banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 20:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2006, 14:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Sep 2006, 23:30
SIJUKS je napisao:
Desi skljoco,sta ima,je li ti lepo na forumu,pijes li ti mleko?

sandzo ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2006, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
skljoco-hh je napisao:
[pozivas se na slobodu a na dijelu teritoriji drzave BH koju je pod svoju kontrolu stavila drzava srbija bio je silom nametnut srpski jezik ne sam srbima izvan srbije koji zive u BiH vec i Bosancima pravoslavcima .

A šta ako neko želi govoriti ekavski bez obzira gdje živi? To sam htjela reći, a ne raspravljati čija je BiH.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2006, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Apelujem na modeatora da banuje Skljocu zbog sirenja nacionalne mrznje

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2006, 16:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
More,i ja se slazem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2006, 16:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
da mi smeta ekavica koja se uvozi i i silom namece i srbima u BiH i Bosancima pravoslavcima !
mislim, protagonisti nametanja srpskog jezika u BiH su u dubokoj zabludi

1) gdje je, i kako, primijenjena ta sila o kojoj govoriš?
2) šta je srpski jezik?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2006, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
ovo "hh" neodoljivo me podsjeca na fasisticki nastrojenu licnost...
vidim svima je postalo jasno da je ova tema cista provokacija (ja sam tu cinjenicu shvatio nakon uvodnog posta), pa prema tome bilo bi lijepo sve ovo staviti pod kljuc, ili u jos boljem sluchaju, temu poslati u vjecna lovista, a i samog autora u paketu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 11:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Sa pojedincima je prilično uzaludno rapsravljati, a o nekoj konstruktivnoj i diskusiji u takvim slučajevima pogotov nema veze... Pokušaću još jednom da tolerantnom demokrati i lingvisti razjasnim neke stvari, a dalje stvarno neću imati živaca...

Druže (gospodine) skljoco. Narječja nisu izmišljena, niti ih ja tako krstim. Svako, malo više upućen, u poznavanje jezika, zna osnovnu razliku između dijalekta i narječja, bar kada je u pitanju južnoslovenska grupa jezika, pošto o drugima nije riječ...

Dakle...

Citiraj:
sto se tice srpskog jezika u samostalnoj i nezavisnoj drzavi crnoj gori ja postujem ono sta kazu crnogorci a gospodin jevrem brkovic je vrlo jasan kad je u pitanju naziv jezika kojim govore crnogorci .

U Crnoj Gori se doskora govorio srpski jezik, odnosno dio stanovništva se izjašnjavao da govori crnogorskim jezikom koji zvanično nije postojao u skupini južnoslovenskih jezika. Stari crnogorski jezik se smatra dijalektom srpskog jezika. Gospodin Brković može smatrati šta hoće, ali se dotični ne može smatrati isključivo kompetentnim da govori o tome, niti je njegovo gledište jedino i tačno ispravno. Crna Gora trenutno, kao nezavisna i samostalna država, radi na ustanovljenju sopstvenog jezika, ali dosada se u većini te bivše YU republike govorio srpski jezik, sa IJEKAVSKIM narječjem...

skljoco-hh je napisao:
tacno je i to da je ekavica jedan od narjecja hrvatskog , slovenskog , makedonskog jezika

skljoco-hh je napisao:
neJa srpskog bez ekavice nit ekavice bez srpskog

Vidiš li ti neke kontradiktornosti u svojim postovima? Po ovome ispada da su makedonski, slovenački (ne slovenski) i zagorski dijalekt hrvatskog jezika u stvari srpski jezici, jer "nema ekavice bez srpskog jezika".
Dakle da li konačno shvataš koliko si slabo upućen u stvari o kojima ovdje vodiš raspravu... A u prilog tome ide i činjenica da si započeo temu o "ekavskom dijalektu" iako takva stvar ne postoji, pa si na kraju i sam počeo da koristiš termin naučen tokom same rasprave "ekavsko narječje".

Treba li da ti još jednom rastumačim da dijalekt i narječje nekog jezika nije isto i da to nije tako, zato što ja to tako kažem ili ih ja tako "krstim", već zato što su u pitanju opšte prihvaćena i utvrđena jezička pravila...

