banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Mar 2008, 00:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jun 2007, 02:33
:D hehe vec sam ozenjen ali hvala stari ali mislim da mi se nesvidja to sto imas izmedju nogu :D

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2008, 00:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Gekko je napisao:
Plate doktora u Nemackoj (bruto)
Doktor medicine (pocetnik) 3420-4200 EUR
Doktor opste prakse (35 god.) 4450 - 5600 EUR
Doktor specijalista (pocetna plata) 5650 EUR
Doktor specijalista (vodja tima) pocetna plata 6500 EUR

Univerzitetske klinike:
Doktor opste prakse 3200 - 4500 EUR
Doktor opste prakse (> 5 god. radnog staza) 4200 - 5500 EUR
Vodja tima (+specijalista) 5300 - 6800 EUR

Doktori medicine koji imaju svoju privatnu ordinaciju zaradjuju neto izmedju 2.000 i 5.500 EUR

Prosjecna plata doktora specijaliste (36 god.) u Svedskoj
32.000 SEK bruto, tj. oko 22.000 neto (oko 2.300 EUR)
Ko je spreman da ide u neke zabacene krajeve zaradjuje i do 25.000 SEK vise

izvor: sueddeutsche

woww
to je sve za 40 h rada sedmicno.....?i sigurno josh plus dezurstva ...
bas im je fino...;)
kod nas radis kao dr (cak i specijaliste) kao crni crnci na sto strana...da bi imao iznos njihovog staziste ali u KM i kontas to extra prosjekom ...
Takav nam je standard... stanje u drustvu i sve to diktira. Cijene zdravstvenih usluga u osnosu na vani su ovde mizerne.. smaim tim i plate, ali kad bi cijene usluga bile vece...lijecenje bi bilo nedostupno za 99% populacije...sve kje to jedan circulus vitiosus... krug iz koga cemo izaci jednog dana(bar se nadam...kao vjeciti optimista.. ;) )

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 22:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Uh, kumo nemoj da se varas. Uslovi doktora u Njemackoj su jako losi. O 40 sati sedmicno mogu samo da sanjaju. Bas sam nedavno gledala reportazu kako doktori vikendom iz Njemacke idu da rade u hitnim i dezurnim sluzbama u Englesku (pod uslovom da im je tad u Njemackoj predvidjeno slobodno vrijeme) i tamo dobijaju trostruki novac.
Imala sam cesce puta priliku da pratim njihov rad i nimalo im ne zavidim. S obzirom kakvu odgovornost nose prema ljudskim zivotima, moraju bas imati veliku ljubav prema tom pozivu da bi ga radili sa mnogo entuzijazma.

Doktori specijalsiti sa vlastitim privatnim praksama rade isto pod teskim uslovima. Jedini koji zaradjuju su radiolozi (tako mi rekose), ali zato imaju ogromne investicije po pitanju opreme.

Mene je jako iznenadilo kad sam cula da pocetna doktorska plata, u recimo nekoj bolnici, iznosi jedva 1500 evra. :roll:

U Njemackoj je situacija trenutno jako losa. Uvodi se sve vise model kao u Americi, moras da radis 2-3 posla da bi zivio normalno, bez posebnog luksuza.

Velika preduzeca su vec davno prebacila proizvodne pogone u zemlje gdje je radna snaga jeftinija, ljudi su izgubili posao, opala je kupovna moc... mnoge firme su propale. Prosirivanje evropske unije ka istoku je dovela do dampinga satnica, tako da sad imamo dva problema.

Rijetko negdje direktno mozes da se zaposlis. Sad postoje firme-posrednici, koji radnicima placaju 6-7 evra bruto (!), a kasiraju od poslodavca 20 evra za tu radnu snagu. Ugovori su ograniceni i cesto te ceka otkaz nakon dvije godine (to je maksimalno koliko te mogu drzati na probnom radu). Ovo recimo praktikuje njemacka posta. Time ne moraju da povecavaju plate "starim" radnicima, vec im daju sut-kartu, a zaposle ponovo "frisku" radnu snagu koja radi pod istim losim uslovima.
Da bi ustedjeli na porezu, zaposljavaju ljude na pola radnog vremena.

Moj muz radi na aerodromu i prica da novi radnici zarade nekih 400 evra neto (to je sa najlosijom poreskom klasom za samce) i ne cudi ga sto niko nema porodicu, jer od tog novca ne mozes zivjeti! I opet su sretni da rade bar takav posao.

Kad sam 2000. godine zavrsila fakultet, bilo je normalno startovati sa nekih 35000 evra godisnje (bruto), a danas je to misaona imenica.

Po prici mi se cini da u Austriji situacija nije toliko dramaticna, mada se promjene osjecaju svugdje.

Inace, masa ljudi odlazi iz Njemacke, najcesce u Svajcarsku, Austriju, Kanadu, USA.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 14:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Feb 2008, 21:08
jeste njemacka je nula u odnosu sta je bila ma svugdje je sranje ako se ne uvalis dobro !!!

