banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 22:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 20:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
indijanka je napisao:
Dove, naravno da sam "citala" biologiju. Recimo da mi je posao jednim dijelom povezan uz istu :wink:

Ajmo ovako, ako je i Biblija pisana ljudskom rukom isto kao i biologija - kakva je razlika? Ne bi bilo lose da uzmes Bibliju, tek toliko da mozes ravnopravno i objektivno ucestvovati u diskusiji :wink:

Razilka je sto ja mogu da vidim neke dokaze u Biologiji a kakve dokaze pruza Biblija?

Nekako me ne privlaci da citam Bibliju, ako je to razlog za objektivnu i ravnopravnu diskusiju, onda sam ja out :).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 08:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
I_am je napisao:
a ono za majmune. da, kad god sam majmuna vidjela , na tv-u ili u zoo, komentar je bio " neka mi neko kaze da nemamo zajednickog pretka ".
to i corav covjek moze vidjeti.

Ja ne mislim da sličnost između tijela čovjeka i majmuna sama po sebi dokazuje išta osim da imamo zajedničkog Tvorca, tj. projektanta.
Što se tiče ponašanja, mnoge životinje se ponašaju emocionalno i sličnije ljudima, ali su manje čovjekolike pa to jednostavno ne primjećujemo.

U svim živim bićima koji postoje slijeđeni su određeni zajednički principi, a kod podvrsta kao što su sisari mnogo je više sličnosti nego razlika.
Razlike su samo tolike koliko je bilo potrebno da se vrste razlikuju radi posebnosti svoje namjene i načina života.

Pa ipak vidljivo je veliko šarenilo životnih oblika, a po samom postulatu sirove teorije evolucije (jači opstaju), takvo mnoštvo vrlo tananih i vrlo raznolikih oblika ne bi moglo da opstane.
To je jednostavno djelo razigranih stvaralačkih inteligentnih sila, onih koji su po Božijem promislu i osnovnom projektu učestvovali u stvaranju naše lijepe planete.

Ali ono po čemu se čovjek razlikuje od majmuna nije tjelesna građa
(tu su razlike zaista minimalne).
Samo oni koji čovjeka posmatraju isključivo kao bio-hemijsko-mehaničko-emocionalnu mašineriju (kao što to "moderne nauke" uključujući i medicinu još uvijek čine) mogu da se drže pomisli o tome da su čovjek i majmun išta više osim bića srodnih tjelesnih osobina i funkcija.
Čovjek je ipak mnogo više od puke mašinerije (i životinje i biljke su, a kamoli čovjek koji je kruna stvaranja na Zemlji).

Jer osim u rijetkim i iznimnim slučajevima, duhovne duše našeg tipa ne naseljavaju životinjska tijela, a ono što mi jesmo je u najvećoj mjeri sadržano u duhovnoj duši, a ne u našem tijelu (koje je u stvari vrsta "prevoznog sredstva" i pomagala za sticanje iskustava u materijalnom trodimenzionalnom svijetu).
Međutim, čovjeka kao posebnu i relativno novu vrstu ne čini niti sama duhovna duša. Tek cjelinu duša+tijelo čini čovjeka, bez bilo čega od toga dvoje, to nije čovjek.

I danas među nama hodaju bića koja (spolja) nalikuju na ljude i ljudima se zovu, ali nemaju duhovnu dušu kao većina ljudi, i oni nisu ovdje sa namjenom kao većina nas (mi smo ovdje da učimo i da se kroz iskustva razvijamo, da razvijamo dušu ali i usavršavamo tijelo, naravno ne u bodibilderskom smislu).
S druge strane, mnogo mnogo različitih duhovnih duša iz vrlo različitih duhovnih i materijalnih podneblja došlo je da dobrovoljno učestvuje u životu na zemlji pa i da se okuša u ovom dosada najkompleksnijem i najbogatijem životnom okruženju, učilištu života.
Zato se s pravom kaže "100 ljudi 100 ćudi".

