banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 16:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Pa rekao sam ti. Sumer je star 8.000 godina, sta za dvije hiljade nadmasuje Adama i Evu.

I u pravu si, svakim novim otkricem osvajamo nove horizonte, siri se znanje ali se i siri kolicina onoga sto treba otkriti.

Evo kontrapitanje, imas li ti naucni dokaz za svoje teorije?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 01:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
Frisky_Dingo je napisao:
Pa rekao sam ti. Sumer je star 8.000 godina, sta za dvije hiljade nadmasuje Adama i Evu.

I u pravu si, svakim novim otkricem osvajamo nove horizonte, siri se znanje ali se i siri kolicina onoga sto treba otkriti.

Evo kontrapitanje, imas li ti naucni dokaz za svoje teorije?

off topic je, ali šta 8000 godina čime se to potkrepljuje dokaz, argument u nauci nema nagađanja, neki arheološki nalaz koji potvrđuje tu starost bilo šta što bi bilo temelj ze tvrdnje.
ja nisam ni izrekao ni jednu konkretnu tvrdnju osim da ne postoje nikakvi dokazi koji čovjeka stavljaju u vrijeme starije od 6000 godina, dok unutar tog razdoblja postoji gomila dokaza čudno zar ne?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 01:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Interesantno je da smo nedavno imali diskusiju u vezi ezana i da su ljudi ovdje nazvani primitivnima jer im smeta ako je ezan preglasan, da ih budi ujutro i sl. A evo sad imamo slucaj u Svicarskoj da ljudi ne zele minarete, tako da argument o primitivizmu kod nas otpada. Navodno ono sto smeta najvise Svajcarcima je simbolika koju bi imali minareti, predstavljali bi navodno nesto kao dominaciju islama. A Svajcarci (i ne samo oni) zele da se gosti osjecaju kao gosti i nista vise.
Cisto sumnjam da je moguce naci sveobuhvatno rijesenje za problem odnosa prema muslimanima dok god slike koje nam se plasiraju sa Orijenta su slike nasilja, religioznog fundamentalizma i sl.

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 30 Nov 2009, 01:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
O razvijenim civilizacijama 4.000 prije hrista postoje more arheoloskim dokaza. Ali ti si taj koji treba da postavi kontrargument jer tvrdis da ne postoji.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 01:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja sam uvijek bio pristalica da kolonizatori moraju da snose posljedice. Međutim Švajcarska nije jedna od tih zemalja, a nije ni sekularna država, to je dokazala ovim referendumom.

Mi u Srpskoj možemo samo da slijedimo ovaj primjer.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 08:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
filozof sa vrbasa je napisao:
Ja sam uvijek bio pristalica da kolonizatori moraju da snose posljedice. Međutim Švajcarska nije jedna od tih zemalja, a nije ni sekularna država, to je dokazala ovim referendumom.

Na koji način? Zabranom gradnje minareta? Džamija? Zabranom islama kao religije? Rušenjem džamija ( deja vu 1993.)?
Na jednoj strani zagovaraš vrijednosti pravoslavlja o ljubavi i razumjevanju (sa pravom), a na drugoj bi osporio onima koji nisu pravoslavni isto pravo da ispovjedaju svoju religiju na način na koji su to oduvjek radili. Ako ovo nije licemjerje, onda ne znam šta je.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Hristov je napisao:
Navodno ono sto smeta najvise Svajcarcima je simbolika koju bi imali minareti, predstavljali bi navodno nesto kao dominaciju islama. A Svajcarci (i ne samo oni) zele da se gosti osjecaju kao gosti i nista vise.

Zaboravio si da je skoro pola glasaca u Svicarskoj glasalo protiv ove odluke. Po pitanju boldiranog :

London

Slika

New York

Slika

Roterdam

Slika

Bec

Slika

Gdanjsk

Slika

Citiraj:
Cisto sumnjam da je moguce naci sveobuhvatno rijesenje za problem odnosa prema muslimanima dok god slike koje nam se plasiraju sa Orijenta su slike nasilja, religioznog fundamentalizma i sl.

U periodu '92-'95 u BiH je unisteno/zapaljeno preko 1000 dzamija. To je duboko zasmetalo i onima koji nisu vjernici i mnogima koji nisu muslimani, i imalo je kontraefekat uzgred. Ah ti zlocesti Orijentalci i slike nasilja.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 09:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
1. A da slucajno ti Svajcarci nisu tu demokratiju (koja ne znaci da svako moze raditi sta mu padne na pamet) nisu uspostavili u prvom redu zbog sebe samih?

2. A da u Evropi zabranimo gradnju bilo kakvih bogomolja?

3. Ljigavo mi je pozivanje na ljudska prava kada se zna da toga ne bi bilo ni u naslovu ako bi u Svicarskoj nekim slucajem muslimani postali vecina. Sada me ubijedite da nije tako. I da mi je znati koliko ce muslimana (ali i drugih stranaca) zbog ovog od danas odustati od trazenja svicarskog drzavljanstva ili vize? Da bas vidimo...

