Naj pristojniji ručak (vegan) dobio sam u hotelu na Kozari pa ovom prilikom odajem dužno poštovanje kuharu X (svaka hvala majstoru)
Potpuno poznavanje obrade hrane kao i sadržaj .
Cjena :normalna
Najgore što sam prošao je u restoranu na Balkani ljetos.
Kuhar je koma čova je za Oskara u klasi "gastro perverznjak"
Cjena

manijakalnog tipa)
Žalosno je napomenuti da je London prije pedeset godina imao 72 restorana za vegetarijance.
Da ne spominjem sadržaj ponude i porijeklo (GMO) koji nam trpaju po
cijeni zdrave prirodne hrane koju očekuješ u tom slučaju.
Ogromna je razlika u restoranima za vegane i vegetarijance upravo u
pristupanju odabira samih namirnica. Nije rješenje u tome da isčeprkaš
meso a pojedeš kupus. To je Veoma ponižavajuće ,za tvoj novac tražiš
i očekuješ poštovanje prema potrošaču sa posebnim zahtjevom i to
treba da ispoštuje i kuhar i konobar jer žive od toga što im platiš.
Ako zna : Hvala doćićemo opet, nezna nema nas više ćao ...
Ako te jednom neko prevari, nisi kriv a ako te dva put prevari sam si kriv.
Potpuno ne poznavanje gastronomije i vegan oblika prehrane, naše kuhare u restoranima nebi primila ni jedna krčma u planini (vani)
Problem je kulturološki a način školovanja kuhara je zaostao, iz vremena kada se jelo (janjičarski)
Pogledaj samo kakve su porcije mesine u hotelu Vrbas (pola stočnog fonda RS ) u porciji (ali sve je to toliko neprofesionalno i sirovo)
da te strah izaći u restorane . Muvaju kako stignu i računaju na neznanje
pa i tolerantan odnos gostiju. U Ambasadoru nude crvenog lososa laks po cijeni da se zacrveniš kad isplivaš uzvodno od konobara. A u stvari crvena boja mesa je od jedne vrste hibrid pastrmke i to uvaljuju kao losos laks. (Tropik)
U svakom restoranu za vegane i vegetarijance je potpuno druga atmosvera ponuda i sastav gostiju . Nije cilj izlaska samo hrana već i ambijent u kojem se uživa u hrani, taj ambijent je potreban gradu sa svim onim što donosi stil i način života nekoga ko se ponaša kao vegan ili vegetarijanac.(Mentalni sklop)
Beograd ima više trgovina raznim sadržajima namjenjenih takvom načinu
života i opredjeljenja (svijest življenja) Smatram da svaki onaj koji je na višem stepenu razvoja svijesti ima obavezu isticati stav i ne sakrivati se iza brda čvaraka u društvu neosvještenih .
Nikad se nisam osjećao neprijatno zato što ne jedem meso u bilo kojoj situaciji. Smatram to pozitivnim opredjeljenjem i ne forsiram druge da taj
stav prihvate. Sve je stvar zrelosti i opredjeljenja. Neki ljudi iz sadašnje
pozicije jednostavno nemogu ni zamisliti da se odreknu mesa i to prihvatam kao činjenicu. U mom svijetu vegetarijanaca i vegana odnosi
su potpuno nešto drugačiji kao i kriteriji u ponašanju.
U toliko me više iznenađuju izjave na forumu koje nemaju karakter dijaloga a izrazito su provokativnog čak uvredljivog sadržaja.
Mogu sagledati da je dugogodišnja izolacija ovog regiona ostavila traga na
ljude i da nisu imali priliku putovati kao što ni danas nemaju (vize)
Ali da ne prihvataju novi način borbe mladih koji se u svjetu bore protiv G8 i globalizacije u (GMO) obliku , tu nešto neštima .
Na prezentaciji filma G8 bilo je deset ljudi iz BL i okolice ako ne računam sebe i pratilju .Kako to da su penzići naj revolucionarniji dio društva?
Avangarda?
Palačinke ok dolazim...........................čao
ti sad sam napravi razliku u mentalnom sklopu i potrebu društvene podjele, između vegana i mesojeda.
i ja određujem mentalni sklop po drugim aršinima, a ne konzumaciji hrane, hvala Bogu.