banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 13:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 129 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Apr 2010, 16:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
:D Valjda od italijanskog girante.

I meni je smijesno, kad porastem necu biti zirant. Nema sanse...

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2010, 07:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Talija je napisao:
eugene of savoy je napisao:
"Čast svakome, žirant nikome" 8)

A šta misliš da ti zatreba neki kredit, i imaš sredstva da vraćaš uredno, a ne možeš naći ni za lijeka nekoga ko bi ti bio žirant? :D

Ali zar nije tako da ako onaj ko trazi kredit ima sredstva za otplatu istog, onda mu zirant i ne treba ? Po meni je biti zirant, obaveza da si spreman da "uletis" , ako "osoba A" zakaze,a posto banka ne da bez ziranta,znaci da postoji rizik... Ocito je da ovo mnogi shvataju kao ovlas ispunjavanje administrativnih zackoljica koje banke postavljaju ,ali se na kraju vidi da to nije tako.
Stara poslovica iz neke knjige kaze ovako nekako:" Nemoj obecati/pozajmíti sto ne mozes halaliti."
Tako i u vezi ziranata, vrijeme je da se ljudi ouzbilje, te prestanu shvatati ovo kao puku formalnost, i ne kockaju se parama koje nemaju.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2010, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
ERROR je napisao:
Talija je napisao:
eugene of savoy je napisao:
"Čast svakome, žirant nikome" 8)

A šta misliš da ti zatreba neki kredit, i imaš sredstva da vraćaš uredno, a ne možeš naći ni za lijeka nekoga ko bi ti bio žirant? :D

Ali zar nije tako da ako onaj ko trazi kredit ima sredstva za otplatu istog, onda mu zirant i ne treba ? Po meni je biti zirant, obaveza da si spreman da "uletis" , ako "osoba A" zakaze,a posto banka ne da bez ziranta,znaci da postoji rizik... Ocito je da ovo mnogi shvataju kao ovlas ispunjavanje administrativnih zackoljica koje banke postavljaju ,ali se na kraju vidi da to nije tako.
Stara poslovica iz neke knjige kaze ovako nekako:" Nemoj obecati/pozajmíti sto ne mozes halaliti."
Tako i u vezi ziranata, vrijeme je da se ljudi ouzbilje, te prestanu shvatati ovo kao puku formalnost, i ne kockaju se parama koje nemaju.

Vidi se da zivis na zapadu. U Bih je drukcije stanje. Mozes biti sposoban za kredit ali ti ne daju bez ziranta posto je veliki rizik da dobijes otkaz zbog stanja u zemlji. Ako nemas hipoteku, stan ili nesto ne daju bez ziranta ma kakav posao imaju jer se boje da ces dobiti otkaz ili da ti nece biti redovna plata zato jer se to cesto desava za razliku od zapada.
Recimo, hoces da kupis stan, znaci nemas hipoteku, onda ti treba zirant, jer posao uvijek visi na koncu, misle banke, i evo pokazalo se da dobro misle, obzirom na broj "prevarenih" ziranata, od kojih vecina nisu ni prevareni vec su ljudi jednostavno ostali bez posla i nisu mogli da vracaju i izvisio zirant. Dakle, kad hoces da budes nekom zirant, onda si hrabriji nego banka, jer banka je proracunala rizik na osnovu stanja u zemlji. A rizik je pokazalo se veliki, zato banke traze zirante.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2010, 13:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Vuk_samotnjak je napisao:
Zozon je napisao:
Ako vec nekome zelis pomoci oko dizanja kredita ti ga digni a on nek bude zirant :wink: tako si se osigurao da ga ti neces vracati ili mu preporuci hipotekarni bez ziranata

Jedino logično rješenje.
Meni je u tome svemu najgluplje što se odmah cima žirant poslije 2-3 neplaćene rate umjesto da prvo ne iscrpe sve mogućnosti da se naplati od dužnika.. :angry1:

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2010, 01:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
jellyfish, ako su prevareni onda su prevareni, a ako je meni pukao biznis, a ti ispaštaš, to nije prevara to je loša sreća.

