banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 11:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jan 2008, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
ventilator je napisao:
Da, bas se cudim kako nasi penzici ili recimo hranitelji dvoje male djece sa prosjecnom platom ove drzave koje nazivamo prosjecnim roditeljima BiH, a koji su ostali sokirani skokom cijene suncokretovog ulja na 3 km po litri, ne kupuju maslinovo ulje.
Ja sam bas zacudjena. Mora da jadni ne znaju da je maslinovo ulje zdravije. Ili im je mozda to skupo?
kad bi imali plate kao ljudi iz Evrope.

Na nasem kucnom jelovniku su prosli mjesec riba i lignje bili mnogo puta. Volimo ih i ja i dragi. Ta hrana je bila dio novogodisnjeg slavlja takodje.
Ali isto tako imam prijateljicu koja je prokomentarisala hranu (zapravo neke "slatkise") koju sam kupila svojim pticama rijecima - za te pare si mogla kilu mesa kupiti!!!
Jos ona i nije u tako losoj situaciji kakvih ima...

Medjutim ako se vratim unazad na vrijeme kad smo nas dvoje zivjeli od jedne i to bijedne (nazivaju je i prosjecnom) plate - ni mi (ja i dragi) nismo imali cesto ribu, skoljke i lignje na jelovniku. Kupovali smo prema svojim mogucnostima, ono sto je jeftinije i ono sto je nuzno.

.
Kako porediti zivotni vijek jednog covjeka iz Norveske sa 5 sedmica godisnjeg, svim pravima, sigurnim zivotom, dobrom socijalom, za koje je svaka sitnica stres i odmah trci doktoru, psihologu, odmah na relaksaciju i opustanje od tog strasnog stresa i zivot nasih ljudi ovdje koji rade pocesto i bez godisnjeg, a ako ga i imaju traje 10-15 dana, koje privatnici raubaju do iznemoglosti, ljudi opterecenih brigama za goli opstanak, strahom od sutrasnjice, drzava i socijalna pomoc ovdje mogu biti samo

Nije da se suprotstavljam, ali cinjenica je da je mesna hrana, odnosno meso skuplje od biljne hrane tako da je to samo izgovor onih koji jedu meso zasto nisu vegetarijanci.
Naravno, ne mora se kupovati maslinovo ulje moze i suncokretovo, ali mnogi ljudi kupuju svinjsku mast koja je skuplja od suncokretovog ulja, tako da su cijene uglavnom izgovor za one koji jedu meso.
Znam to, jer vec 10 i vise godina pricam sa ljudima o vegetarijanstvu i uvijek slusam taj isti izgovor-cijene. A ja koji sad ne jedem meso vidim da manje ili isto trosim na hranu nego prije dok sam jeo meso. Da ne pominjem da ljudi imaju para za cigare, alkohol, benzin, luksuzne stvari, a ovamo kao... Drugo cak i da nije tako opet meso spada u najskuplje namirnice tako da je 1kg soje koji ima vise bjelancevina nego meso jeftiniji od 1kg mesa za 4 puta. Znaci za 1kg mesa prosjecno mozete kupiti 4kg soje i imati istu hranljivu vrijednost. Naravno, mnogima je problem sto im se ukus navikao na meso pa onda traze izgovore kao sto su cijene i sl. Isto tako pusaci ce naci stotinu nelogicnih izgovora da opravdaju pusenje.
Drugi dokaz je da se ti ljudi norvezani, amerikanci, zapadni evropljani sto kazes nisu odrekli mesa iako imaju vise para i vise jedu mesa nego mi.
Dok sa druge strane afrikanci i azijati koji su siromasniji od nas su pretezno vegetarijanci. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 11:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2007, 22:18
Citiraj:
Naravno, ne mora se kupovati maslinovo ulje moze i suncokretovo, ali mnogi ljudi kupuju svinjsku mast koja je skuplja od suncokretovog ulja, tako da su cijene uglavnom izgovor za one koji jedu meso

znas li mozda da je ovo, nazovi obicno ulje, stetnije od svinjske masti?

ne znas...dabome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 18:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Malahija je napisao:
Citiraj:
Naravno, ne mora se kupovati maslinovo ulje moze i suncokretovo, ali mnogi ljudi kupuju svinjsku mast koja je skuplja od suncokretovog ulja, tako da su cijene uglavnom izgovor za one koji jedu meso

znas li mozda da je ovo, nazovi obicno ulje, stetnije od svinjske masti?

