Osim što je glavna junakinja Šeherzada nikakva druga sličnost ne postoji....Sad gledao na wikipediji sadržaj serije "Binbir Gece" ( tačan prevod je "Arapske noći")..."Priče iz 1001 noći" sam čitao kao klinac,sastoji se od četiri knjige,mislim da ih još uvijek imam negdje...
Citiraj:
U davnim vremenima je u Samarkandu živeo silni kralj Šahrijar koga prevari žena sa crnim robom. On ubi i nju i roba i zapovedi da mu svaku noć dovedu jednu ženu koju bi drugi dan sasekli po njegovoj zapovjedi. Jedne noći dođe i red na prelepu i bistru Šeherezadu, kćer kraljevog vezira. A ta Šeherezada nije bila obična žena, nego je znala hiljadu i jednu prelepu priču, kojim je ubijala vreme kralju Šahrijaru. Prve noći pripovedala je kralju Bajku o trgovcu i duhu što je kralja vrlo zainteresovalo. Bistra Šeherezada je ožalošćena rekla da zna još više takvih priča šta je kralja navuklo pa je Šeherezada bila pošteđena i tako bi svake noći dolazila kralju ispričati po jednu priču. Uvek bi priču prekidala pre kraja, kako bi bila sigurna da će je nastaviti sutradan i početi novu.
U ovoj turskoj seriji zaplet je sličniji filmu "Nemoralna ponuda" nego arapskoj bajci....
Citiraj:
The story is about Şehrazat Evliyaoğlu, a talented architect who works in Binyapı, a construction company owned by Onur Aksal and Kerem İnceoğlu. She is the mother of a five-year old boy who suffers from leukemia and needs an urgent and very expensive surgery. Onur Aksal is a successful businessman and Şehrazat desperately tries to find ways to borrow the money she needs for her son's very costly surgery, a bone marrow transplantation, because her little son's life is in danger. Only her boss Onur, who is secretly attracted to her, accepts to give her the money on condition that she spends one night with him.
s tim što Onur stalno čita tu knjigu i daje svome konju ime šah Šehrijar. Znači ima i dodirnih tačaka: Šeherzada i konj šah Šehrijar, a ovo stoji da ima više paralele između ove serije i filma Nemoralna ponuda.
Zašto je prevedena kao 1001 noć, pa iz razloga što ćemo se napatiti baš toliko noći dok se nešto desi i završi serija.