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2010, 02:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2010, 15:58
Nedavno sam htio da kupim auto. Lik u salonu mi kaze da ce da izracuna sve i da se javi sutra, iako misli da nema nikakvih problema - rata ne prelazi ni cetvrtinu plate, a ja nemam drugih zaduzenja. Sutra me zove, i kaze da je pricao sa kontaktom iz banke, i da su mu rekli da je sve ok, ali da - moram da nadjem jos jednog ziranta!

Nisam mu rekao da si zabije tog jednog ziranta tamo gdje mu sunce nikad ne sija, jer (vjerovatno) nije on kriv zato sto mi ovdje ni sa platom ne daju da zivim, a da nekog ne molim.

Problem ziranata nije problem drustva, to je individualni problem. Jest' da ne znam kako cu jos par godina dok ne ustedim dovoljno ici na duze puteve, i da previse i precesto trosim na taksi, ali mislim da je to manji problem od problema zivljenja u drustvu u kom bi bankar da osigura pare od ziranta, mjesto od zakona, cak i da sutra bude smak svijeta, a kamoli da ja dobijem otkaz, ili da ne vracam iz drugih razloga.

Njihov posao, njihova zarada, a sav rizik da snosim ja? Ako bankar mene zajebe, ja moram na sud, pa da cekam godinama na ishod u najkorumpiranijem sudstvu poslije nekih africkih zemalja, gdje je sve na prodaju (a bankar uvijek ima vise para od mene da kupi sudiju - jos jedan rizik) a ako ja njega zajebem, on ne mora na sud kao svi, nego bi da odmah naplati od kuma? Marsh!