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
daa..svi se zale, mada je sve to opet, sa puno vishe prilike za raditi i zaraditi, nego kod nas.
Mnogo je ljudi ovde koji josh uvijek rade za 300-400 KM i sretni su sto i to imaju..
p.s. pozz za deutsch :D

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2008, 14:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jun 2007, 02:33
Jeste simplicity tu si u pravu.Ali evo i mali primjer da nije sve bas sjajno ni u inozemstvu.
Ja sam se uvalio dobro i imao sam srece u inozemstvu ali evo gledajuci jednog kolegu sa kojim sam zajedno dosao u ovu zemlju eh njegov slucaj je mnogo drugciji od moga.On ti zaradjuje oko 270 000 krona (100 krona je 12.05 evra) minus porez koji mu je otprilike oko 32% + , - 1 do 2 %.Mjesecno placa stan 7000 krona + struja + telefon + trosci na autu onda dolazi hrana koja je dosta skupa i posto pusi kupuje duvan od 50 grama koji kosta 170 krona.
Autobusi idu slabo na toj relaciji izmedju njega i posla tako da mu je obavezan auta ( to ako upitas zasto mora imati auto).
Stan je kupio pa placa banci ali i da nije u ovom dijelu norveske se slabo moze naci nesto ispod 7000 krona za iznajmljivanje.
Ali bez daljnjeg sto se tice trenutnog zivota u Bosni znam da nije sjajan pa me nemoj pogresno razumjeti.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2008, 01:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
Sto bi rek'o Nele u Nadrealistima....
''Plata moR bit bidne moR bit ne bidne''

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2008, 09:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Jack je napisao:

Velika preduzeca su vec davno prebacila proizvodne pogone u zemlje gdje je radna snaga jeftinija, ljudi su izgubili posao, opala je kupovna moc... mnoge firme su propale. Prosirivanje evropske unije ka istoku je dovela do dampinga satnica, tako da sad imamo dva problema.

Rijetko negdje direktno mozes da se zaposlis. Sad postoje firme-posrednici, koji radnicima placaju 6-7 evra bruto (!), a kasiraju od poslodavca 20 evra za tu radnu snagu. Ugovori su ograniceni i cesto te ceka otkaz nakon dvije godine (to je maksimalno koliko te mogu drzati na probnom radu). Ovo recimo praktikuje njemacka posta. Time ne moraju da povecavaju plate "starim" radnicima, vec im daju sut-kartu, a zaposle ponovo "frisku" radnu snagu koja radi pod istim losim uslovima.

Po prici mi se cini da u Austriji situacija nije toliko dramaticna, mada se promjene osjecaju svugdje.

Inace, masa ljudi odlazi iz Njemacke, najcesce u Svajcarsku, Austriju, Kanadu, USA.
Cuo sam i od drugih ljudi, da je u Njemackoj situacija iz godine u godinu sve gora i gora... Ovdje u Austriji nije ekstremno lose (cak se i nezaposlenost smanjila), ali daleko je od idealnog.

Rumuni i Poljaci obaraju satnicu munjevitom brzinom... Nije dobro nikako...

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2008, 10:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
to mogu da potvrdim. Otkako zivim u Njemackoj (ima vec 16 Godina) nisam dozivjela ovakvu krizu. Od goriva, struje, stanarina i sta ti ja vise znam, sve je otislo na gore, a plate stagniraju-ako imas srecu imati dobar posao i dobru platu. Ja se mogu smatrati sretnom da imam dobro placen posao-ali do kada to samo dragi bog zna. Eto firme odlaze za rumuniju i poljsku, ljudi im tamo rade 40 sati za sitne parice, to je danas kod velikih preduzeca u modi. Ti si samo sredstvo za stancanje para, a kada te vise ne treba onda ih boli cosak sta ce biti sa tobom i tvojom porodicom. U mojoj firmi ce do kraja 2010 oko 10000 ljudi slati kuci, firma (po njihovoj izjavi) mora da se sa konkurencijom drzati i mi (radnici) smo skupi, zato moraju neki da idu. I tako je vjerovatno manje ili vise i u drugim Firmama. Sigurno ste citali ili culi slucaj NOKIE....
Bas eto spomenuti su ljekari, eto kada mlad doktor izade sa fakulteta nema bas neku ogromnu platu, zato odlazi masovno omladina za ameriku gdje se traze doktori, med. sestre itd.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 15:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2008, 01:32
A sta bi rekli za Ackermann-a (glavni menedzer Deutschee bank) 14 miliona eura godisnje+dnevnice +premije a kolike su mu dnevnice i premije to niko ne zna.

Mercdesovi menedzeri onaj sa najmanjom platom je 950.000 Eura godisnje pa sad ti izracunaj koliko je mjesecno.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Lako je meni za nji a sta cemo mi BALKANSKA SIROTINJA :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Digresija je napisao:
Jack je napisao:

Cuo sam i od drugih ljudi, da je u Njemackoj situacija iz godine u godinu sve gora i gora... Ovdje u Austriji nije ekstremno lose (cak se i nezaposlenost smanjila), ali daleko je od idealnog.

Rumuni i Poljaci obaraju satnicu munjevitom brzinom... Nije dobro nikako...

Rumuni i Poljaci ko one jeftine kurve.. :lol: :lol: svako voli da uživa a da malo plati. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]