ne znas...dabome.

naravno da ne znam. to je isto kao da alkoholicar kaze da je voda stetnija od rakije da bi opravdao svoj alkoholizam, ali to nije naucno tacno. mozda i jeste prljava voda. nisam mislio na ovo ulje sad sto se naslo u prodaji, nego suncokretovo ulje uopste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 18:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

o suncokretovom i ja pricam. ne uporedjuj me sa alkosima...ako imas problem takve vrste, obrati se na drugu adresu. vidim da nemas pojma o rafinisanju ulja pa necu nastavljati dalje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
evo ovo nije izgovor nego čista logika: zašto ja jedem meso? zbog prirodne ravnoteže. kad bi svih 6 milijardi ljudi na planeti odjednom prešli na vegetarijansku ishranu došlo bi do strašnog debalansa u prirodnoj ravnoteži. kako? pa tako što biljni svet ne bi mogao da isporuči ogromne količine hrane potrebne da se nahrani dodatnih 6 milijardi gladnih usta pored već postojećih životinjskih. došlo bi do nestašice biljaka. uporedo sa tim došlo bi do enormnog povećanja životinjskih vrsta specijalizovanih u tamanjenju biljaka (krave, ovce, koze, perad...) jer više ne bi imali svog prirodnog predatora koji se manifestovao u obliku 6 milijardi gladnih usta. istovremeno bi se povećao broj mesoždera usled obilja biljoždera koji su njihova prirodna hrana dok bi udružene snage ljudi i biljoždera eventualno iskorenile sav biljni svet na zemlji. u tom trenutku nastaje bespoštedni rat između tri strane: ljudi (koji su se vratili mesožderstvu), biljoždera (koji su zbog nestanka biljaka evoluirali u ljudoždere) i mesoždera (koji se hrane i jednima i drugima). da bi se odbranio od krvoločnih ovaca i kunića čovek će posegnuti za nuklearnim oružjem i time učiniti planetu nemogućom za život što će u sklopu sa nepostojanjem hrane ultimativno dovesti do nestanka ljudske vrste. u epilogu cele priče, od svih zaboravljeni plankton će evoluirati na kopno, ući u napuštena ljudska nuklearna postrojenja, otkriti tajnu nuklearne fuzije i razviti tehnologiju interstelarnih putovanja koja će im omogućiti da upoznaju tvorca, otkriju smisao života te evoluiraju u transcedentna bića.

tako vidiš, ja ne jedem meso zato što ga volim, nego da osiguram produženje naše vrste. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 20:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

nerevar je napisao:
evo ovo nije izgovor nego čista logika: zašto ja jedem meso? zbog prirodne ravnoteže. kad bi svih 6 milijardi ljudi na planeti odjednom prešli na vegetarijansku ishranu došlo bi do strašnog debalansa u prirodnoj ravnoteži. kako? pa tako što biljni svet ne bi mogao da isporuči ogromne količine hrane potrebne da se nahrani dodatnih 6 milijardi gladnih usta pored već postojećih životinjskih. došlo bi do nestašice biljaka. uporedo sa tim došlo bi do enormnog poveć- anja životinjskih vrsta specijalizovanih u tamanjenju biljaka (krave, ovce, koze, perad...) jer više ne bi imali svog prirodnog predatora koji se manifestovao u obliku 6 milijardi gladnih usta. istovremeno bi se povećao broj mesoždera usled obilja biljoždera koji su njihova prirodna hrana dok bi udružene snage ljudi i biljoždera eventualno iskorenile sav biljni svet na zemlji. u tom trenutku nastaje bespoštedni rat između tri strane: ljudi (koji su se vratili mesožderstvu), biljoždera (koji su zbog nestanka biljaka evoluirali u ljudoždere) i mesoždera (koji se hrane i jednima i drugima). da bi se odbranio od krvoločnih ovaca i kunića čovek će posegnuti za nuklearnim oružjem i time učiniti planetu nemogućom za život što će u sklopu sa nepostojanjem hrane ultimativno dovesti do nestanka ljudske vrste. u epilogu cele priče, od svih zaboravljeni plankton će evoluirati na kopno, ući u napuštena ljudska nuklearna postrojenja, otkriti tajnu nuklearne fuzije i razviti tehnologiju interstelarnih putovanja koja će im omogućiti da upoznaju tvorca, otkriju smisao života te evoluiraju u transcedentna bića.

tako vidiš, ja ne jedem meso zato što ga volim, nego da osiguram produženje naše vrste. :D

alal vera :lol:

kratko, ali jebitacno!

bravo majstore!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 23:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Malahija je napisao:
o suncokretovom i ja pricam. ne uporedjuj me sa alkosima...ako imas problem takve vrste, obrati se na drugu adresu. vidim da nemas pojma o rafinisanju ulja pa necu nastavljati dalje.

