banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Apr 2008, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
pamella_morrison je napisao:
hm s obzirom da je Papa samo covjek kao bilo ko od nas ima i on pravo na svoje :confused3:
...

A meni rekose da je odma ispod Boga tj Boziji zastupnik na zemlji :)

Namjesnik Sina Bozijeg :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 09:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Pa za katolike jeste. A ovo što pamela reče za "svako ima pravo na svoje mišljenje" - I have to disagree, u ovom slučaju. Mislim, papa samo iznosi ono što je zvaničan stav katoličke crkve, on ne može da ima sad neko deseto mišljenje o tome. Zato me čude neke reakcije ovde na njegovu izjavu, kao da sad prvi put čuju za to.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 09:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisu to nikakve reakcije, samo iznosimo licne stavove. Sto je i normalno na forumu, zar ne? :wink:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2008, 10:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma naravno, nego mislio sam prvenstveno na zaha, koji je i otvorio temu, a poslije konstatovao kako papa "ne valja". Oću da kažem, ne kažem ja da je ovaj papa dobar ili loš, nego da bi ovo rekao i bilo koji drugi papa.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2008, 11:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Tacno. Ne kaze on to da bi nesto pametovao ili postavljao sam neke norme na osnovu necega sto je on izmislio, nego zato sto hriscanska religija tako nalaze. Nikakve koristi da mi raspravljamo o tome i odredjujemo sta je grijeh a sta nije, kad se vec zna da je to grijeh.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2008, 11:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2008, 13:24
Zar vi mislite da Papa ima neko svoje misljenje?
On samo cita sta mu je napisano, i sta mu crkveni propisi nalazu.
Moze on da prica protiv razvoda koliko hoce kad se ne zeni i ne zna kako je u braku.

Sto se abortusa tice, ja sam za, iako ga nisam nikad praktikovala, ali kad bi bilo potrebno uradila bih to. Naravno da treba da se zastiti, ali ako i povrh svega zena ostane trudna, a ne zeli to dijete, pa bolje je abortirati na vrijeme, nego ostaviti ga i ne daj boze, udati se zbog djeteta, toga se najvise grozim kad cujem.

Eutanazija je isto jako prihvatljiva.
Zivim u zemlji u kojoj je dozvoljena. Ni ne znate koliko ljudi zeli da umre zbog nekih teskih bolesti i patnje.
Iz okolnih zemalja dolaze ovde u bolnice da bi umirali jer u njihovoj zemlji bi onaj koji im je pomogao umrijeti otisao u zatvor.
Svima se misljenja ne mogu podudarati..........

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2008, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Naravno da treba da se zastiti, ali ako i povrh svega zena ostane trudna, a ne zeli to dijete, pa bolje je abortirati na vrijeme, nego ostaviti ga i ne daj boze, udati se zbog djeteta, toga se najvise grozim kad cujem.

Ma da, to je to. Bolje odmah ubiti dijete nego se zamarati s njim, dojiti ga, mijenjati pelene, poslije kuvati ručak, užas živi :roll:

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2008, 16:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
Citiraj:
Naravno da treba da se zastiti, ali ako i povrh svega zena ostane trudna, a ne zeli to dijete, pa bolje je abortirati na vrijeme, nego ostaviti ga i ne daj boze, udati se zbog djeteta, toga se najvise grozim kad cujem.

Ma da, to je to. Bolje odmah ubiti dijete nego se zamarati s njim, dojiti ga, mijenjati pelene, poslije kuvati ručak, užas živi :roll:

Izvini drug ali niko nije govorio u ubijanju djeteta zbog izbjegavanja obaveza... Procitaj malo bolje, ja mislim da ne treba sklapati brakove kojima je razlog trudnoca.
To je sve, jer bilo koji brak koji nije zasnovan na cistoj ljubavi nece izdrzati i puknuce, samo nekoliko godina kasnije...ali to vec vise nije ova tema...........a ti kolutaj......

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2008, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
superwoman je napisao:
Eutanazija je isto jako prihvatljiva.
Zivim u zemlji u kojoj je dozvoljena. Ni ne znate koliko ljudi zeli da umre zbog nekih teskih bolesti i patnje.
Iz okolnih zemalja dolaze ovde u bolnice da bi umirali jer u njihovoj zemlji bi onaj koji im je pomogao umrijeti otisao u zatvor.
Svima se misljenja ne mogu podudarati..........

To je Švicarska? Znam za to i odavde idu tamo da se ubiju...
Što se tiče ovog:
superwoman je napisao:
Harvester je napisao:
Citiraj:

Izvini drug ali niko nije govorio u ubijanju djeteta zbog izbjegavanja obaveza... Procitaj malo bolje, ja mislim da ne treba sklapati brakove kojima je razlog trudnoca.
To je sve, jer bilo koji brak koji nije zasnovan na cistoj ljubavi nece izdrzati i puknuce, samo nekoliko godina kasnije...ali to vec vise nije ova tema...........a ti kolutaj......

potpuno se slažem, od riječi do riječi... + Ako sad ne želim dijete, ono mi može biti samo smetnja i unesrećiću se s njim. A za nekoliko godina mi bi ono bilo sreća... Tako da sam definitivno za abortus...