Evolucija jeste prirodan proces i sve se u našem svijetu mijenja i razvija i s tom namjenom (razvojnom) i jesmo stvoreni.
Darvinova je zasluga da je taj pojam istaknut i da su ljudi napokon počeli darazmišljaju izvan dotad ustaljene nepokretne slike (ikone) svijeta, ali je ipak odlutao daleko jer je suprotstavljajući se tome otišao u drugu krajnost.
Samo zaslugom lošeg razumijevanja Svetog Pisma i drugih duhovnih poruka koje su nam poslane, ljudi su vijekovima robovali dogmama i tvrdnjama da sve treba da bude zašarafljeno i nepromljenljivo, jer eto Bog je to stvorio pa je to savršeno=nepromjenljivo (a život sam po sebi znači stalnu promjenu i razvoj).

Ja vjerujem da Dove ne privlači da čita Bibliju baš zato, ali tvrdim joj da nije tako.
Predlažem da uzme i pročita je (ne samo jednom) ali odmaknuvši se od svih mogućih predrasuda, moglo bi se desiti da se iznenadi kada vidi šta tamo zaista piše, ako bude dovoljno strpljiva i pažljiva da to pronađe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 14:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
da se nakratko ubacim u diskusiju
dakle teorija biologije tvrdi da smo svi postali od jednocelijskih organizama sto je nemoguce jer sto je jednocelijsko ostaje jednocelijsko
nije mogla ameba jednog dana da odluci kako ce postati visecelijski organizam
nadalje darvinova teorija je oborena nekoliko puta tako da nema nista ni od price kako su od riba nastali gmazovi, od gmazova ptice i od ptica sisari
zanimljivo je sto su naucnici skontali da su bili u zabludi u vezi starosti zemlje i prema novim proracunima zemlja je dosta mlada planeta tako da cemo na odgovor o nastanku od njih takodje cekati jos dugo
mozda sve sto je kreirano na zemlji jeste proizvod stvaralastva neke vise sile ili, kako neki fantaziraju, vanzemaljaca ali evidentno je da biblija (ljudskih ruku djelo) isto nije ispravna
znaci sve ostaje da covjek odluci u sta ce da vjeruje

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 20:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
BSE je napisao:
nadalje darvinova teorija je oborena nekoliko puta tako da nema nista ni od price kako su od riba nastali gmazovi, od gmazova ptice i od ptica sisari

Koliko je i meni poznato baš je tako. Pa je čudno istrajavanje nekih na tome, pogotovo ako je to zaista tačno da i naučnici sve više odbacuju Darvinovu teoriju, a neki koji su o tome samo učili u školi (i to progutali zdravo za gotovo) srčano brane tu teoriju.

BSE je napisao:
zanimljivo je sto su naucnici skontali da su bili u zabludi u vezi starosti zemlje i prema novim proracunima zemlja je dosta mlada planeta

Takođe zanimljivo jer se poklapa sa biblijskim proračunima po kojima je Zemlja dosta mlađa nešto je nauka tvrdila.

A ovo prihvatanje naučnih "činjenica" od strane same nauke, pa onda njihovo kasnije odbacivanje zbog novih dokaza nije nepoznato i nije nešto što se ne dešava. I nije loše što se to dešava, ali je tu bitno uvidjeti par stvari: da ni sve ono što nauka tvrdi nije apsolutno tačno i nepromjenljivo, da ne treba sve naučne tvrdnje uzeti zdravo za gotovo, da se i tu dosta zasniva na pretpostavkama, da ljudi slijepo vjeruju nauci a da se ta vjera nekad pokaže neosnovana, razvoj nauke je takvom pokaže.

Tako da se to sve ne razlikuje mnogo od vjere vjernika i odbacivanja nekih duhovnih zabluda kad dođu potpunije i čistije duhovne spoznaje.