Dalje.. Kako se nije povelo riječi o ikavskom narječju koje koriste hercegovci u južnim krajevima drage nam države? Ikavsko narječje takođe nije obilježje tog bosanskog (bošnjačkog jezika), a uveliko se koristi u hercegovini, ali to izgleda nije problem, već isključivo i jedino ekavica...
Mala ilustracija uzaludnosti i besmislenosti ovakvih rasprava - Zamisli situaciju da je neko rođen u BiH, a odrastao u Srbiji. Vraća se u da živi u BiH i govori naravno ekavskim narječjem jer je u Srbiji odrastao, ali je Bosanac jer je rođen u BIH. Šta sa takvim čovjekom? Da li je i on "natjeran" na ekavicu? Da li i njegova ekavica bode uši i da li i on govori "silovanim" bosansko-hercegovačkim jezikom?

Da zaključim ovu raspravu, pošto nemam neke pretjerane želje da je nastavljam, a i čitanje postova koje piše skljoco je prilično nerazumljivo, što zbog nekog hibridnog jezika kojim se izražava, što zbog gomile pravopisnih vratolomija. Nema potrebe dizati prašinu oko banalnih stvari. Još manje je moguće o ovakvim stvarima diskutovati sa istoričarima amaterima i polupismenim jezičkim stručnjacima. Razvoj jednog jezika na nekom geografskom području je proces koji traje jako dugo, a dijalektičke varijacije jezika koji su zastupljeni na ovim prostorima gdje vlada i etnička i vjerska izmješanost, je predmat proučavanja daleko većih i renomiranijih stručjnaka, nego što je bilo ko od nas ovdje...

Drugim riječima, druže skljoco, ne mlati praznu slamu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 21:14 
Pripravnik
Pripravnik

Revan je napisao:
skljoco-hh je napisao:
[pozivas se na slobodu a na dijelu teritoriji drzave BH koju je pod svoju kontrolu stavila drzava srbija bio je silom nametnut srpski jezik ne sam srbima izvan srbije koji zive u BiH vec i Bosancima pravoslavcima .

A šta ako neko želi govoriti ekavski bez obzira gdje živi? To sam htjela reći, a ne raspravljati čija je BiH.

meni je ekavica simpaticna u izvornom obliku a silpovana mi para usi .
nista ja nemam protiv da i u drzavi BiH njeni gradjani koji to zele govore ekavicu ali kako rekoh ona se NE smije silom nametati .
ko hoce nek govori ali ko nece nesmije se zbog toga osjecati ugrozenim pa bio on i pripasdnik nacije i naroda drzave srbije il drzave nacije i naroda drzave bosne i hercegovina a pravoslavne religije.
ma namece se i nama Bosancima muslimanima bosnjacki jezik ali bez nekog narocitog uspjeha , tu smo mi Bosanci pravoslavci i muslimani polucili jedan veliki uspjeh u odbrani svog bosanskohercegovackog jezika !
Pocelo je , znaci ...
" svakog dana u svakom pogledu ... "
blizi smo Slobodi !
mi Bosanci ,
svih fela i navrza !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 21:19 
Pripravnik
Pripravnik

blue je napisao:
Citiraj:
da mi smeta ekavica koja se uvozi i i silom namece i srbima u BiH i Bosancima pravoslavcima !
mislim, protagonisti nametanja srpskog jezika u BiH su u dubokoj zabludi

1) gdje je, i kako, primijenjena ta sila o kojoj govoriš?
2) šta je srpski jezik?

na teritoriji drzave BH koju kontrolise narod drzave srbije u jednom vremenskom periodu postojala je zvanicna odluka da je na toj teritoriji jedino zvanicni srpski jezik.

cudi me da si to tako brzo zaboravi ?
mozda si zaboravio da su se i sportski klubovi sa podrucja kojeg sam naveo jedno vrijeme takmicili u ligama maticne drzave srpskog naroda !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 21:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Citiraj:
bosanskohercegovackog jezika

A jesi li ti bre 100% siguran da ovaj jezik postoji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2006, 08:14 
Veteran
Veteran

skljoco-hh je napisao:
na teritoriji drzave BH koju kontrolise narod drzave srbije u jednom vremenskom periodu postojala je zvanicna odluka da je na toj teritoriji jedino zvanicni srpski jezik.

mozda si zaboravio da su se i sportski klubovi sa podrucja kojeg sam naveo jedno vrijeme takmicili u ligama maticne drzave srpskog naroda !

