banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 22:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Maj 2010, 13:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Daljac je napisao:
вјерујем да постоје мјеста на која би се одређени цитати из Библије могли примијенити истовјетно као за Бањалуку.

Pokušaj.
I nastavi zanemarivati to što se o brojnim tim stvarima znalo prije nego što su se desile.

Uz to ovde se pričalo prije svega o Jugoslaviji, ne o Banjaluci.

Daljac je napisao:
дубоко вјерујем да је апсолутна глупост

Znamo. To si već rekao.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Нисам већ рекао. Чини ми се, мада остављам могућност да ми се лоше чини.
Што се тиче твога првога навода, то би подразумијевало да познајем историје свих земаља овога свијета на које би се тај контекст могао примијенити, а то је, признаћеш, поприлично невјероватно.

Citiraj:
I nastavi zanemarivati to što se o brojnim tim stvarima znalo prije nego što su se desile.

Чекао сам да ово споменеш.
Да ли су се сва предвиђања/пророчанства до којих си/сте дошао/дошли обистинила?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 13:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da. Aragorn je to već rekao i na prvoj i na drugoj stranici ove teme.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Баш сва?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ok, čitala sam i prije slične tekstove, naravno da je u ljudskoj prirodi da otkriva ili bar pokušava i mnoge stvari nalazi i pronalazi u njima sličnost, ali... zašto se neke stvari vijekovima pisane ranije baš odnose na ovo doba? I zna se da je Sveto Pismo pisao neko ko nije ni znao za ovaj dio svijeta (Evropu).

Slika sa tvog sajta prikazuje Srbiju kako je guta aždaja (Hrvatska).

Slika

Ovo je postojeća karta Srbije, tj. njen teritorijalni oblik, ali npr. ova priča bi onda važila i za ovaj oblik Srbije (1085 - 1111.) a šta se desilo prije 900 godina? Ništa spektakularno, ponajmanje Sudnji dan.

Slika

U doba Turaka 700 god. kasnije oblik granica se mijenja pa izgleda ovako? Uopšte ne liči na današnje granice niti na trudnicu.

Slika

Citiraj:
Sedam glava o kojima se ovdje govori mogu da budu, kako se kasnije u 17. poglavlju (Otkrivenje 17:9,10 [9] ) veli, sedam brežuljaka na kojima leži Rim, a sedam kruna bi tada bilo sedam najrazvijenijih zemalja zapada (tzv. Grupa sedam) koje su zbog svojih interesa presudno uticale na razvoj događaja na ovim prostorima i izazvali ovu nesreću, no, tih se sedam glava sa krunama može pronaći i drugačije. Današnji razvijeni svijet umnogome počiva na energetici i to prvenstveno na upotrebi električne energije. Najmoćniji, ali i najopasniji izvori električne energije koji se danas koriste su nuklearne elektrane.

Broj 7 možemo prepoznati oko sebe i kod drugih u mnogim stvarima, možemo samo nagađati jesu li to brežuljci, elektrane ili nešto treće.

Kao što rekoh na početku, u prirodi čovjeka je da traži i pronalazi, pa svjedoci smo toga da smo i Troju i piramide smjestili u Gabelu i Bosnu, zar ne.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 14:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
"I grijotu Bogu učinismo,
"Sad su 'nake postale prilike,
"Sad će netko izgubiti carstvo;;
"Ne bojte se kralja ni jednoga,
"Kralj, na cara udariti ne će,
"Niti može kraljevstvo na carstvo,
"Jer je tako od Boga postalo;
"Čuvajte se raje sirotinje;;
"Kad ustane kuka i motika,
"Biće Turkom po Mediji muka,
"U Šamu će kade proplakati,
"Jera će ih raja ucv'jeliti.
"Turci braćo sve sedam dahija!;
"Tako naši indžijeli kažu,
"Da će vaše kuće pogoreti,
"Vi dahije glave pogubiti;
"Iz ognjišta pronić' će vam trava,
"A munare popast' paučina,;
"Ne će imat' ko jezan učiti;
"Kud su naši drumi i kaldrme,
"I kuda su Turci prolazili
"I s konjskijem pločam' zadirali,
"Iz klina će proniknuti trava,;
"Drumovi će poželjet' Turaka,
"A Turaka nigde biti ne će,
"Tako knjige indžijeli kažu."