I u nauci i u duhovnosti mi imamo samo parčiće slagalice, parčiće Istine. Bolje nam je težiti skupljanju ostalih parčića (duhovnih i naučnih spoznaja) nego pošto-poto sklapati našu predstavu cjelokupne slike na osnovu samo par komadića slagalice.

Nauka će potvrditi duhova učenja, i duhovna učenja će potvrditi nauku, ali to će biti sve vidljivije kad budemo imali sve više komadića slagalice.

Moja vera u Boga ne smeta mi da usvojim svu pravu nauku od alfe do omege…Najbolja nauka stoji u savršenoj harmoniji sa najboljom verom. A najbolji se nikad ne prepiru: najbolji se razumeju i ljube. Niski ili nejednaki se prepiru i glože i uživaju u prepiranju i gloženju. No prepiranje i gloženje psevdovere i psevdonauke pokoleba mnoge proste duše u veri.
(vladika Nikolaj Velimirović)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 20:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
da se nakratko ubacim u diskusiju
dakle teorija biologije tvrdi da smo svi postali od jednocelijskih organizama sto je nemoguce jer sto je jednocelijsko ostaje jednocelijsko
nije mogla ameba jednog dana da odluci kako ce postati visecelijski organizam
zanimljivo je sto su naucnici skontali da su bili u zabludi u vezi starosti zemlje i prema novim proracunima zemlja je dosta mlada planeta tako da cemo na odgovor o nastanku od njih takodje cekati jos dugo
mozda sve sto je kreirano na zemlji jeste proizvod stvaralastva neke vise sile ili, kako neki fantaziraju, vanzemaljaca ali evidentno je da biblija (ljudskih ruku djelo) isto nije ispravna
znaci sve ostaje da covjek odluci u sta ce da vjeruje

Ko je to oborio, naucnici ili neko drugi??? I ne zove se vise 'teorija' nego cinjenice evolucije. Osim toga, Darvin nije uzeo u obzir Genetiku i Bioinformatics koje su vitalne nauke dasnjice u toj oblasti. Nisam nesto sigurna da Darvinova teroija kaze da smo postali od jednocelijskog organizma. Radije kaze da imamo zajednickog predaka (This is known as the principle of common descent).

Evo ti pa citaj ako te zanima:

The theory of evolution is no longer just a theory; an overwhelming amount evidence has accumulated since Darwin. Darwin's theory has never been successfully refuted. Darwin discovered a law just as surely as Copernicus, Galileo and Newton discovered laws: natural laws. Just as the earth is in orbit and has come to be and is depended on the force of gravity, a natural law; so life has come into being and exists and is depended on the force of natural selection. One need not necessarily understand the why or the how of it, but a natural law such as gravitation or selection nonetheless exists, whether a particular puny human being, or group of them believe it or not.

http://www.blupete.com/Literature/Biogr ... Darwin.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2005, 22:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
A ovo prihvatanje naučnih "činjenica" od strane same nauke, pa onda njihovo kasnije odbacivanje zbog novih dokaza nije nepoznato i nije nešto što se ne dešava. I nije loše što se to dešava, ali je tu bitno uvidjeti par stvari: da ni sve ono što nauka tvrdi nije apsolutno tačno i nepromjenljivo, da ne treba sve naučne tvrdnje uzeti zdravo za gotovo, da se i tu dosta zasniva na pretpostavkama, da ljudi slijepo vjeruju nauci a da se ta vjera nekad pokaže neosnovana, razvoj nauke je takvom pokaže.

Zavisi o kojoj vrsti nauke se radi i kojim naucnim tvrdnjama je rijec. Neke jesu predpostavke, i nauaka se na tom bazira, (na predpostavkma) pa se te kasnije odbace ili se prihvate, tj. dokazu se. Kao sto rekoh, neke naucne tvrdnje su istinite i moramo ih uzeti zdravo za gotovo.
Vader je napisao:

Nauka će potvrditi duhova učenja, i duhovna učenja će potvrditi nauku, ali to će biti sve vidljivije kad budemo imali sve više komadića slagalice.

