_zoka je napisao:
drinin vuk je napisao:
Зоко моја констатација се односи уопштено,дакле ни у ког није уперен прст или окарактерисан с моје стране,ако се неко пронашао онда ок, шта да радим имам право ваљда изнијети став да је СФРЈ била творевина која је послужила за искључиво лицемјерство и манипулаторство друштвених јединки и друштвеним јединкама у сврху друштвених јединки.
1.Ja sam muško.
2.To je odlika skoro svake države na svijetu,a sigurno svake koja je ikad postojala na ovim prostotima. Razlika između njih i SFRJ je ta što je
SRFJ omogućila ubrzanu industijalizaciju,izgradnju infrastrukture,besplatno i svima dostupno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu,stambeno zbrinjavanje i poštovanje većine ljudskih prava.
1. Што се тиче твоје полне припадности, то је твоја ствар,биолошка реалност,не видим што је толико потенцираш?
2. Види, можеш ме након овог поста назват балавцем,националистом,глупаном, како год желиш. Под претпоставком да си окусио дио те такозване "бајне републике" (даћу себи за право хипотетички нагађати да су твоји фино живјели,имали посао, бесплатне станове, да су им кумови били припадници другог народа) мораш признат да и сам невјерујеш у болдирано? Истовремено,разумијем донекле твој став ако је он последица школовања у вријеме СФРЈ,дакле када је постојала искључивост и када је бајни вођа био идол и једини исправан.
Дакле, надам се да истовремено немаш манир да наредне моје аргументе побијаш фразом "будалаштине".
Кажеш СФРЈ омогућила. Када 1945?1955? Просто крени само онако реалистички гледат на ствари, па ћеш сконтат ма колико то тужно дјеловало да углавном ратови и служе да би се промјенио како систем тако и привредни развој. Е сад само немој запињати за БиХ и овај грађански.
Дакле није СФРЈ била толико бајна па да је у њој захваљујући бајном дошло до таквог преокрета. Могао бих још овдје есеј написати о периоду од 1955-1969. Дакле просто и јасно развој индустријализацији је дошао као резултат прије свега прикупљене тзв. штете од стране нациста,која се исплаћивала,да не причам о томе како је то практично у то вријеме значило препород после ратних страдања и како је народ учествовао у разноразним акцијама које су то подстицале (без накнада). Али већ поменута ратна одштета (која ни за тадашње прилике није била мала,а огледала се осим новца и у злату) + астрономски кредити (преко 60 милијарди) = економски развој,који руку на срце и није био тако фасцинантан у погледу на неке друге земље Европе,али у поређењу с оним што је било до 1945 СФРЈ се могла назвати јаком државом по том сегменту. Што се тиче образовања и здравстевене заштите то стоји (додуше колико ми је познато и ту је било неподобних чак када су у питању и најситније интервенције),али погледајмо чему је то допринијело од1975-1985 (да ли намјерно или случајно у школама је био марксизам), врло добро познајем тај правац и самог Маркса, па се онако лаички питам да ли је и тај бајни вођа слиједио његове принципе,или је ипак сматрао да формализам и позитивизам нису довољно оптимални за народ СФРЈ? Хоћемо ли већ кад помињемо образовање нагласити какву историју су учила дјеца (историју у којој су гинули Југословени, историју у којој је само један покрет бранио интересе свих народа Југославије, историју по којој је наводно јединство свих грађана главни циљ) колико само контрадикторности. Па могли би чак и око језика (тзв. јединство се огледало у језику са два имена српско-хрватском) љепота,а и даље стојимо код јединства (но реално гледано то је тек 90-их година изашло на видјело) сасвим јасно зашто није постојао заједнички југословенски,али зар није и то један од класичних примјера наметања?
СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ - Најискреније ни дјед ни отац ми нису били пионири,али ни четници. Имам у родбини и пионира. У бајној држави јединства и равноправности није се гледало ко ће добити стан, кућу?
Стамбено збринути су били сви они који су имали картицу партије,долазили на састанке после посла,сви они који су зарад сопствених интереса занемаривали (не етничке,не националне) већ искључиво основне вјерске интересе (крштење дјеце,славу,Божић,Васкрс). И иако бих могао о примјерима до сутра, је ли та велика индустријска моћ заиста значила развој једног друштва и развој државе? Је ли тај бајни вођа заиста желио постићи чуј парадокса ЈЕДИНСТВО, невезано за догађаје од 1991.?
Око самог стамбеног збрињавања бих могао до сутра,између осталог колико је одузето станова (добро се зна чијих) нарочито на територији БиХ и Централне Србије од 1945-1955 (који су припадали људима који су или били у Четничком покрету или били независни,бивали запослени али нису прихватали пионирске књижице). Нажалост корисници истих или поборници политике бајног вође на то и оволико година после гледају као сопствени успјех,иако је доста тих сопствених успјеха значило нечије губљење свега.