Nije iz Biblije, ali je takođe proročanski, a ako još uzmemo da ondašnji narod osim Biblije i Kur ana nije imao drugih knjiga onda se moramo duboko zamisliti.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 15:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
Citiraj:
Kao što rekoh na početku, u prirodi čovjeka je da traži i pronalazi, pa svjedoci smo toga da smo i Troju i piramide smjestili u Gabelu i Bosnu, zar ne.

[/quote]

Morali su doci ljudi iz inostranstva da to otkriju, nismo mi sami Troju i piramide smjestili.

na zapadu itekako znaju da je nase podrucje jedinstveno, ali nece ni oni o tome da pisu u novinama i da udaraju na velika zvona, jer zapad kao stara kurva prvo gleda svoj interes u svemu tome.
Prije par godina je jedan Americki "istrazivac" objavio da ce se na podrucju bivse Jugoslavije javljati reinkranacije svih najvaznijih licnosti od postanka svijeta, a i pojavile su se.(ja licno poznajem nekoliko osoba)
Tu su vijest mislim Vijesti ili Novosti objavile, i poslije je pala u zaborav.

jednostavno ima toliko puno dokaza, da je nemoguce nevidjeti.
Naravno da pojedicu takva vijest ne govori puno, ali za nekoga je potvrda onoga sto pise u Pismu.

U jednom stihu sigurno se nece naci dokazi za ove stvari, nego u sastavljanju mnogih kockica.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 18:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
_zoka je napisao:
A šta je sa nama ne-duhovnima?Nama koje duhovnost ne zanima?Iako smo dobri ljudi i živimo u skaldu sa učenjima svetih spisa,ne zato što ona to nalažu nego zato što je to u skladu sa našim "unutrašnjim bićem"?

Duhovnost je život, i život te sigurno zanima. Van onoga što je život, duhovnost, tačnije "duhovnost" je najobičnija tlapnja, praznoslovije i prenemaganje...
I vrlo dobro si rekao: ko god živi u skladu sa učenjima Svetih Spisa zbog toga što je to ŽIVOT i zato što to proizilazi iz našeg unutrašnjeg bića, a ne SAMO zato što je to rekao tamo neko drugi, pa makar bio i Isus Hrist lično. Ali ON je pozivao, a ne nametao, pokazivao (i svojim životom dokazivao) i ukazivao a ne nametao...I zato je ON taj koji jeste, a zato su njegovi tobožnji sljedbenici (većina), jad i čemer...

Daljac je napisao:
вјерујем да постоје мјеста на која би се одређени цитати из Библије могли примијенити истовјетно као за Бањалуку.

Mnogo filozofiraš.

Daljac je napisao:
дубоко вјерујем да је апсолутна глупост

U redu, tvoje mišljenje. Ponudi ga drugima, kao i ja, a svako neka razmisli svojom glavom i svojom DUŠOM.

Daljac je napisao:
Да ли су се сва предвиђања/пророчанства до којих си/сте дошао/дошли обистинила??

