banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Nov 2010, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
nepokoreni je napisao:
Ne bi me čudilo da sutra sruše i Kastel i naprave parking.
Ovi čobani sa strana ima da preoru gospodsku da ih podsjeća na zavičaj...
:bad-words:
Šta bi onda trebali stanovnici Rima raditi kad je skoro svuda kaldrma po gradu još od Cezara!

Како вам се да да пишете овакве глупости?

А ови остали кењкају и премагају се око 50 метара калдрме.

Ту "стару" Бањалуку су срушили стари Бањалучани! Никакви чобани са стране, никакви Гламочаци или Граховљаци, аутохтони Бањалучани (шта год то било) су одредили данашњи изглед Бањалуке!

Да појасним: данашњи изглед града је дефинисан плановима који су прављени давно. Битније промјене у изгледу града је донијела Аустро-Угарска (прве широке улице), наставила Краљевина Југославија (помјерање центра града ка сјеверу и изградња најбитнијих грађевина у том центру), а завршила Титова Југославија (данашњи изглед).

Башчаршија, стари дио града? Да, али то је плански остављено као дио Сарајева који има тај историјски изглед. Скадарлија у центру Београда? Да, плански је остављена једна уличица у строгом центру Београда са калдрмом и старим малим кафаницама. Дио Рима око Колосеума је поплочан калдрмом? Да, то је плански остављено тако, у остатку Рима су модерне зграде и асфалт.

У Бањалуци је плански срушен дио града који је можда и могао да задржи тај старински изглед. То је овај дио око Ферхадије. Нису "чобани из Гламоча" након овог рата направили зграду ЕТФ-а 30 метара од ограде Ферхадије, нису они направили Ханиште и цијели тај потез зграда који нема везе са "старом Бањалуком". То је урађено пуно прије него што су ови "чобани" дошли у БЛ, то је радила "фина бањалучка раја" која је водила град у оној Југославији.

И остало 50 метара калдрме. Шта са њом? Мислите да је 50 метара калдрме туристичка атракција? Мислите да ће се неки туруста из Европе одушевити ако га проведете поред Гимназије и покажете му 50 метара калдрме? Мислите да би се очувао дух "старе Бањалуке" и у 2100. години да је остало тих 50 метара калдрме?

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
mermerishi

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 15:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
У Бањалуци је плански срушен дио града који је можда и могао да задржи тај старински изглед. То је овај дио око Ферхадије. Нису "чобани из Гламоча" након овог рата направили зграду ЕТФ-а 30 метара од ограде Ферхадије, нису они направили Ханиште и цијели тај потез зграда који нема везе са "старом Бањалуком". То је урађено пуно прије него што су ови "чобани" дошли у БЛ, то је радила "фина бањалучка раја" која је водила град у оној Југославији.

Zanimljivo, stvarno zanimljivo...
Nego jesi li ti čuo za potres 1969 koji je malo doprineo tom rušenju starinskog izgleda, pa je Banjaluku ta fina raja izgradila pošto Staljingrad look nije bio baš popularan u to vrijeme...
To isto Hanište je poravnao potres zato sad izgleda kako izgleda, isto kao i Džinića palatu, Titanik, Realku i pola Gospodske u centru grada stvarno si ga lupio!
A što se tiče ovih iz Glamoča i Drvara ajd u sud i opštinu pa vidi ko drma...

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
nepokoreni je napisao:
Citiraj:

Zanimljivo, stvarno zanimljivo...
Nego jesi li ti čuo za potres 1969 koji je malo doprineo tom rušenju starinskog izgleda, pa je Banjaluku ta fina raja izgradila pošto Staljingrad look nije bio baš popularan u to vrijeme...
To isto Hanište je poravnao potres zato sad izgleda kako izgleda, isto kao i Džinića palatu, Titanik, Realku i pola Gospodske u centru grada stvarno si ga lupio!
A što se tiče ovih iz Glamoča i Drvara ajd u sud i opštinu pa vidi ko drma...