Proglašavanje nekog nariječja zvaničnim jeste neobično, ali nije nasilje. U Indiji je jedan od službenih jezika engleski, u Alžiru (čini mi se) je francuski, ima još čitav niz zemalja sa takvim uredbama.

Kad smo već kod uredbi, Srbija je država svih njenih građana. Em što si Srbe u Bosni nazvao 'narodom države Srbije', em što selektivno vrednuješ neke zakonske propise.

Zajedničke lige su dobra stvar, svi klubovi se upinju da upadnu u neku takvu ligu. Biti ograničen na vlastito dvorište je loše. Ne znam šta to ima sa ekavicom.

Ne znaš šta je srpski jezik?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2006, 14:37 
Pripravnik
Pripravnik

DusanSilni je napisao:
Citiraj:
bosanskohercegovackog jezika

A jesi li ti bre 100% siguran da ovaj jezik postoji

koliko si ti siguran da ga neJa toliko sam ja siguran da ga ima !

:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2006, 14:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Citiraj:
koliko si ti siguran da ga neJa toliko sam ja siguran da ga ima !

Aj vazi....ko prica tim tvojim jezikom....ti,nana i dedo!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2006, 14:51 
Pripravnik
Pripravnik

blue je napisao:
skljoco-hh je napisao:

Proglašavanje nekog nariječja zvaničnim jeste neobično, ali nije nasilje. U Indiji je jedan od službenih jezika engleski, u Alžiru (čini mi se) je francuski, ima još čitav niz zemalja sa takvim uredbama.

Kad smo već kod uredbi, Srbija je država svih njenih građana. Em što si Srbe u Bosni nazvao 'narodom države Srbije', em što selektivno vrednuješ neke zakonske propise.

Zajedničke lige su dobra stvar, svi klubovi se upinju da upadnu u neku takvu ligu. Biti ograničen na vlastito dvorište je loše. Ne znam šta to ima sa ekavicom.

Ne znaš šta je srpski jezik?

" Proglašavanje nekog nariječja zvaničnim jeste neobično, ali nije nasilje... "

nije bilo proglaseno narijecje vec jezik , srpski jezik a ondaK se podrazumjeva i ekavica !
evo vidis , ja sam zagovarac da u BiH budu dva zvanicna tj. sluzbena jezika i to ,
- engleski i
- bosanskohercegovacki iliti bosanski jezik .

ja sam ovdi toliko puta objasnjavao da jezik NE moze da se koristi u politicke svrhe a pogotovo u svrhu politickih ciljeva drzave srbije .
srpski nosioci projekta velike srbije su vrlo neobrazovani ljudi , neobrazovani i naivni jer nasilno uvodjenje srpskog jezika gradjanima drzave BiH koji tim jezikom nikad nisu govorili je van svakog razuma .

----------------------------------------------

skljoco,
srbija je jedina drzava u svitu koja je drzava svih njenih gradjana !

i ta floskula je ispod svakog nivoa da uopce NE zasluzuje bilo kakav moj komentar !

nije ta definicija nikad inpresionirala zapadni svijet vec ga je zaprepastila da ti bilo gdje postoji !

pa nije mi jasno sta ti nije jasno u mojoj konstataciji da su srbi u BiH
srbi jer pripadaju naciji i narodu drzave srbije ?
mislis da to nije tacno ?

mislis , "zajednicka" lliga srpskog naroda u srbiji i van srbije ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2006, 15:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
skljoco-hh je napisao:
i ta floskula je ispod svakog nivoa da uopce NE zasluzuje bilo kakav moj komentar !

skljoco-hh je napisao:
nije ta definicija nikad inpresionirala zapadni svijet vec ga je zaprepastila da ti bilo gdje postoji !

a bilo kakav tvoj komentar je ispod svakog nivoa da uopšte ne zaslužuje biti pročitan :lol:
šta si ti ovde napisao ni sam ne znaš. ako je to taj tvoj bosanskohercegovački jezik onda neka hvala. ja ću se držati svog srpskog. :D
i mali savet: pričaj srpski da te ceo forum razume :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2006, 09:26 
Veteran
Veteran

skljoco-hh je napisao:
...
...

