevin i bezgresan.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 10:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

У реду, у једном дијелу се слажем, али са колико сигурности ти можеш тврдити да су први људи јели само биљке? Можеш ли ми појачати аргументацију ове изјаве? Што се тиче прихватања вегетаријанског начина живота, моје мишљење је да у великом омјеру на то утицао једноставно, бизнис! Као и много ствари на овом свијету, велике, глобалне компаније и концерни, без икаквих проблема ПРВО стварају потребу, па онда производ. А самим тим, се јављају и "грешке", јер таква насилна кампања не може да се развија потпуно нормално. (Афере се ГМ сојом и сл. ) Лично мислим да је ово одиграло значајну улогу "глобалном" прихватању вегетаријанског начина исхране. Иако она има своја упоришта у здравственом аспекту, ово само по себи не би било довољно.
И да, како се онда замишља пост у нашој вјери? (не могу због једне реченице ићи на другу тему, неће ваљда администратори брисати :wink: )

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 12:12 
Ne mjeshati boga i ishranu!!!

Mislim da je idiot svako ko uziva u tudjoj boli bila ona zivotinjska ljudska ili bilo cija...

Jedem meso ko konj i svaki dan, ali ne uzivam gledati zivotinje kad ih muche...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Izmedju toga koliko mi pojedemo mesa i ubijanja zivotinja postoji relacija-implikacija ('=>'). Kad bi se nase meso ubijalo i spremalo nama pred ocima pitanje je da li bi vecina nas i dalje htjela da jede to meso (kad sam bio jos dijete imao sam jednog zeca kao kucnog ljubimca, naravno volio sam ga mnogo. Jednog dana tata od njega spremio corbu, podrazumijeva se da niko osim njega nije mogao jesti to meso). Ali mi vidimo samo servirano meso na stolu a ne bavimo se sagledavanjem citavog lanca uzrocno-posljedicnih veza, znaci imamo odredjeni scope sagledavanja i dalje od toga ne idemo. Mi smo u poziciji da nam se meso servira, i nase je da odlucimo da li cemo pojesti to meso ili ne, a zivotinja se vise ne moze spasiti. Naravno ako pojedemo to meso onda ce onaj kasapin imati razloga da i dalje kasapi, itd... Sjecam se, prije odredjenog vremena sam citao jednu knjigu o sutrama, i navodi se primjer prosirivanja svijesti, jedan razbojnik kada pljacka banku on samo vidi svoju korist koju ce imati od tog novca i ostalo ga ne interesuje. Dok onaj koji ima siru svijest razmislja o posljedicama svog postupka, da ce mnoga djeca ostati bez jela jer je plata njihovih roditelja ukradena, itd... i nece to uciniti. Tako mozda i kad bi mi razmisljali vise i sa odgovornoscu o tome, mozda se npr. ne bi prezderavali mesom vec bi ga jeli samo onoliko koliko je potrebno. Tako problem prehrane mesom dovodimo na jednu novu razinu - koliko je nama mesa zaista potrebno?
Ja gledam neke ljude kako jedu meso, to je nevjerovatno, pitam se kako tim ljudima ne eksplodira srce od prezderavanja mesom. I kazem sebi da mozda nisu oni krivi, ako su navikli da konzumiraju meso od malih nogu onda je i organizam navikao na meso mozda i tesko je preci na drugi rezim ishrane. Ja jedem zanemarljive kolicine mesa, recimo jedan sendvic dnevno, ponekad kad odem u goste pojedem sto se spremi i to. Ali prije nekoliko godina sam ucinio jedan zavjet i prestao sam jesti meso, nisam ga jeo godinu dana. Na kraju sam imao grdnih problema sa probavom i zavrsio sam na operativnom stolu. Poslije toga sam poceo ponovo jesti meso i sve je bilo u redu. Mozda je organizam navikao na meso, mozda ja nisam nasao odgovarajucu zamjenu za meso. Cinjenica je da se mi danas prezderavamo mesom, a ni to nije dobro, tako da pitanje jedenja ili nejedenja mesa nije izolovan problem vec kako se mi generalno hranimo i da li se brinemo o svom organizmu onako kako bi trebali. Mozda mi ne mozemo sprijeciti da se prestane sa ubijanjem zivotinja radi jela, ali svakako mozemo dosta uciniti da se to svede na neku razumnu mjeru, ne samo zbog zivotinja samih, nego i zbog zdravlja naseg organizma.

Pozdrav!

Poslednji put menjao Hristov dana 06 Mar 2009, 14:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2009, 14:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Mar 2009, 13:55
Nisam vegetarijanac pa mi je obrok nemoguc bez mesa, stoga sam za ubijanje zivotinja zbog mesa.
Medjutim, ubijanje iz zabave (lov i slicni vidovi "rekreacije") su cisto nasilnicko ponasanje prema samoj prirodi i sa tim se apsolutno ne slazem.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]