banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 10:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
jellyfish je napisao:
Zasto Hugolina? Sjecam se da je 2002 pentium 3 bio oko 3500km. A tacno je i to da je u prosjeku svaki 10-i mladji covjek imao kompjuter, dok danas ima skoro svaki. Ni ja nisam 2002 imao kompjuter, a 2005 sam pentium 4 platio 1100km koji danas ne vrijedi ni 200km. Zar nije ocigledno pojeftinjenje. Vjerovatno si mlada pa se ne sjecas.

Pa ni brand name racunar nije bio toliko, tada.
Mozda neke '97. :D
Necu detaljisati, ali toliko mlada bas i nisam, da se ne secam cena racunara u zadnjih 10 godina.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Sjecam se da je moja rodjaka tad kupila kompjuter pentium 3 za tu cijenu, doduse sa svom opremom i monitorom. Znaci sam kompjuter nije mogao biti ispod bar 2500. A za pentium 4 licno znam jer sam ga 2005 krajem ljeta platio 1100 s monitorom. Monitor je bio oko 300, znaci komp je bio 800. A 1997 ne znam koliko su bili, ali tad nije postojao jos ni internet ni pentium 2.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
A 1997 ne znam koliko su bili, ali tad nije postojao jos ni internet ni pentium 2.

a) bilo je interneta u BL '97
b) P2 se pojavio na trzistu upravo sredinom '97

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
a) bilo je interneta u BL '97
b) P2 se pojavio na trzistu upravo sredinom '97

Dobro. Onda nije bio u sirokoj upotrebi vjerovatno, jer znam da se tek na elektrofakultetu pojavio internet negdje 96 i imalo mu je pristup par ljudi.
Sjecas li se ti Vanja cijena kompjutera 2002?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sjecam se da je moja rodjaka tad kupila kompjuter pentium 3 za tu cijenu, doduse sa svom opremom i monitorom. Znaci sam kompjuter nije mogao biti ispod bar 2500. A za pentium 4 licno znam jer sam ga 2005 krajem ljeta platio 1100 s monitorom. Monitor je bio oko 300, znaci komp je bio 800. A 1997 ne znam koliko su bili, ali tad nije postojao jos ni internet ni pentium 2.

Ala brate, mislim da jos imam racun (salim se, nemam 8) ) od pentiuma IV, kupljenog u desk-u, 2003. godine, sa sve DVD rezacem i "finim" procesorom, 512 RAM-a, i pozamasnim HDD (u to vreme), za 1280KM.

Takodje se secam racunara, P IV, kupljenog u ZeCom-u, 2002. koji sa HP stampacem u boji (koji je sam kostao ~300KM) nije kostao ni 2000KM.
Tako da pre 6-7 godina sigurno nije toliko kostao P III, sa 256MB RAM-a. :D

*Sve sa "svom opremom i monitorom". Cak i sve u crnoj boji sto je bilo poprilicno skuplje, samo na monitoru je razlika bila 30-40KM, na boju. lol
:)

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa dobro. Eto cak i ako je kostao toliko, moras priznati da je to za prosjecnog covjeka bila velika suma, jer je tad prosjecna plata bila oko 400-500km mozda. Dok sad se moze kupiti deset puta jeftinije uz bar duplo vecu prosjecnu platu. Tacno da se sad kupuju malo bolji kompjuteri, ali opet je jeftinije nego prije znatno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
A jeste navalili. Jelly, nisi u pravu, nije bilo tako skupo. Nemoj sad da trazim racun od svog racunara da lijepim ovde, neki dan naletih na njega u nekoj ladici - 1998 sam Celeron na 300 MHz sa 15" CRT monitorom platio 1750KM. I to je bila super konfiguracija, nekako pri vrhu ponude, nisam htio pretjerivati i placati vise. I tada je postojao dial-up, na URCBL i Inecco-u. Vec 1995 se islo na IRC sa URCBL na masinstvu.
Moja komsinica je 2002-03 kupila Dell racunar za 3500KM kad sam ja "istu" konfiguraciju sklopio za 1500, ili cak i nesto manje. Ako je neko oderao neku budalu ne znaci da je to mjera za sve.
Dobro, jeste bilo skuplje nego sad, to si u pravu.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
V@nja je napisao:
Otkako su se pojavili kojekakvi Posjedoni, Prometeji i Apeironi ta cifra se ozbiljno priblizava i 100%, al' to nije tema danasnje price.

Istina je takva kakva je, al' to da smo mi nesto iznad prosjeka i nismo. Svi ovde, bez obzira na broj zimovanja i(li) ljetovanja imaju ovakve ili onakve zivotne probleme - to sto se o njima ne raspreda po forumu ne znaci da isti ne postoje. Jednostavno je stvar izbora o cemu ce se diskutovati. I logicnije mi je da se prica o 'light' temama koje ukljucuju putovanja/izlete/kupovinu nego o nekim teskim zivotnim mukama koje su nas snasle. Ako vec i imam problem, ove ili one prirode, podjelicu ga sa svojim bliznjim jer mi forum sluzi kao razbibriga. Djeljenje problema na forumu i trazenje rjesenja pod okriljem anonimnosti na internetu na ovom konkretnom forumu pada u vodu jer je u pitanju mali forum gdje 'svak svakoga zna', ali opet rijetko ko je s kim dovoljno dobar da bi podjelio ono sta ga muci, a cak ako to i jeste slucaj uradice to privatno a ne otvarajuci temu na nekom od podforuma.

