banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 14:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Apr 2011, 23:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
old fashion men je napisao:
MuskoBre je napisao:
Btw, ovi sto pricaju da je hrana jeftinija nego kod nas, to macku o rep. O restoranima i kaficima, necemo ni pricati.

O restoranima i kafićima i ne pričamo već o tržnim centrima, puteru, mlijeku, mesu, voću, povrću i sve odreda je jeftinije nego kod nas.

Donesi mi veknu hljeba (cca. 700 grama), iz pekare, prodavnice, cega god hoces, da kosta 65 centi, i ja cu ti kupiti tu istu pekaru ili prodavnicu. Ako ne nadjes, ti meni stojanku. Deal?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2011, 23:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Ma najbolje jedite u maloj stanici u merkatoru.. pa izvolte.. Biftek sa jajima 9KM.. mislim da je to najjeftinije!

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2011, 23:27 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
800gr kod mene £ 1.20..

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2011, 23:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
800gr kod mene £ 1.20..

Zasto imam osjecaj da je to vise nego kod nas? :D

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2011, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
MuskoBre je napisao:
Donesi mi veknu hljeba (cca. 700 grama), iz pekare, prodavnice, cega god hoces, da kosta 65 centi,

Možda neću veknu hljeba jer hljeb je jedna od rijetkih stavki ako ne i jedina koja je malo skuplja, ali ću ti donjeti pakovanje putera, litar mlijeka, kilo mesa ili brašna i sve ostalo i sve će biti jeftinije nego kod nas.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2011, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Japanese_rose je napisao:
Sasvim je drugacija prica ako radis dobar posao, imas dobar stan, jer su ti tada i troskovi zivota 'dobri' ( citaj preveliki ). To je taj lazni sjaj Zapada.

Ne kontam ovo. Lazni sjaj Zapada je ako imas dobar stan koji ne mozes da platis platom od dobrog posla? Ili sam pogresno razumio?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2011, 23:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Japanese_rose je napisao:
Sasvim je drugacija prica ako radis dobar posao, imas dobar stan, jer su ti tada i troskovi zivota 'dobri' ( citaj preveliki ). To je taj lazni sjaj Zapada.

Ne kontam ovo. Lazni sjaj Zapada je ako imas dobar stan koji ne mozes da platis platom od dobrog posla? Ili sam pogresno razumio?

Koji paradox.. Mislim da je htela da kaze da je na zapadu sve bajno ali i sto je bolji "zivotni stil" to su veci troskovi, koliko para toliko muzike

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 00:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Samo dodjite ovdje i odmah cete se obogatiti :roll: . Znam i ja dosta njih koji su ovdje po 30-40 godina, dole izgradili dvorce, a ovdje i dalje zive u 50 kvadrata, iznajmljenih, vecina je obolilo ( sad jel mozdani ili srcani, a svi redovno imaju probleme s kicmom) . A najbolje od svega je kad mene pitaju da im nesto prevedem kad im dodje neko sluzbeno pismo ili ( sto se svakodnevno desava) kad dodje vizita onda takodje moram prevoditi, a duze su u Austriji nego sto ja imam godina.
Ovdje je za zivot cetveroclane porodice potrebno minimum 1500 € i to ako ce se stiskati u malom iznajmljenom stancicu i paziti na svaki cent, voziti auto koji nisu uzeli na kredit , ne idu na odmor, ne jedu nikada u restoranu, jedu iskljucivo najjeftiniju hranu, djeca ne pohadjaju vannastavne aktivnosti, oblace se u KIK ili C&A, a i uz svu tu stednju je pitanje da li se sa tom kolicinom moze prezivjeti.
U tom slucaju se moze ustediti i vratiti za 10 godina sa 100 000 € i to pod uslovom da radis mnogo vise od normalnog radnog vremena.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cobra, na kraju krajeva, sve zavisi od tebe. Škola ti uopšte nije bitna da bi radio dobar posao i imao život dostojan čovjeka, a razlika od 200-300€ u plati nije sudbonosna. Najbitnije je da se uhvatiš nekog poziva i da naučiš jezik. Obično se po stepenu poznavanja domaćeg jezika može zaključiti kako ko prolazi. Ako sebe vidiš kako sjediš kasno naveče sa knjigom u ruci i učiš jezik, onda si dovoljno ambiciozan da uspiješ i u profesionalnom planu, tako će ti i biti. Inače ćeš završiti kao 99.459% naših bauštelaca i sudopera, koji jedva čekaju penziju da se vrate, i slušat ćeš priče kako 99.459% naših ljudi loše prolazi tamo. Ali onaj mali procenat koji iole fino živi, ne kuka, a ako i žele da kažu nešto, njihov glas se izgubi u žamoru one ogromne većine. I ako misliš ići, bolje je da odeš dok si mlad.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 00:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ja kad cujem da se neko zali kako nema para, prvenstveno mislim na mladju raju, 20-25 godina, a pusi 2 kutije cigara dnevno, odmah bi' ga polukrozno opalio, samo da mogu.
Ovako mu kazem:"Dobro je, ne laprdaj.".