4. Irak je cisti interes, sa Zapadne strane veze sa religijom nema.

5. Ovo jeste krsenje prava pojedinih iskrenih vjernika, ali im tako pao grah... Nisu ni svi glasali za Obamu, pa ga sada moraju prihvatiti kao predsjednika...

6. Ucitelji su ocigledno bili prvoklasni (ovo za devedesete)...

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 09:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
Da fakat.Zasto je u BiH srusen tako velik broj dzamija?Rusenje crkvi se moze izbrojati na prste jedne ruke.Mislio sam da su muslimani puno gori od hriscana sto se tice tolerancije.Takav dojam covjek stekne citajuci pojedine komentare.Tolerancija je veoma bitna.Bar nam toga "nikada" nije falilo.
Pustimo mi Svicarsku i njihove probleme.Mi smo takve zaostale i primitivne stvari prerasli davno :) .Naravno svugdje ima izuzetaka.Referendum povodom minareta? :lol: :lol: Koliko znam, u Svicarskoj postoje dzamije i minareti uz njih.Hoce li rusiti iste?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 09:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Mislim da je ovo katastrofalan potez švicaraca!Prije svega ovo je velika pljuska demokratiji, ljudskim pravima i religijskim slobodama u globalu.S druge strane u doba recesije ovo će se itekako loše odraziti na švicarsku privredu.
Dok u evropi jača ekstremna desnica pa čak i profašističke organizacije u istom momentu sa istoka dolaze poruke mira,ekumenizma i poštovanja drugog i drugačijeg.Istina mediji uglavnom prenose ono negativno što je u službi satanizacije muslimanskih društava dok se druge pozitivne vijesti ignorišu.
Recimo vijest da se u Turskoj gradi džamija koja će nositi Isusovo tj.Isa a.s ime je skroz prošla nazapaženo.Kao što je poznato Isus u Kur'anu ima posebno mjesto i muslimani ga tretiraju kao poslanika baš kao što tretiraju i samog Muhameda s.a.w.s.

http://www.24sata.info/lifestyle/kultur ... ristu.html

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 09:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23

Dobro sarajlija tvoji sovenitisko-fasisticko ograniceni stavovi me neiznenaduju. Medutim vjerska prava su dozvoljena u Svicarskoj, a muslimani tamo nisu starosjedioci kao sto su ovdje. Eto npr, najstariji objeskti u ovome mome gradu u kojega si doselio su oparavo te dzamije, koje su ovdje stoljecima. Tako bi ti svajetovao kao i muslimanima u Svicarskoj da se adaptirate na na sredinu u koju ste sljegli.......

Pozzzzzzzzzzz

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 10:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
A sta cemo sa Kastelom? :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 10:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Valjda bi ga trebalo renovirati, sramota je u kakvom je sada stanju.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 10:12 
Pripravnik
Pripravnik

Samo da dam informaciju ovom ravnogorcu što bi zabranio minarete u manjem bh entitetu da je Boris Tadić u razgovoru sa Gadafijem već najavio izdavanje dozvola beogradskim muslimanima za izgradnju 3 džamije i islamskog-obrazovnog centra u Beogradu!
Tako će Srbija pokazati minimum senzibiliteta za 250000 muslimana koji trenutno u Beogradu imaju samo jednu džamiju koja može prihvatiti 300-njak vjernika.Nadam se da gradsko poglavarstvo kao i sam predsjednik Tadić održati obećanje!

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
A sta cemo sa Kastelom? :lol:

Nista,,,, jos malo i srusice se sam, toliko je stalo Micu iz Bakinaca za njega. Grad Banjaluka se zna gdje je nastao, i kako se sirio, to bi trebalo da bude uvodno stivo za ove nove interent huligane :D

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Banjalucki_Behar je napisao:

Dobro sarajlija tvoji sovenitisko-fasisticko ograniceni stavovi me neiznenaduju. Medutim vjerska prava su dozvoljena u Svicarskoj, a muslimani tamo nisu starosjedioci kao sto su ovdje. Eto npr, najstariji objeskti u ovome mome gradu u kojega si doselio su oparavo te dzamije, koje su ovdje stoljecima. Tako bi ti svajetovao kao i muslimanima u Svicarskoj da se adaptirate na na sredinu u koju ste sljegli.......

