laoce je napisao:
...a Germani i ostali bili svi redom umjetnici , naucnici...
Cinjenice govore upravo tako, ma koliko mi htjeli da nije tako i pokusavali pisuci ili govoreci da to opovrgnemo.
Nijemci su konkretno naucili pouku iz 2 sv rata kao i Japanci, priznali svoje greske, priznali holokaust i okrenuli se razvoju. Dok mi i dalje negiramo svoje zlocine i preuvelicavamo zlocine drugih, svi balkanski narodi, a Nijemci ili Japanci su se pomirili s tim, priznali da su pogrijesili i nastavili putem razvoja. Na Japance je bacena atomska bomba, ali su shvatili da su sami bili krivi za to dok mi stalno optuzujemo druge, a sami tvrdimo da nismo krivi ni za sto, a tu nema razvoja. Dok god covjek ne shvati da se medjusobnim optuzivanjem ne ide daleko dotle je razvoj u zastoju. I da je samo rad i fer igra rjesenje, a ne optuzivanja i ko ce koga vise prevariti sto je osnova Slovensko-Arapsko-Ciganskog mentaliteta. A kakav mentalitet, takav i napredak, vidimo da smo na dnu svih ljestvica u onom sto je dobro i na vrhu u onom sto je lose.
Njemacka je bila sva u rusevinama i najgora zemlja poslije drugog svjetskog rata u Evropi, a vec 15 godina nakon rata su medju najjacim zemljama u Evropi i uvoze stranu radnu snagu, dok kod nas 15 godina nakon rata nezaposlenost 40 posto, i medju najnerazvijenijim smo zemljama u Evropi.
Pogledajmo brendove: Mercedes, Grundig, BMW, Opel, Simens, Volksvagen, Adidas, Porse, Lufthansa..., ili Japanci: Sony, Mazda, Fudzitsu, Toshiba, Sharp, Panasonic, Nisan, Canon, Tojota... A kod nas?
Koja je razlika izmedju njih i nas ili Rusa i ostalih Slavena i Arapa koji nemaju nista vrijedno pomena. Razlika je sto oni priznaju svoje greske i krecu naprijed, dok mi i Arapi stalno ponavljamo kako je uvijek neko drugi kriv i nista ne radimo i ne proizvodimo vec samo trgujemo. Znaci nas mentalitet je zaostao. Slicno kao sto mnogi prigovaraju Romima kako ne vole da rade, isti takvi smo mi Sloveni (a takodje i Arapi) u poredjenju za zapadnim narodima. Jednostavno mentalitet je takav primitivan i to je pitanje hoce li se ikad promijeniti.