_zoka je napisao:
U mesu postoje aminokiseline koje je NEMOGUĆE unjeti na drugi način u kviru normalne prehrane.Mesožderi imaju više energije nego vegetarijanci.
Ovo je apsolutno netacno. Esencijalne aminokiseline postoje u biljkama samo treba znati kako kombinovati biljke. Recimo, dio esencijalnih aminokiselina se nalazi u mahunarkama, a drugi dio u zitaricama i orasima. Ako jedemo samo jednu vrstu samo zitarice ili samo mahunarke necemo dobiti sve aminokiseline. Ali ako kombinujemo sve vrste dakle jedemo raznovrsnu biljnu hranu dobijamo sve aminokiseline. Iako postoji i jedna biljka soja u kojoj imaju sve esencijalne aminokiseline, ali nije narocito ukusna pa se slabo koristi.
Sta mislite odakle krava dobija sve aminokiseline kad se hrani travom i jos daje mlijeko koje je puno proteina, odnosno aminokiselina.
A sto se tice opaske da meso daje energiju pitacu vas odakle slon ili nosorog dobijaju energiju koje su jace zivotinje od mnogih mesozdera.
Trece, najbolji i najizdrzljiviji atleticari su vegetarijanci ili priblizno vegetarijanci tako da ima puno dokaza. A pomenimo opet pored slonova i nosoroga i bikove i njihovu snagu, koju podsjeticemo dobijaju iz biljne hrane.
Citiraj:
Proteina ne može biti previše jer organizam nema mogućnost da ih uskladišti,nego ih odmah izbaci mokrenjem tako da ne mogu izazvati neku štetu za razliku od manjka proteina koji uzrokuje propadanje mišićnog tkiva.
Moze ih biti previse jer pri izbacivanju proteina urinom pri katabolickim procesima nastaju produkti koji uzrokuju kamenac i taloze se u bubrezima sto za posljedicu stvara kamen u bubregu. Ljudima sa kamenom u bubregu se preporucuje da jedu minimalnu kolicinu proteina, a i vecina onih koji imaju kamen u bubregu su veliki ljubitelji mesa.
Sto se tice propadanja misicnog tkiva, gore sam naveo zivotinje koje se hrane iskljucivo biljno i imaju najvece misice i najvecu snagu tako da ovo obara teoriju u startu. Naravno, ja nisam rekao da ne treba unositi proteine odnosno aminokiseline, ali savim je dovoljno do 1g po kilogramu tjelesne tezine, sto se sasvim lako dobije jedenjem raznovrsne biljne hrane, obranog mlijeka, bjelanjka jajeta i eventualno ribe ako vjezbate bodybuilding.
Citiraj:
Onaj eksperimen je glup.Svi mi znamo kakva je hrana kada izađe iz nas.Jednako smrdi i moj izmet i izmet nekog vegetarijanca.
Smrdi priblizno jednako ali ne jednako jer smrad uzrokuju bakterije koje vare hranu iako je manji broj patogenih bakterija u vegetarijanskom izmetu. Podsjeticemo se da se meso brze pokvati na sobnoj temperaturi nego mrkva ili jabuka, a u unutrasnjosti organizma jos i brze, sto uzrokuje povecanje broja bakterija tako da je veci broj bakterija kod kvarenja mesa a i brze se kvari.
Citiraj:
I ko to zna kakav je jelovnik bio u Raju?
U bibliji pise da je Bog dao Adamu i Evi da jedu biljke> 1 Mojsijeva 29 stih:
"И још рече Бог: Ево, дао сам вам све биље што носи семе по свој земљи, и сва дрвета родна која носе семе; то ће вам бити за храну."