Pozzzzzzzzzzz

Samo cu reci da od sume dzamija ne vidite Alaha! :confused4:

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 10:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
Frisky_Dingo je napisao:
O razvijenim civilizacijama 4.000 prije hrista postoje more arheoloskim dokaza. Ali ti si taj koji treba da postavi kontrargument jer tvrdis da ne postoji.

off topic. 4000 pr. n.e.+2000 po. n.e.= 6000g. :lol: ovo i ja tvrdim s tim da ti tvrdiš da postoje dokazi o postojanju čovjeka starij od 6000 godina, ja pitam koji? jednostavno.

normalno je da se u bosni grade džamije s minaretima u svim gradovima, ali je i očito pretjerivanje u gradnji istih npr. u sarajevu ne postoji ni jedan stanovnik koji zna tačno koliko ima džamija, na svakih sto metara ima po jedna (pitam se da li iko zna?)
beograd daje dozvole za izgradnju džamija što je plus, međutim sarajevo zabranjuje gradnju crkve čak na teritoriju RS, sjetimo se incijative o izgradnji crkve na trebeviću, kad se cijelo sarajevo podiglo na noge i razletilo po ambasadama da se to spriječi, jer bi se ta crkva vidjela iz svakog djela grada.
očito se ambicije beograda i sarajeva razlikuju, beograd teži da bude kosmopolitska metropola što i jeste, dok sarajevo teži da bude jednonacionalna muslimanska kasaba što i jeste.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kim deal je napisao:
Frisky_Dingo je napisao:

off topic. 4000 pr. n.e.+2000 po. n.e.= 6000g. :lol: ovo i ja tvrdim s tim da ti tvrdiš da postoje dokazi o postojanju čovjeka starij od 6000 godina, ja pitam koji? jednostavno.

normalno je da se u bosni grade džamije s minaretima u svim gradovima, ali je i očito pretjerivanje u gradnji istih npr. u sarajevu ne postoji ni jedan stanovnik koji zna tačno koliko ima džamija, na svakih sto metara ima po jedna (pitam se da li iko zna?)
beograd daje dozvole za izgradnju džamija što je plus, međutim sarajevo zabranjuje gradnju crkve čak na teritoriju RS, sjetimo se incijative o izgradnji crkve na trebeviću, kad se cijelo sarajevo podiglo na noge i razletilo po ambasadama da se to spriječi, jer bi se ta crkva vidjela iz svakog djela grada.
očito se ambicije beograda i sarajeva razlikuju, beograd teži da bude kosmopolitska metropola što i jeste, dok sarajevo teži da bude jednonacionalna muslimanska kasaba što i jeste.

U Sarajevu ima vise crkava nego u Banjaluci. A tamo nisu rusene crkve, tako da je totalno sofisticki ta dva pojma porediti. U Beogradu je nedavno i zapaljena dzamija, tako da stvarno.....
U Sarajevu je prije rata bilo oko 50dzamija, a danas ih ima tacno 99. Skoro 2 puta vise nego prije rata...
U Banjaluci su prije rata bile 3prvoslavne crkve, a danas ih ima 25. Sto znaci 8 puta vise, tako da ta bezvezna poredenja nemaju nikakve veze sa istinom.

Pozzzzz

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 11:10 
Pripravnik
Pripravnik

U Sarajevu se povećao broj i procenat Bošnjaka-muslimana ali isključivo zahvaljujući velikosrpskoj politici.Velikosrpska politika je putem etničkog čišćenja istjerala Bošnjake iz podrinjskih gradova pa su se ljudi sklonili u Sarajevo.
Neka Vlada RS-a vrati te ljude svojim kućama u podrinje i odmah će Sarajevo biti manje bošnjačko!
Što se tiče crkve na Trebeviću:
Namjera radikala iz RS-a je izgraditi veliki krst na Trebeviću kako bi se...... „vidio i iz svih pozicija grada Sarajeva te tako prkosio“!Nakon što je taj provokativni čin osujećen i spriječen neki su rekli da će izgraditi crkvu na istom mjestu sa istim razlogom!
Evo ja tebe pitam dali bi to bilo hrišćanski????
Graditi crkvu iz političkih razloga nadomak grada koji je toliko propatio u ime te iste politike koja ga pokušala uništiti.Da ne govorimo da na Trebeviću ne živi NIKO!
A ko je civiliziran i kosmopolita a ko nije se najbolje vidjelo u ratu!O tome danas Hag donosi sud.
Na području manjeg entiteta je SISTEMSKI porušeno oko 1000 džamija i mesdžida.Rušila su se čak i mezarja i turbeta.Smetali su i mrtvi muslimani!!
Još uvijek želim vjerovati da ljudi koji su to činili nemaju veze sa hrišćanstvom i Hristovim učenjem.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 11:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Banjalucki_Behar, ajde molim te ako moze da ti svojim rijecima kazes iskreno sta mislis da je razlog zasto su Svajcarci glasali protiv minareta, jer ovako mozemo do sutra i uvijek ce Srbi ispasti netolerantni i vraticemo se na pricu o dogadjajima iz prethodnog rata. Znaci zamolio bih muslimane da razmisle i da daju svoje misljenje zasto su Svajcarci, obicni ljudi i gradjani, glasali protiv minareta, iako su cak i partije koje su inicijatori referenduma, iznenadjeni rezultatom?

PS: otkud sad opet prica o srpskim zlocinima? :oops:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]