banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 118 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Nov 2010, 12:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
_zoka je napisao:
Osim što je glavna junakinja Šeherzada nikakva druga sličnost ne postoji....Sad gledao na wikipediji sadržaj serije "Binbir Gece" ( tačan prevod je "Arapske noći")..."Priče iz 1001 noći" sam čitao kao klinac,sastoji se od četiri knjige,mislim da ih još uvijek imam negdje...
Citiraj:
U davnim vremenima je u Samarkandu živeo silni kralj Šahrijar koga prevari žena sa crnim robom. On ubi i nju i roba i zapovedi da mu svaku noć dovedu jednu ženu koju bi drugi dan sasekli po njegovoj zapovjedi. Jedne noći dođe i red na prelepu i bistru Šeherezadu, kćer kraljevog vezira. A ta Šeherezada nije bila obična žena, nego je znala hiljadu i jednu prelepu priču, kojim je ubijala vreme kralju Šahrijaru. Prve noći pripovedala je kralju Bajku o trgovcu i duhu što je kralja vrlo zainteresovalo. Bistra Šeherezada je ožalošćena rekla da zna još više takvih priča šta je kralja navuklo pa je Šeherezada bila pošteđena i tako bi svake noći dolazila kralju ispričati po jednu priču. Uvek bi priču prekidala pre kraja, kako bi bila sigurna da će je nastaviti sutradan i početi novu.

U ovoj turskoj seriji zaplet je sličniji filmu "Nemoralna ponuda" nego arapskoj bajci....
Citiraj:
The story is about Şehrazat Evliyaoğlu, a talented architect who works in Binyapı, a construction company owned by Onur Aksal and Kerem İnceoğlu. She is the mother of a five-year old boy who suffers from leukemia and needs an urgent and very expensive surgery. Onur Aksal is a successful businessman and Şehrazat desperately tries to find ways to borrow the money she needs for her son's very costly surgery, a bone marrow transplantation, because her little son's life is in danger. Only her boss Onur, who is secretly attracted to her, accepts to give her the money on condition that she spends one night with him.

Tačno Zoka :D s tim što Onur stalno čita tu knjigu i daje svome konju ime šah Šehrijar. Znači ima i dodirnih tačaka: Šeherzada i konj šah Šehrijar, a ovo stoji da ima više paralele između ove serije i filma Nemoralna ponuda.

Zašto je prevedena kao 1001 noć, pa iz razloga što ćemo se napatiti baš toliko noći dok se nešto desi i završi serija.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Spoiler:
_zoka je napisao:
Osim što je glavna junakinja Šeherzada nikakva druga sličnost ne postoji....Sad gledao na wikipediji sadržaj serije "Binbir Gece" ( tačan prevod je "Arapske noći")..."Priče iz 1001 noći" sam čitao kao klinac,sastoji se od četiri knjige,mislim da ih još uvijek imam negdje...
Citiraj:
U davnim vremenima je u Samarkandu živeo silni kralj Šahrijar koga prevari žena sa crnim robom. On ubi i nju i roba i zapovedi da mu svaku noć dovedu jednu ženu koju bi drugi dan sasekli po njegovoj zapovjedi. Jedne noći dođe i red na prelepu i bistru Šeherezadu, kćer kraljevog vezira. A ta Šeherezada nije bila obična žena, nego je znala hiljadu i jednu prelepu priču, kojim je ubijala vreme kralju Šahrijaru. Prve noći pripovedala je kralju Bajku o trgovcu i duhu što je kralja vrlo zainteresovalo. Bistra Šeherezada je ožalošćena rekla da zna još više takvih priča šta je kralja navuklo pa je Šeherezada bila pošteđena i tako bi svake noći dolazila kralju ispričati po jednu priču. Uvek bi priču prekidala pre kraja, kako bi bila sigurna da će je nastaviti sutradan i početi novu.

U ovoj turskoj seriji zaplet je sličniji filmu "Nemoralna ponuda" nego arapskoj bajci....
Citiraj:
The story is about Şehrazat Evliyaoğlu, a talented architect who works in Binyapı, a construction company owned by Onur Aksal and Kerem İnceoğlu. She is the mother of a five-year old boy who suffers from leukemia and needs an urgent and very expensive surgery. Onur Aksal is a successful businessman and Şehrazat desperately tries to find ways to borrow the money she needs for her son's very costly surgery, a bone marrow transplantation, because her little son's life is in danger. Only her boss Onur, who is secretly attracted to her, accepts to give her the money on condition that she spends one night with him.

Talija je napisao:
Tačno Zoka :D s tim što Onur stalno čita tu knjigu i daje svome konju ime šah Šehrijar. Znači ima i dodirnih tačaka: Šeherzada i konj šah Šehrijar, a ovo stoji da ima više paralele između ove serije i filma Nemoralna ponuda.

Zašto je prevedena kao 1001 noć, pa iz razloga što ćemo se napatiti baš toliko noći dok se nešto desi i završi serija.

