banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 02:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
unapred izvinjenje zbog psovanja, ali JEBEM LI MU MATER cigansku, pa je l' nije mogao izvaditi bar jednu ili 2 novcanice od 200 eur?!?!?!

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 09:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
Nije zato sto je ŠUPČINA

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 10:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Citiraj:
Патријарх: Она је доказ да у Србији још има поштења

Брука власника: Велики део српске јавности одушевљен гестом конобарице из Крушевца, али има и оних који сматрају да није требало да врати новац човеку који јој је заузврат дао само 1.000 динара

Награда ни за мајицу: Марина додала 500 динара и поновила се
Гест Марине Морачанин (28) из Крушевца, која је пронашла и власнику вратила невероватну суму од 200.000 евра, доказ је да у Србији има поштења и да још постоји велики број људи који могу да одоле оваквом искушењу. Оно што је Марина урадила, у ексклузивној изјави за Пресс поздравио је и патријарх српски Иринеј.

За патријарха је Маринин поступак доказ да у Србији има поштења.
- Ова жена из Крушевца доказ је да поштења у Србији има и диван је пример другима. Поштење нема цену. То је нешто што је морално, што је хришћанска врлина која би требало да краси сваког човека - истакао је патријарх Иринеј.

Подвиг вредан поштовања

И за психолога Жарка Требјешанина поступак Марине Морачанин је подвиг вредан поштовања.

- Поштење се никада није исплатило у материјалном смислу, али то је једна од темељних цивилизацијских вредности. Свака цивилизација и култура које мисле да дугорочно опстану морају да почивају на поштењу. Бити поштен значи поштовати правила чак и када нас нико не контролише, када нам не прете санкције. Зато је по мени жена која је вратила новац, не очекујући ништа заузврат, направила велики подвиг и такве би људе требало промовисати. Било би лепо када би је примио градоначелник Крушевца и тиме показао да друштво цени њен гест - истакао је Требјешанин.
Психолог Биљана Лајовић каже за Пресс да поступак ове Крушевљанке враћа поверење у људске вредности, где новац није доминантна категорија.

Изјаве:

Срђан Миливојевић (ДС)

Свуда у свету се поштење исплати, па и у Србији. Мени су девојке које никада у животу нисам видео вратиле мобилни телефон, а једном ми је враћен и новац који сам изгубио. Поносан сам на своју суграђанку која је вратила новац.

Јоргованка Табаковић (СНС)

Та жена која је вратила новац као изразит пример поштења је, нажалост, данас изузетак. Промовисање тога да се поштење не исплати траје дуго. Само они који имају велику моралну снагу успевају да се одрже, свесни да богатство нема једину меру у новцу.

- Жена која је вратила 200.000 евра није то урадила због награде, већ због свог аутентичног система вредности у којем поштење заузима високо место - сматра наша саговорница.
Психотерапеут Зоран Миливојевић каже да поштени људи не гледају да ли се нешто исплати или не - они су поштени због себе и своје савести.
- Позната је изрека да нема тих пара које могу да плате миран сан. У конкретном случају, по закону, жена из Крушевца је имала право на 10 или 20 одсто од пронађене суме. У том смислу се законодавац побринуо да се поштење „исплати" и да смањи искушења у којима се људи могу наћи. Нажалост, сада се многи смеју „глупости" госпође из Крушевца - упозорава Миливојевић.

Анкета Да ли бисте вратили паре?

Павле Радуловић (23), административни техничар
- Узео бих одмах новац, без размишљања. Генерално, већина људи би у данашње време исто поступили, ма шта говорили. Овом човеку сигурно не бих вратио новац.

Борка Јоксић (82), пензионер

- Вратила бих новац власнику. Треба бити поштен и спавати мирно. Свака част жени која је вратила новац! Поступак власника према овој дивној жени показује колико је мизеран.

Душко Ђорђевић (35), железнички техничар
- Пола бих узео, пола вратио. Мислим да је то потпуно у реду. Случај жене из Крушевца показује најбоље како се данас цене поштење и доброта.

Слободан Радојчић (62), пензионер
- У данашње време скоро нико не би вратио новац, па ни ја. Поготово после овог случаја у Крушевцу видимо колико је поштење исплативо. Испада да сада бити поштен значи бити будала.

