Hristov je napisao:
_zoka je napisao:
Rumuni su takvi i u Rumuniji...Lopovi.Mojoj staroj čovjek gurnuo ruku u tašnu da ukrade novčanik dok je bila u Rumuniji.Sreća pa ga je tetak skontao.A još ih upozorili da se tamo krade nenormalno....
Samo da raščlanimo pojmove, ja govorim o rumunskim Romima a ne o Rumunima generalno. Rumuni su generalno sasvim ok, niti su bolji niti lošiji od drugih naroda, znam ih par. Medjutim njihovi Romi, ima ih 500.000, su gori nekoliko puta od hrvatskih Roma (ovi bosanski nisu toliko upadljivi pa nisu odgovarajući za uporedjivanje). Oni su za mene sinonim za najpokvareniju sortu ljudi, razmislite malo zašto je Francuska žrtvovala svoj medjunarodni rejting da bi ih se riješila...
Radi poštenja trebalo bi znati razlikovati Karavlahe i Vlahe i ne mješati to dvoje.
Čujte moju priču, prošlo ljeto ciganija je bila okupirala BL bukvalno na svakih 10 metara po jedan prosjak i ja tako zaredam i udjelim sakatoj djeci i jedno normalno preskočim, a on meni dobaci: "U Bijeljini kada si bio dao si mi, što mi sad ne daš."
Kako sam se samo uplašio tog fotomemorijskog pamćenja koje imaju, ja ga nemam, a imam više škole od 100 takvih Roma.
Kada vidim ljude bijelce, stare i nemoćne da prose njima udjelim bez oklijevanja, a kod Ciga sam skeptičan, a Bog mi je svjedok koliko želim da oni postanu ravnopravan dio društva uključen u sve njegove tokove.
Evropa bi trebala da se aktivno uključi u to, prva generacija Roma da bude pismena, druga da bude pismena i da se bavi poljoprivredom, treća da bude pismena i da izučava znate, treća da ide u srednje i visoke škole.