Nisam bas sigurna da razumijem ovo skroz, kako ce duhovno ucenje potvrditi da recimo jecam ima 7 hromozoma?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 01:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Pošto ovo nije naučna rasprava, ne bi trebalo da se petljam :), ali...

Darvinova teorija uopšte nije odbačena, već se svakim danom nadopunjuje.
Ono što antievolucionisti pokušavaju da urade je da nametnu mišljenje kako je Darvin apsolutni autoritet za evoluciju.
To uopšte nije tačno. Darvin je dao smjernice koje su postale osnova za ono što danas znamo o postanku života.
Kada je Darvin napisao knjigu "Porijeklo vrsta"?
Tada još ništa nije bilo poznato o nasljeđivanju. Pogotovo, tada nije ni postojala genetika, DNA i sl.

Treba da bude jasno. Nauka nije filozofija, ili mišljenje, ili drugačiji pogled na svijet. Nauka jednostavno opisuje svijet u kome živimo.
Nauka nikako nije u suprotnosti sa religijom (ili duhovnošću). Štaviše, velika većina naučnika su bili vjernici.

Uputio bih vas na jedan odličan članak koji se tiče nedavne afere u SCG, kada je teorija evolucije bila izbačena iz udžbenika.
Članak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 12:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

dove : da, naucnici su je oborili, ko drugi
evo bas prosle godine su jos 2 biologa ili sta su vec (mislim da su svedjani u pitanju) nasli dodatne rupe u darvinovoj teoriji
koliko se ja sjecam darvin je utvrdio da je sve krenulo iz vode od jednocelijskih organizama koji su presli u visecelijske pa u ribe, ribe u gmazove, gmazovi u ptice i na kraju ptice u sisare sto se dokazalo kao potpuno sumanuto
drugo ono sto se godinama naziva Missing link ne vjerujem da ce ikad biti dokazano jer cisto sumnjam da je covjek nastao od majmuna bez obzira na slicnosti koje postoje jer u prirodi postoji jos takvih slicnosti pa je dokazano vec za neke da nema povezanosti

vader : cisto sumnjam da ce nauka potvrditi duhovna ucenja jer su nauka i duhovnost dvije razlicite sfere ali vrijeme ce pokazati sta ce biti na kraju

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 15:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Odlican post Not now, John, bravo!

Mislila sam na ove 'druge' BSE. Naravno da ima rupa, znas li ti kad je taj covjek zivio i radio i koliko je nauka napredovala od tada?

Ko je to dokazao da je prelazenje (recimo) izmedju reptila i ptica SUMANUTO? Ima mnogo fosila koji dokazuju bas suprotno od suamnutog. Koji su tvji dokazi :)? Sumnjaj koliko hoces, ali covjek je nastao od majmuna, to je vec davno dokazano. Koje su to jos dokazane 'neslicnosti' u prirodi? Daj malo cinjenjica da vidim to nesuamnuto :).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 17:35 
Veteran
Veteran

BSE, ako već navodiš da je teorija evolucije opovrgnuta, onda navedi izvor informacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 21:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dove je napisao:
Nisam bas sigurna da razumijem ovo skroz, kako ce duhovno ucenje potvrditi da recimo jecam ima 7 hromozoma?

To je ono što sam već pisao, da bi nam bile jasnije ovakve stvari trebamo imati što više slagalica, i duhovnih i naučnih. A koliko sam iz tvojih postova shvatio tebe duhovnost ne interesuje nešto posebno, nisi čitala Sveto Pismo niti te to privlači, pa bi se moglo zaključiti da ti nemaš mnogo komadića slagalice sa duhovne strane. Tako da je jasno tvoje čuđenje izaženo gore citiranom rečenicom.
Ne mogu ja očekivati da shvatim kvantnu mehaniku ni njenu vezu sa drugim naukama kad je uopšte ne poznajem.