Људски чин

За социолога Ратка Божовића случај из Крушевца је парадигма односа између обезличеног новца и људског чина једне поштене жене.
- Искрено, ова жена није ни требало да врати новац том човеку који јој је заузврат дао 1.000 динара. Боље да га је однела у неку добротворну организацију с обзиром на његов гест - каже Божовић, и додаје: - Овде се људи цене по богатству, функцији коју имају и по улогама које су задобили пузећи. Поштење, чини ми се, полако постаје изгубљена категорија. Остаје нам да се сви заједно питамо шта је то човештво. Човека са моралним вредностима тешко можете наћи, утолико гест ове жене има већи значај.

Маркетиншки стручњак Цвјетин Миливојевић каже да се у Србији поштење исплати само ако га мерите према сопственом систему вредности, под условом да сте на пиједестал ставили нешто друго, а не новац.
- Постоји много људи који не виде сатисфакцију у материјалном, већ им је важна мирна савест. Још више сам сигуран у то када видим пример ове девојке из Крушевца. С друге стране, гест човека који јој је као награду дао 1.000 динара говори да он нема ни основно кућно васпитање. Види се да је то човек који тај новац није стекао с муком и не зна да у цивилизованом свету поштеном налазачу следује 10 одсто - истиче Миливојевић.

Поштење им у генима: Ђорђевићи већ имали неколико сличних ситуација

Маринин отац већ вратио 37.000 марака

Марина Морачанин, конобарица у „Кафето бару" у Крушевцу, која је пронашла и вратила 200.000 евра гастарбајтеру који јој као „награду" дао 1.000 динара, постала је преко ноћи звезда.
Марина каже да јој од јуче ујутру, откад је њена прича изашла у јавност не дају мира, посебно новинари, и сад по цео дан на послу мора да прича са људима.
- Газда ће да ме отпусти. Немам више шта да кажем, хтела сам да будем анонимна. Јутрос сам поранила на посао и заборавила сам да купим новине. Тек овде, кад сам видела новине, сетила сам се свега - прича Марина за Пресс.
Марину смо јуче фотографисали са блузом којом је себе частила од награде за поштење. Смеје се кад одговара на наше питање шта би јој баш „легло" као награда.
- Могу да ми поклоне један стан. Ма, шалим се, мени је добро и овако, имам све - каже она.
Марининог оца Бранислава Ђорђевића затекли смо у молерском послу. Родом је из Гњилана, а од 1968. живи у Крушевцу. Не крије колико је поносан на ћерку.
- Одмах ми је Марина рекла шта се догодило. То нам је ваљда генетски. Рекли су нам да смо луда фамилија, јер и ја сам 1986. док сам радио као кондуктер урадио исто. Враћали смо се празним аутобусом из Врњачке Бање и возач ми каже: „Еј, мали, изађи напоље, изгледа има нека торба на асфалту." Узмем је и наставимо даље... Успут отворим и видим пасош, документа и паре. Избројим. Било је 37.000 марака, 200.000 шилинга и 18 милиона динара. Отворим документа и видим неки Златко Ђорђевић, рођен у селу Сеземче, а живи у Осаоници. Дођемо ми у Крушевац и кажем ја возачу шта смо нашли. „Ајде да поделимо", каже он. „Да сам хтео да узмем паре, не бих ти ни рекао", одбрусим му, и договоримо се да вратимо паре јер наш аутобус пролази кроз Осаоницу. Одемо и питамо за Златка Ђорђевића и они нам покажу кућу. Нађемо га и вратимо новац - испричао нам је Бранислав.
Његова мајка, а Маринина бака, својевремено је у крушевачкој робној кући „Бетекс" нашла новчаник пун пара. Толико се уплашила да га је тутнула у руке првој продавачици на коју је наишла, одахнула и отишла.

Да нема оваквих људи, требало би их измислити, сагласни су сви Крушевљани са којима смо јуче разговарали. С. Ценц

Citiraj:
За социолога Ратка Божовића случај из Крушевца је парадигма односа између обезличеног новца и људског чина једне поштене жене.
- Искрено, ова жена није ни требало да врати новац том човеку који јој је заузврат дао 1.000 динара. Боље да га је однела у неку добротворну организацију с обзиром на његов гест - каже Божовић, и додаје: - Овде се људи цене по богатству, функцији коју имају и по улогама које су задобили пузећи. Поштење, чини ми се, полако постаје изгубљена категорија. Остаје нам да се сви заједно питамо шта је то човештво. Човека са моралним вредностима тешко можете наћи, утолико гест ове жене има већи значај.

