laoce je napisao:
Ponovo se vrtimo u krug, vracamo na ono sto smo vec puno puta prezvakali, ali bar je ovog puta sagovornik kulturan, iako se ne slazem s njegovim misljenjem, nadam se da cemo moci normalno, bez pljuvanja, komunicirati.
Pitanja su bila upucena _zoci

, a ja cu samo malo iskomentarisati.
Istina je da smo nakon ww2 dobili pomoc, ali i sada smo dobili kamaru pomoci, pa nismo uspjeli ni obnoviti ono sto je vec bilo izgradjeno, a kamoli da se gradi nesto novo.
Istina je i da su partizani ( ne pioniri - i ja sam pionir

) nakon rata istjerivali ljude iz kuca, stanova, sve one koji nisu bili na pobjednickoj strani, mnogo je tu i nevinih stradalo i to su cinjenice. Ali tada je u gradovima zivjelo ni 20 % stanovnika, tako da tih stanova i nije bilo tako mnogo - imamo najblizi primjer Banjaluke. Znam da je zemljotres dosta toga razrusio, ali pogledajte samo koliko je zgrada bilo u BL do onog rata, a koliko do ovog rata. To da su samo oni koji su biliu partiji dobijali stanove nije istina, gledalo se koliko ko ima staza, djece i to je bio odlucujuci faktor. Naravno i koja je firma u pitanju. Bile su liste sa bodovima i pravilnicima kako se ti bodovi dobijaju.
Ta pomoc koja je dobijana je ulagana u tvornice, u proizvodnju, u nesto sto donosi profit i radna mjesta. Prije ww2 smo bili jedna od najnerazvijenih zemalja u Evropi, 80% ako ne i vise stanovnistva je bilo nepismeno. Asfaltnih puteva gotovo da nije ni bilo ( a u Njemackoj se jos u vrijeme Hitlera gradili autoputevi), dosta industrije,koja je ionako bila jako nerazvijena, je bilo u rukama stranaca.
Bilo je i tu gresaka, gradjenja neprofitnih tvornica i slicnih promasaja.
Spomenuo si kredite od 60 milijardi - ukupni dug SFRJ na pocetku rata je iznosio oko 20 miljardi dolara, ako je i bilko 60 milja kredita to znaci da je 40 vraceno, nije lose.
Sto se tice pristupu informacijama - onaj ko gleda TV i cita novine nema ni danas bolji pristup informacijama, nego nego u SFRJ, jer sve vijesti koje se nama serviraju su smisljene na jednom ili manjem broju mjesta i nije uopste bitno sta je reporter na licu mjesta vidio, mora da izvjesti ono sto mu je sef naredio, a tom sef njegov financijer. Sloboda medija ne postoji, primjer ti je nas rat, a najsvjezije je ovo sto se desava u Libiji.
Zoka je napisao - skoro sva prava slobode - nije bilo dozvoljeno da se prica protiv rezima, to stoji, ali sta mi vrijedi danas kad kazem da je neko lopov, iznesem dokaze, a on u vlasti, zasticen ko bijeli medvjed i jos ti se smije u facu i kaze:jesam, ukrao sam, ali ja sam na vlasti i ne mozes mi nista. Kralo se i tada, ali ne toliko i ne tako ocigledno, i imalo se odakle. Krade se i u EU, i to deseterostruko, ako ne i vise nego kod nas, samo ima odakle, mali covjek i dalje solidno zivi, pa se i ne buni toliko.
Не сумњам ја да сте ви све ово што сам ја помињао данас већ раније помињали,можда у мањем обиму али помињали. Јбг 20 страница је пуно да би ја све могао прочитати,зато сам себи дао за право да кажем коју.
Што не би могли нормално,ја не патим од сујете (нисам најпаметнији),такође се надам да је с друге стране исто