Evo, recimo ja sam pronašao stavak u Svetom Pismu na osnovu kojeg sam zaključio da Radovan Karadžić neće biti uhapšen. To je PS.68:21 (naravno, ne samo na osnovu tog stiha, ali on je udarni).
Međutim, on je uhapšen. Ja sam protumačio to što "vlasato (u drugom prevodu "kosmato") tjeme ostaje u svom bezakonju" kao da mu neće biti ni suđeno, ali to ne mora to znači. Moguće je da neće biti osuđen, ili...Ostaje da se vidi. Ali to što sam zamalo promašio sa svojim tumačenjem tj. to što je moj "duhovni prijemnik" sa maličak smetnji primio informaciju o kojoj je riječ, nije toliko bitno: bitno je da sam ja to ipak ČUO, uzeo ozbiljno i tako pronašao R.K. u Svetom Pismu i da ta činjenica može da natjera druge NA RAZMIŠLJANJE na drugačiji način u odnosu na ono što su navikli.
Da li recimo, znate, da je čak i Goran Bregović zapisan u Svetom Pismu?
Uostalom, nijedno od iznesenih proročanstava i nema drugu funkciju osim da ljude natjera na razmišljanje...To je sasvim dovoljno, i to je ono što je POTREBNO.
A onom ko ima pozitivno sjeme u sebi, takvo razmišlajnje će mu biti "zalijevanje" i sjeme će da da izdanak i da uzraste...A onom ko nema to sjeme ili ko je dozvolio da sjeme zatrpa besplodnim umovanjem, džabe je čak i da mu se sam Isus Hrist pokaže...
Dakle, ko ima uši da čuje neka čuje.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ne znam je li ko cuo za biblijski kod. Po toj teoriji u bibliji je sve zapisano, zivot cak svakog pojedinca, svakog dogadjaja i apsolutno svega. Samo treba naci razlicitim metodama svaku pojedinost. Evo nesto o tome: http://hr.wikipedia.org/wiki/Biblijski_kod

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 19:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Čuli smo za Bibliski kod o kojem već postoji tema.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Aragorn je napisao:

Mislis zbog onog "Gora" i "Breg"? Posto se gore i bregovi cesto spominju u Pismu, ako se ne varam?! Ali, zar to nije slucajnost ? Kako si/ste zakljucili da se bas radi o njemu?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 20:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Odlično!
Baš mi je drago da si se toga sjetila, i to pokazuje da poznaješ Sveto Pismo!
"Gore i bregovi će pjevati" kaže prorok Isaija na jednom mjestu...
Dozvoli sebi pomisao da primjenjuješ ono što u SP piše pa ćeš da vidiš šta se sve može pronaći! I kad se mnoge tako pronađene kockice slože...slika je vrlo zanimljiva!
Npr. isti taj Isaija govori i da će: "sedam će žena juhvatiti jednog čovjeka..." Zvuči li poznato?
7 na jednoga?
Nije li to malo previše "slučajnosti" (ovo opaska je za "nevjerne Tome")?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 20:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Leona je napisao:
Aragorn je napisao:

Mislis zbog onog "Gora" i "Breg"?

Vidi ti nje :)

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Vader je napisao:
Leona je napisao:
Aragorn je napisao:

Mislis zbog onog "Gora" i "Breg"?

Vidi ti nje :)

on definitivno nije vrijedan pomena...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 21:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nije bitan on kao on, ja ga takođe ne volim. Mnogo je bitnije ovo, citat sa jednog sajta a što je istina:

''Tito i Bijelo dugme su obilježili jedan period koji je mnogima jako bitan i jako drag.''

Ako se ne varam uz Bijelo dugme je išlo nešto kao "grupa koja je obilježila jedno vrijeme i jednu zemlju", a pošto je ta zemlja SFRJ (o kojoj je na ovoj temi riječ, ali iz interesantnog ugla), i pošto, kako smo pronašli, o SFRJ piše u Svetom Pismu jer je značajna na načine koji sada nažalost mnogima još uvijek nisu poznati (ali biće), onda nije ni najmanje čudno da se u proročanstvima pomene nešto (po ko zna koji put) što je referenca na SFRJ i na to vrijeme (koje mnogima nedostaje i za kojim i danas uzdišu). A to vrijeme i ta zemlja je, po proročanstvima, bila samo sjenka onoga što bi tek trebalo da bude, to je bio samo "demo". Puna verzija, i to patchovana (bez nedostataka koje je demo tu i tamo imao), tek dolazi. Ali čak i taj "demo" je bio mnogo bolji od mnogih sadašnjih "punih verzija" tzv. razvijenih zemalja koje prvenstveno imaju dopadljivo "grafičko okruženje" a u "ispod haube" je to daleko od sjajnog.

