banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 01:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Okt 2010, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Djelatno vrijeme...

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
eugene of savoy je napisao:
A da, najogavnije mi je kad Srbi kažu "sekretar" ili "sekreterijat" vjerovatno od eng. riječi secret, dok Hrvati koriste hrvatsku riječ "tajnik", "tajništvo" ili "povjerenstvo", ili pak kad Srbi kažu "direktno" opet neki eng. ili lat. dok Hrvati i tu imaju hrvatsku riječ "izravno", Ili kad Srbi kažu "centralna izborna komisija", ovde je samo riječ "izborna" srpska i slavenska, dok će Hrvati reći "središnje izborno povjerenstvo" gdje su sve riječi hrvatske i slavenske, i tako bi mogli do prekosutra.
Opet napominjem, srpski jezik kao jedan od slavenskih jezika je spao na tako niske grane da je vrijedan podsmjeha i prezira zahvaljujući jedino i samo Srbima

Touché...

Dobri su ti primjeri nema šta moram priznati i moram reći da si potpuno u pravu kod nekih stvari. Ono što ti zamjeram je vrijeđanje srpskog jezika i ti bi trebao da se poklopiš i prestaneš to raditi jer je hrvatski sa ovim pomodarstvom i izmišljanjem riječi mnogo smješniji nego srpski jezik. Kao što je hercegovac27 spomenuo srpski je bio jezik diplomatije i Srbija je 500 godina bila u drugačijem položaju nego Hrvatska, a hrvatski pod uticajem njemačkog i pokušavao da se odbrani od istog što je vidim i uspio. Međutim ne znam da li si zaboravio, slučajno ili namjerno, kako je nastao hrvatski jezik kakav danas govoriš. Vrati se u 19. vijek na Vuka Karadžića i Đuru Daničića i sjeti se od koga je Tomislav Maretić prepisao gramatiku hrvatskog jezika koja se svakim danom sve više i više mijenja bez razloga...

I da se osvrnem na još jednu stvar. Spomenuo si kako bi danas bio nazvan Ustašom i pretučen kad bi koristio riječi koje se danas koriste u hrvatskom jeziku kao što su tisuća ili stoljeće. Zaboravljaš da je jezik stvar navike pa ja neću reći listopad jer se busam u prsa da govorim srpskim jezikom već neću reći jer nisam navikao da tako kažem iako mi listopad logičnije zvuči od oktobra. Takođe danas se Istrijani, Zagrepčani, Zagorci, Dalmatinci i ostali ne mogu sporazumijeti jer je hrvatski tako visoko standardizovan i uzvišen jezik i bez stranog uticaja. "Iđi" molim te... :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Panzer je napisao:
srpski je bio jezik diplomatije i Srbija je 500 godina bila u drugačijem položaju nego Hrvatska, a hrvatski pod uticajem njemačkog i pokušavao da se odbrani od istog što je vidim i uspio.

Šta sad zbog tih 500 godina ne treba govoriti srpski?
Koliko mi je poznato Hrvati kažu "odvijač", a Srbi "šarafciger" kao što hrvati kažu "vijak", a Srbi "šaraf", dakle Srbi su sami napustili svoj jezik kao što su Hrvati sami sačuvali svoj jezik.
Panzer je napisao:
Zaboravljaš da je jezik stvar navike

Ovde ne govorimo o slengu koji je stvar navike, već o standardu jezika jednog naroda.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 22:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Panzer je napisao:
srpski je bio jezik diplomatije i Srbija je 500 godina bila u drugačijem položaju nego Hrvatska, a hrvatski pod uticajem njemačkog i pokušavao da se odbrani od istog što je vidim i uspio.

Koliko mi je poznato Hrvati kažu "odvijač", a Srbi "šarafciger" kao što hrvati kažu "vijak", a Srbi "šaraf", dakle Srbi su sami napustili svoj jezik kao što su Hrvati sami sačuvali svoj jezik.
Panzer je napisao:

Ovde ne govorimo o slengu koji je stvar navike, već o standardu jezika jednog naroda.

Ne, nego zbog tih 500 godina i prilika u istim je za očekivati više uticaja sa strane, a ne zbog toga govoriti da je smiješan i izopačen.

Malo si izvukao iz konteksta ono što sam napisao, ne radi to više jer kad malo bolje pogledaš rečenicu iza ove koju si ti citirao ispada da je oktobar sleng. :roll:

Ono što sam ja htio reći, a i ti to znaš ali se praviš nevješt je da je normalno da ću reći oktobar, a ne listopad jer sam rođen i odrastao u takvoj sredini gdje se govori oktobar, a ne listopad i to svakako nije sleng. Ti možeš do u nedogled meni da govoriš o standardu jezika, a obojica znamo da ti je hrvatski kad izađeš iz Zagreba standardizovan, mada i to je diskutabilno, koliko i ono što svakog jutra ostavim iza sebe u toaletu. Nerado pribjegavam ovakvim izjavama ali zbog tvog odnosom prema srpskom jeziku nemam griže savjesti ovaj put. Može se svake godine održati i milion "natječaja" za izbor novih riječi u hrvatskom jeziku ali to neće promjeniti činjenicu da svaki drugi klinac u Zagrebu više govori neku mješavinu čudnu mješavinu engleskog i hrvatskog jezika s' tim da više riječi iz svakodnevnog života zna na engleskom nego na hrvatskom pa će ih i više upotrijebiti, a te tvoje nove standarde neće nikad, a i ove stare će brzo da zaboravi pa ću te pitati za desetak godina kojim jezikom govoriš. Kad sam već spomenuo ove "natječaje", mislim da su jadni i da je to zaista lako napraviti isto kao što i sa grupom lingvista možeš sa malo duži vremenski period da standardizuješ jezik ali to neće natjerati one kojima si pravio standardizaciju da taj standard koriste.

