banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 21:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 233 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Bez posla sam
PostPoslato: 19 Jun 2013, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zahvaljujuci razmisljanju takvih likova koji paze na nivo ja sam na kraju dosao do super placenog drzavnog posla sa kancelarijom, sluzbenim autom 24/7 i do toga da se koleginici pored mene zivog pozivaju na mene likovi koje nikad nisam vidio u zivotu :D

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 12:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Evo da dam par korisnih savjeta koji su manje više univerzalni.
Bez plasmana u startu je propast zagarantovana.Svako ko hoće da krene sa bilo kojim poslom mora da ispita tržište.Ukoliko posjedujete znanje i novac uradite analizu tržišta.
1.Ko plasira robu na tržištu koje vi namjeravate da osvojite.
2. Po kojim cijenama prodaje robu.
3.Kome i kako prodaje robu.
4. Koji su rokovi plaćanja.
5. Ko su lokalni i regijonalni prevaranti koji djeluju na tržištu koje vas zanima. Prevaranti su fizička i pravna lica koja ne poštuju rokove ili još gore ne plaćaju preuzetu robu.
6. Da li imate snage i potencijala da preotmete posao onima koji trenutno drže tržišni položaj :wink: . Ovo sam malo grubo rekao ali to je suština. To je nažalost tako.
7. Da li možete da date isti kvalitet kao ljudi koji su već na tržištu ali po nižoj cijeni.
8. Da li imate rezervni kapital jer neplaniranih troškova imaju i naj iskusniji igrači.
9.Da li možete finansijski izdržati odloženo plaćanje (kašnjenje) po nekoliko mjeseci.
10.Računajte da će oni koji trenutno drže tržište grčevito braniti svoj tržišni položaj.

Ukoliko poslije ovakve analize smatrate da imate šanse onda samo naprijed,punim gasom. :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 12:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I da li ste u slucaju veceg uspjeha spremni i sposobni da se nosite sa hijenama iz politike :D

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Lako je sa njima,10-15% i fit si

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 12:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Samo? ;)

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 12:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
The_new_Statesman je napisao:
I da li ste u slucaju veceg uspjeha spremni i sposobni da se nosite sa hijenama iz politike :D

podvuci

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 12:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajde ajde,ne spamuj vlastitu temu.Treba ovoj mlađariji uliti nadu u ljepše ,poštenije društvo.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako BR? Da dodam i popove :D ?

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
cuj popove...imala bih na ovu temu, al bolje da cutim.
ne otvarati pandorinu kutiju no-no
sto rece spijo, nemo da ubijamo ovu djecu u pojam

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 13:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da, popove. Ili su u tvom kraju popovi altruisti pa ne traze nikad nista? :D

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 13:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ah da, na 10000 podijeljenih flajera ce se upecati tridesetak kvalitetnih gastosa. Puta 200... Fina lova za pola godine...

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 14:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
Ljudi jeste li konkurisali za neki posao u posljednje vrijeme?

Iz vaše priče ispada da posla ima, samo ljudi neće da rade. Ispada i da je lako pokrenuti biznis ili u najmanju ruku raditi neki fizički posao dok ne naiđe nešto bolje. Ono što sam skontala iz svog dosadašnjeg iskustva je da se do posla normalnim putem NE MOŽE doći. Dakle, ne pričam o fizikalisanju ni o honorarisanju ni o volontiranju, već o poslu na kom se uplaćuju doprinosi uz platu od koje se može preživjeti.

Na koji god intervju sam otišla sve prođe u najboljem redu, sve je super i ništa, dobijem odbijenicu. Najimpresivniji je bio sa tročlanom komisijom stranaca i domaćim ispitivačem, intervju na engleskom, likovi oduševljeno klimaju glavama i došaptavaju se. Bila sam sigurna da je posao moj, međutim, naravno - odbijenica.

Kad sam napokon dobila posao, a nisam mogla da ga ne dobijem, jer sam bila jedina osoba sa odgovorajućom stručnom spremom koja se prijavila, sve karakteristike koje je TNS naveo kao pozitivne u prvom postu su bile smetnja. Ah, da prvo se vodila teška borba da li da prime mene ili neku djevojku za koju je urgirala Dušanka Majkić. Na kraju su primili obe, dobili 2000 KM na osnovu biroa i nakon 4 mjeseca sam dobila šut kartu. Elokventnost, stručnost, poznavanje rada na računaru,poznavanje jezika, bilo koja osobina koja se inače cijeni je bila debeli minus. Da ne pišem o poniženjima i izrabljivanju... ne bih dovršila post do sutra. I pored svega, ja sam bila srećna što uopšte radim.

Meni bliska osoba je poslije 6 godina rada u struci, na novom poslu, dobila prvi mjesec "platu" od 100 KM, nakon godinu i po dana ta cifra se povećala na 400. Niko ne spominje prijavu. Kad dođe vrijeme da neko bude prijavljen, recimo poslije 4 godine rada, oni otpuste nekog i dobiju još 6 mjeseci, jer se navodno ne smije prijavljivati novi radnik dok ne prođe 6 mjeseci od otpuštanja.

Prijateljica koja je diplomirala prošle godine je toliko očajna da je počela da konkuriše i za poslove u kladionici. U međuvremenu je radila kao kurir i kao dadilja, oba posla za 200 KM.

Nema smisla da dalje navodim primjere, ali mogu reći da se za iole normalan posao, traži ebena partijska knjižica. Otvoreno.

Samo da kažem da ja ne čekam da mi nešto padne s neba, da mi neko pokuca na vrata i ponudi posao, konkurišem i dalje, a u međuvremenu sam počela da "radim" preko interneta.