Koji licimur je ovaj sociolog, otkud je znala kako će joj se patološki škrtac odužiti za iskazanu građansku i moralnu dužnost?! :roll: )

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 11:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
unapred izvinjenje zbog psovanja, ali JEBEM LI MU MATER cigansku, pa je l' nije mogao izvaditi bar jednu ili 2 novcanice od 200 eur?!?!?!

Ne moze se to kulturnije reci.

Njoj svaka cast! Nije to uopste lako uraditi. A njemu neka je na obraz, smecar jedan.

Ovaj slucaj je dokaz da jos ima iskonski postenih ljudi, ali i obicnih seljobera koji su puni para i zanima ih samo njihova guzica. Saban jedan.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 12:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Citiraj:
Skromna konobarica bara "Kafeto" u Kruševačkom tržnom centru, koja sa mužem i sedmogodišnjom ćerkom živi kao podstanar

Realno,od tih zakonskih 10% koje bi joj trebale prispasati u je.....Krusevcu je mogla kupit stan,i rijesit jednu veliku brigu.
Ma ne mogu vise citat ovo,koji god portal otvorim o tome pisu...samo me izivcira.
Ovoj picki gastarabajterskoj treba objavit ime i prezime...fuj!

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 17:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
Evo ipak dobro se dobrim vraca! :)

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/290603 ... iti-u-MUPu

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 17:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
Možda joj ovo zaposlenju u MUP-u ispadne bolje nego da je uzela onih 10%. :)

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Slika

Nije ona jadnica za srbijanski MUP, prepoštena je :lol:

Najiskrenije, da sam na njenom mjestu ja bi sa kisjelim ironičnim smješkom odbio ovu Dačićevu gestu (to da dobijem zahvalnicu i kapu :lol: ) i tako bi natjerao srbijanske medije da budem što duže pod njihovom lupom, da smišljaju kako će me što više promovisati kao ''narodnog heroja'', sve dok mi se taj patološki škrtac konačno ne javi, dođe u kafanu i teatralno mi uruči tih 10% u koverti 8)

Nego, uvijek me je zanimalo, kako mediji saznaju za ovakve slučajeve? Pa to je gotovo pa intimistička stvar - neki siromašni jadnik slučajno nađe torbu punu para, vrati je vlasniku pa šta bude, ili ga nahvali ili ga se ovako riješi sa 1000 DINARA(!). Zar heroji tih priča sami sebe promovišu naokolo?! :roll:

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Spominje se to u onom tekstu na drugoj strani,

Citiraj:
Ја је и не осуђујем, и много ми је лепо што у Србији има (превише) људи сличних Марини...Али извинућете - не могу да хвалим некога ко је хтео да испадне "поштењачина" а онда кад није добио очекивану награду за поштење, последњих 24 сата са медија анатемише ону неваспитану будалу што је њено поштење наградила са 9,5 евра. Буди поштен, али немој својим поштењем млатарати по Пресу и телевизијама; то је твоја лична ствар, у том духу васпитавај своју децу, али знај: Та торбица ти је била дар (или искушење, ко ће га знати) од Бога. Ценим да би хиљаду еврића награде поштеног налазача задовољило и знатно му поправило животни стандард, док би расејаног гастарбајтера подучило да боље чува свој (наводно) тешко зарађен новац. Што је далеко мање од законски прописаних 10%.
Бајдвеј, како је тамо код вас? Носи ли Бил Гејтс или онај, какосезове Бафет торбак са ловом по кафићима, или паре пребацује са рачуна на рачун? Ко данас уопште има 205 000 евра? Лично, до сада их нисам видео осим на филму, а верујем да нисте ни ви. Дакле: У чему је проблем паре однети у полицију?