Mislio sam da si cool lik, ali sad vidim da si samo jedan od mnogih isfrurstriranih "starih" original Banjolucana.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 18:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

E baš ti hvala na komplimentu :-?

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 10:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
neki ovdje nisu vidjeli dalje od nosa, hvala Bogu vidjela sam svijeta pa mi ne pada na pamet da razmisljam o tome ko je rodjeni Banjalucanin, ko je doso sa strane i kada itd..i ko ce mi kakvo pitanje postaviti , kao sto malki smeta..Boze moj pa mora se o necemu pricati, jel to sada uvreda ako te neko u BL pita otkad zivis tu, jesi li rodjen itd? Svasta..Pa to je u svakom vecem gradu, koji nije provincija, normalno
A ti nepokoreni zasto mislis da je neko losiji covjek ako je iz Drvara ili Glamoca? Zasto roDzeni Banjalucani misle da su nesto bolje :roll: i ja sam rodjena u BL, ej na paprikovcu!! nisam nikada dugo zivila u gradu, volim ga ali me smara ta prica vise i kukanje za proslim vremenom, sada kaldrmom, parkicem itd.. valjda je normalno da se jedan grad razvija, siri, gradi, modernizuje itd..
Uvijek kad se nesto promjeni svi se zale, a prije toga se niko ne bi sjetio da poduzme nesto pa makar neku vrstu peticije i slicno

shoole hvala na zanimljivom tekstu

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 10:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
A ti nepokoreni zasto mislis da je neko losiji covjek ako je iz Drvara ili Glamoca?

oćeš da te upoznam sa svojim rođacima koji su došli odatle, da budeš sa njima jedno dva dana pa ćeš vidjeti zašto to mislim, zasluženo ih ne mirišem a rodbina su mi!

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 10:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

nepokoreni znam i ja barem dvoje "rodjenih" banjalucana koje ne mogu smisliti pa sta? gracka raja ovo ono, to preseravanje mi se gadi.. ili mi neko odgovara ili ne, i to je to.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 10:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

breskvica je napisao:
nepokoreni znam i ja barem dvoje "rodjenih" banjalucana koje ne mogu smisliti pa sta? gracka raja ovo ono, to preseravanje mi se gadi.. ili mi neko odgovara ili ne, i to je to.

zar sve moram crtati....ja se ne preseravam i nemam ništa protiv ljudi da su ne znam odakle, ali ovi na koje mislim su DIVLJACI u svakom smislu te riječi, nisi više u Donjem Nevratilovcu da možeš da galamiš na balkonu zgrade i pjevaš ojkače kad se naližeš brlje i parkiraš auto u sami haustor, puštaš djecu da pišaju po haustoru noću i da ne nabrajam....lakše je čovjeka vaspitati nego prevaspitati! Da su bar jedini pa hajde, al ima slučajeva koliko hoćeš sličnih ovom naročito onaj kad je čovjek držao kozu u WC u stanu, ili kad je srušio zid kupatila i od kade napravio pojilo za kravu a ispred sklepao poljski WC...
Kad ih vidim sjetim se Darvinove teorije...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 10:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

nepokoreni mnogo si to dramaticno opisao..najgore od svega mi je ojkaca..krajiska pjesma, kako se samo usude? :roll: naravno da ima primitivnijih ljudi ali to nema nikakve veze odakle su. Znam ih ja dosta sa sela , pa sigurno ne bi dali djeci da pisaju po haustoru niti bi galamili na balkonu.. naprotiv, dobri su ljudi posteni, vrijedni, dobri domacini .. i to vrovci :D
A tako isto znam one koji su rodjeni u gradu, koji se drogiraju tj. duvaju, ne rade, klosare, nista im ne pase, nekulturni su, psuju , ne postuju roditelje itd? Sta s njima?