Necu se svadjati s tobom. Imam pojma o rafinisanju ulja, ali i takvo ulje je zdravije od svinjske masti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nerevar je napisao:
evo ovo nije izgovor nego čista logika: zašto ja jedem meso? zbog prirodne ravnoteže. kad bi svih 6 milijardi ljudi na planeti odjednom prešli na vegetarijansku ishranu došlo bi do strašnog debalansa u prirodnoj ravnoteži. kako? pa tako što biljni svet ne bi mogao da isporuči ogromne količine hrane potrebne da se nahrani dodatnih 6 milijardi gladnih usta pored već postojećih životinjskih. došlo bi do nestašice biljaka. uporedo sa tim došlo bi do enormnog povećanja životinjskih vrsta specijalizovanih u tamanjenju biljaka (krave, ovce, koze, perad...) jer više ne bi imali svog prirodnog predatora koji se manifestovao u obliku 6 milijardi gladnih usta. istovremeno bi se povećao broj mesoždera usled obilja biljoždera koji su njihova prirodna hrana dok bi udružene snage ljudi i biljoždera eventualno iskorenile sav biljni svet na zemlji. u tom trenutku nastaje bespoštedni rat između tri strane: ljudi (koji su se vratili mesožderstvu), biljoždera (koji su zbog nestanka biljaka evoluirali u ljudoždere) i mesoždera (koji se hrane i jednima i drugima). da bi se odbranio od krvoločnih ovaca i kunića čovek će posegnuti za nuklearnim oružjem i time učiniti planetu nemogućom za život što će u sklopu sa nepostojanjem hrane ultimativno dovesti do nestanka ljudske vrste. u epilogu cele priče, od svih zaboravljeni plankton će evoluirati na kopno, ući u napuštena ljudska nuklearna postrojenja, otkriti tajnu nuklearne fuzije i razviti tehnologiju interstelarnih putovanja koja će im omogućiti da upoznaju tvorca, otkriju smisao života te evoluiraju u transcedentna bića.

:lol: Na zalost, promasaj. Da bi se proizveo kilogram mesa potrebno je da zivotinja pojede vise kilograma biljne hrane, drugim rijecima ako hocemo proizvoditi meso puno vise biljaka moramo utrositi na hranjenje zivotinja nego sto bi sami direktno pojeli.
Dobar pokusaj opravdanja jedenja mesa ali logika ga pojela. :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 01:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
vim je napisao:
nerevar je napisao:

:lol: Na zalost, promasaj. Da bi se proizveo kilogram mesa potrebno je da zivotinja pojede vise kilograma biljne hrane, drugim rijecima ako hocemo proizvoditi meso puno vise biljaka moramo utrositi na hranjenje zivotinja nego sto bi sami direktno pojeli.
Dobar pokusaj opravdanja jedenja mesa ali logika ga pojela. :P

A sta mislis koliko kila trave treba da se zamijeni jedna snicla?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 03:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Šniclu ne može ništa zamijeniti. Šnicla je iz raja izašla.
Ko ne jede šniclu nije niko i ništa, obični čobanin, budala.
Jedite šnicle da budete jaki i da ne umrete od slabosti.
Šnicla? Znak prestiža i bogatstva. Znak dobrog ukusa.
Ako jedeš šniclu, znači da si Alfa mužjak, a ako si poje-la onda ženka, da čuvaš i razvijaš snagu koju ćeš upotrijebiti kad zatreba da se odbraniš od mrskog neprijatelja i koji kurac uopšte o tome raspravljamo kad je sve jasno? Sve je dobro ovako kako jeste i nema potrebe bilo šta mijenjati.
Treba jesti da se ne crkne od gladi, vremena su teška.
Ćuti i jedi šta bilo, a kad se dočepaš šnicle, onda zapjevaj!
Vegetarijanci ne jedu meso jer se preseravaju.
A svi oni sanjaju kako jedu šniclu.
Jer je to prava stvar.
Jer te ništa ne može tako zasititi i nahraniti.
Jer je ovaj post full of shit! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
poslednja rečenica ti je najbolja.

jedi šta želiš i ne nameći to nikome, molim te...

niko nije napravio ni temu 'Mesojedi'

prema tome koji K. i čemu potreba za pompom oko vegetraijanstva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 11:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jan 2008, 07:59
...meso je raja... :D

...ja se od mahuna recimo userem... :lol:

...a od jenjetine ne...