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2010, 07:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Žirant se ubio pred kućom dužnika
Petak, 30 April 2010
Mirko Mrđa (50), vlasnik prijedorske Agencije za prevoz autobusima "MD turs", u četvrtak, oko devet sati, izvršio je samoubistvo tako što je sebi u glavu ispalio hitac iz pištolja.
Tragedija se dogodila u kombiju ispred porodične kuće Prijedorčanina Gorana Štekovića (40), čovjeka kome je Mrđa bio žirant na kredite od, kako nezvanično saznajemo, 200.000 maraka, koje Šteković nije vraćao. Draško Papak, načelnik Kriminalističke policije u SJB Prijedor, kazao je da je policiji o tragediji dojavila jedna žena.
"Tokom uviđaja u kombi vozilu FIAT dukato pronađeno je beživotno tijelo Mirka Mrđe iz Prijedora. Pored tijela čovjeka pronađen je i pištolj zastava M 57, kalibra 7,62 milimetara, kojim je izvršio samoubistvo. Pronašli smo i čauru", naveo je Papak.
On je potvrdio da su motivi najvjerovatnije teška ekonomska situacija i neriješeni kreditni odnosi između stradalog i Štekovića.
"Iznos tog kreditnog zaduženja trenutno provjeravamo, kao i informacije gdje se nalazi Goran Šteković, za koga se tvrdi da živi i radi u Sloveniji. Pokojni Mrđa iza sebe nije ostavio oproštajno pismo", naveo je Papak.
Stanovnici prijedorske Ulice Lepe Radić, u kojoj se desila teagedija, kao i rođaci Mrđe šokirani su svim što se desilo.
Rođak Marko Marin (60), kaže da je Mrđa, koji je bio dobar i pošten čovjek, u posljednje vrijeme zbog nemogućnosti vraćanja visokih rata kredita koje je podigao Goran Šteković, bio očajan te da je nagovještavo moguću nesreću.
"Zbog visokog iznosa kredita koje je moj rođak kao žirant vraćao umjesto Štekovića, bio je potresen. Prije petnaestak dana tražio je Štekovića po gradu, jer je čuo da je došao iz Slovenije, gdje radi. Govorio je da su mu svi računi blokirani zbog njegovog kredita i da dug više ne može da vraća. Pričao mi je da je Štekoviću, koga tada nije pronašao u gradu, telefonom poručio da će s njim imati posla te da će izvršiti i samoubistvo. To je ispričao i meni. Odgovarao sam ga od namjere da zbog tuđih dugova presudi sebi", govori Marin.
Dodaje da se najgore ipak na kraju desilo te da se Mrđa ubio zbog svoje lakovjernosti i dobrote.
"Moj rođak je svima pomagao. Autobusima je prevozio ljude i besplatno. Dok nije pristao da bude žirant čovjeku koji je kriv za njegovu smrt, živio je lijepo na svom porodičnom imanju u selu Zecovi, kod Prijedora. Nekada je bio bogat čovjek, ali je zbog tuđeg duga na ovaj način tragično okončao život. Iza sebe je ostavio neutješne suprugu, kćerku i sina", priča potreseni Marin.
Milorad Stupar, prijatelj Mrđe, kaže nam da ga je posljednji put vidio u srijedu, na Sajmu cvijeća u Prijedoru.
"Pitao sam ga kada će voziti autobus na pokloničko putovanja na Ostrog, jer bih i je išao s njim, a on mi je odgovorio da će se sve znati uskoro. Bio je raspoložen i nikoga nije htio da opterećuje svojim problemima. Znao sam da otplaćuje Štekovićeve kredite i da ima problema, jer mu je zbog njegovog duga račun firme u banci blokiran. Bio je duša od čovjeka, koji je svima pomagao", govori Stupar.
Mara Šteković, majka Gorana Štekovića, pred čijom se kućom ubio Mrđa, tvrdi da nije znala za kreditno zaduženja svoga sina.
"Goran živi i radi u Sloveniji, kamionom prevozi robu, i nisam ga vidjela posljednja tri mjeseca. Nisam ni znala da je Mirko Mrđa mom sinu bio žirant. Nikada nije govorio o svojim kreditnim zaduženjima. I sama sam šokirana, ali znam da je moj Goran punoljetan i da kao takav odgovara za svoje postupke", govori Štekovićeva.
Nezvanično saznajemo da je njen sin, pored Mirkovića, ojadio još najmanje dvojicu žiranata koji vraćaju njegove dugove na iznos od 190.000 maraka.
Sebi presudilo četvoro ljudi
Vijest o samoubistvu Mirka Mrđe šokirala je Nenada Mirkovića, predsjednika Udruženja prevarenih žiranata iz Prijedora, koje okuplja oko 300 članova koji vraćaju tuđe kredite.
"Njega je, kao i još četvoricu prevarenih žiranata u BiH, koji su od početka ove godine do danas izrvšili samoubistvo, ubio sistem i grozna zakonska regulativa, po kojoj banke naplaćuju tuđe obaveze od žiranta, a ne od dužnika. Ispred Udruženja ćemo tražiti hitno zasjedanje lokalnog i republičkog parlamenta u slučaju prevarenih žiranata, jer je još najmanje desetak ljudi najavilo da će izvrši samoubisvo. Oni više ne mogu da vraćaju tuđe kredite", kazao je Mirković. Ako do hitnih sjednica ne dođe, poručuje da će blokirati saobraćajnice, banke i sve institucije sistema.
Izvor: Nezavisne

Veliki je problem drustva problem ziranata...nazalost kod nas ima veliki broj ljudi koji vracaju tudje kradite! :( :( :(

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 19:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
PRIJEDOR - Nakon što je žirant Mirko Mrđa hicem iz pištolja oduzeo sebi život ispred kuće dužnika Gorana Štekovića, u ponedjeljak je nekoliko ogorčenih Prijedorčana ustvrdilo da je i njih doveo do prosjačkog štapa.
Tvrde da ih ima 10 u grupi koji Štekovićeve kredite vraćaju u iznosu većem od 400.000 maraka sa kamatama. Mrđa je izvršio samoubistvo kad više nije mogao da se izbori sa tuđim kreditom, koji je, kako smo nezvanično saznali, iznosio sa kamatama oko 200.000 maraka.