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 00:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

2 kutije cigara dnevno prave veliku razliku. Mosh mislit.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 00:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Govorim o ljudima koji su uglavnom studenti, imaju mjesecno dzeparac 250KM, manje-vise, a daju minimum 150KM na cigare. Kako, nemam pojma.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 00:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pa sad...Cak i njih da uzmes za primjer, to je 1800 maraka na godisnjem nivou. Za 1800 maraka mozes sta..? Otici na more, i da ti ostane za zimsku odjecu. To cini razliku izmedju "ima para" i "nema para". Jea rajt.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 00:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Cobra, na kraju krajeva, sve zavisi od tebe. Škola ti uopšte nije bitna da bi radio dobar posao i imao život dostojan čovjeka, a razlika od 200-300€ u plati nije sudbonosna. Najbitnije je da se uhvatiš nekog poziva i da naučiš jezik. Obično se po stepenu poznavanja domaćeg jezika može zaključiti kako ko prolazi. Ako sebe vidiš kako sjediš kasno naveče sa knjigom u ruci i učiš jezik, onda si dovoljno ambiciozan da uspiješ i u profesionalnom planu, tako će ti i biti. Inače ćeš završiti kao 99.459% naših bauštelaca i sudopera, koji jedva čekaju penziju da se vrate, i slušat ćeš priče kako 99.459% naših ljudi loše prolazi tamo. Ali onaj mali procenat koji iole fino živi, ne kuka, a ako i žele da kažu nešto, njihov glas se izgubi u žamoru one ogromne većine. I ako misliš ići, bolje je da odeš dok si mlad.

Imacu to na umu :) Vidi se da si pametan i mudar covek. Sto se tice jezika.. Engleski rasturam, a njemacki lagano ucim. Samo da jos otplatim ovaj kredit ostalo mi jos 5 rata (1000KM) i cao pusa. E sad imam rodbinu u autriji tacnije u becu tu bi se mogao privremeno smjestiti. pa posle videcemo.. I otici cu 100%, nemoze se ovde nista postici, samo trosimo svoj trud.. Ovdasnja vlast je ucinila za nas mlade sve! A to sve je ishod danasnje situacije.. To sve je zapravo Nista! Jedno veliko NISTA... i sad cesto razmisljam sta mlad covek moze u ovoj zemlji ocekivati od zivota.. Za sta da se bori i cemu da se nada.. Ovde se najvise isplati biti politicar i krasti gde stignes.

Ovo je lijepa zemlja. puna prirodnih bogatstava, imamo najlepse rijeke. planine. mozemo iskoristiti turizam dok je sezona.. Ali citam jutros u novinama da ni turisti vise nece u BIH iz razloga jer navodno NIJE SIGURNA..

Nije lose vrijeme, losi su ljudi. - Svako gleda samo svoje dupe, ako trebas tudju pomoc cijene veoma su skupe.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 00:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne, nego neces imati 100KM mjesecno, nego 2 ili 3 puta vise.
Imam takvih 5-6 primjera u drustvu.

