Uh, kumo nemoj da se varas. Uslovi doktora u Njemackoj su jako losi. O 40 sati sedmicno mogu samo da sanjaju. Bas sam nedavno gledala reportazu kako doktori vikendom iz Njemacke idu da rade u hitnim i dezurnim sluzbama u Englesku (pod uslovom da im je tad u Njemackoj predvidjeno slobodno vrijeme) i tamo dobijaju trostruki novac.
Imala sam cesce puta priliku da pratim njihov rad i nimalo im ne zavidim. S obzirom kakvu odgovornost nose prema ljudskim zivotima, moraju bas imati veliku ljubav prema tom pozivu da bi ga radili sa mnogo entuzijazma.
Doktori specijalsiti sa vlastitim privatnim praksama rade isto pod teskim uslovima. Jedini koji zaradjuju su radiolozi (tako mi rekose), ali zato imaju ogromne investicije po pitanju opreme.
Mene je jako iznenadilo kad sam cula da pocetna doktorska plata, u recimo nekoj bolnici, iznosi jedva 1500 evra.
U Njemackoj je situacija trenutno jako losa. Uvodi se sve vise model kao u Americi, moras da radis 2-3 posla da bi zivio normalno, bez posebnog luksuza.
Velika preduzeca su vec davno prebacila proizvodne pogone u zemlje gdje je radna snaga jeftinija, ljudi su izgubili posao, opala je kupovna moc... mnoge firme su propale. Prosirivanje evropske unije ka istoku je dovela do dampinga satnica, tako da sad imamo dva problema.
Rijetko negdje direktno mozes da se zaposlis. Sad postoje firme-posrednici, koji radnicima placaju 6-7 evra bruto (!), a kasiraju od poslodavca 20 evra za tu radnu snagu. Ugovori su ograniceni i cesto te ceka otkaz nakon dvije godine (to je maksimalno koliko te mogu drzati na probnom radu). Ovo recimo praktikuje njemacka posta. Time ne moraju da povecavaju plate "starim" radnicima, vec im daju sut-kartu, a zaposle ponovo "frisku" radnu snagu koja radi pod istim losim uslovima.
Da bi ustedjeli na porezu, zaposljavaju ljude na pola radnog vremena.
Moj muz radi na aerodromu i prica da novi radnici zarade nekih 400 evra neto (to je sa najlosijom poreskom klasom za samce) i ne cudi ga sto niko nema porodicu, jer od tog novca ne mozes zivjeti! I opet su sretni da rade bar takav posao.
Kad sam 2000. godine zavrsila fakultet, bilo je normalno startovati sa nekih 35000 evra godisnje (bruto), a danas je to misaona imenica.
Po prici mi se cini da u Austriji situacija nije toliko dramaticna, mada se promjene osjecaju svugdje.
Inace, masa ljudi odlazi iz Njemacke, najcesce u Svajcarsku, Austriju, Kanadu, USA.