Tad kad sam ja poceo studirati od privatnih je bila samo komunikologija i ona visa u Prijedoru, a znao sam samo jednu osobu koja ne studira na drzavnom,e ,sad, sto ne znam nikoga sa zanatom - moj problem. :wink:
Istina da je ovaj problem premali da bi se neke nase ozbiljnije brige rjesavale,jer se manje - vise ljudi poznaju licno,ili neko nekog poznaje,zapravo mislim da nema nikog na ovom forumu koga licno ne poznaa bar 5 drugih forumasa, tako da je i normalno da se stvari licne prirode ne iznose , jer ovdje nema anonimnosti.
Kompjuter vise nije nikakav luksuz, nego potreba,svaki roditelj danas mora djetetu kupiti kompjuter, jer djeca imaju vec u osnovnoj skoli informatiku i naravno da im treba kod kuce komp da bi vjezbali, danas je to kao neki udzbenik( a i oni su postali jako skupi).Ako i nema para, ode u neku trgovinu koja daje na kredit i otplacuje neki P4 na 12 mjeseci po 20-30 maraka, sta ce kad mora.
I jos bi se moglo postaviti jedno pitanje,kad smo vec kod kompjutera - koliko forumasa se javlja sa posla?Nije mi jasno ko ima na poslu toliko vremena da u radno vrijeme pise na forumu,zapravo,koji su to poslovi u pitanju?

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja svoje rekla i obrazlozila. :D

Ne bi sad isla dalje u detalje te price.
Tada je bilo skuplje jer je P IV bio nesto novo i bolje od P III
Sad je P IV, jadne konfiguracije, upola jeftiniji, ali i danas ti dobar PC ne kosta znatno manje. cak i puno vise.
Tada se islo da se ima P IV, ali s godinama se nastavilo napucavati sve boljim komponentama, tako da ti dodje na isto.
Pitaj nekog dizajnera koliko mu kosta racunar. 8)

samo da apple fanovi zaobidju ovu temu.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 01:33 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kupim ja sebi mazdu mx-5 2004 god, i krenem za Bosnu, a u dzepu novac za gorivo i vinjete... :lol: jesam bogat... :D

racunar polovni kupljen, vec 5 godina sluzi bez kvarova...u dzepu Nokia 7210, e to je makina.. :)

idem u Windsor svaki vikend da se ispricam sa kraljicom...ko shisha Ameriku i Australiju..

to sto imamo sliku o nekome ko je iznad prosjeka nekog obicnog forumasa (mada nikad tako nisam gledao ni jednog forumasa) jeste unutrasnji problem...meni je super kad neko podijeli slike sa putovanja..memorisem ih pa kad naletim na kakvo djevojce, objasnim joj sva mjesta od Australije preko Egipta do Vankuvera gdje sam bio...jadnica sva se rastopi, vidis joj u ocima da bi rado pozelila da je leptir i odleti na ta mjesta... :lol:

jedno sam naucio kroz zivot a to je da ne treba gledati sta drugi imaju i zivjeti njegovim zivotom, vec se treba boriti za vlastiti zivot i omoguciti sebi nesto o cemu si sanjao kao klinac.. :cat:

sad mi prolazi kroz glavu Sobic "al zar ne bi bilo ljepse sad misliti na vinograd, u ljubavi biti s njim, kao dragom diciti se njime i cuvati ga zime."..

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 01:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Rekao sam da se dijaspora ne racuna...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 02:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
sto, zar ti licim na bogatasa??? :lol:

pokusaj skontati da takodje u Bl imas osobe koje zive pod kredom...a recimo voze novija auta najmanje do 4 god starosti..

ako je neko od forumasa iz Bl ili bilo koji drugi grad, bio npr u Egiptu i postavi slike da li to znaci da je on iznad prosjeka, npr tvog prosjeka il mog prosjeka..da li znas kako je osoba skupila pare? da li je dobivala godisnje od rodbine iz inostranstva? i da ne nabrajam milion razloga...

zasto dijeliti forumase? :oops:

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 09:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
šta je fora u kompjuteru danas možeš za 300 KM naći kakav oćeš sa monitorom :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 09:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
V@nja je napisao:
nas par koji vecinu postova ostavismo na automobilima pricajuci o automobilima od 100+ hiljada eura prosto ne znamo sta bi smo sa silnim novcima koje imamo

Ne moras da me demaskiras :angry4:

:lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
samo da apple fanovi zaobidju ovu temu.