ПОШТОВАЊЕ ВЕЋИНЕ ЉУДСКИХ ПРАВА - Морам признат смјело речено (имајући у виду у то вријеме дакле неких 30-ак година након рата, политичко уређење не само Балкана,већ и дијела централне Европе и Источне, доста олако констатовано). У нади да су ти макар оне основне одредбе Комунизма познате,онда и сам схваташ да се данас (додуше то је и нормално имајући у виду политички систем, без обзира на примјере у земљама транзиције гдје се права поштују само на папиру у неким случајевима) у далеко већој мјери поштују права. Или ти то поштовање засниваш на становима који су се додјељивали зарад мирног политичког живота,а у великом броју случајева бројни политички противници бивали погубљени и све им одузимано?
Можда нећеш ништа прочитат,твоја одлука, ако те занима ситуација бајног вође од 1940-1945,можемо и о томе,али бојим се да што се будемо више враћали у пубертетске дане или у посттитинске дане ово моје аргументовање ће још више добијат на тежини,без обзира што нисам живио у периоду од 1945-1988. Или сам ја ипак у криву,јер ето одрастао сам у околностима у каквим сам одрастао и ја као неки балавац не могу бити адекватан саговорник,без обзира на могуће посједовање одређених знања како из области историје и социологије,тако и из области политичких уређења?
Citiraj:
A "licemjerje i manipulacija" su odlike skoro svake vlasti, tako da ni to nije naročito jak argument. Bitno je šta ta vlast, pored svega, uradi i za narod. Da li je SFRJ vlast to više činila od sadašnjih, ne bih znao reći, nisam dovoljno dugo živio u istoj. Stariji kažu da jeste. E sad, ne znam kakve posljedice si ti iskusio, da li misliš na ove koje smo svi iskusili, ili neke lične, ali u prvom slučaju riječ je o spletu jednog višeg stepena okolnosti, a u drugom, opet, ne možemo govoriti kao o valjanom argumentu.
Наравно да је манипулација,лицемјерје,пропаганда одлика сваке власти. Али чини ми се да си занемарио и претходно изнешене вербалне елементе "пионирске карактеристике". Дакле не говорим искључиво о систему,већ и о симпатизерима истог. У преводу простим језиком, док је мојој гузици добро бићу добар према свима,чим осјетим како мојој гузици хвали нешто покушаћу изнаћи другог спонзора. Опрости ако је вулгарно или бар није у складу с твојим схватањима (можда си и живјео у вријеме СФРЈ,па можда ова моја прича теби дјелује збуњујућа,можда ме сматраш и неким лудаком, шовинистом).
УРАДИ И ЗА НАРОД. - Моје неко мишљење је да резултат сваке власти се огледа у ономе (па макар се радило и о једнопартијским системима) какав резултат ће остварити његов наследник из истог табора,неважно за име,за нацију. Јер уколико си ти урадио довољно за јединствени народ,довољно утврдио корјен јединства и за све учинио да се осјећају и дишу тим јединством,дакле да буду задовољни (а притом си свјестан да људско биће не може живјети вјечно) онда се ваљда у томе огледа твој успјех. А да не причамо о том назови наследнику,јер ваљда ти као битна карика имаш у сваком тренутку човјека од повјерења који слиједи то твоје јединство,јер свака друга прича о наметнутом или случајном следбенику у политичкој пракси је најобичнија патетика. Дјелимично сам о овоме писао и у дискусији са Зоком.
СФРЈ то више чинила од садашњих - Наравно да јесте чинила више,али узми логички је ли лакше нахранити 20 милиона људи са свим могућим ресурсима или 4 милиона људи без 4/5 ресурса? Можда је нејасно,дакле реалност је да у данашњем вишепартијском смислу (што је тотално жалосно) нахрањени су из ресурса само они који припадају владајућој, у вријеме бајног зарад већ поменутог јединства нахрањени су види једнаких југословена (сви они који су припадали Партији,са претходно утврђеним редослиједом,вриједношћу марамица и обавезама). Закључак створи сам.Ако се у томе огледа,дакле слободно се може рећи, стање ограничене слободе дјела и говора је допринијело просперитету и позицији.
СТАРИЈИ КАЖУ ДА ЈЕСТЕ - Мајка ми је живјела у том периоду,била запослена. Рећи ће она да је било боље,сигурно. Али могу ли ја неког преобразити заснованим аргументима? Тешко. Једноставно све што је учила у школи,све што је на послу учила,све што је у дјетињству слушала,гледала тв,радио, читала било је искључиво и наметнуто,за боље нити је могла знати нити је већину дакле већ доказаних чињеница имала право сазнати. Тако и већина тих старијих. Намјерно не желим улазити у неке деведесете,много је важније шта је било узрок њима. Засигурно да им није био узрок искључив период од 1981-1991. Баналан примјер су ти кумства,склапана између народа и народности. Нећу спомињати многе географске територије. Дјед ми је служио војску у Битољу, 1960. (јединство се огледало на нивоу да командир свима јасно каже,при том да задатке албанској популацији,док остале окупња,са циљем да их упозори како сви требају поштоват албанце,па макар и трпили којекакве увреде),итд итд.
За крај, сопствене трагедије и све остало остављам по страни,јер доносити аргумент на основу субјективности је исто што и стати на страну јачег у тренутку када није у праву.