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 10:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
nepokoreni mnogo si to dramaticno opisao..najgore od svega mi je ojkaca..krajiska pjesma, kako se samo usude?

ojkača ili krajiška nije sad bitno u detalje...ajd kako bi ti reagovala da ti odvrnem liniju do panja i pustim recimo AC/DC u 11 noću?
Citiraj:
naravno da ima primitivnijih ljudi ali to nema nikakve veze odakle su. Znam ih ja dosta sa sela , pa sigurno ne bi dali djeci da pisaju po haustoru niti bi galamili na balkonu.. naprotiv, dobri su ljudi posteni, vrijedni, dobri domacini .. i to vrovci

naravno, ali ti ljudi žive na selu a ovi su došli 95 pa su isti kakvi su bili tamo tad1
Citiraj:
A tako isto znam one koji su rodjeni u gradu, koji se drogiraju tj. duvaju, ne rade, klosare, nista im ne pase, nekulturni su, psuju , ne postuju roditelje itd? Sta s njima?

e to što si opisala to su narkomani i klošari to je već dijagnoza...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 11:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nepokoreni,pretpostavljam da su tvoji preci postavili kamen temeljac za Banja Luku?Ono,oni lično su je osnovali.Nisu kao moji došli sa neke planine jednom i vremenom se uklopili?

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 11:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

E sad idemo od Kulina bana i njegovih dana....i moji i tvoji su sišli možda sa brda ali su se oni prilagodili gradu a ne grad njima jel tako? Naročito u vrijeme Austrougarske tad se znao red i poredak ne gotivim ih al tako je bilo.....nisu moji postavili temeljac za ovaj grad ali jesu sebe u njegov temelj, naime po mojoj porodici nose ime dvije ulice u gradu.
Svi su dobrodošli u BL nemojte me krivo shvatati ne mrzim nikoga ali neću da se ja prilagođavam njihovim navikama, nek se oni prilagode našoj BL jel tako?

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 11:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Citiraj:
ili kad je srušio zid kupatila i od kade napravio pojilo za kravu a ispred sklepao poljski WC...

е јебига сад..

а што се тиче људи, свугдје их има таквих.
могу ти набројат 10 рођених бањалучана за које би рекао да су јутрос дошли из неке чуке а не да одувијек живе ту.
схватите, то су ствари кућног васпитања и то нема везе са тим одакле си.
и зашто свака тема мора да иде на ову расправу?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 11:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
АЛЕКСАНДАР je napisao:
и зашто свака тема мора да иде на ову расправу?

Због малограђанштине.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
реално.
само исфрустрирани типови који су незадовољни својим животом и немају паметнија посла криве оне који су дошли стране за све и мисле да су им они отели посао и да због њих немају пара.
брацика.. ко умије њему двије. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 12:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Da su bar jedini pa hajde, al ima slučajeva koliko hoćeš sličnih ovom naročito onaj kad je čovjek držao kozu u WC u stanu, ili kad je srušio zid kupatila i od kade napravio pojilo za kravu a ispred sklepao poljski WC...
Kad ih vidim sjetim se Darvinove teorije...

ljudi moji to je istina bilo je negdje 95-96 ovo za kravu i kozu tamo poslije Oluje i Bljeska naveliko se pričalo tad nisam izmislio života mi!

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 12:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
АЛЕКСАНДАР je napisao:
реално.
само исфрустрирани типови који су незадовољни својим животом и немају паметнија посла криве оне који су дошли стране за све и мисле да су им они отели посао и да због њих немају пара.
Takvih imaš svugdje...Uvjek su "domaći" ugroženi od "novih".....samo što "novi" se rastrgaše da se obezbjede,a "domaći" očekuju da im sve bude servirano samim tim jer su oni "rođeni"...banjalučani,beograđani.....

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 12:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mislim da je vrijeme da prestanemo sa ovom temom već prelazi granice da ne bi popasli lock!

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 12:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:
реално.
Takvih imaš svugdje...Uvjek su "domaći" ugroženi od "novih".....samo što "novi" se rastrgaše da se obezbjede,a "domaći" očekuju da im sve bude servirano samim tim jer su oni "rođeni"...banjalučani,beograđani.....

bas tako

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]