eugene of savoy je napisao:
Panzer je napisao:
srpski je bio jezik diplomatije i Srbija je 500 godina bila u drugačijem položaju nego Hrvatska, a hrvatski pod uticajem njemačkog i pokušavao da se odbrani od istog što je vidim i uspio.
Šta sad zbog tih 500 godina ne treba govoriti srpski?
Koliko mi je poznato Hrvati kažu "odvijač", a Srbi "šarafciger" kao što hrvati kažu "vijak", a Srbi "šaraf", dakle Srbi su sami napustili svoj jezik kao što su Hrvati sami sačuvali svoj jezik.
Panzer je napisao:
Zaboravljaš da je jezik stvar navike
Ovde ne govorimo o slengu koji je stvar navike, već o standardu jezika jednog naroda.
Ne, nego zbog tih 500 godina i prilika u istim je za očekivati više uticaja sa strane, a ne zbog toga govoriti da je smiješan i izopačen.
Malo si izvukao iz konteksta ono što sam napisao, ne radi to više jer kad malo bolje pogledaš rečenicu iza ove koju si ti citirao ispada da je oktobar sleng.
Ono što sam ja htio reći, a i ti to znaš ali se praviš nevješt je da je normalno da ću reći oktobar, a ne listopad jer sam rođen i odrastao u takvoj sredini gdje se govori oktobar, a ne listopad i to svakako nije sleng. Ti možeš do u nedogled meni da govoriš o standardu jezika, a obojica znamo da ti je hrvatski kad izađeš iz Zagreba standardizovan, mada i to je diskutabilno, koliko i ono što svakog jutra ostavim iza sebe u toaletu. Nerado pribjegavam ovakvim izjavama ali zbog tvog odnosom prema srpskom jeziku nemam griže savjesti ovaj put. Može se svake godine održati i milion "natječaja" za izbor novih riječi u hrvatskom jeziku ali to neće promjeniti činjenicu da svaki drugi klinac u Zagrebu više govori neku mješavinu čudnu mješavinu engleskog i hrvatskog jezika s' tim da više riječi iz svakodnevnog života zna na engleskom nego na hrvatskom pa će ih i više upotrijebiti, a te tvoje nove standarde neće nikad, a i ove stare će brzo da zaboravi pa ću te pitati za desetak godina kojim jezikom govoriš. Kad sam već spomenuo ove "natječaje", mislim da su jadni i da je to zaista lako napraviti isto kao što i sa grupom lingvista možeš sa malo duži vremenski period da standardizuješ jezik ali to neće natjerati one kojima si pravio standardizaciju da taj standard koriste.
Koprcaš se Eugene Savojski opasno ali ne ide ti, daješ samo primjere riječi u hrvatskom jeziku i misliš da ako mi daš primjer da ćeš me uvjeriti da svaki Hrvat govori tako i da je zato hrvatski jezik čišći nego srpski i već sam ti rekao da se maneš rječnika. Hvataš se za slamku riječima kao što su odvijač i vijak, hajde molim te prerasti takve gluposti i nemoj biti patetičan jer nemaš ništa bolje da napišeš.