Koprcaš se Eugene Savojski opasno ali ne ide ti, daješ samo primjere riječi u hrvatskom jeziku i misliš da ako mi daš primjer da ćeš me uvjeriti da svaki Hrvat govori tako i da je zato hrvatski jezik čišći nego srpski i već sam ti rekao da se maneš rječnika. Hvataš se za slamku riječima kao što su odvijač i vijak, hajde molim te prerasti takve gluposti i nemoj biti patetičan jer nemaš ništa bolje da napišeš.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema veze kako ti govoriš ili neki klinac u Dubravi nadomak Zagreba, svejedno je hoćeš li ti reći listopad ili oktobar, ali je bitno kako će to reći voditelj na državnoj tj. javnoj tv ili kako govori nastavnik ili profesor u školi, ili kako će to pisati u štampi, odnosno tamo gdje je obavezno da se poštuje neki jezički standard.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 22:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Panzer je napisao:

Panzer je napisao:

Odvijač,vijak i kombinovana kliješta su riječi iz srpskog jezika.Srpski jezik ne poznaje šaraf,šarafciger,kombinirke i šubler.Za takve nazive su padali šamari na praksi u ET školi u Banja Luci.Šuplja ti je priča.Porediš hrvatski književni jezik i srpski narodni govor.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E pa ti zoka onda otiđi u Srbiju pa kupi vijke ili potraži neko povjerensto :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Panzer je napisao:

Panzer je napisao:

Odvijač,vijak i kombinovana kliješta su riječi iz srpskog jezika.Srpski jezik ne poznaje šaraf,šarafciger,kombinirke i šubler.Za takve nazive su padali šamari na praksi u ET školi u Banja Luci.Šuplja ti je priča.Porediš hrvatski književni jezik i srpski narodni govor.

E upravo sam mu to pokušao objasniti.

I kao što sam mu već ranije napisao, a on nije primjetio Maretić je gramatiku i stilistiku hrvatskog književnog jezika prepisao od Vuka Karadžića i Đure Daničića. Toliko o raspravi sa tobom Eugene Savojski. Imam pametnija posla, matematika je čudo...

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 22:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E pa ti zoka onda otiđi u Srbiju pa kupi vijke ili potraži neko povjerensto :lol:

Zašto na radnjama piše "vijčana roba"? Ne lupaj molim te!

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 22:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51

Ko priča o povjerenstvu?
http://www.serbianindustry.com/index.ph ... irm_id=840
Pročitaj čime se ova firma bavi?Proizvodi šta?Ili ova http://www.techno-ferum.com/ ?

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Imaju i srafove :D

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

FAP - fabrika automobila priboj, inače fabriq je prava srpska riječ, a hrvati koriste neku tuđicu poput tvornica.
Mašine ili mašinski fakultet inače machine je srpska riječ, dok Hrvati i za to imaju strani izraz poput stroj i strojarstvo.
Malo mi je nejasno ako su Hrvati nešto prepisivali od Srba pa Hrvati ustvari govore srpski, odakle onda to da Srbi više ne govore srpski već su iz upotrebe izbacili srpske tj. slavenske riječi?

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2010, 23:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Daj eugene ne pricaj gluposti. I odgovori ljudima. Pricas o srafovima, a na sve i jednoj prodavnici iz te branse pise "Vijcana roba".

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 00:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I da, Hrvati na nacionalnoj televiziji koriste stare hrvatske izraze kao sto su
-selebriti, nastalo od jos starije hrvatske rijeci celbrity
-limac?! (Ko, kome, cemu... Kakve veze imaju limac i dijete)
-Hakl ili ti ga kosarka... (jakog li izraza u pi.ku materinu)

Nemoj me tjerati da sutra uzmem "24 sata" i popisem sve njihove izraze. A izgleda da cu morati.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Nemoj me tjerati da sutra uzmem "24 sata" i popisem sve njihove izraze. A izgleda da cu morati.

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 00:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

"šverc" ili krijumcarenje
http://www.24sata.hr/news/talacka-kriza ... nu/195550/

"tenzija", rijec koja sigurno nema nikakve veze sa engleskom rijeci "tension". Volja ti napetost.
http://www.24sata.hr/show/sestre-hohnje ... nu/195572/

SHOWBIZ :o Ou jea. Mnoge Krlezine knjige u samom naslovu imaju ovu rijec
http://www.24sata.hr/show/

Lifestyle... Ne'a potrebe... Cuj nacin zivota... LAJFSTAJL, kuzis?!

Sjedi, pet.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 00:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ugrožava li sve učestalija uporaba tuđica identitet hrvatskog jezika? U drive in-u kupujemo fast food, što se dogodilo čitamo u Zagreb news, a filmove gledamo na Zagreb Film Festu.

Citiraj:
Priselac: Kaže se PR manager jer smo tada ''velike face''

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 00:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

OOOOOO da, vratih se samo zbog jedne rijeci...

Rijeci je odobrena od Matice hrvatske uz blagoslov Ive Sanadera, Predraga Matvejevića i najveceg od svih Hrvata, Marka P. Thompsona...

A rijec je, pogadjate, ivent! Ni manje ni vise.

Zelio bih da pozdravim i sve svoje frendove i frendice

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 11:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Antagonizam prema hrvatskom jeziku je jaci od zelje za upotrebom slovenskih rijeci. Ali upotrebljavam rijec cesta, autoput, drumarina.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 11:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
Cuo sam da Rvati za k..ac kazu penis,ipak je to sofisticiranije da ne kazem finije.Evo i ja sam pao pod taj uticaj,sram me bilo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]