:oops:

...a i ovaj dilan dog može tisra...pitam se da nije pretjero sa mahunama...

po njegovom ja sam tirolska salama :drinking:

...i ša se kod tebe okreće na ražnju za prvi maj? soja možda...

The Nazgul knows...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

laoce je napisao:

Zavisi. Recimo da se uhrani svinja trba potrositi nekoliko kilograma kukuruza(cini mi se da sam citao oko 4kg minimalno) na hranjenje svinje da bi se dobio 1 kg zive mase. A u zivu masu spadaju i kosti i dlaka i mast. Znaci da se dobije 1 kg snicle vjerovatno bi trebalo oko 15kg kukuruza. A od 15 kg kukuruza covjek moze jesti 15 dana a 1kg snicli dva dana.

Usput. Ovo nije moja tema, ja sam samo ovdje zalutao i zelio da objasnim neke cinjenice, a svi se okomili na mene. Okomite se na onog ko je otvorio temu ili mozda na one koji su ekstremnih stajalista. Ja zaista nikom nista ne namecem, niti koga na sta nagovaram, ja samo iznosim naucne cinjenice. Prema tome pogresnu ste osobu izabrali za napad. Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:
laoce je napisao:

Zavisi. Recimo da se uhrani svinja trba potrositi nekoliko kilograma kukuruza(cini mi se da sam citao oko 4kg minimalno) na hranjenje svinje da bi se dobio 1 kg zive mase. A u zivu masu spadaju i kosti i dlaka i mast. Znaci da se dobije 1 kg snicle vjerovatno bi trebalo oko 15kg kukuruza. A od 15 kg kukuruza covjek moze jesti 15 dana a 1kg snicli dva dana.

Ja bi od tolikog kukuruza prokvocao , a od snicle ne bi poceo roktati. :D
Ono,mogu i ja jesti snicle od soje,cak sam i ukucane gnjavio da to jedu i ne samo njih,ali ljudima to jednostavno nije ukusno;odgovori su bili tipa;" nije lose kad se jede uz meso", ali meni nije trebalo meso uz to.Bio sam i u nekom veganskom restoranu,znaci tofu i ostale slastice i svidjelo mi se,ali to ne znaci da bi to mogao jesti svaki dan.
Meso je ipak-meso,nista ga ne moze dostojno zamijeniti(ukusom).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Laoce je bio vegetarijanac ;p

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 18:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Laoce je bio vegetarijanac ;p

Niko to spori;i ja sam vegetarijanac izmedju svakog obroka. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nazgul je napisao:
...meso je raja... :D

...ja se od mahuna recimo userem... :lol:

...a od jenjetine ne...

:oops:

...a i ovaj dilan dog može tisra...pitam se da nije pretjero sa mahunama...

po njegovom ja sam tirolska salama :drinking:

...i ša se kod tebe okreće na ražnju za prvi maj? soja možda...

Fuj soja! Fuj fuj!
Zlatno krme naravno!
Ne diraj mi u svetinje kao što je Prvi maj!
Arrrrghhhhh!!!! :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 13:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jan 2008, 07:59
dzabaleban je napisao:
Fuj soja! Fuj fuj!
Zlatno krme naravno!

...a i vidi se da si neki klinac...sa problemima u ishrani... :lol:
...brzo na hamburger...ugroženo ti je mentalno zdravlje usljed jedenja a vjerovatno i pušenja trave...
8)

The Nazgul knows...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 18:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nazgul je napisao:
dzabaleban je napisao:
Fuj soja! Fuj fuj!
Zlatno krme naravno!

...a i vidi se da si neki klinac...sa problemima u ishrani... :lol:
...brzo na hamburger...ugroženo ti je mentalno zdravlje usljed jedenja a vjerovatno i pušenja trave...
8)

Pogledaj se u ogledalu. Postao si ono što jedeš, ccc... :cry:

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo jos par linkova da pokusam pokazati sta donosi jedenje mesa i zivotinjama i ljudima:

http://www.youtube.com/watch?v=VIjanhKqVC4

http://www.meat.org/

Predlazem da pogledate ove videe jer su mnogi ljudi promijenili misljenje o mesu nakon njih.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]