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2008, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Zar vi mislite da se poslje abortusa tako lako zatrudni??? Pogotovo ako je prvo djete....
Nisu to male stvari odeš, štrc-štrc nema djeteta, sve ide po starom, a ti opet zatrudniš kad te volja...blah...

Citiraj:
jer bilo koji brak koji nije zasnovan na cistoj ljubavi nece izdrzati i puknuce,

Koja je definicija čiste ljubavi? Brak? Mislim da ne....
Ljubav treba da je prisutna to ne poričem, a te priče, tipične za španske serije o iskrenoj, "nadzemaljskoj" ljubavi koja je neophodna za brak vi okačite močku o rep....
Ljubav treba da bude dio svačijeg života, ali ne živi se od ljubavi....ljubav ti ne nalazi krov nad glavom, ne plaća ti račune, ne hrani ti niti liječi djete....tako da je razlog za razvod braka lako naći, ne mora to biti zbog ljubavi....

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 10:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mene iskreno plaši to što ljudi na abortus danas gledaju (kao što vidimo iz gornja dva primjera) otprilike kao na odlazak kod zubara da ti ukloni kamenac ili stavi plombu.
Znači ono "Zatrudnila sam, ne želim dijete, oh well, eliminisaćemo ga pa idemo dalje". Nigdje ni spomena o tome da je možda, donekle, za neplaniranu trudnoću kriva i žena a ne samo dijete.

Citiraj:
To je sve, jer bilo koji brak koji nije zasnovan na cistoj ljubavi nece izdrzati i puknuce, samo nekoliko godina kasnije...ali to vec vise nije ova tema

Zapravo jeste - tema govori i o abortusu i o razvodima. Naravno, ovo što kažeš je apsolutno netačno jer brak vrlo lako može da pukne i kad je baziran na čistoj ljubavi, a s druge strane dvoje dovoljno odgovornih ljudi koji bi odlučili da se zajednički brinu o djetetu koje su stvorili sasvim sigurno bi vrlo lako mogli da se zbliže. Za detalje pogledati film Knocked Up :wink:

A moram da dodam kako je ironično da u današnjem izrazito materijalističkom i ateističkom svijetu ljudi imaju gotovo patološku potrebu da se igraju Boga, te stoga ovolika popularnost monstruouznosti kao što su abortus i eutanazija.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 12:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
Nigdje ni spomena o tome da je možda, donekle, za neplaniranu trudnoću kriva i žena a ne samo dijete.

Za ovo si potpuno u pravu, i ja krivim zene koje ne vode dovoljno racuna o sebi i ostaju trudne bez razmisljenja, ali govorim konkretno za zene koje su se zastitile, i koje vode racuna, a ipak se desi...
Ja licno imam spiralu, ali kad bih sad ostala trudna kojim slucajem, abortirala bih bez razmisljanja, jer ne zelim dijete u ovom trenutku, zar je to toliko tesko razumjeti?

A lako je vama, muskarcima, kritikovati zene, niste u toj kozi i ne mozete razumjeti,pa onda bar pustite zene da odlucuju sta ce da rade sa svojim tijelom...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 12:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 15:11
jedina negativna poslijedica abortusa mogu biti komplikacije uslijed mehanicke povrede materice (npr. ako se oziljak inficira pa ne zaraste dobro i onda otezava zacece i odrzavanje trudnoce)
isto se medjutim moze desiti i na obicnom ginekoloskom pregledu (istina manje je vjerovatno da hoce),
drugih poslijedica nema,
ne znam koliki je procenat povreda prilikom abortusa ali znam da se ove povrede lako dijagnostifikuju pa nema misterioznih razloga nemogucnosti kasnije trudnoce nego se odmah nakon abortusa zna da li je sve proslo ok ili nije, i ako jeste onda nema nikakve bojazni da ce zena kasnije moci normano da rodi,
e sad sto se morala tice, tom logikom da je abortus ubistvo, ubistvo je i kondom, znaci ne treba upraznjavati seks ako se ne zali potomostvo,
mozda i to ima smisla,
ali ja ne vjerujem,
covjeku je prirodno da se pari, ali je ljudsko drustvo daleko odmaklo od prirode pa ljudsko parenje sada proizvodi mnogo vise ljudi nego sto moze da prezivi, a kako moral nalaze da nije u redu da svoje djete zapustis ako nemas para da ga hranis onda je covjek poceo da kontrolise radjanje umjesto prezivljavanja rodjenih,
ja mislim da je to humanije ali na kraju ko zna, mozda i nije, mozda bi stvarno bilo humanije da svi kao zivotinje radjamo i pravimo djece koliko mozemo i onda ih nakon godinu dve pustimo pa nek se snalaze,
tesko je to pitanje samo ne treba biti debeli licemjer koji ce drugima pridikovati kako bi trebali da se staraju o svom djetetu a da sam po tom pitanju nikakvu zrtvu nisi podnio

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Суепервумен, а која се то трудноћа десила "поврх (контрацептивне) зашитите"?
Јеси чула некад да се након односа при којем је мушка страна користила кондом, а женска спиралу, догодила трудноћа?