Igor Beben (35), vlasnik Transportnog preduzeća "Beben", kaže da je zbog Štekovićevih kredita bankama kao žirant već uplatio oko 70.000 maraka.

"Još imam kreditnih zaduženja kao Štekovićev žirant. Zbog izmirenja njegovog duga kreditno sam zadužio i svoju porodicu. Bankama sada vraćamo kamate. U jednom trenutku u samo dva mjeseca sam morao da uplatim ratu od 18.000, a potom i 20.000 maraka, što je bilo neizdrživo. Bukvalno sam gotovo godinu radio samo za otplatu njegovog kredita", govori ogorčeni Beben.

http://www.nezavisne.com/hronika/vijesti/59086/Srednjoskolac-pronadjen-mrtav-u-bazenu.html

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 15:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Žrtve nezrele države i pohlepnih banaka

Po grubim procenama, u BiH je oko 300.000 prevarenih žiranata, ali tačan broj se još ne zna jer se Udruženju svakodnevno javljaju ljudi koji su prevareni. „Uspeli smo da za kratko vreme raskrinkamo jedan lep scenario koji traje u BiH u kojem su glavne uloge odigrale inostrane banke uz pomoć domaćih institucija i vlasti, pretvarajući žirante u glavne žrtve, dovedene na rub egzistencije. Agencije za bankarstvo nisu preduzele ništa da spreče bankarske zloupotrebe, nisu kontrolisale poslovanje i nema slučajeva da je neko kažnjen“, kaže Nikić.

Citiraj:
„Moja firma je bila žirant, ali pod uslovom da firma kojoj želim biti žirant prvo mora da zatvori ostale kredite, pa tek onda da uz moju garanciju može uzimati nove. Do toga nije došlo, kredit je odobren, moje preduzeće je uvučeno u problem, a čak su moj pristanak da budem žirant iskoristili i drugi ljudi bez moga znanja. Osnovni sud iz Doboja je doneo presudu u kojoj sam zaštićen, odnosno prvotuženi od strane mikrokreditne organizacije sam mora platiti dugovanja sa zateznom kamatom“, kaže Ćeribašić. On kaže da je to dobar primer i poruka svim žirantima da se može „izaći u kraj sa svim prevarama“.

http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/188431/Zrtve-nezrele-drzave-i-pohlepnih-banaka

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Otkud vam ideja da banke ne iscrpe sve pravne radnje prije odobravanja kredita i nakon nekoliko neplaćenih rata?

Potvrda o zaposljednju, izvodi plata i čitava ostala paprilogija, zajedno sa samom suštinom kreditnog sistema i pravilima odobravanja kredita je sasvim dovoljna za neometano funkcionisanje bankarskog sistema i sistema kreditnih zaduženja.

Izvodi plate potvrđuju da je klijent platežno sposoban, a žiranti su osiguranje da će u slučaju da ovaj ostane bez posla dug biti vraćen. Ako na računu klijenta nema novca i ako klijent po proteku određenog vremena ne donese novac u banku, prvo za čim banka poseže je da skida novac sa računa žiranata, što je i logično. Troškovi plijenidbe pokretne i nepokretne imovine zajmoprimca (u slučaju da zajmoprimci zaista imaju imovinu na svoje ime, što je jako rijedak slučaj) bi se takođe morali u kratkom roku preliti na nekoga, a taj neko bi bio žirant.

Jako mi je žao zbog svih ovih ljudi koji su pogubili živote od svoje ruke, ali apsolutno ne nalazim razumjevanje i opravdanja za njihove postupke. Naše banke rade kao ispostave banaka u inostranstvu i "Švabu" ne zanima ko je platio, ko nije platio ratu.. on kad podvuče račun, hoće toliko i toliko para, te je sasvim logično da banka posegne za parama žiranta, u protivnom bi stanovništvo, odnosno štediše i ostali klijenti banke otplaćivali zajmove za koje nisu nikada ni čuli.