BSE je napisao:
cisto sumnjam da ce nauka potvrditi duhovna ucenja jer su nauka i duhovnost dvije razlicite sfere ali vrijeme ce pokazati sta ce biti na kraju

Evo samo jedan banalan primjer: drevna duhovna (ezoterijska, magijska) učenja govore o posebnom energetskom omotaču (auri) oko svih ljudi, koji zavisno od boja i oblika nepogrešivo govori o čovjekovom karakteru, trenutnom emotivnom, duhovnom, psihičkom, zdravstvenom stanju i mnogo čemu drugom. Tome su se mnogi ismijavali, neki se čak i danas ismijavaju, ali u 20. vijeku se pomoću metode Kirlijanove fotografije ovi omotači (aure) mogu snimiti. To je možda prva naučna i egzaktnija potvrda da učenja o auri (tj. neki dio "ludih učenja") nisu luda i neosnovana, samo što nismo imali instrumente da to do utvrdimo. A postojanje energija oko ljudskog tijela svako i sam sebi može dokazati, ali treba raditi određene duhovne tehnike, i duhovnu izgradnju u globalu. Ovo govorim iz ličnog iskustva.

O Kirlijanovoj fotografiji se može pronaći na internetu. Neki je koriste za ranu detekciju bolesti, što je opet u vezi sa duhovnim učenjima da se bolest prvo manifestuje kao blokada energetskih tokova, pa se tek onda ispolji na tjelesnom planu.

Naučnici su to energetsko polje nazvali biomagnetno polje ili tako nekako. Nije bitno kako su ga nazvali, bitno je da su "ludi" ljudi koji se bave tamo nekom duhovnošću za to znali hiljadama godina ranije.

Ljudi koji "izoštre" svoja duhovna osjetila mogu osjetiti i osjećati ove duhovne energije, kao što je nauka kada je "izoštrila" svoje instrumente mogla usklikati te energije. Što povlači da će možda i sve ostalo što duhovni ljudi osjete i dožive nauka nekad moći bolje shvatiti i prihvatiti.

Ovo je samo jedan primjer naučne potvrde duhovnih učenja. Neko ko nema to parče slagalice (ne zna za Kirlijanovu fotografiju a nema ni svog iskustva oko aure) bi mogao reći kako je to učenje o auri glupo i izmišljeno, što potvrđuje ono što sam rekao da je potrebno da imamo što više dijelova slagalice da bismo pravilnije mogli sagledati Stvarnost, i da se nauka i duhovnost zaista nadopunjuju, i potvrđivaće jedno drugo.

Dove je napisao:
Sumnjaj koliko hoces, ali covjek je nastao od majmuna, to je vec davno dokazano

Nije to dokazano nego je to samo najraširenija teorija koja se time ukorijenila kao istinita. A neki je još više forsiraju samo iz prkosa prema drugim teorijama.

Kad se lijepo upakovana gomila laži uspije da proda
narodnim masama polako i sistematski tokom nekoliko
hiljada godina - onda se istina smatra totalnom besmislicom
a onaj koji ih propovijeda - totalnim ludakom.
(J. Dresden)

Poslednji put menjao Vader dana 09 Mar 2005, 22:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 22:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
[
To je ono što sam već pisao, da bi nam bile jasnije ovakve stvari trebamo imati što više slagalica, i duhovnih i naučnih. A koliko sam iz tvojih postova shvatio tebe duhovnost ne interesuje nešto posebno, nisi čitala Sveto Pismo niti te to privlači, pa bi se moglo zaključiti da ti nemaš mnogo komadića slagalice sa duhovne strane. Tako da je jasno tvoje čuđenje izaženo gore citiranom rečenicom.
Ne mogu ja očekivati da shvatim kvantnu mehaniku ni njenu vezu sa drugim naukama kad je uopšte ne poznajem.