i slično sam pomislio. Sve je ok sa njene strane, do medijske gungule koju je izazvala, to me zbunjuje u ovoj priči. Znači da je ipak htjela da se okoristi na neki način, što umanjuje značaj njenog djela.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nemojte grijesiti tako lako. Za taj slucaj vjerujem da se u Krusevcu proculo za 24 sata, i koliko je onda trebalo da dospije u novine... A cim se objavi u jednim, objavljeno je u svima.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
shakal je napisao:
Nemojte grijesiti tako lako. Za taj slucaj vjerujem da se u Krusevcu proculo za 24 sata, i koliko je onda trebalo da dospije u novine... A cim se objavi u jednim, objavljeno je u svima.
баш сам ја то хтио написати

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 14:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Našao 150.000 evra i odlučio da ih ne vrati

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 15:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
:lol:

Samo sam čekao kad će vijest da se pojavi i na njuzu.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Svaka njoj čast ali ne mogu da se oduprem osjećaju da je vratila te pare zbog nagrade, a ne zbog toga da bi sebe duševno ispunila i bila poštena. Nije djevojka glupa, znala je da će čovjek prije ili kasnije skontati da mu nema para i da bi mogao provaliti gdje ih je zaturio. I on je papčina opasna ali nije ni ona naivna nimalo bez obzira na svo poštenje kojem su je njeni roditelji naučili...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2011, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Panzer je napisao:
Svaka njoj čast ali ne mogu da se oduprem osjećaju da je vratila te pare zbog nagrade, a ne zbog toga da bi sebe duševno ispunila i bila poštena. Nije djevojka glupa, znala je da će čovjek prije ili kasnije skontati da mu nema para i da bi mogao provaliti gdje ih je zaturio. I on je papčina opasna ali nije ni ona naivna nimalo bez obzira na svo poštenje kojem su je njeni roditelji naučili...

JBG postenje ili ne, mogla je istog momenta nazvati neku kolegicu i tutnuti joj torbu neopazeno (jer retard ocigledno nije skontao da nema para dok ga ona nije zvala i ko zna kad bi skontao i ko zna kad bi skontao gdje je izgubio, tj. da li bi ikad mogao biti siguran da je u tom WC-u).
A onda bi ona mogla na miru tih 200.000 eur da gustira jedno 10ak godina i da niko nikad ne skonta. JBT hiljadu je opcija, mogla je na ime nekog rodjaka iz BiH kupiti stan u centru BG-a ili bar BL i uzimati kiriju koja je bar kao njena plata.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011, 10:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Dobročiniteljka nije vratila 200.000 već par hiljada evra?

Slika

BEOGRAD - Zaposlenje Marine Moračanin, kruševačke konobarice koja je pre mesec dana pronašla i vratila vlasniku torbicu sa 200.000 evra i pola miliona dinara, a kojoj je zbog tog gesta ministar policije Ivica Dačić obećao posao u MUP-u, sada je pod znakom pitanja jer je, kako je utvrđeno, u famoznoj torbici bilo znatno manje novca, svega nekoliko hiljada evra. Ko je i iz kojih razloga u medijima naduvao sumu nađenog novca, zasad nije poznato.
Nedelju dana posle događaja o kome su sredinom novembra pisali svi mediji, policiji se sam javio gastarbajter iz Švajcarske kome je Marina vratila torbicu zaboravljenu u toaletu kafića u kruševačkon Tržnom centru “Maksi”. Njegov identitet potvrđen je na osnovu video-snimaka sa kamera TC, a koje su jasno zabeležile i trenutak preuzimanja torbice.

Izvor: KLIK

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011, 10:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nedelju dana posle događaja o kome su sredinom novembra pisali svi mediji, policiji se sam javio gastarbajter iz Švajcarske kome je Marina vratila torbicu zaboravljenu u toaletu kafića u kruševačkon Tržnom centru “Maksi”.

Pa bio bi lud da je priznao da nosi tolike pare. Ovako je mnogo lakse, nije sumnjiv.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011, 11:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
А и није толика шкртица....

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011, 11:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Plati medije i tvoja je dogma.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011, 12:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
Hm...zanimljivo. Neko tu debelo laže. Ili ta konobarica ili taj gastos. Jedino ako je izbrojala sve pare pa da je znala ima li tačno 200 000€. Ovako ostaje puno prostora za sumnju...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]