Rakun_Slavko je napisao:
Mislim da nema smisla ni zdravog razuma porediti fasizam, koji ukljucuje istrijebljenje ili tlacenje 90% ljudske populacije, sa komunizmom, koji idejno (ali ne i djelom, ebiga, ljudi su tu da zaseru) zagovara ravnopravnost i slobode.
A tema nije o tome, vec o zabrinjavajucem sirenju nacizma, a jos tuznije je to bi neki pustili da se oni sire, pa zaboli me k da li evropa dopusta udruzivanje nacista i mitinge, kada svako normalan zna da rasizam nije u redu, nema se tu sta gledati sta ce EU reci...
I zasto se antifasizam konstantno veze sa komunizam? Antifasista je u sirem kontekstu svaka osoba koja nije fasista ili koja se protivi idejama fasizma, a vi se uhvatili ko pijani plota (kao sto i nacisti rade) za bivsi rezim, ako meni smeta sto bi neko pobio zidove, crnce, slavene, kineze, hinduse, jesam li zbog toga komunjara? Halo?
A da se zivjelo bolje, de budite realni, svi vi pisete iz udobnosti stanova koje vasi starci ili djedovi bez "komunjara" nikada ne bi vidjeli ni dobili... Da se zivjelo bolje, ne tvrde samo te generacije koje su direktno ucestvovale u borbi, vec i ove rodjene poslije rata, jos nisam puno ljudi sreo koji tvrde da je u ovom sistemu bolje nego u proslom (barem ne od ljudi koji zive od postenog rada), svi se sa ceznjom sjecaju tih vremena, jedino neka cetnicka podrucja kukaju, ali realno, bili su na strani koja je poduvala, sta su ocekivali, smilje i bosilje...
Nema nista besmislenije od tvrdnje kako je ideja dobra, ali implementacija losa, jer tu su krivi ljudi. Pa, je*ote, je l' to osmisljavano za ljude il' za vanzemaljce? Je*es drustveno uredjenje koje zanemaruje ljudski faktor.
Antifasizam nije isto sto i komunizam, isto kao sto i antikomunizam nije isto i fasizam. Ja sam antifasista i antikomunista, pa se zato nikad ne bih pojavio na "antifasistickom" skupu koje organizuju neke ekstremno ljevicarske organizacije, niti na "marsu za jedinstvo Srbije" koje organizuju navijaci Rada.
Sto se tice stanova i zivota, ne zivim u poklonjenom stanu, niti sam ikako profitirao zahvaljujuci drugu Titu. A, i ti poredis osamdesete godine u SFRJ i danasnji (posleratni) period. Provjeri kako je u SFRJ bilo 50-ih...