Не знам само зашто се увијек враћамо компарацијама? Ако ћемо реално (ја нисам живио у доба 2СР,као ни ти вјероватно) али на основу прича од дједова и баба (с обе стране су преживјели тај рат) с неке статистичке стране било је порушено отприлике мизеран проценат у односу на грађанске ратове (овај грађански је био пуно прљавији рат,када се у обзир узму та разарања,о страдањима није фер из више разлога). Дакле поведемо ли се здравом логиком сасвим је јасно да су разарања далеко већа била у овом последњем рату иако се водио на далеко мањем гео подручју (под овим мислим искључиво на подручје СФРЈ). Нећу напамет причат,ал та штета је засигурно била изражена у милијардама,дакле нека вриједност па сигурно око 50 милијарди. 50 МИЛИЈАРДИ.
Прије пар мјесеци су неке агенције отприлике израчунале колико је помоћи за разноразне видове санације и реконструкције добила РС за период 1996-2011 (цифра је нешто мања од 2 милијарде, Федерација далеко више негдје око 11 милијарди) но то није тема,већ само да одговорим на ову компарацију.
А у недостатку вјероватно ових поменутих података с моје стране (нећу ја рећ да те агенције нису коју стотину милиона можда и одузеле) мислим да тек сад се схвата да није било пара за бацање (свакако јесте крадено и трпано,а најмање инвестирано,ал то је опет нека друга тема).
Онда истовремено још једну грешку правиш,ма колико се теби чинило како све стоји (нзм одакле си) дакле причам о цијелом гео подручју РС, никада,али никада на подручју РС није било више грађевина,отприлике проценат у односу на стандардни годишњи број ти расте за око 2% што чак ни најразвијеније земље не успјевају (наравно и ово је за неке подробније анализе).
Био си пионир (самим тиме знам да си старији,респект због година), али морам рећи како гријешиш,намјерно или случајно то не знам. Није се баш све гледало по годинама стажа. Гледало се колико ко учествује у акцијама и састанцима,па се тако дешавало да су станове политички неактивних и уздржаних углавном добијали тек свршене дипломате и студенти чланови пионирских организација,нарочито у крајевима великих центара бишве државе,дакле људи који нису били у породичној заједници. Стоји и то да се донекле гледало у неким случајевима на број дјеце,али колико тек ту је било контрадикторности (без обзира како ће ко протумачити ову моју вербалну слободу), штавише како вријеме одмиче стиче се утисак да су ствари рађене плански,подстицало се на наталитет нарочито двије заједнице,једне која је и дан данас најнеразвијенија и једна која је имала поприлично етнички чисту слику али и велики интерес. Ово око бодова ми је такође познато,иако можда сумњаш,иако нисам живио,видио сам пар тих комунистичких књижица, оно што је било још парадоксалније је да су људи позивани прије великих вјерских празника практично у циљу упозорења (било је и партијских људи који су прослављали али углавном кришом,јер иако није било писмене забране,то се подразумјевало).
Морам признат да ми је мало та твоја констатација о неразвијености чудна. Надам се да знаш колико је ратова водила Србија од 1904 до 1945 (никако не смијемо заборавити ни нека комешања у историји српког народа од 1847 па на овамо. Хоћу рећи да се та неразвијеност,бар када се о образовању ради дакако смањивала из године у годину, управо тај простор мултиетничности је био главни узрок још тада за већи напредак како у науци тако и у општем образовању. Али управо до те 1900 је и највише урађено када се све погледа у образовању српског живља,без обзира на можда мизерне податке о писмености (Културна историја Срба,сјајна књига).
Не желим да ме погрешно схватиш,али колико посједујем информације, Југославија је и за вријеме и после бајног вође враћала кредит,касније ко је то наслиједио,вјероватно правно нико (без обзира што је Србија правна наследница бивше државе). Нећу ти пуно причат око кредита од стране ММФ и СБ,али требао би да знаш да сваки кредит који се узме се враћа у скоро дуплом износу у зависности од ултиматума,нисам баш неки оптимиста да је Југа сама себе могла хранити и враћати га јер годинама се враћао....
Везано за информације, стоји то, сам ћу за годину дана бити дипломирани новинар,ма колико то неком чудно звучало,знам за ликове који су се чудили имајући у виду да стоји та констатација да на тву најмање новинара ради.
Стоји то да не постоји независност као ни етика. Али не можемо ми тако поларизовати, ријеч је прије свега о том партијском систему. Данас ма колико лагали једни други трећи,имамо право избора, у вријеме бајног ниси имао право избора,јер постојао је исправан избор и погрешан избог - Голи оток,мада не бих много потенцирао Голи Оток,то је свакак најпознатији логор,али било их је још,многи следбеници бајног чак и дан данас прећуткују и не желе да се отркије,сасвим сигурно постојало је још око 30 логора за неследбенике и противнике. Србија и Словенија су практично биле лоше тло за убијање противника,али зато ХР и Македонија идеалне. То не кажем ја,не пишем ја ово да бих писао или причао неком неке бајке,то су реалне чињенице ма колико сметале заговорницима заједништва.
На крају спомињеш крађу. Ја бајног нигдје нисам назвао лоповом,мада имајући у виду заоставштину коју је оставио ни сам не знам коме,јасно је да од заната и да је био једини представник истог то не би могао наслиједити,те да се не ради о искључиво поклонима и даровима,добитцима на лотоу и тако томе.
Ја прије свега сам желио рећи како је манипулативна,искључива, поприлично нерационална и интересна,те оно главно неискрена политика према свим народима иако је јединство требало представљат ту слогу довело до свега до чега је довело.