Osnovna je obaveza žiranta da pročita to što potpisuje, a ko to nije u stanju da ispoštuje, nema za šta da se žali.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 00:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uzajmljivanje novca nije nova stvar, stara je skoro koliko i ljudsko društvo, pa su u nekim razdobljima dužnici postajali robovi u nekim kmetovi, a u nekim išli u zatvor. Međutim bilo je slučajeva kada je situacija postala alarmantna i onda su kraljevi donosili ukaze da se dužniku ne može uzeti kuća i ostale stvari.

Mislim da nam treba nešto slično baš sada.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 08:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
I koji bi onda bio interes banaka da posluju? Kolaps bankarskog sistema je ujedno kolaps društva i svijeta ovakvog kakvog ga poznajemo.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 12:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Banke neće da forsiraju hipotekarne kredite nego traže žirante jer tamo "nekom Švabu" ne treba imovina u BH nego novac.
Mikrokreditne organizacije ne provjeravaju kao banke stanje i platežnu sposobnost pojedinca koji želi da uzme kredit.
Jednom davno sam aplicirala za posao u MK EKI i pitanje mi je bilo "kako biste dali novac nekome ko ne radi?" odgovorim da bih valjda provjerila da li ima neki porodični posao, neki biznis, potpitanje "a šta ako nema?" odgovorih da bih provjerila da li ima zemlju i koliko na svoje ime itd (već se čudim šta me pita) opet odgovor "a ako nema zemlju?" pa rekoh poslala bih ga u Centar za socijalni rad, a ne odobrila kredit! :angry4:
Naravno da nisam prošla na "ispitu" a i danas me interesuje pravi odgovor.
Poznato je da kredit kod MK uzimaju i nezaposleni a žiranti su im takođe nezaposlene osobe, kako i na koji način, zaista ne zna. Možda postoje neke klauzule koje mi nisu poznate.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2010, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Nemam nista protiv samoubistva, ali red je da se prvo vrate dugovi...

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2010, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Čast svakom, žirant nikom!

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 02:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Policija iz Prijedora još traga za sugrađankom Dijanom Zelić (49), inače službenicom u NLB Razvojnoj banci u ovom gradu, čiji nestanak je prijavljen prvog dana novembra.

Ona je stan u kome je živjela sa majkom Blaženkom i mlađim sinom napustila 31. oktobra oko 15 sati i otišla u nepoznatom pravcu. Nestanak Dijane Zelić policiji je dan kasnije prijavila njena sestra Dubravka Hadžikadunić, koja živi u Sarajevu.

"Očajni smo jer porodica ne zna gdje je Dijana mogla otići. U stanu u kome živi sa sinom i našom majkom ostavila je sve svoje lične stvari, dokumente, ličnu kartu i mobilni telefon. Svom mlađem sinu koji pohađa srednju školu je rekla da ide kod ljekara. Pospremila je cijeli stan, oprala suđe i napustila dom. Kao da se opraštala od sviju. Strahujemo, jer je Dijana zbog dugovanja njenog starijeg sina Dejana, koji je prije dvije godine otišao u Crnu Goru, i sama bila zadužena", ispričala je u telefonskom razgovoru Dubravka Hadžikadunić.

Ona kaže da je njena sestra godinama pokušavala da izmiri kreditna i razna druga zaduženja. Govorila je, dodaje, da će se ubiti jer to više nije mogla da podnese.

"Zato i strahujemo od najgoreg", kazala je Hadžikadunićeva.

U priči s njom saznajemo da je sin nestale žene Dejan (29), koji je zbog zaduženja navodno pobjegao u Crnu Goru, prodao porodičnu kuću. U toj kući je Dijana Zelić živjela nakon što joj se početkom prošlog rata ubio suprug.