Znam da ima i pozitivnih primjera, nije sve tako crno, ali je za sada definitivno sivo.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne treba ti partijska knjizica, ona punici ne placa more, banje i sl. U kakvoj si ti zabludi.

Nemoj misliti da te zajebavam, ali upoznala si okruzenje na veoma ruzan nacin. Sta mislis preduzeti u svoju korist?

Veze se potezu i za rad velikim i jakim privatnim firmama. Niko se ne usudjuje previse zamjerati politici.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 15:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
Ne treba ti partijska knjizica, ona punici ne placa more, banje i sl. U kakvoj si ti zabludi.

Ne razumijem šta ovo znači.

Meni knjižica ne treba, jer mi struka nije neka bitna gdje se vrti lova, ali na nekim drugim poslovima treba.

Citiraj:
...“Arhiv Republike Srpske” koji je danas raspisao konkurs za dva radna mjesta. Za posao dokumentariste u ovoj vrijednoj instituciji kulture potrebno je da imate, vjerovali ili ne, završenu “kožarsko- tekstilnu školu”.

http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Arhiv-RS-trazi-kozara-kome-to-nije-opis-posla-196973.html

Svašta.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 15:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Dobio sam danas posao koji se manje vise sastoji u tome da gledam mokra zenska dupeta naredna dva mjeseca.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Spasilac, doćemo ti jednom đuture.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 16:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
LemiGO je napisao:
Mislim da je to stvar neradnickog mentaliteta, primitivizma i nasi ljudi su samo bistri kad treba nekog prevariti, i kad treba pametovati bez rezona u toj oblasti smo eksperti (velika vecina, mada postoje i oni normalni). Druga stvar, nasi visokobrazovani kadrovi su na vrlo niskom nivou, imamo dosta "intelektualaca" koji su posvrsavali filozofije, prava, ekonomije i razne menadzmente, pravi revolucioniri koji se najeze kad vide lopatu (oni su njezni mislioci :D), znaci skolovanje kako bi se sto manje radilo, to je konceptualna zamisao. Znaci postoji manjina koja je iole normalna, ostatak nula i zato cemo lepo da nastavimo sa procesom truljenja ko sto sam rekao masu puta :D, kaput i to je to.

Moj otac je prodao zemlju na selu da bi mene poslao na skolovanje, tada smo bili u ne bas dobroj finansijskoj situaciji, a on nije htio kvariti moje snove. Po prirodi sam pravi balkanac, uvijek gledao samo kako skratiti/prekratiti rad, uz sto manje muke sto vise rezultata. Ali pozitivno je to, kad sam u pravom okruzenju, budem bolji i efikasniji od vecine onih oko mene.

Ono sto hocu reci je da sam ostao u BL, vjerovatno bi odugovlacio sa fakultetom, kasnije se nebi pretjerano cimao za posao.. a sto? Zato sto sam sa porodicom, zato sto mama hrani, tata zaradjuje, moje drustvo oko mene, ladovina... A ovako otisao u drugu zemlju, udaljenu hiljadu i vise kilometara, gdje nema mame, tate, kuma, druga i bilo koga drugog.. ti si sam, izvoli trudi se i radi.. I ucio jezik, ucio skolu, radio gdje god se moglo, posao nisam birao.. I mogu reci da se na kraju isplatilo.

Tako da ne bih rekao da smo mi Balkanci od rodjenja takvi, vise nas na to prilike natjeraju. Inace mi znamo biti vrlo inovativni, radni i sposobni kad smo u pravom okruzenju. ;)

Gledam veliki broj ljudi mog godista upisali i zavrsili raznorazne privatne (pogotovo) i drzavne menadzmente u Banja Luci. Ne zelim potcjenjivati nicije zanimanje, ali ima li uopste posla sa takvom skolom? Mozda generalizujem, ali ta zanimanja upisase redom oni koji se nisu bas "proslavili" u svom prethodnom skolovanju.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 16:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja sam onda sretan čovjek. Ovo mi je treći posao, a bio sam samo na tri razgovora...

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 16:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jan 2013, 03:10
Primjecujem mnogo jako bistrih ljudi koji su bez posla. Zanima me sta je uzrok tome jer poslova ima.

Ne radi se samo o radu za nekoga, vec i o samostalnim djelatnostima.

Frapantno mi je da dileja poput mene prakticno radi na dvije strane, stize ispijati kafe, valjati gluposti po forumu, kositi travu i kreciti (uf, sav sam pun sebe kako sam okrecio stan).

Dok neko ocigledno obrazovaniji, pametniji sa vise dara za komunikaciju sa ljudima sjedi kod kuce?

U cemu je kvaka? Btw. ovo nije prozivka.

pa neko nema pogodne okolnosti za zapoceti mozda

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Prije godinu ,dve bih se mozda slozio da posla ima...samo sko si voljan raditi...da ce te neko zaposliti...

Medjutim..zsdnje 2 godine od kada ,recimo aktivno trazim posao sa zavrsenim ekonomskim fakultetom(drzavnim) .. da na nekog radim cc8 sati(honorarni posao imam,yako da mi nije frka ni za platu,spreman raditi i za 500-600km) ...i dzaba,nema gdje nisam konkurisao ,malo njih me uospte pozvalo na razgovor...kad bih i otisao na neko testiranje...kasnije bih saznao da je tu neko upao preko ovog onog...bilo to poslovi u banci,komercijali,drzavnim institucijaam...iz mog iskustva...kako sam ja lic o osjetio..nema ljeba da upadnes bilo gdje,a ds te neko ne pogura...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 233 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]