Citiraj:
Policajac CJB Banjaluka pretukao maloljetnika!
Utorak 07. Oct 2014 15:49
Za trojicu maloljetnika iz Banjaluke, I.A. (17), A.S. (17) i S.B. (16) subotnji izlazak u grad završio se katastrofalno: jedan od njih je pretučen, drugi je dobio šamar. Sva trojica su istraumirana, a batine su dobili od - policije! Roditelji uvjeravaju: doslovno ni zbog čega.
Slavko Antonić, roditelj jednog od dječaka, priča da se sve dogodilo u noći subote na nedelju, negdje iza jedan. Njegov sin vraćao se s dvojicom drugova kući, Gajevom ulicom, iza Boske.
-Dvojica policajaca izašla su iz auta i rekli im da pođu s njima. Oni zatečeni, ne znaju zašto. Na to je policajac, ničim izazvan, počeo da tuče mog sina s leđa, po glavi. Dijete mi je palo na pločnik, udario je glavom, na šta ga je policajac nastavio šutirati u grudni koš, priča Antonić.
Za to vrijeme, A.S. je policajcu govorio da mu ne tuče druga, da zove roditelje jer su sva trojica maloljetni. Za tu opasku dobio je šamar. To je portalu Istinito ispričala njegova majka, Vera Simonović.
Otac pretučenog dječaka priča da su njegovog sina potom uvukli u kola i rekli „nemoj nikome pričati o
ovome, pa nećemo pisati prijavu“. Na pitanje „kakvu prijavu“, policajci su ga izbacili iz auta.
Policajac je pretukao dječaka u Gajevoj ulici u centru Banjaluke - tvrdi njegov otac
Iz banjaluče policije kažu da su 5. oktobra u Gajevoj ulici „uočili narušavanje javnog reda i mira od strane tri lica, koja su u vidno alkoholiosanom stanju, galamila i kretala se kolovoznom trakom namijenjenom za saobraćaj motornih vozila“.
-Na mjestu događaja utvrđen je identitet lica, a jedan od njih, sedamnaestogodišnji maloljetnik, se oglušio na zakonito izdato naređenje da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira i udario je rukama u službeno vozilo, saopšteno je iz CJB Banjaluka.
Banjaluča policija će, kako je rečeno, podnijeti izvještaj protiv maloljetnika nadležnom osnovnom sudu,
o počinjenom prekršaju po Zakonu o javnom redu i miru. Protiv njihovih roditelja biće podnesen izvještaj po istom Zakonu zbog počinjenog prekršaja „propuštanje obaveze staranja o maloljetniku“, rečeno je u Centru javne bezbjednosti.
Policajac poznat po "disciplinovanju"
Slavko Antonić kaže da je otišao u CJB Banjaluka da se žali ali da je dočekan „vrlo neprofesionalno“. Tvrdi da je pomoćnik komandira policijske stanice Centar Darko Marčeta rekao da svojim policajcima „vjeruje bespogovorno“ a dječake optužio da lažu.
-Za to vrijeme, taj koji je tukao mog sina ništa nije govorio već je gledao u pod. Drugi policajac koji je, kako sam čuo, pokušao ubijediti svog kolegu da ne tuče djecu, sada je ćutao i podržao priču kako batina nije bilo, kaže Antonić. On je insistirao da mu daju potvrdu da je bio u CJB i da se žalio, ali od policije ništa nije dobio.
Antonić je saznao ime policajca koji mu je tukao dijete. Po njegovim riječima, radi se o Jovi Zoriću, od ranije „poznatom“ po prebijanju maloljetnika. Banjalučanin Đuro Jelačić tačno prije godinu dana prijavio je Zorića jer je, prilikom racije u klubu Milenijum, pretukao njegovog sina. Dječak je dobio batine, tvrdi otac, kada je pitao policajce može li da spusti ruke i ide kući.
Epilog posljednjeg Zorićevog „disciplinovanja“ su kontuzije glave, psihičke traume i oderotina na laktu kod maloljetnog I.A.
"Umjesto da ih štiti policija ih tuče"
I Vera Simonović, majka dječaka koji je ošamaren samo zato što je tražio da mu ne tuku druga, prijavila je policajca Zorića.
-Ako je moje dijete pogriješilo što je bilo vani, onda se to drugačije rješava, sklone se sa ulice i zovu se roditelji. Djeca ništa nisu uradila i smatram da do toga nikako nije smjelo doći, kaže Simonovićeva.
Ogorčena je na policiju i zahtijeva da preispitaju kakve službenike imaju u svojim redovima.
-Ja sam djecu učila da se mogu obratiti policiji da ih zaštiti, a ne da ih tuče. Znači, strašno, konstatuje Vera Simonović. Roditelji napominju da je riječ o djeci koja su za primjer: odlični đaci, stipendisti, sportisti koji ničim nisu dali povod za policijsku brutalnost.