"Moja sestra se tada sa mlađim sinom preselila u stan naše majke u zgradu solidarnosti u Prijedoru. Živjeli su teško jer je Dijana stalno morala da vraća dugove koje je imao njen stariji sin Dejan. Sumnjamo da je on bio zadužen čak i kod zelenaša. Cijela njena plata kao službenice u banci odlazila je u rate za podignute kredite", kaže nam Hadžikadunićeva.

Kada je napustila stan Dijana Zelić je na sebi imala crnu jaknu, suknju i crne cipele. Izrazito je mršava i kratko ošišana.

"Zato i molim sve Prijedorčane koji imaju bilo kakav podatak o mojoj sestri da te informacije dostave u najbližu stanicu policije ili na moj broj telefona 061/713-065", apelovala je Dubravka Hadžikadunić.

Radne kolege iz banke tvrde da je Dijana bila odgovorna i vrijedna radnica, te da je četiri dana prije nego što je otišla od kuće uzela bolovanje. Ona se službenicima u banci požalila na učestale i jake glavobolje i rekla im da mora otići ljekaru. Od tada je niko u banci više nije vidio.

U policiji u Prijedoru su potvrdili da potraga za njom do sada nije dala rezultate.

(Nezavisne)

Slika

Jadnica je vjerovatno digla ruku na sebe. :(

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 08:52 
ja licno bih dobro razmislila kome bih bila zirant. nije isto kada ljudi uzimaju pare da npr. kupe stan pa samim tim imaju vrijednost u toj nekretnini koju mogu unovciti, i kad uzimaju kredit da uloze u neki biznis sto u najvecem broju slucajeva dovodi do bacanja novca..

generalno, mislim da bi tu drzava trebala malo uzeti stvar u svoje ruke. npr. znam situaciju u kojoj je jedan covjek bio prijatelju zirant, ovaj ga je navukao na pricu da dize 20.000 a krivotvorio je papite i prevario ga te upisao 120.000 KM. naravno, nakon 2 rate prijatelj vise nije placao kredit, te su dosli zirantu na naplatu. zirant kad je skontao prevaru, tuzio je prijatelja i oni su na sudu, ali to banku ne interesuje pa fino naplacuje rate. i sta sad reci, covjek je bio ziran prijatelju i za iznos od 20.000 za koji je procijenio da bi ga i mogao vracati ukoliko ovaj to ne ucini. ali sta sad da radi kad je iznos puuuno veci a on nije kriv. sudjenje moze trajati 100 g. i kad ga optuze moze u zatvor, a sta ovaj ima od svega toga. sta ima od toga da je ovaj u zatvoru kad se on svaki mjesec posteno iskesira za njegovu pronevjeru.
tu su jos i ljudi kojima su zloupotrebljeni podaci i koji nikad nisu bili ziranti. tu je kriva banka, i tu drzava treba da stane u kraj takvim malverzacijama.
ja bih mogla biti zirant samo nekom za koga znam da ima, da bi vracao i samo za onoliku mjesecnu ratu za koji znam da bih mogla podnijeti finansijski ako taj neko ne bude placao.
i da, ziranti su po meni ziva glupost, ako imas sta zalozi kod banke, uzmi hipoteku i slicno pa ti banka odobri kredit, ako nemas onda nista. ako kupujes stan nek ti on ujedno bude garant i td.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 09:06 
Hah znam lika bio zirant osobi koju je jednom vidjeo u zivotu...no comment.

Sada taj sto je zirant dize maksimalne kredite da mu ne skidaju sa racuna i morace tako jos 6 godina.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 11:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Problem žiranta je isključivo njihov problem, sve je to definisano u ugovoru na koji su stavili svoj potpis. Zašto bi mi kroz porez plaćali tudje greške.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 12:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
- Hoćeš mi biti žirant?
- Neću, ja ću uzeti kredit a ti meni budi žirant i plaćaj rate.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 129 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]