Samo hocu da naglasim da se mi puno zalimo. Cim stignemo.
Ne govorim da "imamo para" nego da se zale i oni koji trebaju i oni koji ne trebaju.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 01:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cobra, htio sam svojim postom da ti stavim do znanja da je tvoj život neispisana knjiga, blanko-račun, koji ti lično ispisuješ. Priča na ovakvim temama o tome kako naši ljudi žive loše u inostranstvu je toliko stereotipna i potpuna je besmislica, jer niti su naši ljudi diskriminovani niti privilegovani zbog toga što su Srbi ili Bošnjaci ili Jugeri. Ispada po pričama naših ljudi na ovakvim temama, i inače u svakodevnici, da smo već predestinirani da prođemo isto što i naši bauštelci. Ja kad sam doživio inostranstvo na svojoj koži, vidio sam da su to sve bile gluposti što sam slušao prije, na kraju sam skontao da sam sam sebi oblikovao život a ne neko drugi, niti se moj život odvija po nekom unaprijed određenom scenariju koji svaki naš gastarbajter mora proći. Uporedi to sa odlaskom u konc-logor, čim dođeš na kapiju, znaš od samog početka šta te čeka svaki dan, i kako ćeš skončati. To je besmislica, od onog trenutka kad dođeš u inostranstvo, tvoj život je 100% u tvojim rukama. Ko je kriv onome što je stekao penziju u DE a ne zna kupiti kartu za bus? Njemac sigurno nije. Mogu ti ispričati success stories naših ljudi, bez obzira imali školu ili ne, sve se svodi na zajednički nazivnik da su imali ambiciju da nešto urade od svog života, a to ti imaš koliko vidim po tvom pisanju, tako da nemoj očekivati da te tamo napolju čekaju esesovci, već ljudi poput mene i tebe, a do tebe je da li ćeš dobiti neki lukrativan posao i imati život dostojan čovjeka, a ne da živiš da plaćaš račune i rate kredita.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 06:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovi dijasporci očito ne razumiju kako se ovde živi i samo potenciraju kako je njima jadnima teško, a pogotovo od kako se uveo euro :roll: , e pa dragi dijasporac ovde 1800 km imao ili nemao na godišnjem nivou čini razliku i znači puno, puno više nego što vi dijasporci i možete zamisliti, također i ovde za četveročlanu porodicu da bi živjela kao vaša porodica na zapadu treba isto skoro 1500 e, ali ovde se ne zarađuje ni približno toliko

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 06:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Samo da još dodam ovom dijasporcu,
ne da 1800 km na godišnjem nivou čini razliku ima ili nema para, već čini da li će četveročlana porodica preživjeti ili ne, jer za te pare ovde se kupi deset metara drva, kupi se i osuši krme od 200 kila, vreča brašna, ukiseli se kaca kupusa i kupi par kila suljpaša te se bezbedno predevera zima, ali to vi donosioci haribo gumenih bombona ne razumijete.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 06:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Traženje posla u inostranstvu je isto kao i traženje slike Van Gogha-a u mom podrumu. Neću je nikad naći koliko god tražio. Mogu da prevrnem sve kutije sa pak-papirom što su ostale od poslednje selidbe al’ džaba. Nema Van Gogha u mom podrumu.

Ipak, mnogi od nas rade u inostranstvu. Znači, mi smo uspeli nekako da dođemo do tog posla preko grane. U čemu je tajna? Pa, dok je „posao u inostranstvu“ skoro nemoguće naći, posao konobara u Sevilji, na primer, zvuči već mnogo realnije. Razlika je u pristupu. Pojam „posao u inostranstvu“ je jednako apstraktni pojam kao i „očuvan auto sa pristojnom kilometražom koji ne troši mnogo“. Kad čovek traži posao, pogotovo u inostranstvu, mora da bude mnogo konkretniji.

Činjenica da mnogi od nas žive i rade u inostranstvu dokaz je da je posao moguće naći. E sad kako i na koji način neznam ali jedno je sigurno morate imati neku potporu i nekoga da vas pogura..

Evo na poslu lagano učim njemački kad nema puno da se radi. Neznam kako vi na to gledati ali za mene ovde nema nade ;) Znam koliko vredim i necu svoju mladost da potrosim a da nista ne postignem.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 07:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
E, Cobra, znači ti si jedini prizemljenik na ovom forumu, uz Old Fashion Mana, koji se zaista, u ime ostale raje, žali na današnje jadno stanje Srpske.
Nisi jedini, svi se ovdje prave da su bezbrižni hedonističari, a uskoro nećemo imati ni za internet, ni grickalice pored kompa, a i komp ćemo morati prodati, i za te parice vratiti kredit, i zbog tog kredita jesti smoki, i od tog smokija skinuti kile...

Stvarno se treba bježati makar u Austriju ili Švabiju, ono što je kod njih sramotna plata za nas je zuvar.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]