Na istom sajtu sa kojeg je ovaj prethodni citat za one koncerte Bijelog dugmeta od prije par godina (za koje znamo kako su prošli) kaže takođe interesantno:

Prošla godina će ostati upamćena i po pokušaju da ponovo oživi rok ikona države koje više nema. Ali, pokazalo se da to ne ide.

nema SFRJ = nema dobrog Bijelog dugmeta

Ali takođe piše i to da je Bijelo dugme bilo ikona SFRJ. I zato, i samo zato, citat iz proročke knjige Svetog Pisma "gore i bregovi pjevaće" govori o periodu kad je Goran Bregović imao grupu koja je bila ikona te SFRJ.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 21:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sad meni nešto nije jasno.....Ako je Biblija pisana na armejskom,čini mi se,otkud onda gore i bregovi.....Da je prevodilac,Karadžić ili Daničić,odlučio da upotrjebi drugu riječ,šta bi bilo sa "proročanstvom".....Plus,šta je sa silnim tekstovima koji nisu ušli u Bibliju jer je Konstantin i grupa staraca odlučila da ne mogu?Kako oni utiču na "proročanstva"?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 21:51 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Meni Iran strasno lici na Jugoslaviju.

Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 21:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dust je napisao:

Slika

Ličiiiiii :D

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
_zoka je napisao:
Dust je napisao:

Slika

Ličiiiiii :D

taman ti Mostar dodje kod Shiraza... :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 22:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

_zoka je napisao:
Sad meni nešto nije jasno.....Ako je Biblija pisana na armejskom,čini mi se,otkud onda gore i bregovi.....Da je prevodilac,Karadžić ili Daničić,odlučio da upotrjebi drugu riječ,šta bi bilo sa "proročanstvom".....Plus,šta je sa silnim tekstovima koji nisu ušli u Bibliju jer je Konstantin i grupa staraca odlučila da ne mogu?Kako oni utiču na "proročanstva"?

Stavi se sada na momenat u poziciju Onoga (ili tačnije Onih) koji su Svetim Pismom htjeli da prenesu određene poruke (uključujući i one "vremenski tempirane"). Njihov uticaj (kroz nadahnuće prevodilaca) bio je ključan kada je u pitanju izbor riječi i izraza pri prevođenju Svetih Spisa. I gle čuda, baš onaj prevod u kojem su prevodioci najbolje osjetili sve jezičke izraze koji upućuju na naše prostore i tako ih zapečatili u prevod Svetog Pisma da ga čitamo na svom jeziku (Daničić-Karadžić), baš taj prevod je i ubjedljivo najpristupačniji i najrašireniji na našem govornom području!
Međutim, dobro je imati više prevoda i koristiti ih, jer je SVAKI prevodilac NEŠTO osjetio najbolje!

A što se tiče knjiga koje su izbačene iz kanona, ništa to nije urađeno slučajno, mada su neke od tih knjiga ipak naposljetku ugledale svjetlost dana i postale dostupne...
SVE ima svoje, jer Nebeske Sile zadužene da nas vode i uče, dobro paze šta se dešava sa nama, i u svoje vrijeme povlače prave poteze, kao što je npr. bio potaknuti Vuka Kradžića da uradi onakvu jezičku revoluciju na YU prostoru i time "porodi" najmoćniji jezik na svijetu. ono što je engleski sada u svijetu, to je mala maca prema tome šta će naš jezik biti, u ne tako dalekoj budućnosti na ovoj planeti.
Ko ima uho da čuje, neka čuje!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]