A upravo po brutalnosti je banjalučki CJB prepoznat u izvještaju Komisije Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja koji je sastavljen na osnovu stanja krajem 2012. U njemu je, između ostalog, navedeno da su kriminalistički inspektori banjalučkog Centra javne bezbjednosti koristili različite metode mučenja prilikom ispitivanja privedenih osoba. Komisija je tada takođe konstatovala da su najčešći oblici zlostavljanja osumnjičenih bili šamari, udarci rukama, nogama i tvrdim predmetima. Najveći broj takvih navoda odnosio se na kriminalističke inspektore u stanicama koje su u nadležnosti CJB Banjaluka.
Iako su iz policije uvjeravali da rade na otklanjanju problema zlostavljanja, čini se da će unutrašnja kontrola MUP-a RS imati još dosta posla da „očisti“ svoje redove u Banjaluci.
Izvor: Istinito
Citiraj:
Trebinje: Policija pretukla mladića
Nedelja 28. Sep 2014 19:20
Zoran Živanić iz Trebinja tvrdi da su mu pripadnici Interventne jedinice Centra javne bezbjednosti Trebinje brutalno pretukli sina, donijeli ga u besvjesnom stanju u bolnicu, a tamo rekli da je mladić sam pao iz autobusa.
On ne krije da je njegov sin Spasoje problematičan i poziva sve nadležne institucije da reaguju po zakonu ali se pita kakva je to Interventna jedinica koja nije u stanju da uhapsi mladića od 50 kilograma, bez toga da ga brutalno pretuče i nanese mu povrede zbog kojih se trenutno nalazi u šok sobi.
“Dobio sam infornmaciju od građana, ne od MUP-a, da mi je sina policija donijela u bolnicu u komi i to tek u 12 časova. Nije u dobrom stanju, a prebila ga je policija za podršku i to, koliko se on sjeća, neki policajac Hrnjaz i još neki Bošnjak. Doveli su ga tu u šok sobu i rekli su da je pao sa autobusa. Međutim, svjedoci govore da nije pao sa autobusa nego da su ga prebili policajci. Ja lično kažem da mi je sin problematičan”, rekao je Zoran Živanić, otac pretučenog mladića
Živanić kaže da sada radi po svijetu kako bi prehrano svoju porodicu, a da nigdje nije vidio da se policija ovako ponaša prema ljudima i traži od odgovornih instituacija da kazne one koji su mu pretukli sina.
“Ovo nije demokratska država niti demokratsko društvu. J se nisam borio za ovakav zakon. Ti policajci moraju biti kažnjeni, a to tražim od ministru policije jer ovo nije prvi incident. Lažirali su izjavu sinoć za moje djete da je pao sa autobsa. Ne znam odakle tamo u u toliko sati autobusi. Bave se prevarama, lažima kaubojski se ponašaju”, tvrdi Živanić.
Dežurni ljekar u trebinjskoj Bolnici nije želio da stane pred naše kamere, a u Centru javne bezbjednosti Trebinje dobili smo informaciju da je u subotu veče, u 2 i 15, došlo do narušavanja javnog reda i mira i
da je lice sa inicijalima S. Ž. Fizički napalo djevojku. U CJB Trebinje tvrde da nije bilo upotrebe sredstava sile od policijskih službenika.
BN TV
Citiraj:
Nikoli Vučenoviću je jučerašnji dolazak na posao prisjeo. Nakon posluživanja prve jutarnje kafe u ugostiteljskom objektu „Odeon“, u centru Banja Luke, oko glave su počele da lete stolice i stolovi, izjavio je Vučenović za televiziju BN.
Očigledno pripiti bivši specijalci počeli su da obaraju sav namještaj u objektu, pa čak i da prijete konobaru, tvrdi za BN upravo radnik Nikola Vučenović.
Kako se vidi u snimku, bivši specijalci nisu samo došli da s mirom popiju kafu. Ovo nije prvi put da bivši specijalci MUP-a Republike Srpske prave haos u ovom kafiću, tvrdi vlasnik, Nedeljko Skenderija.
Prijave leže u ladicama Unutrašnje kontrole, a sve zato što jedan od njih još radi u Specijalnoj jedinici, tvrdi Skenderija.
U pitanju su Nenad Ponorac i Goran Keleman, bivši radnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske.
Iz Centra javne bezbjednosti potvrđuju da su službenici izašli na lice mjesta u Grčku ulicu, ali i da nisu tačne tvrdnje da su učesnici trenunto zaposleni u MUP-u.
Sve je zavedeno kao narušavanje javnog reda i mira, a o slučaju je obavješten i okružni tužilac, navodi se u saopštenju Centra javne bezbjednosti.
U priloženom videu pogledajte prilog televizije BN o pomenutom događaju.