...

Dobro, Škljoco, zdravo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2006, 11:11 
Pripravnik
Pripravnik

nerevar je napisao:
skljoco-hh je napisao:

skljoco-hh je napisao:

a bilo kakav tvoj komentar je ispod svakog nivoa da uopšte ne zaslužuje biti pročitan :lol:
šta si ti ovde napisao ni sam ne znaš. ako je to taj tvoj bosanskohercegovački jezik onda neka hvala. ja ću se držati svog srpskog. :D
i mali savet: pričaj srpski da te ceo forum razume :wink:

srbija je jedina drzava u svijetu u cijem ustavu pise da je ona drzava svih svojih gradjana !
pa ako si ti umislio da je srbija sa tim svojim ustavnim "paragrafom" zadivila cili svit onda si se gadno prevario .
ta ustavna odrednica nema u sebi nista sta bi zasluzivalo paznju jer je ona apriore srpska kao sto je i jugoslavija bila juznoslavenska .
ta improvizacija demokratije komunistickog tipa nit je kad pila nit pije vode bilo gdje jer
- i srpska
- i albanska
- i madjarska
- i hrvatska
- i crnogorska
- i makedonska
- i bugarska
- i rumunska
- i ruska
- i kineska
- i turska
drzava srbija je po takvom svom definisanju lisena svih odgovornosti i obaveza koje definise medjunarodna konvencija.
cuj kako zvuci sledeci navod izvucen iz ustavnog okvira drzave srbije,

- srbija je drzava svih svojih gradjana !

sto bi znacilo ,

- srbija je drzava

- i albanaca
- i kineza
- i rumuna
- i madjara
- i rusa
- i crnogoraca
- i bugara
- i turaka
- i "bosnjaka"
- i makedonaca
- i srba
- i ...

e tu je fanilga ... i srpska !
da bi drzava srbija bila uistinu drzava svih svojig gradjana onda na prvom mjestu ona se mora odreci svojih drzavno-politickih identiteta
- srpskog nacionalnog i
- srpskog narodnog
identiteta.
... jer neozbiljno je govoriti o srpskoj drzavi srbiji kao drzavi svih njenih gradjana jer da bi se taj "gradjanski" ustroj drzave srbije legalizirao ona se mora odreci svog nacionalnog i narodnog identiteta sto bi znacilo da niko vise u srbiji i svijetu NE bi bio srbin !

jer ,
nemeRe drzava koja se zove srbija biti drzava
i pripadnika svoje nacije i naroda i pripadnika nacije i naroda drzave albanije !
jer nikad u toj varijanti "gradjanske" pripadnik naroda drzave albanije nece biti ravnopravan narodu drzave srbije !

teza o "gradjanskoj" drzavi srpskog naroda jedino sluzi da zabavlja i uveseljava siroke narodne mase planete zemlje !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2006, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Gospodin skljoco bi trenutno mogao da ponudi i odgovor kako je od rasprave o jeziku, tačnije o dijalektima i narječjima, napravio raspravu o ustavnosti Srbije i pravima nacionalnih manjina u pomenutoj državi? Biće da prikrivena nacionalna netrepeljivost ipak izbija na površinu, a već pomenuto pitanje ekavice, netragom nestade...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2006, 15:13 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 18 Nov 2006, 00:54
Pevati ili pijevati, dete, ili dijete, mehlem ili melem, mahrama ili marama, mene cudi kad Bosanci pođu lupati ekavicu, a nika to prije nisu cinili.
Nedeljko Bilkic , dugo zivi u Srbiji zena mu odozdo nikad nisam cuo nijednu rijec ekavski, to je pravi covijek.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2006, 00:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Gde nadje Nedeljka :lol: :lol: :lol:

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]