XIX century je napisao:
ja mislim da to nema veze sa imanjem svog JA ili ne.. već su to ljudi koji razmišljaju globalno i univerzalno, a ne lokalno.. takvi su po prirodi i mentalnoj građi.
Po prirodi su da se j..., jedu, piske, spavaju i tako to. Po mentalnoj gradji su da imaju mozak koji im omogucava da misle. Skoro svi smo takvi po prirodi i mentalnoj gradji. Izgradnja svoga "ja", i globalno i univerzalno razmisljanje ne spadaju u prenatalne dispozicije ljudi iz multikulturalnih brakova. Kao sto ima ljudi iz jednokulturalnih brakova koji razmisljaju globalno i univerzalno (pretpostavljam da to znaci razmisljati o odnosu Zemlje i svemira

trapav izbor rijeci), postoje i multikulturalna djeca koja su zatucani bezobraznici. Postoje i m.k. djeca koja izaberu samo jednu od kultura koje su mu ostavljene u naslijedje. Postoje i jednokulturalna djeca koja vole sladoled i multikulturalna djeca koja vole sladoled. To nas ne dovodi do konkluzije da je tvrdnja iznesena u gornjem postu pogresna i nesuvisla (jer smo to vec zakljucili) nego da je sladoled lijep i ukusan ma iz koje kulture dolazili ako ste otvorena srca i otvorenih pogleda i zdrava grla.