Za ovo si u pravu, nisam citalla ni jednu svetu knjigu i zaista nemam nikakvo iskustvo s te strane, ali opet ne vjeruje da bi mi to nesto i pomoglo da razumijem ovo o cemu diskutujemo. Rekla sam vec gore, nauka mi je vise opipljiva, mogu da vidim neke dokaze, da radim experimente, istrazujem, dokazujem....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2005, 11:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dove je napisao:
nauka mi je vise opipljiva, mogu da vidim neke dokaze, da radim experimente, istrazujem, dokazujem....

A neko te je slagao, ili imaš predrasude, da isto to ne možeš u duhovnosti. Slažem se da dokazi koje možeš dobiti u duhovnosti nisu one vrste kao u nauci, ali mogu biti itekako opipljivi i pouzdani. Takođe su eksperimenti koje možeš raditi u duhovnosti ponovljivi, dakle možeš da odstraniš sumnju da je reakcija na nešto bila slučajna. Ovo govorim i iz svog iskustva. A kad još čitaš o tome, pa ovako sad kad imamo internet istražuješ o tome i pronađeš i upoznaš mnogo osoba koje takođe rade iste stvari i imaju iste rezultate onda je to dosta ozbiljan dokaz da "tu nešto ima". Po mom iskustvu pisanja po forumima, čitanja i svog duhovnog rada ljudi koji su tvrđi da povjeruju i prihvate ove stvari su uglavnom na prvom mjestu neinformisani. Recimo misle da nešto ne radi i ne daje rezultate jer sami to nisu iskusili, i nemaju nekoga povjerljivog u blizini ko je to iskusio, a ne žele da se sami ozbiljnije upuste u to i sami provjere.

Zar misliš da bi ljudi koji se ozbiljnije bave ovim stvarima to radili godinama da nisu tokom rada dobijali potvrde da to zaista djeluje, i da tu nešto ima? Ovde ne mislim na slijepe vjernike koji to i ostanu cijeli život, i koji nikad ne teže ličnim iskustvima i provjerama, već mislim na ljude koji se ozbiljno bave duhovnošću.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2005, 13:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

dove "mojih" dokaza nema jer se ne bavim time, nije moja sfera djelovanja
kao sto vader rece ta teorija da je samo ukorijenjena kao tacna a cuo sam da su je nekoliko puta opovrgli u posljednjih nekoliko godina
i ono sto sam napisao za one naucnike od prosle godine, cini mi se da je u pitanju englesko-americki tim
za prelaz iz reptila u ptice....postoje fosili ali naucnici su sad poceli da sumnjaju da je nesto sasvim drugo u pitanju
ako je covjek nastao od majmuna onda mi to dokazi :) (ako uspijes bices prva u svijetu kojoj je to poslo za rukom)
not now john izvori informacija u mom slucaju su bili BBC, Discovery channel i internet

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2005, 14:58 
Veteran
Veteran

BSE je napisao:
not now john izvori informacija u mom slucaju su bili BBC, Discovery channel i internet

Mislio sam da nevedeš neki rad neke zvanične institucije koja je dokazala neistinitost teorije evolucije, tako što je dokazala istinitost neke druge. Ja sam naveo link koji govori sasvim suprotno.

Kreacionisti uporno pokušavaju da ukazivanjem na nedostatke teorije evolucije dokažu da je tačno biblijsko stvaranje svijeta.
To tako ne ide.
Ne može se dokazati biblijsko stvaranje svijeta, tako što će se opovrgnuti teorija evolucije. Ako želiš da dokažeš biblijsko stvaranje svijeta onda pruži dokaze.
Dakle, ne možeš prozivati Dove da dokaže teoriju evolucije. Teorija evolucije je trenutno vladajuća teorija i ako želiš dokazati da čovjek nije nastao od majmuna već na neki drugi način, teret dokaza je na tebi, a ne na Dove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2005, 18:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Potpuno te razumijem Vader, ali jednostavno me ne privalce experimenti te vrste. Vjerujem da su ljudi koji se bave duhovnoscu otkrili da tu 'nesto ima' ali to 'nesto' nije dovoljno da je mislim drugacije o ovoj temi, pogotovu sa novim naukama vezane za DNA i proteine. Toliko novih podataka danas imamo da ni sami ne znamo sta oni znace, treba vremena da se sve to analizira i da nam 'make sense'.

