ventilator je napisao:
Da, bas se cudim kako nasi penzici ili recimo hranitelji dvoje male djece sa prosjecnom platom ove drzave koje nazivamo prosjecnim roditeljima BiH, a koji su ostali sokirani skokom cijene suncokretovog ulja na 3 km po litri, ne kupuju maslinovo ulje.
Ja sam bas zacudjena. Mora da jadni ne znaju da je maslinovo ulje zdravije. Ili im je mozda to skupo?
kad bi imali plate kao ljudi iz Evrope.
Na nasem kucnom jelovniku su prosli mjesec riba i lignje bili mnogo puta. Volimo ih i ja i dragi. Ta hrana je bila dio novogodisnjeg slavlja takodje.
Ali isto tako imam prijateljicu koja je prokomentarisala hranu (zapravo neke "slatkise") koju sam kupila svojim pticama rijecima - za te pare si mogla kilu mesa kupiti!!!
Jos ona i nije u tako losoj situaciji kakvih ima...
Medjutim ako se vratim unazad na vrijeme kad smo nas dvoje zivjeli od jedne i to bijedne (nazivaju je i prosjecnom) plate - ni mi (ja i dragi) nismo imali cesto ribu, skoljke i lignje na jelovniku. Kupovali smo prema svojim mogucnostima, ono sto je jeftinije i ono sto je nuzno.
.
Kako porediti zivotni vijek jednog covjeka iz Norveske sa 5 sedmica godisnjeg, svim pravima, sigurnim zivotom, dobrom socijalom, za koje je svaka sitnica stres i odmah trci doktoru, psihologu, odmah na relaksaciju i opustanje od tog strasnog stresa i zivot nasih ljudi ovdje koji rade pocesto i bez godisnjeg, a ako ga i imaju traje 10-15 dana, koje privatnici raubaju do iznemoglosti, ljudi opterecenih brigama za goli opstanak, strahom od sutrasnjice, drzava i socijalna pomoc ovdje mogu biti samo
Nije da se suprotstavljam, ali cinjenica je da je mesna hrana, odnosno meso skuplje od biljne hrane tako da je to samo izgovor onih koji jedu meso zasto nisu vegetarijanci.
Naravno, ne mora se kupovati maslinovo ulje moze i suncokretovo, ali mnogi ljudi kupuju svinjsku mast koja je skuplja od suncokretovog ulja, tako da su cijene uglavnom izgovor za one koji jedu meso.
Znam to, jer vec 10 i vise godina pricam sa ljudima o vegetarijanstvu i uvijek slusam taj isti izgovor-cijene. A ja koji sad ne jedem meso vidim da manje ili isto trosim na hranu nego prije dok sam jeo meso. Da ne pominjem da ljudi imaju para za cigare, alkohol, benzin, luksuzne stvari, a ovamo kao... Drugo cak i da nije tako opet meso spada u najskuplje namirnice tako da je 1kg soje koji ima vise bjelancevina nego meso jeftiniji od 1kg mesa za 4 puta. Znaci za 1kg mesa prosjecno mozete kupiti 4kg soje i imati istu hranljivu vrijednost. Naravno, mnogima je problem sto im se ukus navikao na meso pa onda traze izgovore kao sto su cijene i sl. Isto tako pusaci ce naci stotinu nelogicnih izgovora da opravdaju pusenje.
Drugi dokaz je da se ti ljudi norvezani, amerikanci, zapadni evropljani sto kazes nisu odrekli mesa iako imaju vise para i vise jedu mesa nego mi.
Dok sa druge strane afrikanci i azijati koji su siromasniji od nas su pretezno vegetarijanci.