:lol: :lol: :lol:

Meni i dalje ne ide u glavu sta laoce hoce da kaze? Sta je uopste prosjek u RS? Tu i tamo vidimo na TVu neku tuznu pricu kako neka porodica nema sta da jede i kazemo 'joooooooj strasno je tesko u drzavi', a nakon toga odem u Mercator i na 2 etaze ja tesko da mogu pronaci parking mjesto. Pa cime taj narod placa, kikirikijem? Kafane po grad PUNE, bez obzira na radni dan u sedmici. Klubovi takodje. Prodavnice odjece takodje. :confused3:

I sad, recimo, ja niti visim u kafani, niti spickam pare 3x sedmicno u Mercatoru, ali ih ustedim i kupim iPod (kad se vec krenulo po apple fanovima :lol: ), na temi o na kojoj neko trazi pomoc o istom ja napisem 2-3-4 komentara i ja sam iznad prosjeka jer imam mp3 player od 200 a ne od 20eura, a onaj koji 2 mjeseca svaki dan pije kafu van kuce i kuka kako se nema jer prosjecan gradjanin. Glupost :? Na osnovu, u najmanju ruku, nepotpunih informacija pravi se neka kategorizacija forumasa.
Sledeci korak: porijeklo imovine i prosjek 3 mjesecna primanja forumaskih domacinstava :confused3:

Citiraj:
šta je fora u kompjuteru danas možeš za 300 KM naći kakav oćeš sa monitorom

Fora je u tome sto za 400 mozes otici na neko zimovanje - sto i nije neka razlika. Medjutim, kad napises da si bio na zimovanju (al' izostavis cinjenicu koliko je placeno) ispade iznad prosjeka, a ovako, sa racunarom, si sasvim normalan gradjanin. Kad smo se vec uhvatili racunara kao pijan plota - ako se vec hvatamo istog kao pijan plota - onaj ko zaista nema gleda kako ce svojoj djeci obezbjediti polovne knjige za skolovanje, a ne racunar da prate (idiotsku) nastavu iz informatike. Cuj molim te, treba osnovcima racunar? Za sta? Da vjezbaju za skolu? Jedino sto vjezbaju je drndanje po FaceBooku.

Citiraj:
Ne moras da me demaskiras

:lol: :lol: :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
e vala na ovom forumu se svasta moze procitati :lol:
koliko je narod zaludan i zaviruje u tudje dzepove i serpe :roll:
:roll: neko je vec napisao,vecini iole normalnih ljudi forum sluzi za razbibrigu,naravno da necu kukati na forumu o meni bitnim stvarima nego da cu blebetati o nekih opstim stvarima a to kako ko zivi i trosi novac bas me briga,ja svoj zivot organizujem kako mi odgovara(sa sasvim prosjecnim primanjima)odem i na odmor i u kafanu i placam kredit,ne jedem smece...a ako je nekom ceif da cijelu platu spiska za noc u kafani ili za telefon pa da se s njim k... a nema sta jesti ostatak mjeseca...nek' uradi tako...nije li to jadno i pateticno prozivati ljude zbog nekih svojih licnih frustracija :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 11:01 
i ja htjedoh reci isto... svako ima svoje prioritete u zivotu, ako je meni gust da sposkam platu na garderobu, pa da mjesec dana jedem pastetu, to je samo moja stvar.. zar ne vidite da ne ucestvujem vise na temi, sta ste zadnje jeli, a sve vise na temama ko je sta sebi kupio... :lol:
coek i ja, oboje s fakultetom, imamo posao, i to je prosijek, apsolutno daleko od bogatasa, jednostavno normalan neki zivot, sto rece vanja sa svim svojim problemima i dobrim stvarima, ali na forumu niko nece iznositi licni problem, vec teme za razbibrigu.. daleko od toga da nisam medju sretnicima koji eto imaju posao, ali nisam ni bogatas kojem je svejedno koliko ce danas para istankati u gradu.. i znajuci ljude na ovom forumu, svi mi zivimo manje vise prosjek, pa s toga i ne vidim razlog za ovu temu.. :oops:

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 11:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
V@nja je napisao:
Fora je u tome sto za 400 mozes otici na neko zimovanje

za te pare možeš otići na more, ali na planinu i skijanje ne možeš ni prismrdit za 400 KM.
na more ode ekipa i nađu sobu sa 5 kreveta i kupatilom po 5 eura za krevet, ponesu u rančevima konzervi, a sunce i more je besplatno. i to je to.
međutim za zimovanje prvo ako nećeš rentat opremu moraš imat svoju, a ski pas košta 30 km po osobi s tim da ne možeš blejat vani jer je hladno i gdje god uđeš opale te po ušima i za obični čaj, tako da na zimovanje ko ide može se smatrat gošparom.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 11:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moze se i na planinu ici sa ekipom jednako kao i na more. Mozes posuditi 'opremu'. Mozes ponijeti hranu od kuce. Moze se uraditi 101 stvar koja smanjuje troskove, a koju neko nece u svom postu o zimovanju napomenuti. Opet kazem, nepravedno je na osnovu postova koji daju sture informacije vrsiti kojekakvu kategorizaciju ljudi.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 11:21 
po meni je glupavo ovde vrsiti bilo kakvu kategorizaciju, a kamoli raslojavati ih na one iznad i ispod prosjeka..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]