BSE, uvijek ce biti naucnika koji ce da opovrgnu bilo koju teoriju, samo takvih je malo, objave koji clanak o tome (bez ikakvih dokaza, naravno, bazirani na nekim predpostavkama) digne se prasina i nista. Ovo oko fosila je out od svake diskusije, to ne moze niko da opovrgne. Ovo oko majmuna, ne mogu ti ja dokazati ali nauka vec jeste :). A i toliko je to ocigledno da ne znam kako neko moze i da se pita da li je to tacno. Da je nauka rekla da smo postali od zmije (ali i ona ima kicmu :), nije dobar primjer) i nekako bi svarila zasto ljudi sumnjaju, ali od majmuna.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2005, 21:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tražiti čisto intelektualni dokaz da postoji Bog nalik je traženju povlastice da možete da vidite ušima! (Meher Baba)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2005, 13:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

not now john uopste mi nije cilj dokazati da je teorija biblijskog stvaranja tacna jer ni sam u nju ne vjerujem
i ako se teorija evolucije pokazala kao netacna ne znam zasto bih je branio i vjerovao u nju ? neka naucnici pruze novi odgovor na pitanje kako je sve nastalo pa samim tim i covjek
u istoriji covjecanstva fundamentalne promjene su se pokazale kao najteze, jer najteze je priznati da grijesis, i sigurno ce proci jos neko vrijeme dok se svi ne sloze oko toga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2005, 14:05 
Veteran
Veteran

BSE je napisao:
not now john uopste mi nije cilj dokazati da je teorija biblijskog stvaranja tacna jer ni sam u nju ne vjerujem
i ako se teorija evolucije pokazala kao netacna ne znam zasto bih je branio i vjerovao u nju ? neka naucnici pruze novi odgovor na pitanje kako je sve nastalo pa samim tim i covjek
u istoriji covjecanstva fundamentalne promjene su se pokazale kao najteze, jer najteze je priznati da grijesis, i sigurno ce proci jos neko vrijeme dok se svi ne sloze oko toga

Stvar sa teorijama u nauci je takva da se ni za jednu ne tvrdi da je tačna. Ukoliko neka teorija više odgovara eksperimentima, posmatranjima i sl. od neke druge, onda se ona prihvaća. Tako je i sa teorijom evolucije. Ona od svih teorija najviše odgovara indicijama (namjerno neću da kažem dokazima) koje nalazimo u prirodi. Kada neko izmisli neku bolju teoriju, ona će zamijeniti teoriju evolucije, kao što je teorija relativiteta zamijenila Njutnovu fiziku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2005, 17:29 
Veteran
Veteran

U svakom slučaju, nepojmljiva inteligencija
"Inteligentni plan" u SAD-u sve glasnija alternativa darvinizmu
Teorija Charlesa Darwina o porijeklu i evoluciji vrsta izložena je diljem SAD-a oštrim napadima desničarskih vjerskih krugova koji u škole žele uvesti tezu o božanskom podrijetlu svijeta. Incidenti usmjereni protiv Darwina zabilježeni su u već 19 saveznih država, ističe Nacionalni centar za znanstveno obrazovanje. U središtu spora je vjera u "inteligentni plan" prema kojemu je život toliko složen da može potjecati samo od Stvoritelja. Pokret je posljednjih godina dobio na zamahu zahvaljujući organizacijama kao što su Discovery Institute, koje se pozivaju na svoj znanstveni karakter. Iscrpnije...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]