Izgleda da ni ti nisi gledala prve epizode, cova se bas uziveo u saha Sehrijara. LOL

Prevedena je tako zato sto upravo to i znaci. :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=40K4LDcXYkA[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=sk6Q1wa8-Gs
Od 2:50

Ako nekog od momaka zanima serija, a ne mogu gledati na TV-u od sramote:
http://www.youtube.com/user/joecelt#g/p
:evil3:

Ima jos negde na pocetku, kad gospodin prica kako sve zene traze samo korist i novac, osvrcuci se na neke zene u restoranu, koje su bile u drustvu starije gospode.
Jesu zene zlo... lol

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 17:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
HugoLina je napisao:
Spoiler:
_zoka je napisao:
Citiraj:

Citiraj:

Talija je napisao:

Izgleda da ni ti nisi gledala prve epizode, cova se bas uziveo u saha Sehrijara. LOL

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=40K4LDcXYkA[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=sk6Q1wa8-Gs
Od 2:50

Ako nekog od momaka zanima serija, a ne mogu gledati na TV-u od sramote:
http://www.youtube.com/user/joecelt#g/p
:evil3:

Ima jos negde na pocetku, kad gospodin prica kako sve zene traze samo korist i novac, osvrcuci se na neke zene u restoranu, koje su bile u drustvu starije gospode.
Jesu zene zlo... lol

Ovo je opasno dozlaboga. Evo vec razmisljam o promjeni spola,uticu ove serije na psihu relativno normalnog covjeka,a da toga taj isti cova nije ni svjestan.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 17:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
HugoLina je napisao:

Gledam sad na google-u izbacuje prevod "hiljadu noćenja"...Nekidan gledao,prevelo sa "arapske noći".... :-?

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Sad sam napravio uporednu analizu (ne kažu džaba da su bespolsene ruke đavolje oruđe:) većine ovih jezika sa google translatora, na nekima izbacuje "arabian nights", na nekima "1001 noć", što znači da je prevod unesen u zavisnosti kako je naslov serije preveden u dotičnoj zemlji. Samo "binbir" izgleda da zaista znači "arapski/a/e", tako da bi doslovan prevod zaista bio "arapske noći". Ima li ovo veze sa bilo čim, nemam pojma.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 18:23 
Administrator
Korisnikov avatar

E,moguće da je i meni prevod bio sa turskog na engleski,a da nije moglo prevesti na srpski tada...Jbg,kad na google prevodiocu dodaje kako ko hoće...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Vala meni svaki put izbaci 1000 noci/thousand nights i kad prevodi na hrvatski i na engleski.
Sad proverih za srpski, ista stvar, ne znam gde vi gledate. :D

I kad ukucam pojedinacno, "binbir" znaci 1000, a "gece" noc. I na knjizi koju tip cita, pise to na koricama.

A to za "arapske noci", tako je naziv knjige preveden na engleski, u nekim slucajevima.

Ne znam kako to mislis da na GT "dodaje kako ko hoce"? Ti mozes dati predlog samo. :D

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 19:42 
Administrator
Korisnikov avatar

HugoLina je napisao:

Ne znam kako to mislis da na GT "dodaje kako ko hoce"? Ti mozes dati predlog samo. :D

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam koji je fazon sa GT, jer i meni sad izbacuje "1000 noćenja" i slično i "hiljadu" svaki put (na tridesetak jezika), a danas potpuno drugačije...

U svakom slučaju, to ne objašnjava zašto se serija zove "1001 noć" ako je u stvari "1000 noći" :D

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2010, 03:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Mozda zato sto se u Turskoj pustala serija skoro tri godine odnosno 1001 noc?

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2010, 08:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja koristim prevodilac sa Krstarice. I fino je prevelo, kako treba.

Slika

Kasnije sam dodala riječ "noć" i prevelo ga "bin bir gece".

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2010, 13:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Skontao sam da kad napišem velikim početnim slovom, prevodi kao "arapske noći", a malim "hiljadu noći" ili slično, što će reći, *ebo ti ove prevodioce :D

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2010, 14:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vidiš kako je moj prevodilac fino preveo 1001 a ne 1000. :)
Što ne znači da ponekad ne zna da prolupa i prevede mi tekst bez ikakvog smisla.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2010, 18:21 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 19 Nov 2010, 13:58
ovi ovdje gore sere,seriju prate jer ljudi vole nešto novo.te glupe predrasude ne volim i moram priznati da ako će netko gledati bolje su nego meksičke.ko voli nek izvoli ja gledam ezela :D

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2010, 19:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Rk7vPS4ED9A[/youtube]

Koliko humanosti u turskoj pjesmi...

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2010, 20:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
...Kad bijehu dosli dani da ne bude spanski vise

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2010, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Da se i ja tuspasim, i ja se zakačio na šeherzadu :-?

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2010, 22:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
eugene of savoy je napisao:

A mora se priznati, lijepe li Turkinje :D

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2010, 22:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
Halpert je napisao:
eugene of savoy je napisao:

A mora se priznati, lijepe li Turkinje :D

Jah,joj sevapa joj meraka,ko voli,bujrum.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 12:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Ja ne mogu vjerovati da gledate sapunice bez obzira da li su turske, latinoameričke ili čak domaće. To je materijal za zaglupljivanje širokih narodnih masa.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 118 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]