Сва прича се и састоји у томе да је овдје менталитет такав да је омладини "лијено" користити контрацепцију,
а много лакше направити дијете па га послије убијати. (да сад не отварам тему о сексуалној култури и хигијени, то је тек посебна прича...)

Чињеница јесте да живимо у друштву које нема ни основну свијест, а камоли поштовање за живот,
да не говоримо о "вишим инстанцама" одговорности и зрелости које као категорије изумиру.
Стварамо друштво неогдоворних себичњака и то је коријен свега.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Суепервумен, а која се то трудноћа десила "поврх (контрацептивне) зашитите"?
Јеси чула некад да се након односа при којем је мушка страна користила кондом, а женска спиралу, догодила трудноћа?

Iznenadio bi se koliko slucajeva nezeljene trudnoce se desi pored kontracepcije.. Ni jedna zastita nije 100%

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 13:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Конкретна цифра за Бања Луку је 30.000 абортуса годишње.

ако узмемо у обзир да град има 300.000 становника, од којих убрајамо само полно зреле особе,
(дакле без дјеце и стараца), остаје нам број од око 100.000.
Дакле по статистици свака трећа жена у Бањалучкој регији једном годишње изврши абортирање плода.

Докторица са одјељења са акушерство и гинекологију каже да је проценат трудноће преко спирале око 1%,
дакле остаје нам (под условом да све имају спиралу) цифра од 1.000 жена.

Ја постављам онда питање:
Како 1.000 жена (код којих спирала није функционисала) постигне да изврши 30.000 абортуса?
(наравно подразумјева се да су кондоми пуцали приликом сваког односа)

Математика је врло проста - у Бања Луци - и нигдје више на планети...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 14:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Harvester je napisao:
Mene iskreno plaši to što ljudi na abortus danas gledaju (kao što vidimo iz gornja dva primjera) otprilike kao na odlazak kod zubara da ti ukloni kamenac ili stavi plombu.
Znači ono "Zatrudnila sam, ne želim dijete, oh well, eliminisaćemo ga pa idemo dalje".

Ni ja ne mogu da shvatim da neko može tako ležerno da govori o tome. Meni bi vjerovatno ostala čitav život ogromna rana na duši kad bih abortirala. To znači spriječiti da jedno biće živi zbog sebičnosti, naročito kad neko ima uslove da izdržava dijete.. Možda sam previše sentimentalna.

superwoman je napisao:
Sto se abortusa tice, ja sam za, iako ga nisam nikad praktikovala, ali kad bi bilo potrebno uradila bih to. Naravno da treba da se zastiti, ali ako i povrh svega zena ostane trudna, a ne zeli to dijete, pa bolje je abortirati na vrijeme, nego ostaviti ga i ne daj boze, udati se zbog djeteta, toga se najvise grozim kad cujem.

Ne daj bože da se udaš zbog djeteta pa se onda riješiš djeteta?! :oops:

Zanimljivo.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka

Abortus jedino podrzavam u slucaju da trudnoca ugrozava zdravlje i zivot zene. A ako je motiv popravljanje ''greske'', apsolutno ne podrzavam! Ne mogu da vjerujem da ljudi ne shvataju da je to zivo bice koje tako lako odstranjuju. Ako si dovoljno odgovoran da skocis u krevet, jos bez kontracepcije, onda bi trebao da budes odgovoran i za posljedice! Uostalom, zar je kraj svjeta? Ljudi se radjaju, odrastaju, radjaju djecu, stare i umiru. Kad se govori o abortusu uvijek se paznja poklanja tome kako ce nekome zivot izgledati ako postane roditelj neplanirano, koliko ce mu biti uskraceno uzivanje u zivotu. Ali da li iko od vas pomisli i na to da se ne stavlja nista pod tepih nakon vase smrti? To je sad pitanje ko kakva vjerska uvjerenja ima, ali treba se i to malo zapitati. Kad jednom nesto uradite nema povratka i nema opravdanja. Dakle, iz etickih razloga, ne znam da li bi imala srca i manjka savjesti da tako nesto uradim.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Kao sto je neko vec napisao ... veci je grijeh zivjeti u losem braku, nego se razvesti ...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2008, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka

Acrobatico je napisao:
Kao sto je neko vec napisao ... veci je grijeh zivjeti u losem braku, nego se razvesti ...

Pa sta je onda po tvom misljenju grijeh?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]